fbpx
Connect with us

Nieuws

Filmfestival ‘de kortste nacht’

foto: IHVA

Focus Filmtheater viert dit jaar samen met Go Short en Gelders DOEK de kortste nacht van het jaar tijdens het Filmfestival van de Kortste Nacht. Filmtalent uit de regio staat centraal in de unieke, nieuwe
competitie Gelders Kort. Makers van deze films maken kans op de Gelderse filmprijs het Gouden Hert.

 
Behalve Gelders Kort, is er ook een uitgebreid programma met
gerenommeerde (inter)nationale shorts te bezoeken, kunnen bezoekers
meedoen aan urban filmwandeling Off The Walls op vrijdagavond en feesten in Focus op zaterdagavond. De kaartverkoop is inmiddels gestart.

Filmtalent uit de regio 

De Gelderse regio is rijk aan talentvolle filmmakers. Rondom de kortste nacht van 2019 (21 en 22 juni) vertoont Go Short in Focus Filmtheater daarom de beste korte Gelderse films van dit moment in de speciale competitie Gelders Kort. De competitie omvat verschillende genres: van animatie tot documentaire en van fictie tot muziekvideo. Op zaterdag 22 juni strijden deze films om het Gouden Hert. Leden van Gelders DOEK brengen hun stem uit en bepalen zo wie deze prijs wint. Daarnaast
stemt het aanwezige publiek voor het speciale Gouden Hert voor de winnaar van de publieksprijs.

Go Short zet zich al meer dan tien jaar in voor een stevig internationaal en regionaal klimaat voor makers van korte films. Om regionale filmmakers nog beter te ondersteunen, start Go Short dit jaar met de Gelderland Film Pitch tijdens het Filmfestival van de Kortste Nacht. Enrico Vannucci (werkzaam als programmeur en adviseur bij de filmfestivals van Venetië en Torino) geeft een workshop festivaldistributie. Naast deze workshop, kunnen Gelderse makers in dit uitgebreide begeleidingstraject ook filmplannen pitchen, produceren, vertonen en distribueren.
Drie winnaars krijgen ieder een startbudget van vijfduizend euro om hun plan te realiseren.  
 

Uitgebreide programma 

Behalve Gelderse producties, programmeert Go Short tijdens het Filmfestival van de Kortste Nacht ook het neusje van de zalm van Go Short 2019. Met Oscar Shorts, Nederlands Kort en blokken als All You Need is Queer Love en Comedy Shorts is er voor ieder wat wils te zien op het witte doek. Ook sluit het festival aan bij het Fashion and Design Festival Arnhem met een filmblok over mode en identiteit. Animatieliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij het animatiefilmblok en de jongste bezoekers kunnen met hun ouders naar een speciaal filmblok voor de hele familie. Op zaterdagavond kun je na de laatste films de heupen losgooien tijdens het
aftermovie-feestje Dagschotel X De Kortste Nacht in Focus. Verwacht spannende, eclectische DJ-sets, het nodige visuele spektakel (zowel op het grote bioscoopscherm als op de dansvloer), en nog meer zinnenprikkelende fratsen.

Off The Walls 

Het Filmfestival van de Kortste Nacht vindt plaats in de filmzalen, maar ook
daarbuiten. Tijdens de gratis urban filmwandeling Off The Walls op vrijdagavond 21 juni transformeren de witte muren van Arnhem tot een gigantische bioscoop voor korte films. Zwerf mee door Arnhem tijdens een geheimzinnige en originele tocht en beleef de stad op een nieuwe manier.  
 
De kaartverkoop voor het festival is gestart op maandag 27 mei. Het
Filmfestival van de Kortste Nacht en de Gelderland Film Pitch worden onder andere ondersteund door de Gemeente Arnhem, de Provincie Gelderland en BNG Cultuurfonds. Voor Off The Walls gaat Go Short de samenwerking aan met lokale partners, waaronder Museum Arnhem.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

Vitesse wint Airbornewedstrijd

Vitesse heeft de jaarlijkse Airborne-wedstrijd winnend afgesloten. Na een 1-2 achterstand stelden de Arnhemmers in de laatste tien minuten orde op zaken: 4-2. Bryan Linssen (2x), Tim Matavz en Matúš Bero scoorden voor Vitesse. Mark Diemers en Martin Angha vonden het net voor Fortuna Sittard. 

Foto: Vitesse

De spelers van Vitesse en Fortuna Sittard betraden het bijna uitverkochte GelreDome (20.800 toeschouwers) met een sfeervolle opkomst. De doedelzakspelers, abseilers én academie-spelers, die in een V stonden opgesteld, zorgden voor een mooie entree. 

image

Na een minuut stilte voor de wedstrijd vanwege het veel te vroege overlijden van Fernando Ricksen, klapte heel GelreDome in de tweede minuut (zijn eerdere rugnummer) voor de voormalige rechtsback. 

image

Fortuna Sittard kwam na 25 minuten op voorsprong. Diemers schoot de bal vanaf links in de lange hoek: 0-1. Het doelpunt viel in een fase waarin Vitesse een aantal keer erg gevaarlijk voor het doel van Alexei Koselev kwam. Grote kansen bleven na de openingstreffer uit en Fortuna ging na 45 minuten spelen aan de leiding.

image

Vitesse kwam met aanvallende intenties de kleedkamers uit en zag dat na 59 minuten beloond worden. Tannane bereikte met een mooie pass Matavz en de Sloveense spits bleef rustig in de afronding: 1-1. Lang kon Vitesse niet genieten van de gelijkmaker. Want drie minuten later vond Diemers zijn ploeggenoot Angha met een voorzet en de verdediger kopte de bal langs Pasveer: 1-2.

image

Even daarna kreeg Linssen een grote kans op de gelijkmaker. Hij werd weggestuurd door Tannane, maar op weg naar het doel van Koselev werd de Vitesse-aanvoerder lichtelijk uit balans gebracht door Fortuna-verdediger Branislav Ninaj. De bal ging naast en scheidsrechter Joey Kooij vond het vergrijp niet genoeg voor een strafschop.

image

In de 75e minuut bracht het stadion opnieuw een mooi eerbetoon aan de veteranen van de Slag om Arnhem. Er werd een minuut lang geklapt als dank voor bewezen diensten, precies 75 jaar geleden. De gelijkmaker hing niet veel later in de lucht. Bero kopte echter op de paal na een voorzet van Julian Lelieveld. Zes minuten later was het wel raak. Tannane slingerde de bal voor uit een corner en Linssen etaleerde maar weer eens zijn uitstekende kopkracht: 2-2. Twee minuten later was het opnieuw Linssen die raak kopte. Dit keer vond hij de verre hoek na een voorzet van Lelieveld en was de comeback compleet: 3-2. In de blessuretijd werd het feestje nog groter toen Bero zelfs de 4-2 maakte.

image

Vitesse gaat volgende week zondag 29 september (12.15 uur) naar Waalwijk voor de uitwedstrijd vs RKC. Op zaterdag 5 oktober (19.45 uur) speelt de ploeg van Leonid Slutskiy weer in eigen huis. 

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

54 kunstwerken Museum Arnhem tijdelijk in Duitsland

Vanaf medio september 2019 zijn 54 meesterwerken van Museum Arnhem te zien in Museum Haus Opherdicke, bij Dortmund. Nog niet eerder is zo’n grote collectie uitgeleend. Tijdens de tentoonstelling Wundersam Wirklich kan kennisgemaakt worden met de Nederlandse magisch realisten en neorealisten. De tentoonstelling is te bezoeken tot 17 februari 2020.

Ook tijdens de verbouwing wil Museum Arnhem zijn collectie laten zien. Directeur van Museum Arnhem, Saskia Bak: “Een deel van onze collectie hangt op dit moment in andere musea in Nederland zoals het Rijksmuseum. Het Duitse museum kwam met een uitzonderlijke vraag of wij onze hele collectie canonieke meesterwerken van magisch realisme en neo-realisme willen uitlenen. Voor ons een unieke kans om het Nederlandse realisme grotere bekendheid te geven bij onze oosterburen.” 

Jelle Bouwhuis, recent begonnen bij Museum Arnhem als curator Moderne Kunst, heeft de tentoonstelling mede helpen samenstellen. De collectie bestaat uit schilderijen waarin een figuratieve kunststroming is te zien uit de periode 1920-1950. Vaak straalt deze kunststroming een geheimzinnige sfeer uit.

Jonge Arnhemse kunstenaar te zien
In Wundersam Wirklich wordt de kern van de realisme collectie van Museum Arnhem getoond. Schilderijen van bekende kunstenaars zoals Carel Willink, Charley Toorop, Raoul Hynckes, Pyke Koch, Dick Ket, Jan Mankes, Johan Mekkink en Wim Schuhmacher zijn te zien. Ook is werk opgenomen van Ali Goubitz en Nola Hatterman. Deze twee kunstenaars zijn de laatste jaren, mede dankzij aandacht vanuit Museum Arnhem, opnieuw gewaardeerd in Nederland. Ook zijn twee zalen ingeruimd voor de jonge Arnhemse kunstenaar Louise te Poele, die met geënsceneerde fotografie hedendaagse varianten maakt van wat we magisch realisme kunnen noemen.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

75 jaar na de Slag om Arnhem danst Introdans The Battle

In 2019 is het 75 jaar geleden dat de Slag om Arnhem plaatsvond. Ter ere van dit gedenkwaardige moment in de Nederlandse geschiedenis stelde Introdans-directeur Roel Voorintholt een programma samen rond de thema’s strijd, kracht, energie en tot het uiterste gaan. Universele, tijdloze thema’s, vormgegeven door eigentijdse choreografen waaronder Sidi Larbi Cherkaoui, Cayetano Soto en Robert Battle. Maar ook het werk van de ‘oude meester’ José Limón is te zien: zijn magnum opus Missa Brevis. THE BATTLE gaat op 27 september in Stadstheater Arnhem in première en is daarna tot en met 4 februari 2020 te zien in Nederland en Duitsland.

Foto: Introdans – Hans Gerritsen

De Spanjaard Cayetano Soto, een van de internationaal meest gevraagde dansmakers van dit moment, maakt voor THE BATTLE ALMA, een nieuwe creatie exclusief voor de Introdans-vrouwen. De vraag wat een ingrijpende intense ervaring (zoals leven in oorlog) met je doet, staat daarbij centraal. Naast deze creatie staan er ook twee Nederlandse premières op het programma. The Hunt, een van de populairste werken van Robert Battle, artistiek directeur van het befaamde Alvin Ailey American Dance Theater. De stoere, dynamische mannenchoreografie verbeeldt een oerdansritueel met een sterk hedendaagse ‘urban’ ondertoon. Daarnaast is Qutb van de Vlaams-Marokkaanse topchoreograaf Sidi Larbi Cherkaoui te zien. In 2016 maakte hij dit werk in opdracht van het Londense Sadler’s Wells Theatre en de fenomenale sterballerina Natalia Osipova. Met Qutb (Arabisch voor as of draaipunt) wilde Cherkaoui ‘onbekend en gevaarlijk terrein verkennen’. Onderlinge afhankelijkheid, contactimprovisatie, flow en trance zijn de fysieke middelen waarmee de drie dansers verbinding zoeken. Het resultaat is een combinatie van extreme breekbaarheid en intense focus en kracht. 

Magnum opus van José Limón

De Mexicaan José Limón (1908-1972) geldt als een van de grondleggers van de Amerikaanse moderne dans. Hij ontwikkelde zijn eigen danstechniek, die nog altijd wereldwijd wordt onderwezen. In 1946 richtte hij de Limón Dance Company op, die zijn choreografische nalatenschap tot op de dag van vandaag met verve in ere houdt. Toen de groep in 2016 haar zeventigste verjaardag vierde, kreeg Introdans als eerste Nederlandse gezelschap toestemming Limóns meesterwerk Missa Brevis uit te voeren. De choreografie is gezet op een mis die de Hongaarse Zoltán Kodály tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog componeerde. Uit Limóns bezielde en aangrijpende choreografie spreekt een ontembare menselijke kracht.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair