fbpx
Connect with us

Nieuws

Benefietontbijt voor de 12-jarige zieke Ömer

Voor de 12-jarige Arnhemmer Ömer wordt er op zondag 9 februari een benefietontbijt gehouden in de grote zaal van de Türkiyem Moskee aan de Eemslaan 6. De opbrengst gaat volledig naar de behandeling van Ömer Usta. Hij heeft namelijk een zeldzame hersentumor in zijn hersenstam.

Foto: Familie Usta

Ruim twee honderd duizend euro is er nodig voor de Ömer Usta. De zoon van raadslid Yıldırım Usta werd in juni 2019 onverwachts ziek. “Het begon allemaal in juni 2019, toen ik op school opeens inzakte tijdens het rennen op de gang. Ik wilde de bocht nemen, maar voelde mijn benen niet meer waarna ik vervolgens mijn hoofd stootte tegen het raam. De juf belde mijn vader op en wij gingen gelijk naar de huisarts. De arts kon niks zien en aan het bloedonderzoek viel ook niks op te merken.” vertelt Ömer Usta. “Wel werd mijn vader erop geattendeerd de boel in de gaten te houden. Als het weer zou gebeuren zou het wellicht ‘neurologisch’ kunnen zijn, maar
dan eerder in de ‘epileptische hoek’. Het leek dus in eerste instantie dus onschuldig maar gauw bleek dit niet zo te zijn.”

Hersentumor

Tijdens een korte vakantie in Duitsland merkte de familie op dat het steeds slechter ging met Ömer. Gelijk op de terugreis zijn ze naar Rijnstate gegaan. “Nadat ik grondig werd onderzocht door de dienstdoende arts werd ik
doorverwezen naar een kinderarts. Zij heeft ook enkele tests gedaan waarna zij voorstelde om een CT-scan te doen. Deze werd afgenomen en na een lange tijd werd het vervelende nieuws bekend gemaakt. Er zat iets in de hersenstam wat daar niet thuishoort. Meteen werd ik per ambulance vervoerd naar het Prinses Maxima Centrum voor Kinderoncologie in Utrecht. Die avond werd ons meegedeeld dat ik een hersentumor had in de hersenstam. De volgende dag werd een MRI afgenomen om het officieel te bevestigen; een zeldzame hersentumor met mutatie H3K27M, diffuus intrinsiek ponsglioom (DIPG). De tumor is verspreid in de hersenstam, snelgroeiend, kwaadaardig en erg agressief.” De groei zou tijdelijk stopgezet kunnen worden met medicatie en bestraling. Operatief is deze tumor niet te verwijderen omdat het op een zeer kwetsbare plek zit en de tumor verspreid zit tussen gezonde cellen. Alleen radiotherapie en een zeer beperkt aantal aan peperdure en moeilijk te verkrijgen medicijnen evenals sommige zeer prijzige behandelingen in het buitenland kunnen wat betekenen voor zijn genezing.

Verzekering vergoed niet

“Om deze behandelingen te kunnen betalen is er veel geld nodig. De zorgverzekering vergoed deze jammer genoeg niet. Op ons verzoek heeft onze arts kort na de diagnose gekeken naar mogelijkheden in
het buitenland en heeft hij een behandeling binnen een studie aanbevolen aan de Clinica Universidad de Navarra in Pamplona, Spanje.” laat Ömer weten. “Ik ben hier begonnen aan een zogenaamde ‘oncolytische virotherapie’. Er is in Spanje operatief een virus geïnjecteerd in de tumor. Een flinke ingreep waar ik pas na enkele weken van kon herstellen. Vervolgens moest ik om de maand terugkomen naar Spanje voor de vervolgbehandeling en controles. Het laaste bezoek heb ik in oktober afgelegd.”

Tumor kleiner aan het worden

“Voorlopig hoef ik niet meer terug te keren. In de tussentijd heb ik in het UMC Utrecht drieeneenhalf week lang in totaal 13 sessies radiotherapie gehad en krijg ik nog steeds een keer per maand een kuur van mijn arts van het PMC te Utrecht. Ook hebben wij voor een 2nd Opinion in Istanbul de kliniek van Prof. Dr. Memet Ozek en een delegatie van Cubaanse oncologen aan de Okan Universiteit benaderd en bezocht.” Er is ook positief nieuws voor Ömer. Op dit moment wordt zijn tumor kleiner in omvang en volume. Het is nu echter tijd om te voorkomen dat de tumor immuun wordt voor de huidige behandelingen en weer gaat groeien. Daarom moeten ze weer
uitwijken naar het buitenland voor zijn behandeling. Er is maar een zeer beperkt aanbod aan instellingen die wat kunnen betekenen.

“De VS biedt een hoopgevend medicijn binnen een trial aan en Engeland, Zwitserland en Mexico bieden allen eventuele mogelijkheden voor diverse behandelingen. Gekeken moet worden welke het beste bij mij past en of het toegankelijk is. Wellicht dat een combinatie mogelijk is. Wij zijn ’t aan het uitzoeken. Wat wel vast staat is dat het ontzettend prijzig is omdat er peperdure tarieven gehandhaafd worden. De kosten zullen oplopen in
honderdduizenden euro’s. Om deze strijd aan te gaan heb ik hulp nodig” laat de 12-jarige Ömer Usta weten.

Eet mee of stort!

Benefietontbijt voor Ömer zal op 9 februari 2020 tussen 10:00-14:00 uur in de grote zaal van de Türkiyem Moskee aan de Eemslaan 6 plaatsvinden. Iedereen is van harte welkom. Diegenen die het ontbijt niet kunnen bijwonen maar Ömer wel zouden willen ondersteunen kunnen hun donaties storten op bankrekening: NL35 INGB 0006 7457 40 t.n.v. Stichting Ömer Usta.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Nieuws

Kinderen kunnen op tour met de boer

Samen met de boer de stal in! Kinderen kunnen 7 maart op Tour met de Boer! Tijdens deze leuke en leerzame activiteit gaan kinderen samen met de boer de boerderij rond. Ze maken contact met de dieren, helpt mee met de verzorging en komt van alles te weten over het leven op de boerderij. Dus trek je overal en je laarzen aan en doe mee!

Foto: Pixnio – Bicanski

Natuurcentrum Arnhem organiseert deze leuke activiteit voor kinderen. Ze leren dat groente en vlees niet alleen uit de supermarkt vandaan komen maar van de boer. Meedoen? Meld je kind dan voor 5 maart 2020 even aan via onderstaand activiteitenformulier.

Het kost €5,- en €2,50 voor kinderen met Gelrepas. De kosten voor deelname kunnen worden afgerekend op de dag zelf bij de winkel of in boerderijcafé de Hooijmaat. (Marius van Beeklaan 5)

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Hoogte80 Festival investeert in inclusie, diversiteit, participatie en talentontwikkeling

Sinds 2009 verbreedt Hoogte80 Festival de horizon met een meerdaags podiumkunstenfestival. Het festival heeft een interdisciplinaire programmering met theater, muziek, dans, circus, literatuur en straattheater. Hoogte80 Festival verbindt dit inhoudelijke programma met een unieke buitenlocatie, een adembenemend uitzicht en een feestelijke sfeer van ontmoeting. De twaalfde editie vindt plaats van 21 t/m 24 mei 2020. 

Foto: Jip de Jonge

Dit jaar gaat Hoogte80 Festival de diepte in met een drietal laboratoria: talentontwikkeling, inclusie & diversiteit en participatie. Het festival wil daarmee de impact van kunst & cultuur onderzoeken, makers, stakeholders en bezoekers inspireren en de in de sector aanwezige kennis delen en vergroten. De laboratoria vinden dagelijks plaats tijdens de eerste uren van het festival en bestaan uit debatten, workshops, interviews, presentaties, masterclasses en speeddates voor, door en met makers, professionals en stakeholders. “Talentontwikkeling, participatie, inclusie en diversiteit zijn belangrijke pijlers van de verdiepingslaboratoria op Hoogte80 Festival. Hoe blijven we onszelf ontwikkelen? Wat mist er in de culturele sector, waar liggen kansen? Hoe zorgen we ervoor dat we niet alleen praten óver maar juist mét de mensen die dit aangaat? In mei breken we tijdens de eerste uren van het festival de muren af tussen toeschouwer en maker, professional en student, kaders en kaderlozen.” aldus Caro de Feijter, Iris Romeijnders en Sarah Goorhuis van Verdiepingslaboratoria

Hoogte80 Cafe op 12 maart

 Ontmoeting en participatie zijn centrale waarden van Hoogte80 Festival. Om die reden worden er naast het festival ook een aantal bijeenkomsten georganiseerd: Hoogte80 Cafés. Deze openbare bijeenkomsten geven vrijwilligers van het festival en andere geïnteresseerden de kans elkaar te ontmoeten en ideeën uit te wisselen met de organisatie. Het festival gebruikt deze cafés dan ook om programma’s te toetsen en de wijk, stad en regio bij de totstandkoming van het festival te betrekken.

Ieder Hoogte80 Café heeft een ander thema, de eerste staat in het teken van vrijwilligers. Er zal worden verteld over de toekomstplannen van het festival en de beschikbare vrijwilligersvacatures, en er is de mogelijkheid om in gesprek te gaan met de coördinatoren. Het eerste café vindt plaats op donderdagavond 12 maart in Showroom, Architectuurcentrum CASA (Langstraat 20, Arnhem). 

Meer Arnhem nieuws?


Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Vitesse verliest nipt van PSV

Vitesse is er niet in geslaagd om PSV te verslaan. In GelreDome gingen de Eindhovenaren er met een 1-2 zege vandoor. Tim Matavž zette Vitesse na 50 minuten op voorsprong, maar binnen een kwartier draaide PSV de achterstand om via Sam Lammers (strafschop) en Cody Gakpo. 

Foto’s: Vitesse

Bij Vitesse kreeg Joshua Brenet zijn eerste basisplaats en dat ging ten koste van Max Clark. Met de oud-PSV’er aan de start kregen de Arnhemmers de eerste mogelijkheden in een verder aftastende openingsfase. Een schot van Sondre Tronstad ging naast en Matavž en Bryan Linssen konden net niet bij een voorzet komen van Nouha Dicko.

image

Na ruim een halfuur moesten beide ploegen noodgedwongen wisselen. Aan Vitesse-zijde kon Linssen niet verder. Hij werd vervangen door Thomas Buitink. Bij PSV ging de geblesseerde Jorrit Hendrix eraf voor Érick Gutiérrez. In het resterende kwartier van het eerste bedrijf bleven de kansen schaars, al kwam Matavž nog dichtbij met een diagonaal schot en kopte Armando Obispo maar net naast. PSV zorgde nauwelijks voor gevaar bij het doel van Remko Pasveer.

image

Vitesse kwam ijzersterk uit de kleedkamers, want vijf minuten na de onderbreking zette Matavž de 1-0 op het scorebord. Buitink ontfutselde de bal van Daniel Schwaab en daardoor stond Matavž plots oog in oog met Lars Unnerstall. De Sloveen bleef kalm en schoot beheerst raak. Daarmee kreeg het duel de treffer die het nodig had.

image

Hoewel PSV nog niet tot grote kansen was gekomen, kreeg het na 59 minuten wel de gelegenheid om langszij te komen. Denzel Dumfries werd in het zestienmetergebied neergelegd door Obispo en scheidsrechter Danny Makkelie legde de bal op de stip. Sam Lammers schoot de strafschop binnen: 1-1. PSV kreeg vleugels na de gelijkmaker en niet veel later werd het zelfs 1-2. Gakpo kwam vanaf de linkerkant naar binnen en schoot via de binnenkant van de paal raak.

image

Daardoor moest Vitesse voor het eerst in de achtervolging. Via Oussama Tannane kregen de Arnhemmers een goede mogelijkheid, maar zijn vrije trap van zo’n twintig meter ging naast het doel van Unnerstall. In de slotfase perste Vitesse er nog een offensief uit en een volley van Matavž ging maar net over. De gelijkmaker viel helaas niet meer, waardoor de Arnhemmers de zege aan PSV moesten laten.

image

Volgende week zaterdag 29 februari (19.45 uur) speelt Vitesse een uitduel vs PEC Zwolle. De eerstvolgende thuiswedstrijd van Vitesse is op zaterdag 7 maart. Dan is FC Twente om 19.45 uur de tegenstander in GelreDome.

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair