fbpx
Connect with us

Nieuws

“Creëer vuurwerkvrije zones rond molens”

Belangenorganisatie “De Hollandsche Molen” wil dat er voor de volgende jaarwisseling een vuurwerkvrije zones rond molens wordt gecreëerd. Dit naar aanleiding van de twee ernstige molenbranden die rond de afgelopen jaarwisseling plaatsvonden in Bovenkarspel en Lattrop. 

Foto: Matthijs Ero – De Hollandsche Molen

Beide branden zijn ontstaan door vuurwerk. Volgens Directeur Nicole Bakker leven elk jaar alle moleneigenaren en molenaars in angst rond oud en nieuw. Deze branden kunnen ontstaan door rondvliegende wensballonnen en vuurwerk. “Molens zijn uniek, kostbaar én kwetsbaar Nederlands erfgoed, waar extra voorzichtig mee moet worden omgegaan.” aldus de directeur van De Hollandsche Molen.

Handleiding

De vereniging heeft afgelopen jaar onderzoek verricht naar hoe het is gesteld met de vuurwerkvrije zones rond molens in ons land. Daaruit bleek onder meer dat er weinig gemeenten zijn die dit hebben geregeld. Moleneigenaren worden daarom gestimuleerd om een dergelijke zone in te (laten) stellen rond hun molen. Ze krijgen hulp door een uitgereikte handleidingover hoe zij een vuurwerkvrije zone kunnen (laten) instellen.

Veel schade

Molen Ceres in Bovenkarspel is, ondanks de grote inzet van de brandweer, ernstig beschadigd door de molenbrand. De molen kan wel worden hersteld. Bij de Oortmanmolen in Lattrop werd door tijdig ingrijpen van de brandweer voorkomen dat de molen verloren ging. Wel liep de molen flinke water- en rietschade op. Gelukkig hebben zich in beide gevallen geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.

Arnhem telt een flink aantal molens. Hiervan zijn er twee molens die niet in het Openluchtmuseum staan. Het gaat hier om de Klarendalse molen en de Hoop in Elden. In het openluchtmuseum staan er nog zes windmolens. Deze staan relatief veilig in verband met de omheining van het museum.

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

Burgers’ Zoo groeit op verschillende fronten

Koninklijke Burgers’ Zoo is tevreden over 2019. In totaal passeerden 1.129.234 bezoekers de toegangspoort en zag het Arnhemse dierenpark het aantal abonnementhouders stijgen. De doodshoofdapen, maki’s en neusberen kregen gloednieuwe verblijven en ook de buitenspeeltuin werd volledig vernieuwd. De Caribische zeekoeien kregen een jong en de Maleise beren maar liefst drie: beide diersoorten planten zich maar moeilijk voort in dierenparken.

foto: Burgers’ Zoo

Op 21 februari 2019 openden Arnhemse schoolkinderen de volledig vernieuwde buitenspeeltuin, terwijl op 18 april 2019 de nieuwe verblijven voor doodshoofdapen, maki’s en neusberen werden geopend. Bij de Maleise beren werden maar liefst drie jongen geboren bij twee verschillende vrouwtjes. Ook de Caribische zeekoeien kregen een gezond jong. Beide diersoorten zijn vrij zeldzaam in Europese dierenparken en krijgen weinig jongen. Met de geboorte van wederom een breedlipneushoorn groeide Burgers’ Zoo uit tot één van de belangrijkste fokkers van deze diersoort in Europa. 

Natuurbehoud over de hele wereld

Het Arnhemse dierenpark beschermt in het Midden-Amerikaanse land Belize met behulp van een team Belizaanse rangers 24-7 een natuurgebied van ruim 400 vierkante kilometer op zeer succesvolle wijze. In 2019 zijn bovendien belangrijke stappen gezet om dit gebied in 2020 hoogstwaarschijnlijk fors te kunnen uitbreiden. De internationaal gerenommeerde natuurbeschermer Russell A. Mittermeier reikte dit jaar de Future For Nature Awards en een geldbedrag van 50.000 euro per winnaar uit aan drie jonge, getalenteerde natuurbeschermers. 

Bijzonder hoofdsponsorschap

Ter gelegenheid van het jubileum van 75 Jaar Market Garden heeft Burgers’ Zoo zich samen met het Nederlands Openluchtmuseum opgeworpen als hoofdsponsor van Vitesse, waarbij het museum op de thuisshirts is vertegenwoordigd en het Arnhemse dierenpark op de uitshirts prijkt. In dit historische jaar voor de stad Arnhem wilden drie echte Arnhemse organisaties zich nauw met elkaar verbinden om gezamenlijk de stad te promoten. 

Educatieve inspiratie

Educatie vormt één van de belangrijkste pijlers van Burgers’ Zoo. In totaal hebben de educatoren en dierentuingidsen in 2019 maar liefst 1476 rondleidingen gegeven voor een kleine 20.000 gasten. Meer dan 8750 uren lang voerden de vrijwilligers aanvullende educatieve activiteiten uit, zoals interactieve stands in het dierenpark en bemensing van informatiepunten. In 2019 is Burgers’ Zoo daarnaast begonnen met begeleide programma’s voor kleuters en hun ouders. Heel jonge bezoekers van twee tot vijf jaar verkennen dan aansluitend op hun leefwereld het dierenrijk. Deze programma’s bleken in de smaak te vallen en worden in 2020 voortgezet. Kindercolleges en avondlezingen zijn regelmatig volledig vol geboekt, met bijvoorbeeld bijna 3000 luisteraars voor de avondlezingen voor geïnteresseerde volwassenen. In 2020 biedt Burgers’ Zoo om die reden tien kindercolleges en avondlezingen per schooljaar aan in plaats van zes.

Succesvolle (zakelijke) evenementen en groot bereik eigen media

Mede door de vele evenementen die Burgers’ Zoo jaarlijks organiseert en de constante nieuwbouw in het park is het aantal abonnementhouders in 2019 gestegen. Het evenement Safari Bricks in de Zoo werd met een 8,2 gemiddeld beoordeeld door de bezoekers. Ook het Safari Meeting Centre – het zakelijke congrescentrum middenin Burgers’ Zoo – kende een uitstekend jaar qua evenementen, congressen, symposia en andere zakelijke bijeenkomsten. Het online bereik van Burgers’ Zoo is tenslotte verder vergroot en het Arnhemse dierenpark biedt telkens nieuwe formats aan op het eigen YouTube-kanaal.

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Chico begint Chico’s Drive in Duiven

Naast Chico’s Place en Chico’s Place to go opent Eyyub Uyar in februari 2020 een drive-in voor Chico’s Place. Op het parkeerterrein naast de Makro in Duiven staat een pand leeg, hier was enkele jaren geleden een coffee drive gevestigd. Het gebouw staat al een tijdje leeg.

Foto: Chico’s Place

Bezoekers van het bedrijventerrein in Duiven kunnen straks belegde broodjes, kebab of Turkse pizza bestellen. Eyyub Uyar opent de nieuwe drive over twee maanden. “Ik wacht nog op de exploitatievergunning van de gemeente Duiven.” zegt de eigenaar. Bezoekers kunnen straks binnen als buiten eten, daarnaast kunnen klanten ook bestellen via een praatpaal.

Praatpaal

Net als bij de Mc Donalds kunnen bezoekers straks hun bestelling doorgeven. Daarna rijden klanten verder naar het loket waar ze hun bestelling kunnen ontvangen.  

Eyyub verwacht klanten van de bezoekers die Ikea, Makro en Hornbach bezoeken, daarnaast zijn er ook veel werknemers op het bedrijventerrein aanwezig die graag hun lunch willen halen.

Chico’s Drive zal ook aan bezorging doen in Duiven en omgeving.

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Familiedrama treft Arnhem

Twee jongens (12 en 13 jaar) zijn opgepakt op verdenking van het afsteken van vuurwerk en brandstichting met dodelijke afloop in Arnhem. Daarbij zijn een 39-jarige man en zijn 4-jarige zoon om het leven gekomen. Een 36-jarige vrouw en haar 8-jarige dochter liggen in het ziekenhuis.

Foto: Google Maps

Op dit moment wordt er onderzoek gedaan naar wat er precies is gebeurd en waar het vuurwerk is afgestoken, laat de politie. De jongens worden mogelijk woensdag al gehoord. Door het vuurwerk ontstond er een brand in een flatgebouw in Immerloo II, waarbij een 39-jarige man en zijn 4-jarige zoon om het leven kwamen. Ook raakten twee andere leden van hetzelfde gezin ernstig gewond. De 36-jarige moeder en de 8-jarige dochter liggen met ernstige verwondingen in het ziekenhuis.

Vast in de lift

Door de brand kwam het gezin vast te zitten in de lift, nadat de elektriciteit uitviel. De kleine ruimte kwam vol rook te staan, waardoor het gezin buiten bewustzijn raakte. De politie heeft in het onderzoek naar de brand camerabeelden bekeken. Daaruit blijkt dat de brand is veroorzaakt door vuurwerk. De twee jongens zijn in dezelfde flat aangehouden.

1 minuut stilte

Burgemeester Ahmed Marcouch zegt geschokt te zijn en te denken aan de slachtoffers, hun nabestaanden en naasten. “Wat vannacht in deze flat is gebeurd, is een groot drama dat onvoorstelbaar diep ingrijpt in de levens van de betrokkenen.” Ook gaat de burgemeester woensdag in gesprek met de bewoners van de flat. Ook werd er 1 minuut stilte gehouden bij de Nieuwjaarsduik bij de Rijkerwoerdseplassen.

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair