fbpx
Connect with us

Nieuws

ChristenUnie Arnhem zegt vertrouwen in coalitiepartners D66 en SP op

De fractie van de ChristenUnie heeft besloten per direct de deelname aan de coalitie met D66, SP en CDA in Arnhem te beëindigen. De ChristenUnie ervaart een gebrek aan constructieve samenwerking binnen de coalitie. Het vertrouwen in coalitiepartners D66 en SP is weg.

De partij stapte anderhalf jaar geleden in het college, nadat GroenLinks was opgestapt. “De partij nam verantwoordelijkheid op een moeilijk moment in de Arnhemse politiek. Dit in de verwachting dat partijen in de coalitie zowel onderling als naar buiten toe constructief zouden samenwerken in het belang van de stad”, zegt Fractievoorzitter Addy Plieger: “Tot onze spijt blijkt keer op keer die samenwerking ver te zoeken.”

Tippelzone

Voor de ChristenUnie was de discussie over de tippelzone de druppel die de emmer deed overlopen, aldus Plieger. “De partij begrijpt dat daar verschillend over wordt gedacht, maar ziet nu dat D66 en SP het proces om te komen tot zorgvuldige besluitvorming blokkeren zonder enig overleg. Daar bovenop schofferen ze de ChristenUnie via de media.”

“Voor de fractie en het bestuur van de ChristenUnie is er nu een grens bereikt. Op deze manier kunnen we niet samenwerken in een coalitie”, vindt Plieger. De ChristenUnie zegt te betreuren dat ze deze stap moet zetten.

D66: onnodig

Coalitiegenoot D66 zegt in een reactie eveneens deze ontwikkeling te betreuren.  “Wij achten het ook onnodig”, zegt fractievoorzitter Sabine Andeweg.  “Eind 2015 is met de ChristenUnie overeengekomen dat we een extern onderzoek zouden laten uitvoeren naar zichtbare en onzichtbare prostitutie in Arnhem. Dat is nog niet uitgevoerd.”

De resultaten van zo’n onderzoek zouden wel een goede basis zijn om over de toekomst van de zorgzone te spreken, zegt Andeweg. “D66 vindt dat de gemeente zich moet bekommeren over alle mensen die zich in een afhankelijkheidspositie bevinden. Naar ons idee is juist de onzichtbare prostitutie, veelal geregeld via internet, een belangrijk probleem in deze tijd.”

Sluiting optie

Binnen een brede discussie over zichtbare en onzichtbare prostitutie kan volgens D66 ook de sluiting van de zorgzone (tippelzone) een optie zijn. “Wanneer een meerderheid van de raad zich hier achter schaart, zal D66 dat uiteraard accepteren. Helaas heeft het raadsdebat hierover nog niet plaatsgevonden.”

CU-fractielid Daniël Becker maakt zich zorgen om bestuurbaarheid van de stad, zegt hij in een interview met RTV Arnhem. Ook hekelt hij de sfeer binnen het college. “Ik wil niet met modder gooien, maar…”

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

Historisch Arnhem komt tot leven tijdens de Dag van de Arnhemse Geschiedenis

Beleef de Arnhemse geschiedenis op zaterdag 12 en zondag 13 oktober tijdens de Dag van de Arnhemse Geschiedenis. Tussen 12.00 en 16.30 uur zijn er op diverse locaties gratis activiteiten te bezoeken, voor jong en oud. 

Foto: Rozet

Dit jaar staat de Dag van de Arnhemse Geschiedenis in het teken van het thema Zij/Hij. Op zaterdag 12 oktober kun je in het centrum van Arnhem deelnemen aan diverse activiteiten. Woon bijvoorbeeld de lezing ‘Op de bres voor vrouwenkiesrecht’ in de Historische Kelders bij, waarin Meet Becker vertelt over de Arnhemse afdeling van de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht en hoe deze vereniging haar idealen probeerde te verwezenlijken. Of wandel mee door de stad en ontdek welke sterke en inspirerende ‘Arnhemse Meisjes’ geschiedenis hebben geschreven. Kinderen kunnen zich uitleven met stoepkrijt en meehelpen aan de strip over de Slag om Arnhem. Ook kunnen zij aan de slag met nieuwe technieken in het Klooilab.

Om 15.45 uur wordt de Prodesseprijs voor Arnhemse Geschiedenis uitgereikt aan een persoon of organisatie die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de geschiedschrijving van Arnhem.

Zondag 13 oktober

Zondag 13 oktober vindt in Arnhem-Zuid een uniek theaterspektakel plaats. Nabij het castellum in Meinerswijk spelen acteurs de Bataafse Opstand na. De voorstelling vertelt het verhaal van een moeder en haar twee zoons. Zoons die ieder hun eigen weg gaan ten tijde van de Bataafse Opstand. De één kiest voor de nieuwe Romeinse beschaving, de ander keert zich daar juist van af. Hoe loopt dat af?

Romeinen

Daarnaast zijn er in en rondom de Romeinse Tuin allerlei activiteiten, voor jong en oud. De Romeinse activiteiten zijn van 12.00-16.30 uur. Het theaterspektakel wordt twee keer opgevoerd, om 12.30 en om 15.00 uur. Reserveer een gratis kaartje

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Arnhem krijgt een Joods monument

Op 17 november onthullen burgemeester Ahmed Marcouch en opperrabbijn Binyomin Jacobs op de Jonas Daniël Meijerplaats het monument ter nagedachtenis van de Joodse Arnhemmers die in de oorlog gedeporteerd zijn naar vernietigingskampen. Aan dit plein stond destijds de Israëlitische godsdienstschool, vlak bij de Synagoge aan de Pastoorstraat.

Foto: Wikipedia

Het initiatief voor dit herdenkingsmonument op de voormalige Kippenmarkt komt van Arnhemmers als Jaap Clifford, Marcel Spanier, Margreet van Gastel en Leo Vosdingh. Zij gingen in 2018 met het idee
voor een Joods monument aan de slag. Burgemeester Ahmed Marcouch: ‘Het is erg belangrijk dat wij stil kunnen staan bij de genocide op de Joden. De Joods-Arnhemse gemeenschap is in de oorlog bijna uitgeroeid, complete families zijn vermoord en wij missen ze in Arnhem tot op de dag van vandaag.’

‘Laatste bagage’

Het monument, een ontwerp van Betty Jacobs, bestaat uit een Joodse gebedsrol en een koffer. Deze koffer staat symbool voor de laatste bagage van de Joodse Arnhemmers. Het geheel staat op een sokkel, die tevens als zitbankje kan dienen. Het monument wordt geheel in graniet uitgevoerd. en
komt op de plaats waar eerder dit jaar het tijdelijke bijgebouw van de Eusebiuskerk stond, recht tegenover de Kerkstraat.

November

De maand november speelt een macabere rol in de Joodse oorlogsgeschiedenis in Arnhem. In november 1942 vond een van de grote deportaties vanuit Arnhem plaats. Van de circa 2.300 Joden die tussen 1935 en 1945 korte of lange tijd in de stad verbleven, kwamen ongeveer 1.500 om in de Holocaust. Enkele honderden Joden kwamen terug naar Arnhem, van wie het merendeel vervolgens emigreerde, vooral naar Israël en de Verenigde Staten. Het is de bedoeling dat er een jaarlijkse herdenking van Joodse Arnhemse oorlogsslachtoffers komt bij het nieuwe monument. Leerlingen van Arentheem College Thomas a Kempis krijgen een rol bij de
onthulling van het monument. Zij voerden eerder dit jaar een project uit over Holocaustherdenking en discriminatie.

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Politieke partijen willen afscheid nemen van Zwarte Piet

foto: Flickr

De Arnhemse fracties van DENK/Verenigd Arnhem, GroenLinks, D66, ChristenUnie, Partij voor de Dieren en Partij van de Arbeid hebben het Arnhemse Sinterklaasintochtcomité via een brief opgeroepen om – net als landelijk – Piet te ontdoen van verschillende pijnlijke connotaties met racisme. GroenLinks Arnhem-fractievoorzitter Mark Coenders: “De figuur Zwarte Piet heeft verschillende pijnlijke connotaties met racisme. Om te zorgen dat het Sinterklaasfeest een feest voor iedereen kan zijn, vinden we het belangrijk dat we samen kijken hoe we dit kinderfeest kunnen ontdoen van deze kenmerken. We gaan graag met het intochtcomité het gesprek aan over deze verandering.” 

Foto: Flickr

Op 17 september jl. werd bekend dat besloten is om bij de landelijke intocht en de Sinterklaasjournaals Piet te ontdoen van verschillende pijnlijke connotaties met racisme. GroenLinks, D66, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, DENK/Verenigd Arnhem en Partij van de Arbeid vinden dit de juiste ontwikkeling. Het besluit is gevallen na discussies die al decennia lang lopen. Maar het is duidelijk: het is tijd voor echte verandering. Dit is ook in Arnhem de afgelopen jaren punt geweest van (politieke) discussie. Zo werd er gesproken over de andere kant van het Sinterklaasfeest. Een traditie die niet voor ieder kind een feest is. Eerder concludeerde de Kinderombudsman: “De figuur Zwarte Piet kan voor gekleurde kinderen kwetsend zijn en leiden tot pesten en uitsluiting.”  Mark Coenders: “Stichting Die Blide Incomst van Sinterniclaesz en haar vrijwilligers zorgen al jarenlang voor een lach op het gezicht van heel veel Arnhemse kinderen (en ouders). Laten we stoppen met de pijnlijke connotaties met racisme, zodat de intocht voor ieder kind een feest kan zijn. Zodat de traditie van Sint en Piet de traditie blijft waar iedereen een glimlach van op hun gezicht krijgt.”

De Stichting Die Blide Incomst van Sinterniclaesz laat weten al stapje voor stapje aan te passen. Maar ook rekening te houden met vrijwilligers die zich niet herkennen in andere pieten dan de traditionele piet.

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair