fbpx
Connect with us

Nieuws

Bezoekers binnenstad worden gecontroleerd via mobiel

Er zijn partijen die graag willen weten hoe bezoekers zich gedragen in de binnenstad. Naast camera’s wordt er een andere tool inzet om te zien hoe Arnhemmers en de bezoekers van de binnenstad zich gedragen. Zo telt Strijbosch Thunnissen Makelaars via Locatus het aantal bezoekers en wisten ze tot vorig jaar aan toe ook hoe mensen lopen door de binnenstad. De AVG heeft hiervoor een stokje gestoken en heeft gezorgd dat het nu alleen om aantallen gaat.

Foto: Wikimedia

Bezoekers die de binnenstad binnen kwamen en een mobiel op zak hadden hebben tot 2018 het probleem gehad dat ze werden gevolgd. Want wie een mobiel in bezit heeft wordt in de gaten gehouden via zo genoemde WIFI-tracking. Op het moment dat een persoon met een mobiel langs een van de 6 sensor loopt wordt hij opgepikt. Daar kan actueel bijgehouden worden hoe druk het is in de binnenstad en op bepaalde plekken. Tot vorig jaar was het een stapje heftiger op gebied van privacy. Toen konden de sensor registreren hoe iemand liep en in welke winkels hij of zij toen kwamen. Op deze manier kon de makelaar en daarbij ook de gemeente zien welke stromingen er in de binnenstad waren. Door de komst van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) moest Locatus het anders gaan doen. Directeur Gerard Zandbergen van Locatus: ‘Nu kunnen we niet meer zien of iemand die eerst bij sensor 1 liep dezelfde persoon is die daarna bij sensor 2 loopt. We kunnen dus geen individuele telefoons meer volgen’.

WIFI-tracking

WIFI-tracking en Bluetooth-tracking wordt in veel gemeentes en op stations toegepast. Het werkt zo dat een sensor contact zoekt met jouw telefoon. Vervolgens bleef de sensor in contact en kon het zien hoe jij van a naar b loopt. Dus stel een bezoeker stapt uit de bus bij Willemsplein, loopt naar de Primark, gaat naar de Hema, drinkt wat op de Korenmarkt en gaat daarna weer via Velperpoort naar huis. Als die bezoeker zijn telefoon aan heeft staan, kan de sensor het hele traject volgen en hoe lang iemand in een winkel verbleef. De software achter de sensor zorgde dat je geen naam krijgt, maar wel een willekeurige nummer. Dit moest ervoor zorgen dat je nog enigszins privacy had.

Niet alleen de gemeente had zicht op de looptroutes. Ook toenmalig Stichting Binnenstadsmanagement Arnhem (SBA) kreeg informatie via een gratis wifi netwerk (Wireless Arnhem). Zij betaalde het systeem van Wireless Arnhem en kon daarmee het gedrag van Arnhemse bezoekers in de gaten houden. Of er buiten loopgedrag ook andere informatie in de gaten werd gehouden is onbekend. Want met gratis netwerken kan ook het internetgedrag in de gaten gehouden worden. Of dat toen gebeurde is niet bekend. Immers bestaan zowel SBA als Wireless Arnhem niet meer.

bezoekers informeren

De bezoekers van de binnenstad zijn tot op heden nooit actief geïnformeerd. “Bezoekers zijn destijds niet actief geïnformeerd dat er aan wifi- en/of bluetooth-tracking werd gedaan. Dit was ook in de tijd voor de AVG-wet van de Autoriteit Persoonsgegevens.” laat de perswoordvoerder van de gemeente weten. De vraag is of de gemeente ook niet nu de verantwoordelijkheid moet nemen om bezoekers vooraf te informeren dat ze geregistreerd worden. Op dat moment kan een bezoeker namelijk zelf een keuze maken om zijn of haar telefoon op bijvoorbeeld vliegstand te zetten of zelfs uit. of bij Locatus melden dat ze niet meer geregistreerd willen worden.
De informatie die Strijbosch Thunnissen Makelaars krijgt van Locatus wordt gebruikt voor o.a. commericeel doeleinden. Zo kan de makelaar inzien hoe druk het is op bepaalde plekken in de binnenstad, wat weer belangrijk is voor het verkopen van panden in de binnenstad.

Tik op de vingers

De Autoriteit Persoonsgegevens houdt tegenwoordig toezicht op het handelen van Locatus. Zij hebben in 2018 al Locatus en andere organisaties die WIFI telling toepassen aangesproken. “Het digitaal volgen van mensen op openbare plekken is een inbreuk op de privacy die slechts bij uitzondering gebruikt mag worden. Er zijn vrijwel geen redenen die het volgen van winkelend publiek of reizigers rechtmatig maakt. Bovendien zijn er minder ingrijpende methoden om hetzelfde doel te bereiken, zonder schending van de privacy.” vertelt Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens. Als de gemeente wil weten hoeveel mensen er actief zijn, kan er ook met infrarood geteld worden.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

25-jarige Stichting Vredenburcht geeft overkapping cadeau

Zaterdag 24 augustus vierde de stichting die het wijkcentrum Vredenburcht beheert haar 25-jarig bestaan. Deze stichting verzorgt het beheer en de verhuur van de zaalruimten in het wijkcentrum aan de Slochterenweg in Vredenburg.

Foto: Stichting Vredenburcht

Het werk wordt geheel door vrijwilligers uitgevoerd. Het is uniek dat deze stichting al zo lang op vrijwilligers draait en financieel gezond is. Er is geen winstoogmerk en als er toch iets overblijft dan wordt dit gebruikt om verbeteringen aan het wijkcentrum te financieren.

Overkapping als cadeau

Het bestuur besloot dat ter gelegenheid van dit jubileum iets blijvends aan de wijkbewoners aangeboden zou worden. Gekozen is voor een overkapping van het terras bij de ingang van het gebouw. Daaronder staan bankjes waar wijkbewoners even gezellig bij elkaar kunnen zitten. Het is ook een plek waar de gebruikers van het bewegingsveldje kunnen schuilen bij regen. De stichting hoopt dat het wijkcentrum hiermee nog aantrekkelijker wordt voor de wijk. Door een bijdrage van het Wijkteam Leefomgeving kon de overkapping nog wat groter worden dan oorspronkelijk gedacht.

Waardering voor de vrijwilligers

De openingshandeling werd verricht door wethouder Martien Louwers door een tegel met tekst te onthullen. In haar toespraak uitte ze haar waardering voor de vrijwilligers die al zo lang een wijkcentrum draaiende houden. En dat ondanks de af en toe opspelende bureaucratische perikelen bij de gemeente. De gemeente Arnhem is blij met buurtbewoners die vrijwillig veel tijd steken in het runnen van een wijkcentrum. De wethouder had als cadeautje een airborne-herdenkingsvlag meegebracht. Daarna was er een gezellig samenzijn voor de genodigden.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Arnhemse organisator op jaarlijkse Dance Parade

Zaterdag 14 september zal de Arnhemse organisator Danz Event meerijden met de jaarlijkse Dance Parade in Nieuwkerk aan de IJssel met twee vrachtauto’s.

Al ruim 14 jaar is het een gezellige dance sfeer in Nieuwkerk aan de IJssel. Alleen dit jaar krijgt het Zuid-Hollandse evenement een Arnhemse tint. Want namelijk 2 van de 8 vrachtauto’s die er zullen rijden, zullen door een Arnhemse organisator worden gevuld.

In een tocht met 10 vrachtauto’s rijden diverse organistoren van Nieuwkerk aan de IJssel naar Moerkappel. Ook de Arnhemse organisator DANZ Events zal voor het eerst meerijden met deze tocht. De organisator laat daar hun feesten ‘Gaan met die banaan‘ en ‘Kamikaze
De tocht start vanaf Nieuwkerk aan de IJssel en zal via Zevenhuizen naar Moerkappele gaan. In de vrachtauto’s laten de diverse organisatoren zien wat voor kwaliteit en muziekstroom ze draaien. De Arnhemse organisator staat vooral bekend om de hardcore.

Dance Parade Arnhem?

Op de vraag of er niet een soortgelijke evenement ook in Arnhem moet komen, zegt de organisator zeker geïnteresseerd te zijn voor het idee. “In Arnhem zijn zeker kansen voor zo’n evenement. In steden zoals Berlijn heb je soortgelijke evenementen. Wij zien dat het erg aanslaat en vooral een nieuwe vorm is van vieren. Ik zal het eens bekijken.” aldus de organisatie achter Kamikaze en Gaan met die banaan.

Tickets zijn te online koop via de site voor maar €2,59. De opbrengst van de kaartverkoop gaat naar de Cliniclown’s.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Vitesse speelt 1-1 gelijk tegen Heracles Almelo

Vitesse heeft de vierde competitiewedstrijd van dit seizoen met 1-1 gelijkgespeeld vs Heracles Almelo. In Erve Asito opende Bryan Linssen de score voor Vitesse, maar tien minuten voor tijd trok Cyriel Dessers de stand gelijk voor de thuisploeg.

Foto: Vitesse 

Vitesse verscheen met één wijziging aan de start in Almelo. Matus Bero bleek nog niet voldoende hersteld van een hoofdblessure, waardoor Navarone Foor aan de aftrap verscheen. Voor Remko Pasveer, Oussama Tannane en Bryan Linssen betekende de wedstrijd in Almelo een terugkeer op bekend terrein.

image

Heracles Almelo zorgde via Cyriel Dessers voor het eerste gevaar van de wedstrijd. Daarna was het vooral Vitesse dat aandrong. In de vierde minuut dacht het uitvak zelfs in juichen uit te kunnen barsten, maar het doelpunt werd afgekeurd door scheidsrechter Jeroen Manschot. Jay-Roy Grot (schot voorlangs) en Linssen (kopbal in de handen van doelman Janis Blaswich) waren ook dreigend.

image

De mooiste aanval van de eerste helft werd ternauwernood gestopt door de Blaswich. Max Clark speelde Linssen in, die vervolgens met een steekpass Foor bediende. De middenvelder legde keurig af op Matavz, maar de spits zag zijn schot gestopt worden. Verder redde Vitesse-doelman Pasveer bekwaam op een schot van Lennart Czyborra.

image

Na de rust opende de thuisploeg sterk. Mauro Junior leek zelfs de openingstreffer te maken. Heracles Almelo-rechtsback Navajo Bakboord gunde Junior een niet te missen kans, maar de Almelose-spelmaker miste voor open doel toch. Vitesse antwoorde direct met een schot van Tannane en een kopbal van Linssen, maar beide pogingen leverden geen doelpunt op.

image

In de 66ste minuut kwam de 0-1 dan toch op het scorebord. Een voorzet van Clark werd op waarde geschat door Linssen. De aanvoerder timede perfect en knalde met zijn rechter de openingstreffer tegen de touwen.

image

Vijf minuten na de 0-1 had Grot het duel definitief in het slot kunnen gooien, maar zijn schot werd geblokt door doelman Blaswich. De thuisploeg ging voor een slotoffensief en dat werd beloond. Dessers schoot na 80 minuten raak. Beide ploegen probeerden daarna nog voor de overwinning te gaan, maar gescoord werd er niet meer.

image

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair