fbpx
Connect with us

Nieuws

Bezoekers binnenstad worden gecontroleerd via mobiel

Er zijn partijen die graag willen weten hoe bezoekers zich gedragen in de binnenstad. Naast camera’s wordt er een andere tool inzet om te zien hoe Arnhemmers en de bezoekers van de binnenstad zich gedragen. Zo telt Strijbosch Thunnissen Makelaars via Locatus het aantal bezoekers en wisten ze tot vorig jaar aan toe ook hoe mensen lopen door de binnenstad. De AVG heeft hiervoor een stokje gestoken en heeft gezorgd dat het nu alleen om aantallen gaat.

Foto: Wikimedia

Bezoekers die de binnenstad binnen kwamen en een mobiel op zak hadden hebben tot 2018 het probleem gehad dat ze werden gevolgd. Want wie een mobiel in bezit heeft wordt in de gaten gehouden via zo genoemde WIFI-tracking. Op het moment dat een persoon met een mobiel langs een van de 6 sensor loopt wordt hij opgepikt. Daar kan actueel bijgehouden worden hoe druk het is in de binnenstad en op bepaalde plekken. Tot vorig jaar was het een stapje heftiger op gebied van privacy. Toen konden de sensor registreren hoe iemand liep en in welke winkels hij of zij toen kwamen. Op deze manier kon de makelaar en daarbij ook de gemeente zien welke stromingen er in de binnenstad waren. Door de komst van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) moest Locatus het anders gaan doen. Directeur Gerard Zandbergen van Locatus: ‘Nu kunnen we niet meer zien of iemand die eerst bij sensor 1 liep dezelfde persoon is die daarna bij sensor 2 loopt. We kunnen dus geen individuele telefoons meer volgen’.

WIFI-tracking

WIFI-tracking en Bluetooth-tracking wordt in veel gemeentes en op stations toegepast. Het werkt zo dat een sensor contact zoekt met jouw telefoon. Vervolgens bleef de sensor in contact en kon het zien hoe jij van a naar b loopt. Dus stel een bezoeker stapt uit de bus bij Willemsplein, loopt naar de Primark, gaat naar de Hema, drinkt wat op de Korenmarkt en gaat daarna weer via Velperpoort naar huis. Als die bezoeker zijn telefoon aan heeft staan, kan de sensor het hele traject volgen en hoe lang iemand in een winkel verbleef. De software achter de sensor zorgde dat je geen naam krijgt, maar wel een willekeurige nummer. Dit moest ervoor zorgen dat je nog enigszins privacy had.

Niet alleen de gemeente had zicht op de looptroutes. Ook toenmalig Stichting Binnenstadsmanagement Arnhem (SBA) kreeg informatie via een gratis wifi netwerk (Wireless Arnhem). Zij betaalde het systeem van Wireless Arnhem en kon daarmee het gedrag van Arnhemse bezoekers in de gaten houden. Of er buiten loopgedrag ook andere informatie in de gaten werd gehouden is onbekend. Want met gratis netwerken kan ook het internetgedrag in de gaten gehouden worden. Of dat toen gebeurde is niet bekend. Immers bestaan zowel SBA als Wireless Arnhem niet meer.

bezoekers informeren

De bezoekers van de binnenstad zijn tot op heden nooit actief geïnformeerd. “Bezoekers zijn destijds niet actief geïnformeerd dat er aan wifi- en/of bluetooth-tracking werd gedaan. Dit was ook in de tijd voor de AVG-wet van de Autoriteit Persoonsgegevens.” laat de perswoordvoerder van de gemeente weten. De vraag is of de gemeente ook niet nu de verantwoordelijkheid moet nemen om bezoekers vooraf te informeren dat ze geregistreerd worden. Op dat moment kan een bezoeker namelijk zelf een keuze maken om zijn of haar telefoon op bijvoorbeeld vliegstand te zetten of zelfs uit. of bij Locatus melden dat ze niet meer geregistreerd willen worden.
De informatie die Strijbosch Thunnissen Makelaars krijgt van Locatus wordt gebruikt voor o.a. commericeel doeleinden. Zo kan de makelaar inzien hoe druk het is op bepaalde plekken in de binnenstad, wat weer belangrijk is voor het verkopen van panden in de binnenstad.

Tik op de vingers

De Autoriteit Persoonsgegevens houdt tegenwoordig toezicht op het handelen van Locatus. Zij hebben in 2018 al Locatus en andere organisaties die WIFI telling toepassen aangesproken. “Het digitaal volgen van mensen op openbare plekken is een inbreuk op de privacy die slechts bij uitzondering gebruikt mag worden. Er zijn vrijwel geen redenen die het volgen van winkelend publiek of reizigers rechtmatig maakt. Bovendien zijn er minder ingrijpende methoden om hetzelfde doel te bereiken, zonder schending van de privacy.” vertelt Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens. Als de gemeente wil weten hoeveel mensen er actief zijn, kan er ook met infrarood geteld worden.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

Sturing in andere rol verder bij Vitesse

Edward Sturing gaat komend seizoen in een andere rol verder bij Vitesse. De huidige interim-hoofdtrainer en de club zijn in gesprek over een andere functie. Sturing beschikt over een doorlopend contract.

Foto: Vitesse

Sturing nam afgelopen winterstop de honneurs waar als interim-trainer. De ploeg was op weg naar de play-offs, totdat de Eredivisie noodgedwongen vroegtijdig werd beëindigd.  

Technisch directeur Johannes Spors: “We zijn Edward dankbaar dat hij de afgelopen maanden de verantwoordelijkheid als interim-hoofdtrainer heeft genomen. Elke club mag zich gelukkig prijzen met zulke clubmensen als Edward. Het is duidelijk dat Edward over veel kwaliteiten beschikt. We willen daarom dolgraag dat hij aan Vitesse verbonden blijft. Vanaf het begin van het proces hebben we alle opties omtrent het hoofdtrainerschap open gehouden. We hebben gesproken met Edward en met andere kandidaten. Op dit moment zijn we met Edward in gesprek over in welke rol we verder gaan met elkaar.”

Sturing: “Uiteraard respecteer ik de beslissing van de club. Zoals ik vaker gezegd heb, wil ik van waarde zijn voor Vitesse. Dat had gekund in de rol van hoofdtrainer, maar dat kan ook op andere manieren. De komende periode benutten we de tijd om samen tot een plan te komen, waarin de club en ik elkaar versterken.”

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Op 10 juni is het Buitenspeeldag, laten we vieren dat we kunnen spelen!

Tijdens deze unieke periode is het zeer belangrijk voor kinderen om gezond te blijven en buiten te kunnen blijven spelen. Nickelodeon en Jantje Beton hebben daarom besloten om op woensdag 10 juni voor de 13e keer de Nationale Buitenspeeldag te organiseren. Vorig jaar hielpen meer dan 1.000 lokale initiatieven mee om meer dan 100.000 kinderen volop te laten buitenspelen. Deze 13e editie belooft door de huidige situatie een historische dag te worden.

Foto: PXHere

Dit jaar gaan er, volgens de richtlijnen van het RIVM en de overheid, geen grote speelevenementen plaatsvinden. Nickelodeon en Jantje Beton geven de komende tijd via www.buitenspeeldag.nl echter éxtra veel tips op welke manier kinderen alsnog veilig buiten kunnen spelen (denk aan een racebaan krijten op de stoep, touwtjespringen, balspelletjes, en veel meer!). Daarnaast kunnen kinderen en lokale organisaties op de site ook de toffe poster van dit jaar weer downloaden waarmee de hele buurt kan zien dat het weer tijd is voor de Buitenspeeldag.

Buitenspeeldag

Beide organisaties bieden zo op hun eigen manier een helpende hand bij het creëren van spellen, speelplekken en het organiseren van speelactiviteiten. De komende weken zullen Nickelodeon en Jantje Beton campagne voeren om zoveel mogelijk kinderen te laten spelen en ook dit jaar gaat de Nickelodeon zender zoals gebruikelijk op de Buitenspeeldag op zwart. 

Johan Cruyff en Krajicek

Tijdens deze bijzondere editie spelen Nickelodeon en Jantje Beton samen met de Johan Cruyff Foundation en de Krajicek Foundation. Beide organisaties zetten zich al jaren in voor het belang van regelmatig buiten spelen en sporten en ondersteunen de boodschap dan ook van harte.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Burgers ‘Zoo gaat 19 mei weer open

Vanaf dinsdag 19 mei kan Burgers’ Zoo weer open. Om ervoor te zorgen dat iedereen een aangenaam en veilig bezoek kan brengen, is het van belang het aantal bezoekers per dag te maximeren. Tevens dient Burgers’ Zoo te voorkomen dat iedereen op hetzelfde tijdstip aan de toegangspoort verschijnt, daarom gebruiken ze een online reserveringssysteem en kiezen bezoekers een tijdstip voor binnenkomst. 

Foto: Burgers’ Zoo

“De komende periode starten we met een laag aantal en zullen we dagelijks in de gaten houden of de bezoekerscapaciteit omhoog kan. Hier bij proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met iedereen. Ons park is immers voor iedereen: voor abonnementhouders en dagbezoekers. Het overgrote merendeel van de huidige boekingen staat inmiddels op naam van abonnementhouders.” aldus Burger’s Zoo. “Daardoor kan het zo zijn dat op een bepaalde dag de beschikbare toegangsmomenten voor hen zijn vergeven en die voor de dagbezoekers nog niet. Dit is natuurlijk vervelend voor degene die niet kunnen boeken, maar we willen de dagbezoeker ook de nodige ruimte bieden voor een dagje Burgers’ Zoo. Teneinde beide groepen bezoekers zoveel mogelijk te kunnen laten genieten van ons dierenpark, hebben we de capaciteit voor de mensen met een abonnement in de middag zojuist verruimd.”

Meer informatie over de maatregelen rondom corona bij Burgers Zoo is te vinden op de site

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair