fbpx

Bijna vier jaar cel voor vader die baby mishandelde

De vader van baby Jairo moet 46 maanden de cel in. De moeder van het in 2010 overleden kind gaat vrijuit. Dat heeft de Rechtbank in Arnhem maandagmorgen besloten. Jairo is volgens de rechter gestorven door zware mishandeling door zijn nu 26-jaar oude vader. Het jongetje was toen acht maanden oud.

Uit het onderzoek is volgens de rechtbank onvoldoende gebleken dat de moeder dergelijke feiten heeft gepleegd. Vastgesteld is dat het kind na zijn dood op 29 augustus 2010 ernstig letsel had. Er was sprake van bloeduitstortingen, een gebroken bovenbeentje, gebroken ribben en ernstig buikletsel. Aan de gevolgen van het dat laatste is Jairo overleden, aldus de rechtbank. Deze letsels gaven aanleiding tot het onderzoek naar kindermishandeling.

Stelselmatige mishandeling

Gelet op de hoeveelheid en de regelmatige terugkeer van het letsel, waaronder veel blauwe plekken en een tweetal beenbreuken in relatief korte tijd, is er volgens de rechter sprake van stelselmatige mishandeling. De rechtbank vindt dat de nu 26-jarige Arnhemmer diegene is die zich hieraan schuldig heeft gemaakt, oordeelt de rechtbank. Ook is de man veroordeeld voor het in hulpeloze toestand brengen van Jairo door hem de nodige medische zorg te onthouden.

Het Openbaar Ministerie heeft eerder vier jaar cel tegen de vader geëist. De rechtbank heeft bij het bepalen van de straf rekening gehouden met vormverzuimen in het voorbereidend onderzoek van deze zaak. De 26-jarige moeder was volgens het OM slachtoffer en dader tegelijk. Zij verloor haar kind, maar heeft ook niets gedaan om een einde aan de mishandelingen te maken. Het eiste daarom een celstraf van een jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk, maar de rechtbank ging niet mee met die eis.

Meer nieuws uit Arnhem?


Reacties

Reacties

Back to top