fbpx
Connect with us

Nieuws

Arnhems Oorlogsmuseum streeft naar volledig beeld WO II

Het Arnhems Oorlogsmuseum organiseert met regelmaat diverse activiteiten om de oorlog een beter beeld te geven. De Tweede Wereldoorlog is meer dan alleen de slag om Arnhem. Ook de jaren ervoor hebben een grote impact gemaakt op de Arnhemse samenleving.

De 75-jarige herdenking van de Slag om Arnhem komt in zicht. De eerste evenementen zijn geweest, de eerste vlaggen wapperen al. Het Arnhems Oorlogsmuseum aan de Kemperbergerweg heeft dit jaar in de aanloop naar de festiviteiten ook al diverse keren uitgepakt:
• viering 25-jarige huisvesting op de huidige locatie
• de tentoonstelling Goed/Fout
• Reenactment-weekend
• Battle Tanks Nederland op 16 juni en 22 juli.

Op 22 september is het museum nogmaals het decor voor een demonstratie van Battle Tanks Nederland. Goed/Fout is een doorlopende tentoonstelling.
‘De belangstelling voor Market Garden is dit jaar toch wel extra groot’, aldus eigenaar Eef Peters van het Arnhems Oorlogsmuseum. ‘We zien dat terug in de bezoekersaantallen, maar merken ook dat er nog steeds veel niet-vertelde verhalen zijn. Vanuit Arnhem, vanuit de hele Airborne-regio eigenlijk, vaak nog vergezeld van materialen uit de Tweede Wereldoorlog. Mijn streven vanaf de start van het museum is altijd geweest een zo compleet mogelijk beeld te schetsen van de oorlog, Goed/Fout is daar bijvoorbeeld het bewijs van. De mensen kunnen daarom bij ons altijd nog terecht met spullen en materialen uit de Tweede Wereldoorlog. Alles wat we binnen kunnen krijgen, maakt het verhaal uit die tijd meer
compleet en krijgt voor altijd een plek in ons museum.’

Het Arnhems Oorlogsmuseum is van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot en met 17.00 geopend. Het adres is Kemperbergweg 780 in Arnhem.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

Wethouders krijgen ook ambtsteken

Burgemeesters zijn te herkennen aan hun ambtsketen, predikanten en rechters aan hun toga, voorzitters aan hun hamer. Maar op welke manier herken je wethouders? Om de herkenbaarheid van wethouders als politieke ambtsdrager te vergroten is een herkenningsteken ontwikkeld door de Wethoudersvereniging. Geen ambtsketen, maar een ambtsteken. 

Foto: Jeroen van Gool, directeur Wethoudersvereniging – Twitter

Om wethouders te herkennen krijgen ze een herkenningsteken. “De beeltenis symboliseert een boom, wat voor wijsheid, standvastigheid en groei staat.” laat de vereniging weten. “De stam is een hand wat aanpakken, toereiken en samenwerken uitbeeldt. De lakzegel toont aan dat de wethouder ergens zijn of haar stempel op drukt en besluiten bezegelt. Het hart staat voor eerlijkheid, warmte en oprechtheid. Het wetboek, de griffel en de hamer symboliseren leiderschap, besluitvorming, visie en kaders. Wethouders kunnen dit met trots tonen als ware het hun ambtsketen.” aldus de vereniging.

Slechte imago van wethouders

De Wethoudersvereniging wil op deze manier proactief aan de hand van een charmeoffensief de beeldvorming rond wethouders verbeteren. “Nog te vaak komt het voor dat een incident de beeldvorming van de hele groep op een negatieve manier beïnvloedt. Zo ook de elke keer oplaaiende discussie over de APPA-uitkering: De regeling die in de volksmond ten onrechte wachtgeld wordt genoemd. Eerder dit jaar onderzocht Een Vandaag hoeveel geld er uitgekeerd is in verband met de APPA. De publieke opinie is er een van de wethouder als graaier. Het is belangrijk dat iedereen, wanneer je werk ineens stopt, een veilig vangnet heeft. Zeker ook wethouders, omdat het afbreukrisico van het vak erg groot is.” aldus de vereniging.

‘Wethouders zijn hardwerkende mensen met passie…’

“Wethouders zijn hardwerkende mensen met passie voor de samenleving. Die hebben de bereidheid om vaak tegen deeltijdloon meer dan voltijds te werken. Als daar onverhoopt een einde aan komt dan zijn zij in het begin vaak uit het lood geslagen. Niet verrassend, zij gaan van keihard rennen naar abrupt stilstaan. Maar als je amper je de klap bekomen bent, moet je net als ieder ander die van een uitkering gebruik maakt, gaan solliciteren. Niets wachtgeld: Een re-integratietraject in. En dat doen de meesten met veel plezier, want stilzitten is geen kerncompetentie van de wethouder.” laat de wethoudersvereniging weten. “Wij hoeven niet gelijk op de trekker naar Den Haag voor waardering, maar zouden wel met elkaar een vuist mogen maken. En daar hebben wij een hulpmiddel bij bedacht. Het ambtsteken!”

Of ook de Arnhemse wethouders deze ambtsteken ook gaan dragen is niet bekend. De wethouders krijgen in ieder geval de ambtsteken opgestuurd als ze nog niet in het bezit zijn.

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Black Friday Shopping Nicht in Kronenburg

Kortingen, kortingen en nog eens kortingen! Leg je portemonnee en een grote shoptas maar vast klaar, want vrijdag 29 november is het Black Friday Shopping Night in winkelcentrum Kronenburg! Naast de vele korting zullen er ook diverse optredens zijn op het Horecaplein en het HEMA-plein. De winkels in Kronenburg zijn open tot 22:00 uur.

Naast een avond vol leuke aanbiedingen zijn er nog veel meer redenen om die dag naar Kronenburg te komen. Op verschillende locaties in het winkelcentrum is volop muziek. Speciaal voor deze avond komt onder meer Sharon Doorson naar Arnhem toe. Maar daar blijft het natuurlijk niet bij. Er zijn nog veel meer optredens!

PROGRAMMA:

Horecaplein:
18:00 – 22:00 – Lokale dansgroepen

HEMA-plein:
18:00 – 21:00 – DJ
21:00 – 21:30 – Optreden Sharon Doorson
21:30 – 22:00 – DJ

Mobiel door het winkelcentrum:
18:00 – 22:00 – Artiest Mr. Beatz
18:00 – 22:00 – Muziekduo SUITZ

Niet alleen in de avond kun je profiteren van leuke aanbiedingen, maar ook overdag doet Kronenburg mee aan Black Friday! Vanaf 18.00 uur start de Black Friday Shopping Night tot 22.00 uur.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Mannelijk rund met vrouwelijk uiterlijk

Koninklijke Burgers’ Zoo heeft vrijdagochtend 22 november 2019 een volwassen bijna 8-jarige bantengstier met een opmerkelijk vrouwelijk uiterlijk uit de dierentuin van München ontvangen. Bij deze Aziatische rundersoort is de vachtkleur bij volwassen mannetjes namelijk zwart en bij vrouwtjes kastanjebruin. Vanwege de hormonale invloed van een tijdelijk anticonceptiemiddel beschikt deze volwassen stier bij binnenkomst echter over een kastanjebruine vacht.

Foto: Burgers Zoo

In de dierentuin van München mocht de bijna 8-jarige stier niet meer fokken, omdat hij in de Duitse dierentuin onder andere met vier van zijn dochters samenleefde. Toen deze jonge koeien in de geslachtsrijpe leeftijd kwamen, kreeg de stier een tijdelijk anticonceptiemiddel. Onder deze hormonale invloed veranderde ook de kenmerkende zwarte vachtkleur van het volwassen mannetje in het kastanjebruine kleed van de volwassen vrouwen en de jongen. 

In Arnhem weer terug naar zwart

Het anticonceptiemiddel moet om de drie maanden worden ververst. In Arnhem mag de nog relatief jonge stier echter uitgroeien tot de fokman. Hij is genetisch namelijk onverwant aan de reeds aanwezige koeien en hij mag bij twee van deze vrouwtjes nageslacht gaan verwekken van het Europese fokprogramma. Bezoekers van Burgers’ Zoo zullen het dier daarom de komende maanden geleidelijk zien verkleuren van kastanjebruin naar zwart. 

Bijzondere bedreiging in het wild

De wilde banteng kent in het wild een bijzondere bedreiging, naast het in rap tempo verdwijnende natuurlijke leefgebied vanwege de sterke bevolkingsgroei in Zuidoost-Azië. Van de banteng bestaat namelijk een gedomesticeerde versie, het welbekende Bali-rund. Wilde bantengs kunnen onbedoeld kruisen met dit vee, waardoor hun genetische materiaal verloren gaat en er bastaarden ontstaan die zichzelf niet meer kunnen voortplanten. 

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair