fbpx
Connect with us

Nieuws

DUITSLAND EN KROATIË ONTVANGEN ARNHEMSE KORALEN

Ruim honderd zelfgekweekte koraalkolonies vertrekken dinsdag 5 november 2019 vanuit Koninklijke Burgers’ Zoo naar collega-publieksaquaria in Düsseldorf (Duitsland) en Pula (Kroatië). Het Arnhemse dierenpark beschikt over het grootste levende koraalrifaquarium van Europa en voorziet collega’s in heel Europa belangeloos van de vruchten van de succesvolle kweek.

Op dinsdag 5 november 2019 vertrekken in twee afzonderlijke transporten 75 zelfgekweekte koraalkolonies en 3 koperanemonen met bestemming Düsseldorf (Duitsland) en 39 koraalkolonies met als eindbestemming Pula (Kroatië). De Kroatische collega ontvangt daarnaast ook nog 15 juweelkardinaalbaarsjes dankzij de succesvolle kweek in Arnhem. 

Succesvolle kweek met zachte koralen en steenkoralen

Koralen kunnen in twee hoofdgroepen worden onderverdeeld: zachte koralen zonder uitwendig skelet en steenkoralen die een kalkskelet bouwen en daarmee de basis van een koraalrif vormen. Het team van biologen en dierverzorgers van Burgers’ Ocean weet al jarenlang succesvol te kweken met zowel zachte koralen als steenkoralen. De gekweekte koralen worden zowel in het eigen aquarium voor de schermen uitgezet als aan collega-publieksaquaria geschonken wanneer de aantallen te talrijk worden. 

Giftige oorlogsvoering tussen koralen

Wanneer koralen tegen elkaar aangroeien, gaan ze ruzie maken. Ze vechten daarbij met speciale lange tentakels die gif bevatten. Andere soorten verteren de buurman door hun zeer eenvoudige darm uit te stulpen en op hem te leggen. Ook overgroeien koralen elkaar, waardoor het onderste koraal geen – of niet voldoende – licht meer ontvangt en op die plek afsterft. Weer andere koralen maken een giftig stofje en laten dat vervolgens vrij om zo de koralen in de directe omgeving te vergiftigen. Om een beetje orde te houden in het koraalrifaquarium ‘snoeien’ duikende dierverzorgers regelmatig om zo de koralen niet te dicht tegen elkaar aan te laten groeien. De koraalgroei is echter zo succesvol dat er erg veel gesnoeid moet worden. Al die koralen worden weggegeven aan andere publieksaquaria.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Nieuws

Minderjarige speelt met nep wapen in Rijnstraat

Zaterdagmiddag is er een 16-jarige jongen aangehouden in de Rijnstraat. De minderjarige speelde met uiteindelijk een nep wapen tussen het winkelend publiek.

Foto: Politie

“Aan het eind van de middag zag een collega in vrije tijd een groepje jeugd staan op de Rijnstraat in Arnhem. Een van de jongeren vond het nodig om een vuurwapen (onbekend of dit een echt of nep vuurwapen was) tussen het winkelend publiek door te laden.” liet de politie weten. De minderjarige liep weg, waarop er een melding werdt gedaan op de meldkamer. Niet veel later werdt de minderjarige aangehouden, terwijl hij onder vuur werdt gehouden door de politie.

De 16-jarige jongen bleek een alarmpistool in zijn broeksband te hebben. Ook werd er een patroonhouder gevonden bij de jongen.

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Avontuurlijk muziektheater op Broekse toplocaties

Al wandelend door ’t Broek ben je van 15 t/m 17 november getuige van muzikaal theater op vijf toplocaties: Muziektheater De Plaats speelt wijktheatervoorstelling De Arnhemse Broek #2. In elk tijdelijk theater speelt minstens één buurtbewoner, orkest, band of koor de sterren van de Broekse hemel.

Foto: Zefanja

Regisseur Nicole Vervloed liet zich inspireren door het wekelijkse naaiatelier in wijkcentrum Symfonie. Samen met muzikanten van het Wereldmuziek Orkest en deelnemers van het naaiatelier, componeert zij een ‘Symfonie van het naaien’. Op de binnenplaats van de Modevakopleiding Hermsen, Janssen & Schuurman was regisseur Yvonne
Laan gefascineerd door een wonderlijk gebied met een waslijntje en ontmoetingen. Samen met de SRV wagen De Blauwe Tomaat, de Stadscompagnie en de spelers wordt aan een sprookjesachtige
scène gewerkt.

Museumwoning

Woningen van Volkshuisvesting die nog zo veel mogelijk in originele staat verkeerden, zochten huurders die terug in de tijd wilden leven. Aan de Johan de Wittlaan stuurt regisseur Sanne Arbouw vanuit bijzondere hoekjes in de Museumwoning de huurder, spelers en muzikanten ‘back to the fifties’.

Toon Hermans Huis

Het Toon Hermans Huis is een ontmoetingsplaats voor iedereen die geraakt is door kanker mét een koor. Regisseur Sabine van Boven verwerkte verhalen en gedichten tot een fictief dagboek. Koor Zingen Voor Je Leven en spelers zetten dit samen neer.

De Paperclip

In voormalig buurthuis de Paperclip op het Van Verschuerplein proberen jongeren met problemen verder te komen in de maatschappij. Regisseur Floris Rijsdam pakt de thematiek op met twee spelers, hond Hugo én gitarist Raviv van band Mixfits.

‘Broek Blues’

Elke dag start de muziektheaterroute vanaf De Plaats aan de Van Oldenbarneveldtstraat met een heuse ‘Broek Blues’, gecomponeerd door wijkbewoner Florian Slangen en gebaseerd op steekwoorden uit monden van bewoners over hun wijk, zoals drassig land en Vitesse.

Humoristisch, serieus, spannend, ongemakkelijk, meesterlijk en afwisselend: benieuwd naar het uiteindelijke resultaat? Kom dan naar een van de voorstellingen op 15, 16 of 17 november! Bestel je kaartjes via theaterdeplaats.nl.

Speeldata

Vrijdag 15 november (aanvang 19.30 uur)
Zaterdag 16 november (aanvang 19.30 uur)
Zondag 17 november (aanvang 14.00 uur)
Ga voor meer informatie en ticketverkoop naar www.theaterdeplaats.nl.

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Burgemeester sluit woning Stadhoudersstraat

coke

Burgemeester Marcouch sluit per direct een woning aan de Stadhoudersstraat in Arnhem. Vorige week werd bij een doorzoeking in de woning een grote hoeveelheid harddrugs aangetroffen. De doorzoeking vond plaats naar aanleiding van een strafrechtelijk onderzoek. In de afgelopen weken werd Arnhem al geconfronteerd met meerdere dumpingen van drugsafval.

Foto: Pixabay

“De gevaren en risico’s voor mens en milieu zijn groot”, aldus burgemeester Marcouch. “In Arnhem is geen ruimte voor drugshandel en criminaliteit. Zeker niet in een woonwijk. Het ontwricht de samenleving en is een direct gevaar voor de buren en de leefomgeving. Juist in je eigen huis en buurt moet je je veilig kunnen voelen. Daarom zitten we er bovenop en sluit ik met onmiddelijke ingang de woning.” De woning blijft in ieder geval gesloten voor een periode van 3 maanden.

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair