fbpx
Connect with us

Nieuws

Arnhem staat stil bij 20 jaar vriendschapsrelatie met Wuhan

Foto: Gemeente Arnhem

Met een ontvangst van een Chinese delegatie in het stadhuis en een bezoek aan het Nederlands Openluchtmuseum stond de gemeente Arnhem gisteren stil bij het feit dat Arnhem en Wuhan 20 jaar een vriendschapsrelatie onderhouden.

Wethouder Jan van Dellen van Economische Zaken ontving samen met een aantal vertegenwoordigers uit het Arnhemse bedrijfsleven op dinsdag 11 juni een delegatie uit Wuhan onder leiding van locoburgemeester

Long Lianwen.

De officiële stedenband tussen Arnhem en Wuhan dateert uit 1999. Eén van de eerste projecten waar Arnhemse kennis werd ingezet, was de ontwikkeling van een stortplaats voor huishoudelijk afval voor
800.000 inwoners van Wuhan. Expertise vanuit de dienst Milieu van de gemeente en de voormalige afvalverwerker ARA werd daarbij ingezet. Kort daarna hielpen Arcadis en het polderdistrict Betuwe met adviezen over dijkconstructie en waterbeheersing na een watersnoodramp in 1998.

Orders

In 1999 werd de start van de relatie officieel vastgelegd met een overeenkomst. Sinds die tijd zijn diverse bezoeken afgelegd over en weer en heeft de relatie bijgedragen aan diverse grotere en kleinere projecten en samenwerkingsverbanden. Concrete voorbeelden zijn een bedrijfsvestiging van Arcadis en Grontmij in Wuhan en handels- en productieorders in orde grootte van circa 3 miljoen euro voor andere grotere en kleinere bedrijven uit onze stad en regio.

Waterstof

Van meer recentere datum dateren contracten voor de Arnhemse waterstofbedrijven Nedstack en Hymove voor samenwerking en innovatie als het gaat om de productie van zero-emissie waterstofelekrische bussen en vrachtwagens. Wuhan heeft vorig jaar aangegeven binnen drie jaar elf
waterstoftankstations te willen hebben en binnen vijf tot tien jaar 10.000 waterstofelektrische voertuigen te willen produceren. Dit biedt ook kansen voor Arnhemse bedrijven.

Bedrijfsvestigingen

Arnhem kon de afgelopen drie jaar ook de eerste bedrijfsvestigingen vanuit Wuhan in de Arnhemse regio begroeten. De meest recente vestiging in Arnhem is van het computerbedrijf IPASON uit Wuhan. In april 2019 tekende het bedrijf in het bijzijn van burgemeester Marcouch voor de oprichting van een distributiekantoor in Arnhem. Dit was een direct gevolg van de eerdere vestiging van het bedrijf WAE logistics services in Arnhem en Bemmel.

Ereburger

Aardig detail is nog dat een inmiddels gepensioneerd ambtenaar van de gemeente Arnhem, Rob van Herwijnen, in 2017 onderscheiden werd met het ereburgerschap van Wuhan. De heer Van Herwijnen was als ambtenaar verantwoordelijk voor de internationale contacten met Wuhan. Van Herwijnen was destijds de elfde buitenlandse ereburger van Wuhan.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

Poolparty in AKU fontein

Woensdag organiseert het Mexicaanse restaurant Popocatepetl een Popo’s Pool Party. Met 35 grade op komst wordt het een warme dag en speciaal om deze reden organiseren ze een feestje om af te koelen.

Foto; Popocatapetl

Woensdag tussen 12:00 en 21:00 organiseert Popocatepetl op het Gele Rijdersplein een poolparty in de AKU fontein. Zij zorgen voor een zwembad met fontein vol opblaasbare voorwerpen. Ook hebben ze ijs in verschillende smaken en cocktails in huis. Kortom, alle ingredienten om een geslaagde poolparty te houden.

Zwemspullen

Neem naast zwemkleding ook waterschoenen of slippers mee. Er wil nog wel eens glas liggen in de fontein.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Beiaardiers uit Polen, Engeland Amerika, Duitsland en Frankrijk spelen in de Eusebiustoren

Een zomerserie van zeven beiaardconcerten, uitgevoerd door beiaardiers uit landen die bij de Slag om Arnhem betrokken waren. Met beiaardiers uit Duitsland, Engeland, Polen, Amerika, Frankrijk en Nederland. Deze beiaardconcerten worden gehouden in verband met de 75ste herdenking rondom de slag om Arnhem.

Foto: Flickr

De concerten beginnen om 20:00 uur in de Eusebiustoren (zonder publiek) en zijn gratis te beluisteren in de buitenzaal op het dak van Focus Filmtheater (Audrey Hepburnplein 1, Arnhem). Deur open vanaf 19:30 uur. Vanaf 19:45 is er een korte toelichting op het programma. Na afloop van het concert is er een meet en greet met de musici.

PROGRAMMA
4 juli: Bob van der Linde (Nederland). Sebastiaan Haverkate en Sander Beens (trompet)
18 juli: Trevor Workman (Engeland)
1 augustus: Monika Kaźmierczak (Polen), met elektronische muziek
15 augustus: Roy Kroezen (Nederland/Amerika)
29 augustus: Toru Takao (Duitsland)
12 september: Stefano Colletti (Frankrijk)
19 september: Bob van der Linde (slotconcert)

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Na Pokemon trainers is het nu de beurt aan Harry Potter fans om stad onveilig te maken

In 2016 werd de stad onveilig gemaakt door Pokemon trainers. Ze liepen al gefocust op hun telefoon het spelletje Pokemon Go te spelen. Zaterdag is daar mogelijk een nieuwe verslaving bij gekomen, genaamd Harry Potter: Wizzards Unit.

Foto: Niantic

In het spelletje Harry Potter: Wizzards Unit moeten spelers zoveel mogelijk voorwerpen vinden in de echte wereld. Deze voorwerpen mogen volgens het spel de ‘niet tovenaar’ wereld ontdekken. Je moet deze voorwerpen doormiddel van een toverspreuk verdwijnen. Dit doe je door een bepaalde manier je vinger over het scherm te halen of door de toverspreuk hardop te zeggen. Ook moet je o.a. in het spel vechten tegen slechte tovenaren en heksen maar moet je ook toverdranken brouwen.

Pokemon Go

Pokemon Go werd op verschillende manieren als positief ervaren. Zo gingen meer mensen naar buiten en liepen ze vele kilometers om de kleine monsters te vangen. Ook zorgde Pokemon dat in vele wijken minder werd gestolen omdat inbrekers gek werden van de Pokemon vangers die ook in de nachtelijke uurtjes actief waren. Daarnaast zorgde Pokemon er ook voor dat er meer mensen nieuwe contacten gingen leggen, wat weer de eenzaamheid verminderden. Niet alleen zorgde Pokemon Go voor positieve ervaringen. Zo raakte natuurgebieden beschadigd en kwamen soms spelers op plekken waar ze niet mochten komen.

Of het nieuwe spelletje net zo succesvol gaat worden als Pokemon Go zal te toekomst uitblijken.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair