fbpx
Connect with us

Nieuws

Arnhem schijnt nieuw licht op oorlogsverleden

Om de slachtoffers van de Holocaust te herdenken neemt Arnhem deel aan het project Levenslicht. Kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde heeft een tijdelijk lichtmonument ontworpen. In Arnhem wordt een deel van het kunstwerk tentoongesteld.

Foto: Dezeen – Wikipedia – OTRS

Burgemeester Ahmed Marcouch: “Wat ik hoop voor Arnhem, is dat dit lichtmonument helpt ons waakzaam te maken voor actuele discriminatie, racisme en Jodenhaat in onze eigen omgeving, van voetbalveld tot sollicitatietafel, zodat wij als Arnhemmers stelling nemen en melding maken zodra wij dit zien. De vooruitgang begint bij waakzame ouders die zich verweren tegen de verborgen verleiding om onze kinderen op te voeden met alledaagse superioriteitsgevoelens voor ‘ons soort mensen’. Wethouder Hans de Vroome en ik maken ons sterk voor educatieve programma’s bij dit monument Levenslicht.”

Joden, Roma en Sinti

Doel van het tijdelijke monument is het bewustzijn te vergroten dat de Joden, Roma en Sinti die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord, onze buren waren. Burgemeester Ahmed Marcouch: “We werken aan een stad vol Arnhemmers die een beroep doen op zowel hun eigen unieke eigenschappen als op die van hun stadsgenoten, al dan niet met andere wortels.”

Struikelstenen

Met de plaatsing van struikelstenen in de Arnhemse straten en door de recente onthulling van het Joods Herdenkingsmonument wordt dit deel van de Arnhemse geschiedenis ingevuld, maar het is nog altijd onderbelicht. Vanuit Arnhem werden 1.500 Joden gedeporteerd in de Tweede Wereldoorlog.

75 jaar bevrijding

Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. Het is de aanleiding voor het ontwerp van dit monument, in opdracht van het Comité 4 en 5 mei. Het monument bestaat uit 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen, gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland. Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinticultuur zijn stenen belangrijk. Deze traditie is als inspiratie gebruikt voor het kunstwerk.

Naar Arnhem

Na de landelijke onthulling op 16 januari 2020 in Rotterdam, wordt op 26 en 27 januari in Arnhem een deel van de stenen tentoongesteld. Het programma wordt in de komende maanden vormgegeven, samen met verschillende partners in de stad. De Joodse gemeenschap, de initiatiefnemers van het onlangs onthulde Joodse monument en een aantal onderwijspartners zijn hier nauw bij betrokken.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Nieuws

Sinterklaas ook in AZC

Het WOLKENTHEATER organiseert in een twintigtal asielzoekerscentra (AZC’s) een groot theatraal feest onder de naam Tovernacht van Sinterklaas. Ook vluchtelingenkinderen worden omgetoverd. In de voorstelling spelen ze namelijk hulppieten, want bij Sinterklaas telt iedereen mee! Het feest is te zien en te beleven o.a. op donderdag 28 november in AZC Arnhem Elderhofseweg om 19:30 uur en vrijdag 29 november in AZC Arnhem-Zuid Vreedenburg om 14:00 uur.

Vluchtelingenkinderen in de Nederlandse AZC’s weten al heel veel over Sinterklaas; ze horen het op school, van het Sinterklaasjournaal of van andere kinderen. Sinterklaas is heel belangrijk voor ze. Hij brengt niet alleen cadeautjes, maar opent de deuren naar Nederlandse gewoontes, cultuur en samenleving. Daarom is het van belang dat de Goedheiligman ook hun huisjes niet voorbij gaat. Dankzij het WOLKENTHEATER gebeurt dat niet. 

WOLKENTHEATER

Stichting WOLKENTHEATER is in 1993 opgericht door een aantal naar Nederland gevluchte kunstenaars uit het voormalig Joegoslavië. Al meer dan 25 jaar speelt het gezelschap met passie, betrokkenheid en overtuiging theatervoorstellingen voor vluchtelingenkinderen. Adrijan Siniša Rakić, directeur van het WOLKENTHEATER: ‘Met onze activiteiten kunnen de kinderen zich creatief uiten en met elkaar plezier maken, kortom: zorgeloos kind zijn. Dit is heel belangrijk voor hun helingsproces’.

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Meldkamer Arnhem en Nijmegen gaan samen

De meldkamer van Gelderland-Midden en Gelderland-Zuid gaan samenwerken. Dit omdat er problemen waren rondom bezetting van de meldkamers.

Foto: Dawid Skalec – Wikimedia

Vanaf dinsdag 19 november werken de meldkamers van de politie, brandweer en ambulance uit Gelderland-Midden en Gelderland-Zuid samen in de gezamenlijke Meldkamer Arnhem-Nijmegen. De meldkamer zal in Arnhem gevestigd worden. Alle 112-meldingen komen vanaf vandaag in Arnhem binnen en worden zoals altijd deskundig afgehandeld. 

Krapte in personeel

Beide meldkamers kampten met een personele krapte, waardoor het steeds lastiger werd om 24/7 de telefoontjes van mensen in nood te beantwoorden. Ook moesten beide regio’s investeren in de techniek om de meldkamer draaiende te houden. Door deze samenvoeging naar een gezamenlijke meldkamer worden roosterproblemen opgelost en hoeft de investering in techniek slechts één keer te worden gedaan. 

Meldkamer naar Apeldoorn

De samenvoeging van de meldkamers in Nijmegen en Arnhem is een natuurlijke ‘tussenstap’ in de samenvoeging naar de nieuwe Meldkamer Oost-Nederland in Apeldoorn die op de planning staat voor medio 2022. 

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Mediakunst Festival Arnhem in Focus

Museum Arnhem en Focus Filmtheater presenteren op zondag 24 november van 11.00 tot 22.00 uur het Mediakunst Festival Arnhem. Een dag vol mediakunstwerken uit Nederland van de afgelopen decennia, waarbij kunstenaars hun eigen werk toelichten.

Foto: Focus

Het dagprogramma van het Mediakunst Festival Arnhem is opgedeeld in vier blokken, met elk een overkoepelend thema. Bezoekers kunnen een passe-partout voor de hele dag kopen, maar er zijn ook tickets per blok beschikbaar. Alle blokken worden ingeleid door de kunstenaars die hun eigen werk toelichten. Blok 1 (11.00 – 13.00 uur) met Jeroen Eisinga gaat over performancekunst en video. Blok 2 (14.00 – 16.00 uur) met Lydia Schouten behandelt feminisme en seksualiteit. In blok 3 (16.30 uur – 18.30
uur) met Julika Rudelius staan fictie, mens en maatschappij centraal, en de dag wordt afgesloten door blok 4 (20.00 – 22.00 uur) met Barbara Visser over politieke betrokkenheid.

Boekpresentatie

Tijdens het festival is er van 19.30 – 20.00 uur een presentatie van het boek ‘A Critical History of Media Art in the Netherlands: Platforms, Policies, Technologies’. In het boek staan kunstenaars die hun opleiding
volgden aan ArtEZ en kunstenaars die vertegenwoordigd zijn in de collectie van Museum Arnhem. Marga van Mechelen overhandigt het boek aan Saskia Bak, directeur van Museum Arnhem. Conservator
hedendaagse kunst van Museum Arnhem, Mirjam Westen, licht het belang van het boek toe. De presentatie is vrij toegankelijk.

Meer informatie en kaarten zijn te verkrijgen via focusarnhem.nl of aan de kassa van Focus Filmtheater.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair