fbpx
Connect with us

Nieuws

Aanpak bijstandsfraude in Arnhem

foto: Flickr

In Arnhem krijgen 7600 Arnhemmers in 2017 een bijstandsuitkering. Maar niet elke Arnhemmer gaat er even goed mee om het hebben van een bijstandsuitkering. Daarom onderzoekt de gemeente Arnhem met regelmaat bij twijfels hoe Arnhem er mee om gaan. Maar op welke manier onderzoekt de gemeente dat eigenlijk?

In 2017 werden door de gemeente bij 441 huishoudens met bijstand onderzoek gedaan naar bijstandsfraude. Uiteindelijk bleek er bij 197 situaties een zo genoemde ‘fraudebedrag’ vastgesteld. Deze fraudebedrag moet uiteindelijk weer terugbetaald worden aan de gemeente Arnhem. Veel voorkomende type fraudes zijn niet een juiste woonsituatie, partnerfraude, zwijgen (inkomsten uit) vermogen, zwijgen witte en zwarte inkomsten.

Beleid op bijstandsfraude

De gemeente Arnhem controleert periodiek of mensen nog recht hebben op een uitkering. “Mensen worden er op gewezen dat zij belangrijke wijzigingen direct aan de gemeente moeten melden via een meldingsformulier. Bij vermoedens van fraude (opzettelijk geen, niet alle of verkeerde informatie geven) om daarmee een (hogere) uitkering te geven worden meldingen bijgehouden.” aldus Martine Baars, woordvoerder gemeente Arnhem.
Ongeveer vijftig meldingen komen per jaar komen van Arnhemmers of via me meldlijn van belastingdienst / UWV, de sociale verzekeringsbank of via consulenten van Werk en Inkomen.

Visie op middelen

Met de politie heeft de gemeente Arnhem de convenant ‘Joint Social Fraude’ getekend. Deze convenant is voor het uitwisselen van gegevens over vermoedens van fraude. Sinds 2015 werken gemeenten in Oost-Nederland samen om fraude op te sporen en te bestrijden. Deze samenwerkingsovereenkomst is getekend door de gemeenten, het Openbaar Ministerie en de politie in Oost- Nederland. Door het samenwerken worden er jaarlijks tientallen uitkeringen stopgezet. Bij ongeveer een zevende van de mogelijke zaken wordt uiteindelijk misbruik vastgesteld. “Het College van Burgemeester en Wethouders willen aandacht voor fraude maar willen ook werken vanuit vertrouwen. Wij handhaven als het nodig is.” aldus Martine Baars. Zaken die meer dan €50.000,- bedragen wordt door de sociale rechercheurs van de gemeente onderzocht en wordt gezien als strafzaak. Strafbare zaken die in het buitenland plaatsvinden worden onderzocht door Internationaal Bureau Fraude-Informatie. “We oriënteren ons momenteel op mogelijkheden om ook themagewijs onderzoeken te doen naar vermogen in het buitenland.” aldus Martine Baars. Dit zijn overigens vaak langdurige onderzoeken die samenwerking zijn tussen gemeenten en rijksoverheid.

Hoe ver gaat de gemeente Arnhem?

Sommige gemeente gaan best ver om bijstandsfraude te signaleren. Zo worden er camera’s geplaatst, track and trace systemen onder de auto geplakt en worden zelfs kinderen ondervraagd. Maar hoe ver gaat gemeente Arnhem?
“Nee dat doen wij niet. Dit is overigens een bewuste keuze geweest van de gemeente Arnhem. Maar we zien wel dat veel gemeente hier anders over denken en mee omgaan.” aldus Martine Baars. “Omdat het maatwerk is, is het moeilijk te bepalen. Maar gemiddeld doen wij  per casus niet meer dan tien uur.  We proberen zaken met zo min mogelijk observaties af te doen. Op de vraag of ook minderjarige betrokken worden bij een onderzoek zoals sommige gemeente wel doen, is het antwoord: “Nee, als een kind opendoet wordt gevraagd of vader of moeder thuis is en een kind wordt nooit als ‘middel’ gebruikt om in contact te komen of om informatie te krijgen.”

Reacties

Reacties

Nieuws

‘Meneer van Dijk’ gesloten wegens drugshandel

Burgemeester Ahmed Marcouch heeft zaterdagnacht Meneer van Dijk gesloten wegens drugshandel. Volgens de politie en gemeente is er harddrugs verhandeld in de zaak. Het ging al een tijdje niet goed met de horecagelegenheid.

Foto: Google Maps

Al in januari 2019 werd de zaak failliet verklaard door de rechter, echter heeft de eigenaar geprobeerd de zaak open te houden door afspraken te maken met de curator. Zo’n 8 maanden later vond de politie afgelopen zaterdag diverse wikkels met harddrugs zoals cocaïne en brokjes xtc. Ook is er een steekwapen gevonden.

Verder zijn er in totaal drie verdachten aangehouden. Het gaat om een 26-jarige man uit Doesburg omdat hij in het bezit was van wikkels cocaïne, een 31-jarige man uit Arnhem ivm drugshandel en een 41-jarige man uit Arnhem voor het ruimte geven om tot dealen.

Of de eerdere faillissement en het gedwongen sluiten van zaak met elkaar te maken hebben is onbekend.

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Grote nederlaag voor Vitesse

Vitesse is haar ongeslagen status in de Eredivisie kwijt. In speelronde 6 incasseerden de Arnhemmers een grote nederlaag bij PSV. Donyell Malen maakte alle goals van de Eindhovenaren, waaronder twee penalty’s: 5-0. 

Foto: Vitesse

Vitesse kwam als koploper naar Eindhoven en deinsde er in de beginfase niet voor terug om de aanval te zoeken tegen het offensief sterke PSV. Na een vrije trap van Mohamed Ihattaren kwamen de Arnhemmers er via Jay-Roy Grot razendsnel uit. De linkeraanvaller vond Oussama Tannane aan de andere kant van het veld en hij dribbelde na een goede actie richting het doel van Jeroen Zoet. De doelman van PSV stond vervolgens in de weg voor een vroege voorsprong van Vitesse.

image

De thuisploeg was nog niet heel gevaarlijk geweest, maar na achttien minuten kwam PSV wel op voorsprong. Armando Obispo leverde de bal in bij Armindo Bruma en hij bediende Malen. De kersverse Oranje-international bleef koel en schoof de bal in de verre hoek langs Remko Pasveer: 1-0. Een kwartier later had Tim Matavz, die zijn vijftigste Eredivisieduel voor Vitesse speelde, de gelijkmaker op zijn schoen. De Sloveense spits werd uitstekend bediend door Bryan Linssen, maar Matavz trapte ongelukkig over de bal.

image

Even daarna verdubbelde PSV de voorsprong. Uit een corner van Ihattaren kopte Malen raak voor zijn tweede goal van de avond: 2-0. Vitesse kwam vlak voor rust dichtbij de aansluitingstreffer. Na een corner van Riechedly Bazoer konden Max Clark en Matavz net niet bij de bal. Het team van Leonid Slutskiy mocht echter ook niet klagen dat het duel al voor rust beslist was. Schoten van Jorrit Hendrix en Pablo Rosario werden geblokt.

image

Direct na de onderbreking werd het alsnog 3-0. Ihattaren schoot nog tegen Pasveer op, maar Malen stond voor de derde keer op de goede plek en kopte binnen voor zijn hattrick. Rosario voorkwam zo’n vijf minuten later een goal van Vitesse. Uit een corner van Tannane miste iedereen de bal en leek Obispo binnen te kunnen koppen, maar Rosario was de verdediger voor en ruimde het gevaar op.

image

Grote kansen bleven daarna lang uit, maar de schade werd na 81 minuten wel groter voor Vitesse. Julian Lelieveld hield de ingevallen Cody Gakpo vast en scheidsrechter Pol van Boekel kon niets anders dan de bal op de stip leggen. Malen mocht aanleggen voor zijn vierde treffer van de wedstrijd en faalde niet: 4-0. Vier minuten later kreeg PSV opnieuw een penalty. Bazoer maakte hands en weer schoot Malen raak: 5-0.

image

Zo werd het een pijnlijke avond voor Vitesse, dat volgende week zaterdag 21 september (20.45 uur) de traditionele Airborne-wedstrijd speelt in GelreDome vs Fortuna Sittard. 

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Kroonprins van Engeland heropent de Eusebius

Prins Charles opent zaterdag 21 september de gerenoveerde Eusebius kerk. Dat maakte de Eusebius bekend.

Foto: Flickr – Dan Marsh

Prins Charles is in Nederland om een aantal herdenkingen bij te wonen ivm het 75-jarige bevrijding van Nederland. Hierop heeft de directie van de Eusebius de kans genomen om de kroonprins van Engeland uit te nodigen. Die heeft laten weten te komen.

Op 21 september zal de Engelse kroonprins de gerestaureerde toren officieel openen en brengt hij een bezoek aan de vernieuwde kerkzaal. Hij zal dan een rondleiding krijgen van het bestuur, directeur en de bouwmanager.

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair