fbpx
Connect with us

Nieuws

Collectie De Groen: vier verdiepingen hedendaagse kunst

Collectie De Groen

Ooit is het neergezet als bankgebouw. Later is het jaren in gebruik geweest als dansacademie. Het rijksmonument uit iets na 1900 heeft daarna lange tijd leeggestaan. Tot Eerste Pinksterdag 2017.

1.200 vierkante meter kunst

Zondag heeft Collectie De Groen haar deuren geopend in het karakteristieke pand aan de Weverstraat. Het is een 1.200 vierkante meter groot, vier verdiepingen tellend privémuseum geworden. Op de begane grond en in het souterrain kunnen verschillende kunstenaars hun werk tentoonstellen.

De Groen

De collectie is te vinden in een monumentaal pand aan de Weverstraat

Op de bovenste etages laat initiatiefnemer Marjolein de Groen haar eigen verzameling zien: hedendaagse kunst van vooral Nederlandse kunstenaars. Die zal alleen op afspraak en in kleine groepjes te bezichtigen zijn, tegen een symbolische vergoeding. Ook is er een videoruimte, een zaaltje voor presentaties en debatten, en in de kelder is een professionele keuken.

Bevoorrecht

Die is voor de horeca-voorzieningen, die dit privé-museum ook heeft. De Groen heeft met haar vriend Peter Jordaan dit initiatief genomen. Beide zijn beeldend kunstenaars. Waar betalen ze dit van? Een paar jaar geleden kwamen ze in ‘een bevoorrechte positie, zonder geldzorgen’, heeft de kunstenares aan het NRC Handelsblad verteld. Met andere woorden: een flinke erfenis heeft dit mogelijk gemaakt.

Met dit geld besloten ze kunstenaars met minder geluk te helpen. Op deze manier kunnen ze het heft in eigen handen houden. Een winstoogmerk is er niet, aldus De Groen in het NRC. “Als we een beetje quitte draaien en de vaste lasten betaald kunnen worden uit de opbrengsten van het café en het terras op het voorplein, dan is het goed.”

Persoonlijk

Op dit moment is de tentoonstelling When all the world is green van de Nederlandse kunstenaar Berndnaut Smilde te zien. “Het zijn onze volstrekt persoonlijke criteria die de collectie toonzetten. Het verzamelen is niet alleen een zoektocht naar kwaliteit en originaliteit maar ook de wens om het ongeziene te laten zien”, zeggen De Groen en Jordaan op de website.

Dat ‘ongeziene’ toonden ze eerder al op hun website. “De opening 4 juni 2017 van het pand aan de Weverstraat in Arnhem is een volgende grote stap in het zichtbaar maken van het ongeziene.”

Meer weten? Luister naar een interview van 24 april met Marjolein de Groen met RTV Arnhem. “De deuren zullen wagenwijd open staan. De straat moet naar binnen komen!” 

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

‘Geheime intocht Sinterklaas Arnhem’ lekt uit door fout bij RTV Arnhem

Het bestuur van Sinterklaas intocht Arnhem is in rep en roer omdat de intocht al gisteren om 14:00 online stond op de sociale media van RTV Arnhem. Dit omdat de premiere eigelijk om 14:00 de volgende dag plaats zou vinden.

Foto: Stichting Sinterklaas intocht Arnhem

De organisatie van Sinterklaas intocht Arnhem baalt als een stekker dat de intocht nu al massaal wordt bekeken en gedeeld van de sociale media van RTV Arnhem. Helaas is het de organisatie van de nieuwe stichting nog niet gelukt om iemand te pakken te krijgen van RTV Arnhem, zodat ze het filmpje van zowel Facebook als Youtube kunnen verwijderen.

RTV Arnhem is in het weekend slecht te bereiken vanwege het beleid wat ze hebben om geen redactieleden te laten werken in het weekend. Ook was voor onze redactie RTV Arnhem niet bereikbaar van commentaar.

meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Marcouch dreigt Sinterklaas met boete €10.000,- bij intocht

Als Stichting Comité Die Blide Incomst van Sinterniclaesz een evenement organiseert tussen nu en 6 december, krijgt de stichting een dwangsom van €10.000,-. Met deze waarschuwing wil de burgemeester voorkomen dat de organisatie een evenement organiseert waar bezoekers naar toe trekken.” en “Indien u bovenstaande last niet naleeft, dan verbeurt u onmiddellijk een dwangsom van 10.000 euro ineens

Dat de liefde tussen Burgemeester Marcouch en de organisatie achter de intocht ver te zoeken is bleek al uit een conflictsituatie wat de organisatie eerder naar buiten bracht. Maar dat de liefde nu echt onder nul is gekomen blijkt uit de brief die de organisatie heeft ontvangen. Daarin dreigt burgemeester Marcouch met een boete van €10.000,- als de organisatie toch een activiteit gaat organiseren. “Ik leg u de last op inhoudende en verbod om binnen de regio VGGM in de periode tot en met 6 december 2020 een evenement te organiseren of te laten organiseren, bestaande uit activiteiten die op enigerlei wijze met het Sinterklaasfeest zijn verbonden, en die erop gericht zijn, of ertoe kunnen leiden, dat publiek op deze activiteiten afkomt” en “Indien u bovenstaande last niet naleeft, dan verbeurt u onmiddellijk een dwangsom van 10.000 euro ineens”

Na 75 jaar eind aan de intocht?

Al ruim 75 jaar verzorgt de stichting Die Blide Incomst van Sinterniclaesz met veel plezier de intocht van Sinterklaas in Arnhem. Maar door de motie tegen een Zwarte Piet van een aantal partijen, heeft burgemeester Marcouch besloten om afscheid te nemen van deze organisatie. Zo heeft de burgemeester gekozen om een afsplitsende partij die met pieten gaat werken die geen grime op hun gezicht heeft.

De stichting Die Blide Incomst van Sinterniclaesz gaat samen met de vrijwilligers beraden over de toekomst en hoopt in 2021 weer een mooi feest te kunnen organiseren. 

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Wonen en Leisure in Olympuskwartier

Een complex met 200 woonappartementen en mogelijkheden voor sport en bewegen in het Olympuskwartier in Arnhem Zuid: gisteren ondertekenden Hans de Vroome, wethouder gemeente Arnhem en Mark van Doorn, algemeen directeur Janssen de Jong Projectontwikkeling, daartoe een intentieovereenkomst. Doel is om hier een zeer levendig gebied te maken, ingevuld met verschillende functies. Ontmoeten, sociale verbinding tussen bewoners en omgeving en bewegen in een groene setting vormen het DNA van het plan.

Foto: Gemeente  

Het komende halfjaar stelt de projectontwikkelaar in overleg met de gemeente, de Olympus-partners, omwonenden en andere belanghebbenden een stedenbouwkundig plan op. De gemeente werkt gelijktijdig aan een wijziging van het bestemmingsplan. Streven is om in 2022 met de bouw te starten, waarna het complex in 2024 kan worden opgeleverd.

Combinatie van functies 

Rob Gerritsjans, Regiomanager Janssen de Jong Projectontwikkeling Oost, legt uit: “We zijn verheugd dat we deze kavel van de gemeente kunnen kopen. Het woonprogramma zal bestaan uit 200 appartementen variërend in grootte van 50 tot 100 m2, zowel koop als (sociale) huur. De parkeervoorziening is in het appartementencomplex ondergebracht, waardoor de groene omzoming behouden blijft en het geheel erg mooi wordt ingepast in het openbare gebied. Het gebouw zal tevens beschikken over 3.500 m2 commerciële ruimte. Hier zal onder meer een leisurevoorziening gevestigd worden.”

Wethouder Hans de Vroome is erg te spreken over het voorstel voor invulling van de kavel: “Juist de combinatie van functies leidt hier tot een fantastisch plan. Het komt tegemoet aan de behoefte aan woonruimte, het versterkt de levendigheid in het gebied en er is ook voldoende ruimte voor sport en bewegen. Dat is wat we graag wilden op deze plek.”

Divers team 

Het team voor de ontwikkeling van het plangebied bestaat, naast Janssen de Jong Projectontwikkeling, uit Faro Architecten (architectuur & stedenbouw), Buro Lubbers (landschapsarchitectuur & stedenbouw), ASR (beoogd belegger middenhuurwoningen), twee leisure partijen en BMV Makelaars (adviseur woningmarkt, doelgroepen en prijsniveau). Daarnaast is er een aantal strategische partners die in een volgende fase betrokken worden.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair