fbpx
Connect with us

Nieuws

Achthonderd woningen in Elderveld-Noord aardgasvrij

Ruim 800 woningen in de Arnhemse wijk Elderveld-Noord kunnen worden verwarmd met de restwarmte van de nabijgelegen waterzuiveringsinstallatie. Dat betekent dat deze woningen op termijn niet langer via aardgas hoeven te worden verwarmd. Samen met verschillende partijen heeft de gemeente Arnhem een aanvraag voor een rijksbijdrage ingediend van circa 6 miljoen euro. Vanuit het Arnhemse Klimaatfonds wordt bijna een half miljoen ter beschikking gesteld. In totaal gaat het voor dit project om een investering van ruim 30 miljoen euro. 

Foto: Gemeente

Wethouder Energie & Klimaat Cathelijne Bouwkamp: “In Arnhem zijn we volop bezig met het verkennen van mogelijkheden om onze energievoorziening te verduurzamen. Voor 2030 willen we zesenhalfduizend woningen aardgasvrij maken. Uitgangspunt daarbij is steeds dat het betaalbaar, eerlijk en duurzaam is. Dat geldt ook voor dit project waarbij we Arnhemmers niet verplichten om mee te doen en we het uitgangspunt hanteren dat de woonlasten van mensen niet mogen stijgen.”

Duurzame bron

In Elderveld loopt al langere tijd een initiatief om aardgas te vervangen door de inzet van warmte uit het gezuiverde water van de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) aan de rand van de wijk. Samen met waterschap Rivierenland, Firan, Liander en de woningbouwcorporaties Vivare en Volkshuisvesting heeft de gemeente Arnhem onderzoek gedaan naar het gebruik van deze veelbelovende techniek in Arnhem. Door het aanleggen van een warmtenet kunnen de woningen met de restwarmte van de waterzuiveringsinstallatie worden verwarmd. 

Huur- en koopwoningen

Van de circa 800 woningen gaat het zowel om huurwoningen (ongeveer 700) als woningen in particulier eigendom (ongeveer 100). Het uitgangspunt vormt steeds dat de woonlasten voor huurders en particuliere eigenaren niet mogen stijgen. 

Voor huurders geldt dat de aansluiting op het warmtenet en de aanpassingen aan de woning die nodig zijn om aardgasvrij te kunnen koken worden gefinancierd uit het project. 
Voor particuliere woningeigenaren geldt dat een groot deel van de investering om hun woning geschikt te maken wordt gefinancierd uit het project. De eigen bijdrage kunnen woningbezitters tegen aantrekkelijke voorwaarden lenen. De kosten die daarmee gepaard gaan, zoals rente en aflossing, worden gecompenseerd door de lagere energielasten. Omdat de huizen beter geïsoleerd worden, is er minder warmte nodig om de huizen te verwarmen waardoor de ook de energielasten per woning dalen.

Kansen voor Elderveld 

Naar verwachting wordt rond oktober duidelijk of rijksbijdrage wordt toegekend aan Arnhem. Cathelijne Bouwkamp daarover: “Ik heb goede hoop een bijdrage vanuit het Rijk. Maar los daarvan geloof ik in deze kans. Het biedt ons bovendien de mogelijkheid om de openbare ruimte in Elderveld op te knappen en te verbeteren. Wanneer je in ogenschouw neemt dat in deze wijk het oudste gasnet van Arnhem ligt en het riool binnen nu en tien jaar vervangen moet worden, is dit een kans die we moeten grijpen.”

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Nieuws

Minister: ‘boa’s beter uitrusten, maar geen wapens’

Minister Grapperhaus gaat bekijken hoe buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) betere uitgerust kunnen gaan worden. Maar een wapenstok of pepperspray krijgen ze wat hem betreft niet.

Foto: Willem 90 – Wikipedia

Laatste tijd hebben boa’s het niet makkelijk. Er is een toename van geweld tegen de gemeentelijke handhavers. Zij hebben nu de taak om toe te zien of mensen zich o.a. houden aan de 1,5 meter afstand. Dit loopt regelmatig uit de hand. Zo werd er met Pinksteren een tweetal boa’s mishandeld in IJmuiden. De minister wil met boa- en politiebonden in gesprek over het eventuele gebruik van een noodknop of een bodycam. Daarnaast is de minister van mening dat de politie direct aanwezig moet kunnen zijn als een boa in de moeilijkheden komt. 

‘Wapenstok is geen gerantie’

Maar het inzetten van geweldsmiddelen als een wapenstok of pepperspray is een brug te ver. Deze middelen mag volgens de minister alleen gebruikt worden door politie. “Een feit dat je een wapenstok meekrijgt, is nog geen garantie dat je dat soort hufters tegen het lijf loopt.” laat Ahmed Marcouch weten aan RTL nieuws.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Ondernemer Pegasus zoekt steun via crowdfunding

De huidige ondernemer van the Pegasus Pub hoopt op steun voor het openhouden van zijn zaak. The Pegasus Pub is een populaire plek onder de Airborne herdenkers.

Foto: The Pegasus Pub

Ondernemer Nige Hinkin ontdekte in oktober 2019 dat café The Pegasus Pub in Arnhem de deuren moest sluiten vanwege gezondheidsproblemen van de vorige eigenaren. “Na enige overweging besloot ik mijn baan in Engeland op te zeggen en naar Arnhem te verhuizen om deze geweldige plek opnieuw te openen!” aldus Hinkin. “Alles verliep volgens plan, maar toen sloeg Covid19 toe. Van daaruit ging het slechter. Niet de bar kunnen openen leidde tot een financiële crisis.” aldus de nieuwe eigenaar.

Deze belangrijke ‘Airborne’ cafe heeft door de corona een financiële plak gekregen. Eigenaar Nige hoopt met de crowdfunding zo’n 10.000 euro te halen. Op dit moment heeft de eigenaar al meer dan 1600 euro opgehaald.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

‘Gebruik geen lijmband voor bestrijding Eikenprocessierups’

Diverse natuurorganisaties waarschuwen voor het gebruiken van een lijmband. Deze lijmband is populair voor mensen die last hebben van kruipende insecten zoals mieren en Eikenprocessierupsen. Maar er zit ook een bijvangst aan.

Organisaties zoals Natuurmonumenten waarschuwen voor de bijvangst van de lijmband. Het is bekend geworden dat naast mieren en Eikenprocessierupsen ook andere dieren vangt zoals andere insecten, vogels en vleermuizen. 

Mezenkastjes

Organisaties roepen dan ook op om met andere oplossingen te komen zoals het ophangen van mezenkastjes. Deze kastjes zorgen ervoor dat er meer natuurlijke vijanden komen voor de eikenprocessierupsen.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair