fbpx
Connect with us

Nieuws

Burgerbar Meneer Smakers zet krekelburger op de kaart

Vier jonge Utrechters helpen Arnhemmers aan de krekelburger. De ondernemers werken samen met Meneer Smakers aan de Jansstraat, waar ‘De Ome Japie’ heel maart de maandspecial is.

Foto’s: Meneer Smakers

“In Frankrijk en Duitsland staan krekels al langer op het menu”, vertelt Cornelis den Hartog, een van de oprichters van JAAPIE Food. Het bedrijf kweekt krekels in een boerderij op de Utrechtse Heuvelrug. “We exporteren nu vooral krekels naar het buitenland. Nederland loopt wat dat betreft achter omdat een écht lekker insecteneindproduct nog ontbrak.” 

De Ome Japie

Maar dat eindproduct is er nu: de krekelburger is vorig jaar augustus in première gegaan bij de vier Utrechtse vestigingen van Meneer Smakers. ‘De Ome Japie’ werd op Oosterse wijze bereid door de burgerketen en was een groot succes in de Domstad. De nieuwste locatie van Meneer Smakers, sinds eind vorig jaar gevestigd aan de Jansstraat in Arnhem, laat de Gelderse provinciehoofdstad daarom in maart ook kennismaken met de unieke burger. Bram van Riet, operationeel verantwoordelijk bij Meneer Smakers, denkt dat de burger wel in de smaak gaat vallen: “De burger is lekker kruidig en is qua structuur te vergelijken met een vegetarische vleesvervanger. En mooi meegenomen: krekels zijn ook gezonder dan een normale hamburger.”

Duurzaam alternatief

De krekelburger is niet alleen goed voor de mens. Ook het milieu zou profiteren van een toename in insectenconsumptie. De productie van krekels blijkt bijzonder duurzaam, efficiënt en circulair te zijn. De insecten zijn een stuk minder belastend voor het milieu dan vee als koeien, kippen en varkens, doordat ze minder water verbruiken. Daarnaast stoten ze bijna geen CO2 uit en is er heel weinig land nodig om de insecten te kweken. Voor ‘De Ome Japie’ worden 35 krekels gebruikt om een krekelburger te maken. De beestjes krijgen overigens alleen restvoedsel te eten. “Dit is voedsel dat anders weggegooid zou worden, zoals resten van bakkerijen en granen van pasta’s. Daarnaast draait onze kwekerij volledig op zonne-energie”, aldus Den Hartog. “We denken dat dit wel eens het eten van de toekomst zou kunnen zijn.”

Zelf proeven

Benieuwd geworden naar de krekelburger? ‘De Ome Japie’ is de hele maand maart te bestellen bij Meneer Smakers aan de Jansstraat in het hartje van Arnhem. Geen zin om de deur uit te gaan? Je kunt de burger ook thuis laten bezorgen via Deliveroo.

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

Geen test sirene in mei en juni

Elke eerste van de maand zal om 12:00 de sirene afgaan. Behalve in de maanden mei en juni. 

Foto: Wikipedia – T Houdijk

Door heel Nederland klinken iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur alle 4278 sirenes. Maar niet de aankomende twee maanden. Dan zullen ivm dodenherdenking en 2de Pinksterdag geen sirenes klinken. De sirene wordt namelijk nooit getest op nationale feestdagen, Dodenherdenking en religieuze feestdagen.

De sirenes loeien op iedere eerste maandag van de maand, zodat iedereen de sirene herkent bij een ramp of zwaar ongeval. Het loeien van de sirenes duurt 1 minuut en 26 seconden. Wanneer de sirenes langer en meerdere malen achter elkaar loeien, is er sprake van alarm. Mensen moeten dan direct naar binnen, deuren en ramen sluiten en elektronische ventilatie uitzetten. Via radio of tv van regionale calamiteitenzender (Omroep Gelderland) wordt meer informatie gegeven.

Dus kijk niet raar op als je geen sirene hoort in mei en juni.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Daar is tie weer, de Eikenprocessierups!

Afgelopen zomer was een hel voor sommige inwoners. Door de enorme toename van de Eikenprossierups hebben vele mensen last gehad van hun luchtwegen of het jeuken op hun lichaam. maandag is alweer de eerste rups waargenomen.

Foto: Pixabay

Op maandagmorgen 6 april zijn de eerste rupsen waargenomen in Ede. Biologen van het Kenniscentrum Eikenprocessierups hebben de ontwikkeling van de eitjes de afgelopen periode in de gaten gehouden. In hun voorspellingen hielden zij rekening met het uitkomen van de eitjes begin april. Dat is nu dus een feit. 

De reden waarom de Eikenprocessierups zo vroeg is, heeft er vooral mee te maken dat er een relatief warme winter is geweest en vroegtijdig warme lente.

Meer Arnhems nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Middeleeuws concept voor lokale voedselvoorziening in nieuw jasje

De stadsrand tussen Arnhem en Oosterbeek wordt een plek waar lokaal voedsel gezamenlijk wordt geproduceerd, verwerkt en verkocht. Een oud idee in een innovatief jasje. Om dit idee verder uit te werken, hebben vier voedselproducenten, een studio voor landschapsarchitectuur en de gemeenten Arnhem en Renkum de handen ineengeslagen.

De vier voedselproducenten zijn Hoeve Klein Mariëndaal, Rosanderund, Henk’s Pluktuin en Wijngoed Mariëndaal. Zij werken nu al in dit gebied, dat zich uitstrekt van Landgoed Mariëndaal tot de Rosandepolder. Samen met Le Far West landschapsarchitecten en de gemeenten Arnhem en Renkum werken zij aan het realiseren van een ‘moderne marke’. De oorspronkelijke marke, ook wel boermarke genaamd, is een middeleeuws collectief van grotere boeren die gezamenlijk het beheer en gebruik van hun gronden regelden.

Lokaal geteeld, verwerkt en geconsumeerd

De moderne marke is een voortzetting van dit idee, waarbij alle gronden – van tuin en openbare ruimte tot akker- en weiland – collectief in beheer worden genomen voor de productie, verwerking, distributie en afzet van voedsel. Lokaal geteeld, lokaal verwerkt en lokaal geconsumeerd.

Sterker landschap

Het wordt een plek waar mensen met elkaar en voor elkaar gewassen telen en oogsten, en vee houden. Een plek waar de buitenruimte optimaal wordt benut om voedsel te produceren, onderling verbonden door een padenstructuur die zowel distributie als beleving van voedsel mogelijk maakt. Dat alles op zo’n manier dat het landschap er sterker van wordt en de biodiversiteit toeneemt.

Woningbouw

Naast dit initiatief zijn in het gebied ook plannen gemaakt voor wonen en werken, zoals bij de herontwikkeling van de voormalige KEMA-terreinen De Brink en De Hes. Voor De Hes heeft investeerder en ontwikkelaar Amvest samen met de gemeente Arnhem en Renkum en omwonenden een gebiedsconcept opgesteld met enkele honderden woningen, werkgebouwen en culturele en maatschappelijke voorzieningen. Door de woon- en werkgebouwen te concentreren in compacte nederzettingen blijft het bijzondere landschap van De Hes behouden, krijgt de Slijpbeek alle ruimte en komen er paden naar de omgeving.

Samen werken aan landschap en voedsel

De samenwerking is van start gegaan onder de titel ‘Moderne Marke Slijpbeek’ en met steun van de Europese Unie en de Provincie Gelderland. Voor dit project is namelijk een POP3 subsidie verkregen, die een bijdrage levert aan het versterken van de samenwerking, visie- en planvorming en de uitvoering van concrete experimenten. Het consortium onder leiding van de gemeente Arnhem maakt gebruik van deskundige partijen (waaronder Wageningen UR, Hogeschool Van Hall Larenstein en Le Far West landschapsarchitecten) om in twee jaar het project uit te voeren.

Meer Gorinchem nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair