fbpx
Connect with us

Nieuws

ArtEZ Conservatorium en orkest de ereprijs tekenen convenant

Met het oog op de verbetering van de aansluiting tussen het muziekvakonderwijs en het werkveld hebben ArtEZ Conservatorium en orkest de ereprijs besloten tot een meerjarige samenwerking. Deze samenwerking is vastgelegd in een convenant en zal op 22 februari getekend worden.

Foto: ArtEZ

Timmermans: “Met dit convenant zetten we vanuit ArtEZ Conservatorium een grote stap voorwaarts in het vernieuwde curriculum Klassiek Muziek en eigentijdse invulling van onze opleidingen Jazz & Pop. De unieke projecten die orkest de ereprijs neerzet met nieuwe hedendaagse muziek zijn spannend en confronteren onze studenten met de beroepspraktijk anno 2020.” 

Samenwerkingsprojecten

Onder deze projecten valt onder andere het interdisciplinaire project ChoCo waarin studenten van Theater en Dans, orkest de ereprijs en studenten van het conservatorium gezamenlijk een voorstelling bedenken, maken en uitvoeren voor publiek. Daarnaast zijn er verschillende compositie- en werkplaatsprojecten in samenwerking met de opleidingen docent muziek, klassieke muziek en Jazz & Pop uit Arnhem en Zwolle.

In het ereprijs-compositieproject werkt het conservatorium samen met middelbare scholen om door middel van een interview met een componist een ensemble te leren kennen. ArtEZ Conservatorium en orkest de ereprijs participeren ook samen in de co-productie van het Andriessen Festival met Het Gelders Orkest, Nationaal Jeugdorkest en Musis Arnhem.

Andriessen Festival

Ter ere van de grootste levende Nederlandse componist Louis Andriessen vindt op 22 februari het Andriessen Festival plaats in de Arnhemse Stadhuishal, georganiseerd door Het Gelders Orkest, orkest de ereprijs, ArtEZ, Nationaal Jeugdorkest en Musis Arnhem. Het festival is één van de uitingen in de unieke samenwerking tussen ArtEZ Conservatorium en orkest de ereprijs. Tijdens het festival zullen Laurien Timmermans (directeur ArtEZ Conservatorium) en Wim Boerman (artistiek leider orkest de ereprijs) het convenant tekenen.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Nieuws

DVA wil opheldering over onteigend Joods vastgoed tijdens WOII

DENK Verenigd Arnhem heeft schriftelijke vragen gesteld over Joods vastgoed wat is onteigend tijdens de Tweede Wereld Oorlog. Uit onderzoek is gebleken dat er 171 woningen, bedrijven en/of grond van Joodse slachtoffers onteigend is.  

Vier op de vijf Nederlandse gemeenten weten niet of tijdens de Tweede Wereldoorlog Joods vastgoed is onteigend en doorverkocht, dat blijkt uit een onderzoek van Pointer. Opmerkelijk want dit is wel in hun gemeente gebeurt. In 225 gemeenten is Joodse vastgoed onteigend, waarbij in enkele gevallen dit vastgoed zelfs door gemeenten is aangekocht. Met het verdiende geld zijn vervolgens weer anti-Joodse maatregelen betaald zoals de kosten van kamp Westerbork, Vught, Amersfoort maar ook de transport naar andere vernietigingskampen. 

Ook in Arnhem zijn er 171 zaken bekend van vastgoed die ooit in het bezit waren van Joodse inwoners. Zij hebben voor flink verlies hun pand verplicht moeten verkopen. Daarom stelde deze week DENK Verenigd Arnhem hier vragen over. Zo wil de partij weten of het bekend is bij de gemeente dat dit gebeurde, of de gemeente ook panden hebben aangekocht en of de gemeente erfpacht of openstaande belastingen heeft geint nadat de pandeigenaren terugkwamen van onderduiken of uit de kampen kwamen. 

De fractie zou graag zien dat slachtoffers of hun erfgenamen alsnog gecompenseerd worden. Op het moment dat de erfgenamen niet te traceren valt, zou de fractie willen zien dat het geld in een nader te bepalen doel wordt gestopt wat in overleg met de Joodse gemeenschap wordt bepaald.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Beverfamilie op stadsblokken

Uit onderzoek van onderzoeksbureau Econatura is gebleken dat op de zuidoever van Arnhem in de stadsblokken een beverfamilie woont. Of dit effect gaat hebben op de bouwplannen op Stadsblokken en Meinerswijk is niet bekend.

Foto: Pixabay – Cricro

Het gaat goed met de bever in Nederland. In 1826 verdween de laatste bever in Nederland. Zo’n 30 jaar geleden is de bever weer terug geplaatst op meerdere plekken zoals de Biesbosch en de Gelderse Poort bij Nijmegen. Ondertussen zijn er meer dan 3.500 bevers geteld door heel Nederland. Ook in de Stadsblokken-Meinerswijk worden de knaagdieren gezien. Zo heeft een beverfamilie zich gevestigd in de haven van Coers. Dit blijkt uit de onderzoek van Econatura.

Bouwproblemen

Bevers behoren tot een inheemse beschermde dierensoort. Dit kan ertoe leiden dat de bouwplannen van Kondor Wessels in gevaar komen. Want de grondeigenaar wilde op de plek van de burcht een tijdelijke informatiecentrum bouwen. Bij de vondst van de beverfamilie hebben bewoners, Kloppend Stadshart en Milieudefensie een handhavingsverzoek ingediend bij de ODRA. Deze heeft de vergunning voor de tijdelijke informatiecentrum afgegeven.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Veteraan Bill Millington overleden

Op woensdag 27 mei is de 95-jarige Bill Millington overleden. De veteraan vocht tijdens de slag om Arnhem. Hij is de vierde Arnhem veteraan die in korte tijd deze maand overleed.

Op 95-jarige leeftijd is veteraan Bill Millington overleed op 27 mei. Bill sprong tijdens de tweede dropping op de Ginkels heide op maandag 18 september 1944. Bill was actief bij de 8th Parachut Battalion of the 6th Airborne Division. Tijdens zijn dropping werd Bill en zijn collega’s onder vuur genomen door de Duitsers die hen stonden op te wachten.

Foto van Bill Millington tijdens zijn dienst

Uiteindelijk is Bill gevangen door de Duitsers en geplaatst in Krijgsgevangenenkamp Mühlberg. Deze kamp ligt aan de Poolse grens in Duitsland en stond bekend om de slechte condities. Op 23 april 1945 is kamp Mühlberg door de Russen bevrijd.

Bill is onlangs jarig geweest op 20 mei en werd 95 jaar.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair