fbpx
Connect with us

Nieuws

Betere schoolresultaten dankzij Klarendalse ondernemers

Vicky VMBO

Met het Meester-gezelproject kunnen vmbo-leerlingen hun schoolresultaten opkrikken. Jongeren worden gekoppeld aan ondernemers uit Klarendal. Het resultaat is op zaterdag 10 juni te zien.

Door Zefanja Hoogers (ingezonden artikel)

Drie meiden van VMBO ’t Venster vinden een aantal vakken op school maar moeilijk en stonden er slecht voor. Zij hebben de mogelijkheid gekregen om hun schoolresultaten te compenseren via het Meester/Gezel project in het Modekwartier van Klarendal: begin april startten de meiden Vicky, Angela en Siënna bij Chris Meijers Collectie, Mirte Engelhard Fashion en Studio Bolder, om bij hen in de leer te gaan. Een fantastische kans! Tijdens de Nacht van de Mode presenteren zij hun volledige zelfgemaakte outfits!

Gezel Vicky Geno (15) had direct duidelijke ideeën over wat ze wilde maken. Ze presenteert een simpele jurk met Afrikaanse elementen er in en een tekst er op (die verklapt ze nog niet). Chris Meijers: “Prachtig toch, als leerlingen moeite hebben in het leerproces maar uitblinken in handwerk, en daarmee hun cijfers op kunnen halen.”

Muze

Meester Mirte heeft samen met gezel Angela Haselhorst (15) gewerkt aan een outfit van een blouse met strass en een customized vintage jack. “Heftig, maar ik hou van dingen die op het randje zitten. Ik wil dat Angela van zichzelf een muze maakt. Want daar geloof ik in”, aldus Mirte. Angela vindt het best spannend om straks te gaan presenteren, maar is gegroeid!

Ook tussen meester Gregorie Bolder en gezel Siënna van Wordragen (16) klikt het goed. Gregorie: “Er zijn leerlingen die moeite hebben met school. Dan is de praktijk duidelijker. En er kan zo maar een talent tussen zitten!” De duurzame manier van werken met denim van Studio Bolder sprak Siënna erg aan en heeft onder meer een rok gemaakt volgens dat concept. Gregorie is ondertussen erg enthousiast over de gedurfde en gewaagde ideeën van Siënna.

Kracht

Het project gebruikt de kracht van Klarendal door aan te sluiten op haar ambachtelijke, ondernemende identiteit. Nog nooit werden jongeren gekoppeld aan ondernemers in de wijk, waarmee nu een nieuwe verbinding wordt gelegd. Meester/Gezel is een samenwerking tussen Kunstbedrijf Arnhem, Studio Ryn en VMBO ’t Venster en richt zich op verduurzaming van het project.

Tijdens de Nacht van de Mode op zaterdag 10 juni zal het project – en dus de meiden – zich laten zien in Studio Klare Taal, Klarendalseweg 457. Iedereen is vanaf 19.00 uur van harte uitgenodigd. Van juni tot en met augustus zijn de tentoonstellingskaders in het trappenhuis van Rozet ingericht vanwege het Fashion & Design Festival Arnhem. De dames hangen daar ondertussen ook tussen.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

Kinderen kunnen op tour met de boer

Samen met de boer de stal in! Kinderen kunnen 7 maart op Tour met de Boer! Tijdens deze leuke en leerzame activiteit gaan kinderen samen met de boer de boerderij rond. Ze maken contact met de dieren, helpt mee met de verzorging en komt van alles te weten over het leven op de boerderij. Dus trek je overal en je laarzen aan en doe mee!

Foto: Pixnio – Bicanski

Natuurcentrum Arnhem organiseert deze leuke activiteit voor kinderen. Ze leren dat groente en vlees niet alleen uit de supermarkt vandaan komen maar van de boer. Meedoen? Meld je kind dan voor 5 maart 2020 even aan via onderstaand activiteitenformulier.

Het kost €5,- en €2,50 voor kinderen met Gelrepas. De kosten voor deelname kunnen worden afgerekend op de dag zelf bij de winkel of in boerderijcafé de Hooijmaat. (Marius van Beeklaan 5)

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Hoogte80 Festival investeert in inclusie, diversiteit, participatie en talentontwikkeling

Sinds 2009 verbreedt Hoogte80 Festival de horizon met een meerdaags podiumkunstenfestival. Het festival heeft een interdisciplinaire programmering met theater, muziek, dans, circus, literatuur en straattheater. Hoogte80 Festival verbindt dit inhoudelijke programma met een unieke buitenlocatie, een adembenemend uitzicht en een feestelijke sfeer van ontmoeting. De twaalfde editie vindt plaats van 21 t/m 24 mei 2020. 

Foto: Jip de Jonge

Dit jaar gaat Hoogte80 Festival de diepte in met een drietal laboratoria: talentontwikkeling, inclusie & diversiteit en participatie. Het festival wil daarmee de impact van kunst & cultuur onderzoeken, makers, stakeholders en bezoekers inspireren en de in de sector aanwezige kennis delen en vergroten. De laboratoria vinden dagelijks plaats tijdens de eerste uren van het festival en bestaan uit debatten, workshops, interviews, presentaties, masterclasses en speeddates voor, door en met makers, professionals en stakeholders. “Talentontwikkeling, participatie, inclusie en diversiteit zijn belangrijke pijlers van de verdiepingslaboratoria op Hoogte80 Festival. Hoe blijven we onszelf ontwikkelen? Wat mist er in de culturele sector, waar liggen kansen? Hoe zorgen we ervoor dat we niet alleen praten óver maar juist mét de mensen die dit aangaat? In mei breken we tijdens de eerste uren van het festival de muren af tussen toeschouwer en maker, professional en student, kaders en kaderlozen.” aldus Caro de Feijter, Iris Romeijnders en Sarah Goorhuis van Verdiepingslaboratoria

Hoogte80 Cafe op 12 maart

 Ontmoeting en participatie zijn centrale waarden van Hoogte80 Festival. Om die reden worden er naast het festival ook een aantal bijeenkomsten georganiseerd: Hoogte80 Cafés. Deze openbare bijeenkomsten geven vrijwilligers van het festival en andere geïnteresseerden de kans elkaar te ontmoeten en ideeën uit te wisselen met de organisatie. Het festival gebruikt deze cafés dan ook om programma’s te toetsen en de wijk, stad en regio bij de totstandkoming van het festival te betrekken.

Ieder Hoogte80 Café heeft een ander thema, de eerste staat in het teken van vrijwilligers. Er zal worden verteld over de toekomstplannen van het festival en de beschikbare vrijwilligersvacatures, en er is de mogelijkheid om in gesprek te gaan met de coördinatoren. Het eerste café vindt plaats op donderdagavond 12 maart in Showroom, Architectuurcentrum CASA (Langstraat 20, Arnhem). 

Meer Arnhem nieuws?


Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Vitesse verliest nipt van PSV

Vitesse is er niet in geslaagd om PSV te verslaan. In GelreDome gingen de Eindhovenaren er met een 1-2 zege vandoor. Tim Matavž zette Vitesse na 50 minuten op voorsprong, maar binnen een kwartier draaide PSV de achterstand om via Sam Lammers (strafschop) en Cody Gakpo. 

Foto’s: Vitesse

Bij Vitesse kreeg Joshua Brenet zijn eerste basisplaats en dat ging ten koste van Max Clark. Met de oud-PSV’er aan de start kregen de Arnhemmers de eerste mogelijkheden in een verder aftastende openingsfase. Een schot van Sondre Tronstad ging naast en Matavž en Bryan Linssen konden net niet bij een voorzet komen van Nouha Dicko.

image

Na ruim een halfuur moesten beide ploegen noodgedwongen wisselen. Aan Vitesse-zijde kon Linssen niet verder. Hij werd vervangen door Thomas Buitink. Bij PSV ging de geblesseerde Jorrit Hendrix eraf voor Érick Gutiérrez. In het resterende kwartier van het eerste bedrijf bleven de kansen schaars, al kwam Matavž nog dichtbij met een diagonaal schot en kopte Armando Obispo maar net naast. PSV zorgde nauwelijks voor gevaar bij het doel van Remko Pasveer.

image

Vitesse kwam ijzersterk uit de kleedkamers, want vijf minuten na de onderbreking zette Matavž de 1-0 op het scorebord. Buitink ontfutselde de bal van Daniel Schwaab en daardoor stond Matavž plots oog in oog met Lars Unnerstall. De Sloveen bleef kalm en schoot beheerst raak. Daarmee kreeg het duel de treffer die het nodig had.

image

Hoewel PSV nog niet tot grote kansen was gekomen, kreeg het na 59 minuten wel de gelegenheid om langszij te komen. Denzel Dumfries werd in het zestienmetergebied neergelegd door Obispo en scheidsrechter Danny Makkelie legde de bal op de stip. Sam Lammers schoot de strafschop binnen: 1-1. PSV kreeg vleugels na de gelijkmaker en niet veel later werd het zelfs 1-2. Gakpo kwam vanaf de linkerkant naar binnen en schoot via de binnenkant van de paal raak.

image

Daardoor moest Vitesse voor het eerst in de achtervolging. Via Oussama Tannane kregen de Arnhemmers een goede mogelijkheid, maar zijn vrije trap van zo’n twintig meter ging naast het doel van Unnerstall. In de slotfase perste Vitesse er nog een offensief uit en een volley van Matavž ging maar net over. De gelijkmaker viel helaas niet meer, waardoor de Arnhemmers de zege aan PSV moesten laten.

image

Volgende week zaterdag 29 februari (19.45 uur) speelt Vitesse een uitduel vs PEC Zwolle. De eerstvolgende thuiswedstrijd van Vitesse is op zaterdag 7 maart. Dan is FC Twente om 19.45 uur de tegenstander in GelreDome.

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair