fbpx
Connect with us

Nieuws

Arnhem gaat anders werken om meer mensen aan een baan te helpen

snoeien taxushaag
snoeien taxushaag
Foto: Gemeente Arnhem

Anders werken om meer mensen aan een baan te helpen
De gemeente Arnhem gaat haar eigen afdeling werk en inkomen reorganiseren om meer mensen uit de bijstand aan werk te kunnen helpen.

Wethouder Martien Louwers stelt dat het hebben van werk in veel opzichten goed is voor mensen, zowel financieel als sociaal. Niet voor
niets heeft het college de ambitie om 500 mensen extra uit de bijstand te laten stromen, dus bovenop het landelijk gemiddelde.

Vrijdag presenteerde het college van burgemeester en wethouders het programmaplan ‘doorbraak naar werk’. Daarin staat hoe het college deze forse ambitie wil realiseren. Eén van de belangrijkste zaken is een totaal andere benadering van inwoners die een uitkering hebben. Zij krijgen één
aanspreekpunt: een consulent of regisseur die hen helpt met het zoeken naar passend werk, maar die ook andere problemen zoals schulden of armoede aanpakt. De consulent blijft de inwoner volgen en biedt ook nazorg. Wanneer mensen werken, zijn er minder zorgen. Zij bewegen over het algemeen meer, zijn gezonder en voelen zich nuttiger.

Reorganiseren voor meer flexibiliteit

De nieuwe werkwijze vraagt om een flexibele instelling van de medewerkers van de gemeente. Zij moeten in staat zijn om breder te kijken dan nu gebeurt. Het roer moet echt om. Met de reorganisatie van de afdeling werk en inkomen is een bedrag van 6 miljoen euro, verdeeld over vier jaar, gemoeid, onder andere bedoeld voor implementatie, opleidingen en frictiekosten.

Instroom voorkomen

Verantwoordelijk wethouder Martien Louwers: “Iedere aanvraag voor een uitkering gaan we beschouwen als een vraag naar werk. We kijken dus direct wat het werkperspectief voor iemand is. We gaan dicht naast de inwoners staan, in de eigen leefomgeving en kijken naar inkomen, de
mogelijkheid om te gaan werken, en eventuele zorgbehoefte. Ik wil instroom in de bijstand ook zoveel mogelijk voorkomen, Zeker als het om jongeren gaat. Voor het voortgezet speciaal onderwijs bijvoorbeeld, hebben we de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt goed geregeld. Die
systematiek willen we ook gaan hanteren bij het MBO.” Door ‘bemiddelen aan de poort’ wordt op dit moment al succesvol voorkomen dat mensen die hun baan verliezen, in de bijstand belanden. Deze formule gaat het college dan ook bij meer doelgroepen inzetten dan nu het geval is. Ook krijgt inclusief ondernemerschap hoge prioriteit. Door een netwerk van inclusieve ondernemers hoopt het college dat ook andere werkgevers zich openstellen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Verder zullen gesprekken plaatsvinden met werkgevers om discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan.

2,5 miljoen beschikbaar om te leren van vernieuwing

De gemeente wil zich nadrukkelijk als een lerende organisatie opstellen en gaat daarom nauwkeurig monitoren op welke manier het beste resultaat wordt behaald. Met andere woorden, wat werkt en wat
werkt niet. Om innovatieve ideeën en plannen een kans te geven is een werkinvesteringsfonds van 2,5 miljoen beschikbaar. Hierbij kan worden gedacht aan een initiatief zoals een wijkbedrijf waar

mensen in hun eigen omgeving de eerste stappen naar betaald werk kunnen zetten, aan maatwerktrajecten waarbij jongeren zonder startkwalificatie toch bepaalde vaktechnische vaardigheden leren die zij bij meerdere werkgevers kunnen inzetten.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

‘Meneer van Dijk’ gesloten wegens drugshandel

Burgemeester Ahmed Marcouch heeft zaterdagnacht Meneer van Dijk gesloten wegens drugshandel. Volgens de politie en gemeente is er harddrugs verhandeld in de zaak. Het ging al een tijdje niet goed met de horecagelegenheid.

Foto: Google Maps

Al in januari 2019 werd de zaak failliet verklaard door de rechter, echter heeft de eigenaar geprobeerd de zaak open te houden door afspraken te maken met de curator. Zo’n 8 maanden later vond de politie afgelopen zaterdag diverse wikkels met harddrugs zoals cocaïne en brokjes xtc. Ook is er een steekwapen gevonden.

Verder zijn er in totaal drie verdachten aangehouden. Het gaat om een 26-jarige man uit Doesburg omdat hij in het bezit was van wikkels cocaïne, een 31-jarige man uit Arnhem ivm drugshandel en een 41-jarige man uit Arnhem voor het ruimte geven om tot dealen.

Of de eerdere faillissement en het gedwongen sluiten van zaak met elkaar te maken hebben is onbekend.

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Grote nederlaag voor Vitesse

Vitesse is haar ongeslagen status in de Eredivisie kwijt. In speelronde 6 incasseerden de Arnhemmers een grote nederlaag bij PSV. Donyell Malen maakte alle goals van de Eindhovenaren, waaronder twee penalty’s: 5-0. 

Foto: Vitesse

Vitesse kwam als koploper naar Eindhoven en deinsde er in de beginfase niet voor terug om de aanval te zoeken tegen het offensief sterke PSV. Na een vrije trap van Mohamed Ihattaren kwamen de Arnhemmers er via Jay-Roy Grot razendsnel uit. De linkeraanvaller vond Oussama Tannane aan de andere kant van het veld en hij dribbelde na een goede actie richting het doel van Jeroen Zoet. De doelman van PSV stond vervolgens in de weg voor een vroege voorsprong van Vitesse.

image

De thuisploeg was nog niet heel gevaarlijk geweest, maar na achttien minuten kwam PSV wel op voorsprong. Armando Obispo leverde de bal in bij Armindo Bruma en hij bediende Malen. De kersverse Oranje-international bleef koel en schoof de bal in de verre hoek langs Remko Pasveer: 1-0. Een kwartier later had Tim Matavz, die zijn vijftigste Eredivisieduel voor Vitesse speelde, de gelijkmaker op zijn schoen. De Sloveense spits werd uitstekend bediend door Bryan Linssen, maar Matavz trapte ongelukkig over de bal.

image

Even daarna verdubbelde PSV de voorsprong. Uit een corner van Ihattaren kopte Malen raak voor zijn tweede goal van de avond: 2-0. Vitesse kwam vlak voor rust dichtbij de aansluitingstreffer. Na een corner van Riechedly Bazoer konden Max Clark en Matavz net niet bij de bal. Het team van Leonid Slutskiy mocht echter ook niet klagen dat het duel al voor rust beslist was. Schoten van Jorrit Hendrix en Pablo Rosario werden geblokt.

image

Direct na de onderbreking werd het alsnog 3-0. Ihattaren schoot nog tegen Pasveer op, maar Malen stond voor de derde keer op de goede plek en kopte binnen voor zijn hattrick. Rosario voorkwam zo’n vijf minuten later een goal van Vitesse. Uit een corner van Tannane miste iedereen de bal en leek Obispo binnen te kunnen koppen, maar Rosario was de verdediger voor en ruimde het gevaar op.

image

Grote kansen bleven daarna lang uit, maar de schade werd na 81 minuten wel groter voor Vitesse. Julian Lelieveld hield de ingevallen Cody Gakpo vast en scheidsrechter Pol van Boekel kon niets anders dan de bal op de stip leggen. Malen mocht aanleggen voor zijn vierde treffer van de wedstrijd en faalde niet: 4-0. Vier minuten later kreeg PSV opnieuw een penalty. Bazoer maakte hands en weer schoot Malen raak: 5-0.

image

Zo werd het een pijnlijke avond voor Vitesse, dat volgende week zaterdag 21 september (20.45 uur) de traditionele Airborne-wedstrijd speelt in GelreDome vs Fortuna Sittard. 

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Kroonprins van Engeland heropent de Eusebius

Prins Charles opent zaterdag 21 september de gerenoveerde Eusebius kerk. Dat maakte de Eusebius bekend.

Foto: Flickr – Dan Marsh

Prins Charles is in Nederland om een aantal herdenkingen bij te wonen ivm het 75-jarige bevrijding van Nederland. Hierop heeft de directie van de Eusebius de kans genomen om de kroonprins van Engeland uit te nodigen. Die heeft laten weten te komen.

Op 21 september zal de Engelse kroonprins de gerestaureerde toren officieel openen en brengt hij een bezoek aan de vernieuwde kerkzaal. Hij zal dan een rondleiding krijgen van het bestuur, directeur en de bouwmanager.

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair