fbpx
Connect with us

Nieuws

Arnhem bindt strijd aan tegen energiearmoede

Arnhemse minima die een groot deel van hun vrij besteedbaar inkomen kwijt zijn aan het betalen van hun energierekening kunnen op steun van de gemeente rekenen. Het college van burgemeester en wethouders wil de komende drie jaar minimaal 2.500 Arnhemse huishoudens helpen hun energierekening met een paar honderd euro per jaar omlaag te brengen.

Foto: M W – Pixabay

Verantwoordelijk wethouder Cathelijne Bouwkamp: “Een grote groep Arnhemmers heeft het niet breed. Zij zijn relatief veel geld kwijt aan het betalen van hun energierekening. Deze vorm van energiearmoede willen we tegengaan. Met persoonlijke begeleiding door een energiecoach en het treffen van kleine maar gerichte maatregelen kan energie worden bespaard en daarmee de energierekening flink omlaag worden gebracht.” 

Bewezen succes 

De Energiebank regio Arnhem heeft de afgelopen jaren ruim 150 Arnhemse huishoudens geholpen met gratis energiecoaching. Het blijkt dat 10 tot 20% besparing op de energierekening eenvoudig te realiseren is. Dat werd bevestigd met een proef bij 38 huishoudens in de wijken Geitenkamp, Arnhemse Broek en Kronenburg/Vredenburg. Gemiddeld kon de energierekening ongeveer met 200 tot 300 euro per jaar worden verlaagd. Bewoners kregen zicht op hun energieverbruik en de kosten en waar ze energie kunnen besparen. Dat kan door gedrag te veranderen en door energiebesparende producten te plaatsen zoals ledlampen, een waterbesparende douchekop of radiatorfolie. 

Samenwerking met sociale partners 

Naast de financiële ruimte die deze aanpak oplevert, is de verwachting dat er een positief effect optreedt voor het algehele welzijn van bewoners. Bouwkamp daarover: “Ervaringen met deze aanpak leert namelijk dat door de individuele aandacht met oog voor de persoonlijke situatie, er niet alleen een financieel voordeel ontstaat, maar er zelfs sprake kan zijn van een verbetering van het welzijn van de deelnemers, omdat hun leef- en woongenot verbeterd. Bewoners krijgen daardoor meer vertrouwen in de toekomst. Om die reden werken we in de aanpak nauw samen met onze woningcorporaties en andere sociale partners waaronder de sociale wijkteams“.

1 miljoen euro uit Klimaatfonds 

Om de plannen mogelijk te maken stelt het college de gemeenteraad voor om 1 miljoen euro vrij te maken uit het Arnhemse Klimaatfonds. De verwachting is dat door deze aanpak in totaal jaarlijks 1,8 kiloton CO2 uitstoot wordt bespaard.  Voor de gemeente is er sprake van energiearmoede wanneer meer dan tien procent van het besteedbare minimum inkomen op gaat aan het betalen van de energierekening.

Meer Arnhem nieuws 

Reacties

Reacties

Nieuws

Mondneusmaskers verplicht in Rijnstate

Vanaf vrijdag 2 oktober vragen wij patiënten, bezoekers en
medewerkers een mondneusmasker te dragen bij een bezoek aan
Rijnstate.” laat Rijnstate weten. Dit geldt voor alle patiënten en bezoekers vanaf 13 jaar. Zij dragen, net als in het openbaar vervoer, een eigen niet-medisch mondneusmasker of ontvangen dit bij binnenkomst.

Foto: Pixabay

Medewerkers van Rijnstate dragen ook een mondneusmasker. Hiermee geeft Rijnstate gehoor aan het dringend advies van de overheid om een
mondneusmasker te dragen in publiek toegankelijke binnenruimtes. Daar horen ook ziekenhuizen bij.

Patiënten en bezoekers dragen een eigen mondneusmasker. Als ze er geen bij zich hebben krijgen ze er een bij de ingang van het ziekenhuis. Ze houden dit mondneusmasker gedurende het hele bezoek op. Bezoekers die klachten hebben, worden in principe niet toegelaten. Voor patiënten die zijn opgenomen in het ziekenhuis geldt dat ze alleen buiten hun eigen kamer een mondneusmasker dragen.

Bovenstaande maatregelen zijn aan verandering onderhevig. Wijzigingen in landelijke en regionale maatregelen en het verdere verloop van de corona-epidemie kunnen maatregelen en afspraken veranderen.
Voor actuele informatie kunt u ook kijken op de website: www.rijnstate.nl

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Arnhemse reisorganisatie fietst knuffels naar vakantiegangers met verstandelijke beperking

Voor honderden vakantiegangers met een verstandelijke beperking springt Stichting Tendens Vakanties met haar jubileumactie ‘GEEF EEN KNUFFEL’ op de fiets. Hiermee wil de reisorganisatie het vakantiegevoel weer even terug brengen naar diegenen die door het coronavirus de vakantie in het water zagen vallen. Tegelijkertijd vraagt de stichting middels een ondersteunende crowdfunding aandacht voor haar voortbestaan. De jubileumactie gaat plaatsvinden op zaterdag 7 november, de dag van het 25 jaar bestaan van de stichting.   

‘Denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen is wat wij doen.’ – Joost Bekkers, directeur Stichting Tendens Vakanties. Op de dag dat Tendens Vakanties het 25 jaar jubileum groots zou vieren, komt zij in actie met ‘GEEF EEN KNUFFEL, voor nu en voor de toekomst’. De Arnhemse Stichting, afhankelijk van reizigersgelden, staat door Corona voor grote uitdagingen. De organisatie heeft de mei- en zomervakanties geheel moeten annuleren. De begeleide groepsvakanties voor mensen met een verstandelijke beperking, waar persoonlijke aandacht een belangrijk aspect is, waren niet meer mogelijk.  ‘De moeilijkste boodschap in ons 25-jarig bestaan.’ 

Geef een knuffel

De reisorganisatie wil niet bij de pakken neerzitten en heeft de jubileumactie ‘GEEF EEN KNUFFEL’ bedacht. Het plan is om op 7 november, verspreid over Nederland, op de fiets knuffels te brengen naar alle vakantiegangers die afgelopen zomer niet op vakantie konden. Geen echte knuffel maar een pluche bijen knuffel. Een herkenbare knuffel, gelijk aan de voor hen bekende vakantiemascotte. Janneke uit Zevenaar staat op de campagnefoto van de Stichting. ‘Janneke is één van de trouwe vakantiegangers die jaar op jaar weer uitkijkt naar haar vakantie. Ze gaat al 12 jaar met ons mee. Pretpark- en dierentuinvakanties zijn haar favoriet. Janneke is gek op knuffels. Met een bijenknuffel laten wij haar – en haar vakantievrienden – weten dat we hen niet vergeten, dat ze er nog steeds ‘bij’ horen en dat wij er alles aan doen om de vakanties mogelijk te blijven maken.’

Met de actie gaat Stichting Tendens Vakanties terug naar waar het 25 jaar geleden allemaal mee begon: fietsvakanties voor mensen met een beperking. De stichting roept op om de actie te steunen. Dit kan door een knuffel te fietsen of een knuffel te doneren. Meer informatie over de actie: https://www.whydonate.nl/fundraising/geef-een-knuffel

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Marieke van ’t Hoff aangesteld als zakelijk directeur bij Introdans

De raad van toezicht van Introdans heeft Marieke van ’t Hoff aangesteld als zakelijk directeur. Vanaf 1 november 2020 vormt Marieke samen met artistiek directeur Roel Voorintholt en algemeen directeur en oprichter Ton Wiggers de directie van Introdans. Wiggers neemt in 2022 – aan het einde van het seizoen waarin Introdans het 50-jarig jubileum viert – afscheid van Introdans.

Foto: FB – Marieke van ’t Hoff

Ton Wiggers: ‘Met een gerust hart draag ik het directeurschap aan Marieke over. Zij zal samen met Roel het gedachtengoed van dit gezelschap blijven uitdragen.’ Voorzitter Fred de Graaf: ‘We ronden hiermee een traject af waarin we Introdans stevig op de toekomst voorbereiden. De raad voor cultuur oordeelde uiterst positief over onze plannen en de minister bekrachtigde dit met een definitieve toekenning van de rijkssubsidie. Maar ondanks dat blijft het een uitdagende taak om onze missie goed en verantwoord uit te blijven voeren.

Niet alleen een artistiek inspirerende ontwikkeling telt, er wordt veel van ons gevraagd op het gebied van bedrijfsvoering, cultural governance en fair practice. We kijken ernaar uit om hierin met Marieke samen te werken.’
Marieke van ’t Hoff heeft werkervaring in zowel de culturele als commerciële sector. Na haar opleiding tot dansdocent en na de studie kunst- en mediamanagement vervulde zij staffuncties bij de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en bij Het Nationale Ballet.

Daarna werkte zij als kwaliteitsmanager bij Benthem Crouwel Architects en de laatste vijf jaar als zakelijk leider bij NEXT architects. Bij deze laatste was zij onder andere verantwoordelijk voor het strategisch en operationeel beleid voor de totale bedrijfsvoering. Over haar aanstelling bij Introdans: ‘Introdans gelooft in de universele taal van dans en loopt voorop met zijn inclusieve visie. Die menselijkheid in combinatie met het verder bouwen aan een goed bedrijf zie ik als een geweldige uitdaging.’

Introdans beweegt je

Sinds de start in 1971 is de essentie van het beleid van Introdans niet gewijzigd: Introdans wil een breed publiek confronteren met werk van zowel jonge, aankomende als gevestigde choreografen. Het gezelschap doet dat met het produceren van theatervoorstellingen én educatieve activiteiten die een afspiegeling zijn van de hedendaagse moderne danskunst. Dit werpt vruchten af. Introdans is een succes en al lang niet meer alleen in de eigen regio. Daarnaast is het ook een uniek gezelschap in Europa: het eerste gezelschap met professionele, hoogwaardige voorstellingen voor jong én ouder publiek, inclusief een baanbrekende en innovatieve afdeling educatie. Hiermee staat Introdans midden in een
diverse en inclusieve maatschappij.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair