fbpx

Boomgaarden met historische fruitrassen in Schuytgraaf

De gemeente Arnhem begint deze week met de aanleg van twee boomgaarden langs de Metamorfosenallee in Schuytgraaf. In totaal komen er 150 bomen van oude hoogstam-fruitrassen uit de regio. “Schuytgraaf is Arnhem in de Betuwe”, vindt de gemeente.

De boomgaarden moeten bijdragen aan het karakter van deze belangrijke toegangsroute naar Schuytgraaf, vindt de gemeente. Ook de biodiversiteit zou door de komst van beide gaarden beter worden. De bomen zijn een afwisseling van appels, peren, kersen en pruimen. Hazelnoten en walnoten komen op open plekken.

Dynamiek

Bij het ontwerp van de bomen is rekening gehouden met vroege, midden- en late bloeiers, aldus de gemeente. “Hierdoor ontstaat er meer dynamiek in de flora en fauna en wordt de oogsttijd gespreid. De groepen bomen verschillen in breedte en hoogte. Lokale imkers plaatsen in de boomgaarden bijenkasten voor de bestuiving.”

Ook komt er in de boomgaarden een educatieve route met informatie over de oude fruitrassen, het gebruik en de herkomst ervan. De hoogstambrigade Schuytgraaf, Natuurcentrum Arnhem, Hoeve Klein Mariëndaal en Kweekland helpen bij de aanleg van de gaarden. Ook betrekken de partijen scholen in de wijk erbij.

Typisch

De stichting ’t Olde Ras uit Doesburg levert deze bomen die typisch zijn voor deze regio. ’t Olde Ras is een specialist in oude Nederlandse noten en fruit. De boomgaarden worden tijdens de Nationale Boomplantdag op 22 maart in aanwezigheid van wethouder Ine van Burgsteden opgeleverd.

Meer nieuws uit Arnhem?


kijkalles-blog

Reacties

Reacties

Back to top