fbpx
Connect with us

Nieuws

Aandacht voor lezen en schrijven tijdens week van Alfabetisering

Begrijpen wat er in je post staat, je kinderen helpen met het huiswerk of een formulier invullen voor een lidmaatschap. Vanzelfsprekende activiteiten voor menigeen, maar voor veel mensen toch nog een hele uitdaging omdat zij moeilijk kunnen lezen of schrijven. Daarom vraagt o.a. de gemeente in de week van 9 t/m 15 september aandacht voor dit probleem.

Foto: Pixnio

In Nederland heeft 1-op-de-6 volwassenen moeite met lezen en schrijven. Arnhem vormt daarop geen uitzondering. Daarom doet Arnhem vol overtuiging mee aan de landelijke week van de Alfabetisering die van
maandag 9 tot en met zondag 15 september plaatsvindt. In de stad zijn er in deze week diverse activiteiten.

Letterkoekjes

Op woensdag 11 september worden tussen 14 en 16 uur ‘letterkoekjes’ gebakken en uitgedeeld op het Land van de Markt. Op deze manier wordt het publiek uitgenodigd om in gesprek te gaan over lezen en schrijven. Deze actie vindt gedurende de week ook plaats in een aantal regiogemeenten,
zoals Zevenaar, Lingewaard en Rheden en wordt ondersteund door de provincie Gelderland.

Voorlezen

Voor kinderen en hun ouders zijn er ook verschillende activiteiten, zoals voorlezen en knutselen.

Woensdag 11 september 15.30 uur in bibliotheken Geitenkamp, Centrum, Presikhaaf en
Kronenburg.

Donderdag 12 september 11.00 uur in bibliotheken Centrum, Presikhaaf en Kronenburg.

Donderdag 12 september 15.30 uur in wijkcentrum de Beijer Geitenkamp.

Vrijdag 13 september 15.30 uur in bibliotheek Kronenburg.

Post in de Beijer

In Geitenkamp gaat het project ‘Post in de Beijer’ van start. Wijkbewoners kunnen voortaan elke dinsdagmiddag hulp krijgen bij het lezen van hun (digitale) post. Met behulp van buurtbewoners, vrijwilligers, scholieren van Guido De Bres, sociaal raadslieden en het wijkteam worden mensen verder geholpen. Op dinsdag 10 september is er een feestelijke opening van dit initiatief in wijkcentrum De Beijer.

Meedoen

De gemeente Arnhem vindt het belangrijk dat alle inwoners kunnen meedoen aan de samenleving. We zetten ons in voor meer bewustwording en het bespreekbaar maken van laaggeletterdheid. Ook stimuleren wij onze inwoners om zo nodig te werken aan hun basisvaardigheden (taal, rekenen en werken op de computer). We werken hierin samen met de partners uit het Kernteam Laaggeletterdheid Arnhem: Rozet, ROC Rijn IJssel, Rijnstad, Stichting Pas en Stichting Lezen en Schrijven. Het doel is om de zelfredzaamheid van onze inwoners te vergroten.

Meer Arnhem nieuws?


Reacties

Reacties

Nieuws

Van NASA tekeningen tot eigen kinderboek

De Arnhemse Danielle Futselaar heeft haar eerste kinderboek ‘Willewete Plus – Het Heelal’ in de winkels liggen. Ze heeft er eventjes op moeten wachten. De schrijfster en tekenaar is bekend geworden door haar tekeningen voor o.a. ruimtevaartorganisaties NASA, het SETI instituut, SETI Berkeley, MIT, ASTRON, etc.

foto’s: Danielle Futselaar

Kunstenaar en schrijfster Danielle Futselaar heeft haar eerste boek af. Al eerder heeft ze voor tekeningen gemaakt voor de bekendste natuurkundige Stephen Hawking en haar dochter Lucy Hawking. Maar na 4 jaar hard werken is het eindelijk Daniella haar eerste kinderboek af. “Het is zo ver! Mijn eerste kinderboek “Willewete Plus – Het Heelal” ligt in de winkels” laat de trotse Danielle Futselaar ons weten. “Het is het eerste boek dat ik zowel geïllustreerd als geschreven heb, wat voor mij daarom dubbel spannend is!”

4 jaar

Dat het even heeft geduurd laat Danielle weten. “Door mijn illustratie-werk voor NASA, het SETI Instituut, SETI Berkeley, MIT, ASTRON etc. was ik door Clavis Publishing benaderd om mee te werken aan de nieuwe kinderboekenserie “Willewete Plus” en wel voor het boek “Het Heelal.” Van Clavis kreeg ik de kans om het te schrijven en te illustreren. Het was een langdurig proces om deze nieuwe serie van de grond te krijgen: Het heeft alles bij elkaar bijna 4 jaar geduurd vanaf het eerste gesprek tot aan deze publicatie.”

Pilot voor een serie

“Omdat dit de pilot van de serie geworden is lag de lat hoog. We hebben er samen alles aan gedaan om er een spannend, informatief en vooral ook erg leuk kinderboek van te maken. Ik ben ontzettend trots en ik vind het enorm spannend wat de lezers ervan gaan vinden.” aldus Danielle Futselaar. “Het boek bestaat voor de helft uit een avontuurlijk fantasie-verhaal over twee kinderen die een ruimtereis maken en de andere helft is gevuld met informatie en interessante weetjes over het heelal”

Leren over buitenaards leven

Zo kunnen kinderen en volwassenen bijvoorbeeld leren over: ruimtereizen, buitenaards leven, exoplaneten en nog veel meer. Het boek zit uiteraard ook boordevol kleurige illustraties. Het boek is bedoeld voor nieuwsgierige lezers vanaf 10 jaar. Willewete is een serie van eerder verschenen boeken over die erg populair zijn bij kinderen. Het boek is zowel online als in de boekenhandel te krijgen.

Meer Arnhem nieuws?


Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Downton Abbey met high tea in Focus

Op woensdag 11 september organiseert Focus Filmtheater twee bijzondere voorpremières bij de film Downton Abbey, over de bekende Britse familie Crawley en haar bedienden. Om 16:00 is de eerst voorpremière met vooraf (optioneel) een heerlijke high tea! Want hoe kun je deze film nu beter kijken da met een Engelse high tea achter de kiezen? Vanaf 14:00 schuif je aan in Focus | Eten + Drinken voor diverse luxe belegde sandwiches en broodjes, een pasteitje met groentenragout, brownies, muffins, een frambozentaartje én natuurlijk scones!

Foto: Focus

’s Avonds is de film om 20:30 uur bovendien nog een keer als voorpremière te zien in de openlucht, op het dak van Focus (zonder high tea)! Vanaf donderdag 12 september draait Downton Abbey regulier in Focus.

Downton Abbey

De bekende acteurs uit de populaire televisieserie Downton Abbey over de Britse familie Crawley en haar bedienden keren terug voor de film! De succesvolle serie, waarvan het zesde seizoen in 2015 op televisie
te zien was, werd bekroond met o.a. drie Golden Globe Awards en vijftien Emmy Awards. In totaal werd de serie 69 keer genomineerd voor een Emmy Award. De bioscoopfilm is geschreven door de bedenker van
Downton Abbey, Oscarwinnaar Julian Fellowes (Gosford Park, The Young Victoria) en geregisseerd door Michael Engler (Downton Abbey).

De high tea kost €19,75, excl film) en is op basis van reservering (uiterlijk 10 sept 14:00) via tel: 088 1900600, o.v.v. High Tea Downton Abbey. Er is slechts beperkt plek, dus wees er snel bij! Voor de film dient apart gereserveerd te worden via de website van Focus: www.focusarnhem.nl.

Meer Arnhem nieuws?


Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Tweedehands kinderkleding en speelgoedbeurs Altenieuw op 14 september

Op zaterdag 14 september organiseert ‘Altenieuw’ alweer haar negende beurs in recreatiezaal Craneveer, aan de Viottastraat in Arnhem Noord. De beurs wordt gehouden van 10.30 tot 12.00. Dit keer uiteraard met kleding voor het najaar en de winter, maar ook weer leuke gezelschapsspellen en puzzels voor de winteravonden. Het maximum aantal inbrengers is bereikt, er is dus weer volop keuze. 

Een tweedehands beurs waar voor kinderen en tieners kleding te koop is die nog prima een ronde mee kan. Broeken, rokjes, truien, schoenen, regen- en sportkleding, jassen, alles is er te vinden. Zowel mooie merkkleding als goede basics, voor bescheiden prijzen. Naast de ruimte met kleding is er een aparte ruimte met tweedehands speelgoed, boeken, verkleedkleren, spelletjes, etc.

Alle ingeleverde spullen die niet retour gaan, worden gedoneerd aan de Arnhemse kledingbank, Stichting Speelstoet en de schoolbibliotheek.

Entree is gratis, uitsluitend contante betaling mogelijk. Voor de kleintjes die meekomen is er ook dit keer weer een grabbelton.

Meer informatie: www.altenieuw.nl

Meer Arnhem nieuws


Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook


Populair