fbpx
Connect with us

Nieuws

Arnhemse theatergroep Echo valt in de prijzen

Arnhemmer Jibbe Willems wint de vertaalprijs 2020 en Lotte Dunselman wordt voor haar rol in De Poolse Bruid genomineerd voor de Theo D’or. De Poolse Bruid verwerft naast de status van Nederlandse theaterhit nu ook internationale allure.

Foto: Echo

Uit alle genomineerde stukken voor de Toneelschrijfprijs 2020 (een belangrijke prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige werk) werd De Poolse Bruid geselecteerd om vertaald te worden in het Frans. Deze vertaling zal volgend jaar te zien zijn om het prestigieuze
Festival d’Avignon.

De Arnhemse auteur Jibbe Willems, schreef zijn stuk “De Poolse bruid” in opdracht van Lotte Dunselman voor de Arnhemse theatergroep ECHO en het NNT. “Middels kale, strakke, perfect geritmeerde zinnen, weet Willems een wereld vol verlangen op te roepen. Woord na woord sluipt de tekst je hart in.” en “Een transparant, intelligent en breekbaar werk.” laten de juryrapporten weten. Ook over Jibbe Willems is de Jury positief. “Jibbe Willems schreef met ‘De Poolse Bruid’ een poëtische en pulserende wereld vol verlangen. Meegevoerd door Willems’ meanderende taal belanden we in een romantisch universum; een uniek (taal)bouwwerk waar twee beschadigde individuen bij elkaar thuiskomen en in rust en kracht verstrengelen.”

Op het alternatieve Gala van het Nederlands Theater werden gisteravond de nominaties voor de toneelprijzen bekend gemaakt. Voor de Theo d’Or (beste vrouwelijk hoofdrol) werd Lotte Dunselman genomineerd voor haar rol in De Poolse Bruid van theatergroep ECHO en het Noord Nederlands Toneel. De jury zag haar transformeren tot “een integer en sensitief
personage dat een zeer breed scala aan emoties beleeft.” In overleg met de Vereniging Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD), de
Nederlandse Toneeljury en acteursbelangenvereniging ACT is besloten om de uitreiking van de toneelprijzen 2020 uit te stellen naar volgend jaar. De nominaties van 2020 dingen mee naar de prijzen in 2021.

De Poolse Bruid

Lotte Dunselman, actrice en tot 2019 mede artistiek leider/ oprichter van ECHO, vroeg Jibbe Willems (43) een script te schrijven op basis van de film De Poolse bruid, een arthousehit uit 1998, met hoofdrollen voor Monic Hendrickx en het Groningse landschap. Een film over een Poolse vrouw die ontsnapt aan haar pooier en een schuilplaats vindt bij een eenzame, norse,
Groningse boer.

In de zomer van 219 speelde toneelvoorstelling De Poolse Bruid vier weken in een uitverkochte schuur van historische boerderij De Haver in Onderdendam, een rijksmonument in het bezit van het Groninger Landschap. In augustus 2020 speelde de voorstelling 14 keer
in een uitverkochte Oosterpoort. In de zomer van 2021 wordt de voorstelling hernomen in boerderij De Haver. Theatergroep ECHO levert al jaren een belangrijke bijdrage aan het Nederlandse toneelrepertoire door altijd voor nieuw geschreven teksten te kiezen. ECHO beweegt tussen
beeldend- en bewegingstheater, performance en nieuw Nederlands teksttheater in. Aan de basis van het maakproces staat altijd een op maat geschreven script, dat op de vloer een beeldende en fysieke vertaling krijgt.

Jibbe Willems

Willems studeerde aan de Toneelacademie Maastricht en werkt sinds tien jaar als theateracteur,- bewerker en – vertaler. Hij werkte o.a. voor het Nationale Theater, Theatergroep ECHO, Toneelgroep Oostpool, De Utrechtse Spelen, toneelgroep Maastricht, toneelgroep Amsterdam / ITA, Het Zuidelijk Toneel, Frascati, De Toneelschuur, Het Syndicaat, De Parade, Theater Bellevue, Bonte Hond, Theater aan Zee, het Nieuw Utrechts
Toneel, Silbersee, Kwatta, LAZARUS / ’t Arsenaal, Matzer, Bos-producties, het Noord Nederlands Toneel, firma MES en Likeminds.
Willems is eerder genomineerd voor de Taalunie Toneelschrijfprijs in 2015 (Waar het Vlakke Land gaat Plooien). Hij won een Gouden Krekel (2019) voor de meest indrukwekkende podiumpresentatie (Jabber). Eerder won hij ook twee Zilveren Krekels, in 2015 (Leo&Lena) en in 2017 (Pretpark). In 2014 won hij de ARTES Jongtheaterschrijfprijs (The Truth About
Kate).

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

Politie zoekt getuigen van 16 gedumpte en verwaarloosde hondjes

Zaterdagnacht 12 september is er door de politie 16 gedumpte en verwaarloosde hondjes ontdekt aan de Apeldoornseweg. De politie zoekt getuigen.

Foto: Politie

Op zaterdag 12 september, rond 01:30 uur, kwam bij de politie een melding binnen dat er op de Apeldoornseweg in Arnhem ongeveer 10 verwaarloosde honden los zouden lopen. Ter plaatse trof de politie 16 loslopende honden aan.

De 16 verwaarloosde honden zijn door de politie gevangen en overgedragen aan de dierenambulance. Die heeft de verwaarloosde hondjes naar het asiel gebracht. Daar worden ze verzorgd en behandeld.

De politie is met spoed op zoek naar getuigen die iets hebben gezien of gehoord wat te maken kan hebben met het aantreffen van de verwaarloosde honden. Neem dan spoedig contact met de politie op via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. De registratienummer van de zaak is 2020433374.

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Evaluatie AZC Elderhoeve afgerond

De aangekondigde evaluatie van het asielzoekerscentrum Elderhoeve is afgerond. Ruim 550 ingevulde enquêtes en meer dan 100 individuele gesprekken zijn door een onafhankelijke onderzoeker gevoerd met aan- en omwonenden. De evaluatie was een belofte aan de bewoners bij de komst van het AZC en is voor het college van burgemeester en wethouders een belangrijk onderdeel van de besluitvorming over het al dan niet verlengen van de overeenkomst met het COA voor deze locatie. Die overeenkomst eindigt in april 2021.

De evaluatie beschrijft dat het AZC een relatief onzichtbare positie kent in de wijk. Hoewel er enkele vrijwilligersinitiatieven bekend zijn vanuit de buurt op het gebied van taal, sport en koken, zeggen veel respondenten dat ze nauwelijks merken dat het AZC in hun omgeving zit.

Leefbaarheid in Elden hoog

De leefbaarheid in Elden is hoog ten opzichte van andere buurten in de stad en hoger dan het Nederlands gemiddelde, blijkt uit de evaluatie. Van de respondenten geeft 70% aan nauwelijks overlast te ervaren van het AZC. Dertig procent ervaart wel overlast die wordt toegeschreven aan de aanwezigheid van het AZC. De overlast die wordt ervaren gaat voornamelijk over het fietsgedrag van asielzoekers en verrommeling op straat. In de gesprekken die zijn gevoerd wordt ook melding gemaakt van geluidsoverlast en onveiligheidsgevoelens. Verder blijkt dat overlast meer ervaren wordt naarmate mensen dichter bij het AZC wonen.

Vervolg

De resultaten van de evaluatie worden gedeeld met omwonenden. Naast een brief met een samenvatting van de resultaten worden zij uitgenodigd voor een persoonlijke toelichting door de onderzoekster zelf. Het college van B&W wil op basis van de evaluatie in oktober een besluit nemen over het al dan niet verlengen van de huidige locatie van het AZC Elderhoeve.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Lichte stijging aan scheidingen in Arnhem

In Gelderland is het aantal gescheiden inwoners dit jaar toegenomen tot 7,3% (was 5,9% in 2010). Doesburg spant de kroon: met een percentage van 10,3% heeft de gemeente het hoogste percentage gescheiden inwoners. Arnhem heeft een stijging van 0,8% naar de 9,2% van de percentage gescheiden inwoners. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In het kader van de Dag van de Scheiding bracht Independer scheidingscijfers in kaart en vergeleek deze met met tien jaar geleden.

Foto: Pxhere

Grote provinciale verschillen

Het aandeel gescheiden inwoners ligt landelijk op 7,8%. Wel zijn er verschillen per provincie te ontdekken. Zo zijn Gelderlanders met een scheidingspercentage van 7,3% ondergemiddeld vaak gescheiden. Limburg heeft het grootste aandeel gescheiden inwoners met een percentage van 8,7%. Overijssel kent juist het kleinste aandeel gescheiden inwoners (6,7%).

Aandeel gescheiden inwoners stijgt overal in Gelderland

Opvallend genoeg nam het aantal gescheiden inwoners de afgelopen tien jaar in alle Gelderse gemeenten toe. De gemiddelde stijging komt hier neer op 1,4%. Wel zijn er gemeentelijke verschillen binnen de provincie. De grootste stijging is te zien in Doesburg (+2,4%), gevolgd door Oude IJsselstreek (+2,2%) en Brummen (+2,1%). De kleinste stijging vond de afgelopen tien jaar plaats in Nijmegen en Rozendaal (+0,4%). Arnhem heeft een lichte stijging van 0,8%.

Opvallende gemeenten binnen Gelderland
Binnen Gelderland wonen – relatief gezien – de meeste gescheiden mensen in Doesburg. In de gemeente is namelijk 10,3% van de inwoners gescheiden. Ook in Zutphen (10,2%) en Westervoort (9,4%) is het percentage gescheiden inwoners relatief hoog. Van alle Gelderse gemeenten is het percentage daarentegen het laagst in Rozendaal: hier is ‘slechts’ 4,1% van de inwoners gescheiden. In Arnhem is dit percentage 9,2%

Voor meer informatie over jouw gemeente bekijk het overzicht bij Independer.

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair