fbpx
Connect with us

Nieuws

Aanpak bijstandsfraude in Arnhem

foto: Flickr

In Arnhem krijgen 7600 Arnhemmers in 2017 een bijstandsuitkering. Maar niet elke Arnhemmer gaat er even goed mee om het hebben van een bijstandsuitkering. Daarom onderzoekt de gemeente Arnhem met regelmaat bij twijfels hoe Arnhem er mee om gaan. Maar op welke manier onderzoekt de gemeente dat eigenlijk?

In 2017 werden door de gemeente bij 441 huishoudens met bijstand onderzoek gedaan naar bijstandsfraude. Uiteindelijk bleek er bij 197 situaties een zo genoemde ‘fraudebedrag’ vastgesteld. Deze fraudebedrag moet uiteindelijk weer terugbetaald worden aan de gemeente Arnhem. Veel voorkomende type fraudes zijn niet een juiste woonsituatie, partnerfraude, zwijgen (inkomsten uit) vermogen, zwijgen witte en zwarte inkomsten.

Beleid op bijstandsfraude

De gemeente Arnhem controleert periodiek of mensen nog recht hebben op een uitkering. “Mensen worden er op gewezen dat zij belangrijke wijzigingen direct aan de gemeente moeten melden via een meldingsformulier. Bij vermoedens van fraude (opzettelijk geen, niet alle of verkeerde informatie geven) om daarmee een (hogere) uitkering te geven worden meldingen bijgehouden.” aldus Martine Baars, woordvoerder gemeente Arnhem.
Ongeveer vijftig meldingen komen per jaar komen van Arnhemmers of via me meldlijn van belastingdienst / UWV, de sociale verzekeringsbank of via consulenten van Werk en Inkomen.

Visie op middelen

Met de politie heeft de gemeente Arnhem de convenant ‘Joint Social Fraude’ getekend. Deze convenant is voor het uitwisselen van gegevens over vermoedens van fraude. Sinds 2015 werken gemeenten in Oost-Nederland samen om fraude op te sporen en te bestrijden. Deze samenwerkingsovereenkomst is getekend door de gemeenten, het Openbaar Ministerie en de politie in Oost- Nederland. Door het samenwerken worden er jaarlijks tientallen uitkeringen stopgezet. Bij ongeveer een zevende van de mogelijke zaken wordt uiteindelijk misbruik vastgesteld. “Het College van Burgemeester en Wethouders willen aandacht voor fraude maar willen ook werken vanuit vertrouwen. Wij handhaven als het nodig is.” aldus Martine Baars. Zaken die meer dan €50.000,- bedragen wordt door de sociale rechercheurs van de gemeente onderzocht en wordt gezien als strafzaak. Strafbare zaken die in het buitenland plaatsvinden worden onderzocht door Internationaal Bureau Fraude-Informatie. “We oriënteren ons momenteel op mogelijkheden om ook themagewijs onderzoeken te doen naar vermogen in het buitenland.” aldus Martine Baars. Dit zijn overigens vaak langdurige onderzoeken die samenwerking zijn tussen gemeenten en rijksoverheid.

Hoe ver gaat de gemeente Arnhem?

Sommige gemeente gaan best ver om bijstandsfraude te signaleren. Zo worden er camera’s geplaatst, track and trace systemen onder de auto geplakt en worden zelfs kinderen ondervraagd. Maar hoe ver gaat gemeente Arnhem?
“Nee dat doen wij niet. Dit is overigens een bewuste keuze geweest van de gemeente Arnhem. Maar we zien wel dat veel gemeente hier anders over denken en mee omgaan.” aldus Martine Baars. “Omdat het maatwerk is, is het moeilijk te bepalen. Maar gemiddeld doen wij  per casus niet meer dan tien uur.  We proberen zaken met zo min mogelijk observaties af te doen. Op de vraag of ook minderjarige betrokken worden bij een onderzoek zoals sommige gemeente wel doen, is het antwoord: “Nee, als een kind opendoet wordt gevraagd of vader of moeder thuis is en een kind wordt nooit als ‘middel’ gebruikt om in contact te komen of om informatie te krijgen.”

Reacties

Reacties

Nieuws

Gratis boom of vogelhuisje voor Arnhemmers in de meest versteende wijken

Van 20 januari t/m 20 februari kunnen bewoners van de wijken Binnenstad, Nieuwe Kadekwartier, Arnhems Broek, Spijkerkwartier, Klarendal, Sint Marten, Coehoorn, Kronenburg, de Overmaat en Rijkerswoerd West zich bij de gemeente Arnhem aanmelden voor een gratis boom en/of een vogelhuisje in hun tuin of op hun balkon. 

foto: PXHere – Auart

In deze tien Arnhemse wijken is de kans groot dat het in de zomer te warm wordt, zo blijkt uit de hittekaart van de gemeente Arnhem. Op deze plaatsen zijn ook steeds minder vogels en insecten te zien. Als het regent kan het water niet weg en lopen straten en tuinen onder. Door tegels te vervangen door bomen, struiken en bloemen wordt het zomers minder warm en kan regenwater snel de grond in bij een zware regenbui. En door te kiezen voor de juiste bomen en struiken hebben vlinders en bijen te eten. Met de nestkasten krijgen vogels een goede plek om te broeden. 

Hopelijk veel animo

Wethouder Cathelijne Bouwkamp hoopt op veel animo voor deze actie: “de afgelopen zomer hebben veel mensen last gehad van de extreme temperaturen die ons land teisterden. Vooral op plekken waar veel steen en beton is lopen de temperaturen enorm op. Daarom willen we juist op die plekken meer bomen toevoegen. En meer bomen zorgen voor meer dieren en dus meer biodiversiteit. Daarmee snijdt het mes aan twee kanten.”

Aanmelden bomen en nestkastjes

Voor de actie is budget vrijgemaakt. Dat is niet oneindig. Daarom geldt: ‘wees er snel bij’ en ‘wie het eerst komt het eerst maalt.” Bewoners van de tien Arnhemse wijken kunnen op de internetsite van de gemeente een boom en/of nestkastje uitkiezen. Daarbij geldt: maximaal één vogelhuisjes en één boom per adres. De bomen zijn zo gekozen dat ze ook voor kleinere tuinen of balkons geschikt zijn. De jonge boompjes zijn tussen de één en anderhalve meter hoog met een kleine kluit of in een pot. Hierdoor zijn ze gemakkelijk te vervoeren. De nestkasten zijn bestemd voor vogels die veel voorkomen in de stad.

Afhalen tijdens Nationale Boomfeestdag

Op 18 maart, Nationale Boomfeestdag kunnen de eerste bomen worden opgehaald. Dat zal op drie locaties van Natuurcentrum Arnhem zijn, namelijk:

•             Stadsboerderij Presikhaaf (noord)

•             Stadsboerderij de Korenmaat (zuid)

•             De Molenplaats Sonsbeek (vlakbij centraal station)

Adopteer een bij

Arnhem Zoemt gaat dit voorjaar van start met de actie ‘adopteer een bij’. Door in meerdere tuinen in één wijk dezelfde planten te zetten, ontstaat er één groot leefgebied voor een speciale wilde bij. Op de website van Arnhem Zoemt staat meer informatie. Vanaf maart staan daar ook adviezen voor de inrichting van de tuin en de keuze van tuinplanten. Zo worden Arnhemse tuinen voor bijen, vlinders en vogels een stuk interessanter.

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

‘Historisch weinig woningen te koop in Arnhem’

Eind 2019 is het Arnhemse woningaanbod in hoog tempo afgenomen. Zoekers kunnen uit maar liefst een kwart minder woningen kiezen dan drie maanden geleden. Wie tot aankoop over wil gaan moet snel beslissen, gemiddeld is een Arnhemse woning in ongeveer een maand verkocht. Dit blijkt uit de vandaag verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q4 2019 van Strijbosch Thunnissen Makelaars Arnhem (partner in Dynamis).

Foto: Strijbosch Thunnissen Makelaars
 
De snelle afname van het aanbod is een gevolg van een piek in de verkoopcijfers. In totaal wisselden in de laatste drie maanden van 2019 ruim 620 woningen van eigenaar, het hoogste aantal verkopen in anderhalf jaar. Zowel in de nieuwbouw als de bestaande bouw werden dit kwartaal meer woningen verkocht dan vorig jaar. 

270 nieuwbouwwoningen in verkoop

In 2019 zijn in Arnhem vijftien nieuwbouwprojecten in de verkoop gegaan, waarvan bijna de helft is  gelegen in Schuytgraaf. In deze projecten worden in totaal 270 woningen gerealiseerd, inmiddels is twee derde hiervan verkocht. Begin 2020 staan in alle Arnhemse nieuwbouwprojecten samen nog 95 woningen te koop. 

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Museum Arnhem en Stedelijk Museum Schiedam verwerven airbag-jurken tegen seksuele intimidatie van Alicia Framis

Mode, vrouwen en kwetsbaarheid: daarover gaat de serie LifeDresses van kunstenaar Alicia Framis (1967). Ze maakte negen jurken van airbag-stof. Het materiaal blaast op bij ongewenste intimiteiten. Uit deze serie heeft Museum Arnhem een jurk (Esther) en Het Stedelijk Museum Schiedam twee jurken (Sanne en Maria) verworven. Door de aankoop door twee musea kan het werk in zijn verscheidenheid getoond worden en kan het vaker in z´n zijn totaliteit te zien zijn. 

Foto: Alicia Framis – Museum Arnhem

Saskia Bak, directeur Museum Arnhem: “Dit werk sluit goed aan bij onze collectie en ons aankoopbeleid dat gericht is op feministische en gender vraagstukken. We hebben al meer werk van Alicia Framis en het is daarom een waardevolle aanvulling. Een videoregistratie van dit werk was eerder al te zien in de tentoonstelling Your Voice Matters in De Kerk van Museum Arnhem.” “In dit kunstwerk zie je een interessante mix tussen mode, kunst, technologie en activisme”, aldus Catrien Schreuder, hoofd Tentoonstellingen en Collecties in Schiedam. “Het zit dicht op de tijdgeest en laat je nadenken over thema’s als seksueel grensoverschrijdend gedrag en de bewegingsruimte van vrouwen.” 

Jurk als buffer

Het materiaal van de airbag-stof is high tech, komt uit Japan en werd nog niet eerder voor een jurk gebruikt. De meeste mensen kennen de airbag uit de auto. Bij een botsing blaast de luchtzak automatisch op tot een beschermend kussen. Dat gebeurt ook bij deze modelijn. Als iemand een vrouw in deze jurk aanraakt dan bolt de stof daar op. Haar outfit fungeert als een soort buffer. 

Over Alicia Framis

Alicia Framis woont afwisselend in Amsterdam en Barcelona. Eerder maakte ze de Anti-dog-serie; jurken gemaakt van materialen die tegen kogels en hondenbeten beschermen. Het was haar bijdrage in het Nederlandse paviljoen tijdens de Biënnale van Venetië in 2003. Met dat werk loopt Framis vooruit op de discussies rond de recente #MeToo-beweging. De LifeDresses vormen een nieuw protest tegen grijpgrage handen en (seksueel) geweld tegen vrouwen. De musea kochten het werk bij Upstream Gallery in Amsterdam. Alle LifeDresses waren vorig jaar te zien tijdens de internationale kunstbeurs Art Basel. Het toonaangevend Amerikaanse magazine ArtNews zag ze daar en zette de serie in de top 6 beste werken.

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair