fbpx
Connect with us

Nieuws

Collectie De Groen: vier verdiepingen hedendaagse kunst

Collectie De Groen

Ooit is het neergezet als bankgebouw. Later is het jaren in gebruik geweest als dansacademie. Het rijksmonument uit iets na 1900 heeft daarna lange tijd leeggestaan. Tot Eerste Pinksterdag 2017.

1.200 vierkante meter kunst

Zondag heeft Collectie De Groen haar deuren geopend in het karakteristieke pand aan de Weverstraat. Het is een 1.200 vierkante meter groot, vier verdiepingen tellend privémuseum geworden. Op de begane grond en in het souterrain kunnen verschillende kunstenaars hun werk tentoonstellen.

De Groen

De collectie is te vinden in een monumentaal pand aan de Weverstraat

Op de bovenste etages laat initiatiefnemer Marjolein de Groen haar eigen verzameling zien: hedendaagse kunst van vooral Nederlandse kunstenaars. Die zal alleen op afspraak en in kleine groepjes te bezichtigen zijn, tegen een symbolische vergoeding. Ook is er een videoruimte, een zaaltje voor presentaties en debatten, en in de kelder is een professionele keuken.

Bevoorrecht

Die is voor de horeca-voorzieningen, die dit privé-museum ook heeft. De Groen heeft met haar vriend Peter Jordaan dit initiatief genomen. Beide zijn beeldend kunstenaars. Waar betalen ze dit van? Een paar jaar geleden kwamen ze in ‘een bevoorrechte positie, zonder geldzorgen’, heeft de kunstenares aan het NRC Handelsblad verteld. Met andere woorden: een flinke erfenis heeft dit mogelijk gemaakt.

Met dit geld besloten ze kunstenaars met minder geluk te helpen. Op deze manier kunnen ze het heft in eigen handen houden. Een winstoogmerk is er niet, aldus De Groen in het NRC. “Als we een beetje quitte draaien en de vaste lasten betaald kunnen worden uit de opbrengsten van het café en het terras op het voorplein, dan is het goed.”

Persoonlijk

Op dit moment is de tentoonstelling When all the world is green van de Nederlandse kunstenaar Berndnaut Smilde te zien. “Het zijn onze volstrekt persoonlijke criteria die de collectie toonzetten. Het verzamelen is niet alleen een zoektocht naar kwaliteit en originaliteit maar ook de wens om het ongeziene te laten zien”, zeggen De Groen en Jordaan op de website.

Dat ‘ongeziene’ toonden ze eerder al op hun website. “De opening 4 juni 2017 van het pand aan de Weverstraat in Arnhem is een volgende grote stap in het zichtbaar maken van het ongeziene.”

Meer weten? Luister naar een interview van 24 april met Marjolein de Groen met RTV Arnhem. “De deuren zullen wagenwijd open staan. De straat moet naar binnen komen!” 

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

Veteraan Bill Millington overleden

Op woensdag 27 mei is de 95-jarige Bill Millington overleden. De veteraan vocht tijdens de slag om Arnhem. Hij is de vierde Arnhem veteraan die in korte tijd deze maand overleed.

Op 95-jarige leeftijd is veteraan Bill Millington overleed op 27 mei. Bill sprong tijdens de tweede dropping op de Ginkels heide op maandag 18 september 1944. Bill was actief bij de 8th Parachut Battalion of the 6th Airborne Division. Tijdens zijn dropping werd Bill en zijn collega’s onder vuur genomen door de Duitsers die hen stonden op te wachten.

Foto van Bill Millington tijdens zijn dienst

Uiteindelijk is Bill gevangen door de Duitsers en geplaatst in Krijgsgevangenenkamp Mühlberg. Deze kamp ligt aan de Poolse grens in Duitsland en stond bekend om de slechte condities. Op 23 april 1945 is kamp Mühlberg door de Russen bevrijd.

Bill is onlangs jarig geweest op 20 mei en werd 95 jaar.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Commissaris van de Koning bezoekt Pleyade-locatie Malburgstaete

Op zaterdag 30 mei bracht John Berends, commissaris van de Koning in Gelderland, een bezoek aan Malburgstaete in Arnhem. Dit is een van de twaalf locaties van ouderenzorgorganisatie Pleyade. De commissaris bezocht de locatie vanwege de versoepeling van de bezoekregeling rondom het coronavirus.

Foto: Pleyade

Tijdens het bezoek sprak de commissaris (rechts op de foto) met bewoners, waaronder cliëntenraadsleden, en medewerkers van de locatie over de impact van de coronamaatregelen op het leven. Ook spraken zij uitgebreid over hoe het is om weer voorzichtig bezoek te mogen ontvangen. “We vinden het erg fijn dat we elke week iemand anders op bezoek kunnen krijgen.”, aldus de bewoners. Iets waarover de commissaris vol lof sprak: “Pleyade bekijkt, binnen de maatregelen, de mogelijkheden en niet de onmogelijkheden. De spreek-luisterverbinding, of zoals de bewoners hem noemen ‘de babbeltent’, vind ik daar ook een mooi voorbeeld van.” Ook was de commissaris getuige van hoe bewoonster mevrouw Otten weer voor het eerst sinds de verplichte locatiesluiting bezoek ontving. Haar zus kwam langs. Het was een bijzonder weerzien.

De gesprekken vonden volgens de richtlijnen plaats in de speciaal ingerichte ontmoetingsruimte waar bewoners ook hun familieleden ontvangen. “Ik ben dankbaar dat ik een ochtend in het gezelschap van deze hartelijke mensen mocht zijn. Ik heb gezien wat de maatregelen met mensen doen, maar ook gezien hoe je hier als ouderenzorgorganisatie op een goede manier mee om kunt gaan.”, aldus de commissaris.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Gemeentelijke handhaver gewond door geweld

Op donderdag 28 mei zijn twee handhavers van de gemeente belaagd door een man. Eén handhaver raakte lichtgewond en moest ter controle naar het ziekenhuis.

Foto: politie

Het gebeurde rond 21:40 uur ter hoogte van het Willemsplein. De man die de handhavers belaagde, is door de politie aangehouden. Het gaat om een 19-jarige man uit Velp. Op dat moment waren er een aantal omstanders in de buurt. De politie hoopt dat deze getuigen zich willen melden bij de politie. Dat kan via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem).

‘Gaat alle perken te buiten’

De burgemeester Ahmed Marcouch, zegt over het geweld: “Deze lafhartige daad gaat alle perken te buiten. Blijf van handhavers af. De impact van geweld is groot, dat merk je meteen als je ze spreekt. Goed dat de vermoedelijke dader is gepakt. Ik roep mensen die iets hebben gezien op om contact op te nemen met de politie.”

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair