fbpx
Connect with us

Nieuws

Fontein gaat weer aan op vernieuwde Blauwe Golven. Ook opknapbeurt voor Oude Kraan en Roermondsplein

290 parkeerplaatsen op geheel vernieuwde Blauwe Golven. De Oude Kraan en het Roermondsplein worden opgeknapt. De fontein in oude glorie hersteld. Meer groen en meer bomen om de golven heen. Een freestyle skate- en bmx-park onder de Mandelabrug. Dit en meer staat in het voorstel ‘Blauwe Golven’ dat het college van B&W aan de raad heeft aangeboden. Het voorstel is een uitwerking van de wens van de gemeenteraad. Ook zijn inwoners en ondernemers gevraagd mee te denken over de uitwerking van het schetsontwerp. Het ontwerp kost circa € 9,5 miljoen.

Prachtig ontwerp

‘Het is een prachtig ontwerp geworden’, vindt wethouder Roeland van der Zee. ‘Hiermee krijgt de binnenstad weer een mooie en groene entree naar de stad. Bovendien draagt het bij aan een betere bereikbaarheid van de binnenstad. En we verbeteren zo ook een groot stuk van de route tussen Museum Arnhem via ArtEZ en Coehoorn en de binnenstad. Tegelijk behouden we een belangrijk stuk erfgoed. Hoe mooi is dat?’

Nieuwe stenen voor nieuwe golven

De Blauwe Golven worden opgeknapt en wordt weer een mooie parkeerplaats. Zonder lelijke oranje markering. Het blauwwitte patroon wordt helemaal met nieuwe stenen aangebracht en gaat veranderen. De blauwe banen worden breder en de witte smaller en de parkeervakken worden veel subtieler gemarkeerd. Zo passen er steeds twee auto’s naast elkaar op een blauwe baan en één auto op een witte. In totaal komen er 290 parkeervakken.

Urban sports

Er verandert meer. Het freestyle skate – en bmx-park is een langgekoesterde wens van de urban sports-fanaten; dat gaat er nu komen. De fontein wordt gerenoveerd en energiezuiniger gemaakt. Van der Zee: ‘Je kunt straks je elektrische auto opladen op de Blauwe Golven. En rondom de golven, op het Roermondsplein en de Oude Kraan komen meer groen en extra bomen. Dit wordt een prachtig gebied waar we als stad trots op mogen zijn.’ Ook wordt de nieuwe snelfietsroute Wageningen-Arnhem in het ontwerp ingepast.

Ideeën van de buurt

Het schetsontwerp is opgesteld door ontwerpbureau Veenenbos en Bosch. Ook Peter Struycken, die het oorspronkelijke kunstwerk bedacht, is bij het ontwerp betrokken en geeft er zijn goedkeuring aan. Tussentijds konden omwonenden en ondernemers op inloopbijeenkomsten hun input en ideeën geven. Deze zijn grotendeels verwerkt in het schetsontwerp. Zo zijn bijvoorbeeld looproutes naar de rivier aangepast, komen er extra bomen aan de randen van de Golven en worden er parkeerplaatsen verplaatst van de Oude Kraan naar de Blauwe Golven. Door ‘corona’ vond de presentatie van het schetsontwerp online en met een video plaats. Het plan wordt nu aan de gemeenteraad voorgelegd. Na besluitvorming in de raad kunnen de werkzaamheden beginnen.

Meer Arnhem nieuws


Reacties

Reacties

Nieuws

PvdA stelt vragen over langdurig bezetten van parkeerplaatsen in Arnhem

In verschillende wijken doen bewoners hun beklag over de langdurige bezetting van parkeerplaatsen voor bouwmaterialen. De PvdA stelt dit daarom aan de orde in de gemeenteraad.

Foto: Gemeente Arnhem

Op verschillende locaties in de stad komt het voor dat bewoners of organisaties een zogenaamde ontheffing voor oneigenlijk gebruik van de openbare grond krijgen. Vaak betekent dit dat parkeerplaatsen of stoepen voor enige tijd worden bezet voor het plaatsen van bijvoorbeeld bouwmaterialen. Deze ontheffingen kunnen verlengd worden. Bewoners in verschillende wijken doen echter hun beklag over het langdurig bezetten van parkeerplaatsen, waardoor bewoners niet meer kunnen parkeren in de buurt van hun woning. 

Geen vergoeding bij betaalde plekken

Volgens PvdA-raadslid Giovanni Visser wordt de ontheffing niet alleen gebruikt voor bouwmaterialen. “Rijd maar eens over de Singels of de Zijpendaalseweg. Op veel plekken zijn grote aantallen parkeerplaatsen afgezet, terwijl er geen of weinig bouwmaterialen te zien zijn. Soms gaat het hier bovendien om betaalde parkeerplaatsen, waarover ontheffingshouders geen vergoeding verschuldigd zijn. Veel andere gemeenten vragen ten minste een vergoeding voor het gebruik van betaalde parkeerplaatsen bij een ontheffing”. De signalen uit de wijken waren voor het raadslid reden om vragen aan de wethouder te stellen. Het is normaalgesproken niet toegestaan om de openbare grond voor privégebruik te bezetten. Op basis van verschillende voorwaarden kan men daarom een ontheffing krijgen. Om bijvoorbeeld bouwwerkzaamheden uit te voeren, is het vaak nodig om een stuk openbare grond te bezetten om bouwmaterialen te plaatsen ten tijde van de werkzaamheden. Regelmatig maken bewoners en bedrijven gebruik van deze mogelijkheid in Arnhem.

beperkte parkeerplaatsen

“Wij begrijpen natuurlijk goed dat het soms nodig is om een ontheffing te krijgen om bouwwerkzaamheden in de stad uit te voeren. Tegelijkertijd mag dit niet betekenen dat parkeerplaatsen langdurig bezet zijn. In sommige wijken is de parkeerruimte al beperkt. Het probleem voor bewoners wordt zo alleen maar groter. Ontheffingen moeten daarom ook echt functioneel zijn en zo kort mogelijk duren. Bovendien moeten bewoners uitzicht hebben op een eindtermijn voor deze ontheffingen. Zo blijft het draagvlak behouden en wordt de overlast voor bewoners tot een minimum beperkt.”

Meer Arnhem nieuws


Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Subsidieregeling voor lokale voedselinitiatieven

Wie in Arnhem een plan heeft voor een buurtmoestuin, een pluktuin of een ander initiatief op het gebied van het telen van lokaal voedsel kan gebruik maken van een nieuwe subsidieregeling in Arnhem. De subsidieregeling heeft de naam ‘Eetbare Stad’ meegekregen. Voor de komende drie jaar is in totaal 75.000 euro beschikbaar.

Foto: Pxhere – CC0

De subsidieregeling heeft als doel het stimuleren van eetbaar groen door en voor bewoners in de gemeente Arnhem. Daarmee wil de gemeente invulling geven aan haar beleid op het gebied van de eetbare stad, stadslandbouw en regionaal voedsel, zoals ook is vastgelegd in de visie op Stadslandbouw. 

Hoogte van de subsidie

Per initiatief wordt maximaal 50% van de kosten gesubsidieerd met een maximum bedrag van € 4.000 per initiatief. Aanvragen kan via de website van de gemeente Arnhem: www.arnhem.nl.

Meer Arnhem nieuws


Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Poging tot plofkraak Kronenburg

In de nacht van donderdag op vrijdag, omstreeks 04.45 uur, heeft een poging plofkraak plaatsgevonden bij een geldautomaat van de SNS bank in winkelcentrum Kronenburg.

Foto: Politie

De omgeving is op dit moment ruim afgezet voor onderzoek. Mogelijk zijn er explosieven achter gebleven. De explosieven opruimingsdienst van Defensie is bezig geweest om mogelijke explosieven te ontmantelen.

De politie zoekt getuige. Ben je getuigen geweest van het voorval? Heb je camerabeelden of andere informatie over deze zaak? Dan kun je contact opnemen met 0900-8844. Wil je het liever anoniem melden? Dit kan via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Meer Arnhem nieuws?


Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair