fbpx
Connect with us

Nieuws

Arnhems Boomkwaliteitsteam van start

Vanaf vandaag kent Arnhem een Boomkwaliteitsteam. Het team bestaat uit zes leden die het college van burgemeester en wethouders gevraagd en ongevraagd kan adviseren op het gebied van bomen.

Foto: Gemeente Arnhem

De zes leden van het Boom Kwaliteitsteam Arnhem (BKA) zijn: Lianne Konings, Arjen van Reden, Josan Tielen, Hans Jacobse, Thera Koppenol en Hans van den Bos. Als beoogd voorzitter is Hans van den Bos aangewezen. De bekendmaking van de leden va het BKA vormt ook het vertrekpunt waarop de leden met elkaar bepalen hoe zij hun rol precies willen gaan invullen. De gemeente heeft er bewust voor gekozen om dat vooraf niet volledig vast te leggen.

Meer bomen

Het Boomkwaliteitsteam is een uitvloeisel van het nieuwe bomenbeleid dat de gemeenteraad begin dit jaar vaststelde. Het bomenbeleid is erop gericht om nog meer bomen in de stad te krijgen en daarmee een nog groener Arnhem.

Over de leden van het BKA:
– Lianne Konings is voorzitter van het Groenforum en zit dus als een spin in het web van de Arnhemse groene organisaties.
– Arjen van Reden heeft na zijn opleiding Tuin- en Landschapsinrichting jarenlang bij adviesbureaus gewerkt. Heeft veel ervaring met projectleiding en kwaliteitszorg.
– Josan Tielen werkt als programmabegeleider bij RWS. Heeft veel ervaring het complexe gebiedsprocessen en vraagstukken rond ruimtelijke afwegingen, bomen en natuur.
– Hans Jacobse is docent Management buitenruimte, Groenbeheer en Bomen in de stad op Larenstein.
– Thera Koppenol is kwaliteitscoördinator in Rijnstate Ziekenhuis. Vanuit haar groene achtergrond (milieuhygiëne, Wageningen) wil ze haar huidige kennis op het gebied van kwaliteitszorg graag combineren in haar werk voor het BKA.
– Hans van den Bos deed Bos- en natuurbeheer in Wageningen. Is afgestudeerd als bosecoloog (nog steeds zijn passie). Werkte als beleidsadviseur bij Staatsbosbeheer in zeer diverse functies, het laatst als strategisch communicatieadviseur. Is sinds elf jaar eigen baas als
natuurschrijver en – fotograaf.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Nieuws

Leeuwenwelpen immuun voor katten- en niesziekte

Woensdagochtend 30 september heeft dierenarts Luten van Koninklijke Burgers’ Zoo de twee leeuwenwelpen voor de tweede en laatste maal tegen katten- en niesziekte geënt. De welpen hebben een ‘booster’ gekregen met een tussentijd van drie weken, zodat ze voortaan immuun zijn voor deze veelvoorkomende ziekte.

Foto: Burgers’ Zoo


Inmiddels zijn de jonge leeuwen negen weken oud. Burgers’ Zoo wil deze grote katachtigen zo natuurlijk mogelijk houden, wat onder andere betekent dat de dierverzorgers normaal gesproken altijd afstand tot de dieren bewaren. De welpen zijn niet gewend door mensenhanden aangeraakt te worden en daarom reageren ze fel: precies zoals ze in het wild zouden doen. Deze alerte reactie toont tevens aan dat de dieren kerngezond zijn. 

Terugkeer in de groep

Ook in het wild zondert een drachtige leeuwin zich af, zodra ze voelt dat ze moet werpen. De eerste weken blijft ze dicht in de buurt bij haar welpen, waarvoor op die zeer jonge leeftijd zelfs soortgenoten gevaarlijk zouden kunnen zijn. Na enige tijd zoekt de leeuwin met haar kroost weer de groep op en zo’n terugkeer verloopt niet altijd zonder slag of stoot. De andere leeuwen zijn nieuwsgierig naar de jongen, terwijl moeder ze met hand en tand wil verdedigen. Meestal keert de rust snel weer na een paar tikken over en weer, venijnige grommen en wat schijnaanvallen van de moeder om de rest op afstand te houden. 

Stapsgewijs de natuur haar gang laten gaan

Burgers’ Zoo wil de natuur stapsgewijs haar gang laten gaan. Na de tweede enting zijn de welpen klaar voor de kennismaking met hun volwassen soortgenoten. In Arnhem leven naast hun moeder nog een leeuwin en een leeuwenman. Één voor één worden de andere leeuwen aan de welpen geïntroduceerd. Vanaf vandaag zijn moederleeuw en haar jongen weer onderdeel van de groep en zichtbaar voor het publiek.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Politie vindt wietkwekerij in Steenstraat

Zaterdag 26 september is een wietkwekerij gevonden op de 1ste verdieping van een flat in de Steenstraat. Ook trof de politie een gevaarlijke situatie aan met elektra.

Foto: Politie

Zaterdag middag is er een wietkwekerij gevonden in de Steenstraat. Een persoon belde de meldkamer om de politie te vertellen dat hij erg veel last had van een hevige wietlucht. “Toen wij ter plaatse kwamen roken wij het ook overduidelijk. De ramen van de woning – waar de geur vandaan kwam – waren afgedekt met uitzondering van een raam aan de achterkant. En ja, daar was een afzuiginstallatie te zien en verschillende buizen waarvan wij weten dat deze bij een wietkwekerij gebruikt worden. Bingo dus.” laat de politie weten.

In de bewuste woning werd een wietkwekerij aangetroffen. Eén persoon werd in de woning aangehouden. Ook was er met de stroom geknoeid, wat een gevaarlijke situatie opleverde. Er wordt onderzoek gedaan naar de rol van de verdachte en mogelijk andere verdachte(n).

Help mee wietkwekerijen te bestrijden!

De volgende punten kunnen wijzen op een wietkwekerij, namelijk een wietgeur, onveilige situaties door illegale aanpassingen in de meterkast of elektriciteitsaansluiting, constant zoemend of ronkend geluid, beslagen en/of afgeplakte ramen of gordijnen die nooit geopend zijn.

Ruik je een wietlucht en denk je dat er een kwekerij in uw buurt zit? Meld het dan bij de politie via 0900-8844 of bel Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Zonnestroom neemt fors toe in gemeente Arnhem

Huishoudens in Arnhem produceren steeds meer zonnestroom, zo blijkt uit gegevens van het CBS. Steeds meer woningeigenaren leggen zonnepanelen op het dak en deze wekken bij elkaar steeds meer stroom op. Het totale vermogen van de zonnepanelen op woningen in Arnhem was vorig jaar 20.295 kW. Een groei van 38% ten opzichte van 2018. Dit komt overeen met het energieverbruik van circa 5400 huishoudens.

Foto: Gemeente Arnhem

Sinds 2017 is het aantal woningen met zonnepanelen in de gemeente zonnepanelen in Arnhem toegenomen met 108%. In 2017 waren er nog 3.182 particuliere zonnepanelen-installaties. In 2018 groeide dit naar 4.952 installaties en vorig jaar waren er maar liefst 6.634 woningen met zonnepanelen. Op dit moment heeft 9% van de woningen in Arnhem zonnepanelen, blijkt uit onderzoek van www.zonnepanelenrevolutie.nl.

Inwoners Arnhem produceren meer zonnestroom

Inwoners van de gemeente Arnhem produceren samen steeds meer zonnestroom. Het totale vermogen van particuliere zonnepanelen lag in 2019 op 20.295 kilowatt. Dat is fors meer dan 2017 (9.199 kilowatt) en 2018 (14.754 kilowatt). Het totale vermogen nam sinds 2017 toe met 121%. Ter vergelijking: landelijk gezien groeide het totale vermogen in deze periode gemiddeld met 92%. De gemeenten met het grootste vermogen aan zonnepanelen zijn Utrecht (39,1 MW) Groningen (38,8 MW) en Eindhoven (38,8 MW).

Ook bedrijven wekken steeds meer stroom op

Ook bedrijven wekken steeds meer zonnestroom op, mede door de aanleg van zonneparken. Het bedrijfsleven in Arnhem was vorig jaar goed voor 13.185 kW aan zonvermogen. Dat is 81% meer dan in 2018 (7.300 kW) en 178% meer dan in 2017 (4.747 kW).

Landelijke toename

Arnhem is overigens niet de enige regio waar zonnestroom populair is. Vorig jaar groeide het opgestelde vermogen aan zonnepanelen met 4.609 megawatt naar 6.874 megawatt. Een groei van ruim 49%. De toename is groter bij bedrijven (59%) dan bij woningen (35%). Dit komt vooral door de aanleg van zonneparken.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair