fbpx
Connect with us

Nieuws

Geen onderzoek spermadonaties zaaddonor Rijnstate

Er komt geen onderzoek naar de spermadonaties van een zaaddonor die via ziekenhuis Rijnstate in Arnhem zijn zaad doneerde. Samen met een vrouw die twee kinderen heeft gekregen met zijn zaad diende hij een verzoek in om te laten onderzoeken hoeveel kinderen er precies door zijn donaties zijn verwekt. De rechtbank heeft vandaag dat verzoek afgewezen.

In het onderzoek zouden de dossiers van alle vrouwen die bij Rijnstate een donatie hebben ondergaan nagelopen moeten worden om te controleren wie er zaad hebben ontvangen van de betreffende donor. Het gaat hierbij om 5.000 dossiers. De donor en de ontvangster dienden hun verzoek in omdat volgens hen onduidelijk was hoeveel kinderen er precies zijn verwekt.

Te veel spermadonaties

Volgens de informatie van Rijnstate zijn er 37 kinderen verwekt, een stuk meer dan het wettelijke maximum van 25. Mogelijk ligt dat aantal echter nog hoger. De lijsten van Rijnstate vertonen namelijk inconsistenties die erop zouden duiden dat het zelfs om 47 kinderen gaat. Ook zijn er aanwijzingen dat het zaad mogelijk in Duitsland terecht is gekomen, en dat het tegen de expliciete wens van de donor ook voor anonieme donaties is gebruikt.

Gevolg is dat de donor mogelijk in veel meer gezinnen een rol moet spelen dan gepland, mochten de kinderen dit verlangen. Ook is er een verhoogd risico op inteelt doordat zoveel kinderen in dezelfde regio met hetzelfde zaad zijn verwekt. “Mijn kinderen moeten straks bij iedere relatie die ze aangaan eerst een DNA-onderzoek doen”, benadrukte de vrouw die samen met de donor om het onderzoek verzocht.

Geen onderzoek

Hoewel de rechtbank begrip heeft voor de wens van donor en ontvangster te weten hoeveel donaties er waren, wees zij de aanvraag af. Onderzoek van de dossiers van de vrouwen die via Rijnstate spermadonaties hebben ontvangen zou hun belangen schaden. Gezien de privacywetgeving moet bij alle 5.000 dossiers aan de betreffende vrouwen namelijk akkoord worden gevraagd voor het inzien van hun dossiers. Daardoor worden zij ongevraagd betrokken bij het onderzoek.

Bovendien kost het doornemen van alle dossiers enorm veel tijd en dus ook geld. Daarnaast was de rechtbank van mening dat de verzoekers vooral een persoonlijk, emotioneel belang hadden bij het onderzoek. Dat is onvoldoende basis voor een civiele procedure.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

Veteraan Bill Millington overleden

Op woensdag 27 mei is de 95-jarige Bill Millington overleden. De veteraan vocht tijdens de slag om Arnhem. Hij is de vierde Arnhem veteraan die in korte tijd deze maand overleed.

Op 95-jarige leeftijd is veteraan Bill Millington overleed op 27 mei. Bill sprong tijdens de tweede dropping op de Ginkels heide op maandag 18 september 1944. Bill was actief bij de 8th Parachut Battalion of the 6th Airborne Division. Tijdens zijn dropping werd Bill en zijn collega’s onder vuur genomen door de Duitsers die hen stonden op te wachten.

Foto van Bill Millington tijdens zijn dienst

Uiteindelijk is Bill gevangen door de Duitsers en geplaatst in Krijgsgevangenenkamp Mühlberg. Deze kamp ligt aan de Poolse grens in Duitsland en stond bekend om de slechte condities. Op 23 april 1945 is kamp Mühlberg door de Russen bevrijd.

Bill is onlangs jarig geweest op 20 mei en werd 95 jaar.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Commissaris van de Koning bezoekt Pleyade-locatie Malburgstaete

Op zaterdag 30 mei bracht John Berends, commissaris van de Koning in Gelderland, een bezoek aan Malburgstaete in Arnhem. Dit is een van de twaalf locaties van ouderenzorgorganisatie Pleyade. De commissaris bezocht de locatie vanwege de versoepeling van de bezoekregeling rondom het coronavirus.

Foto: Pleyade

Tijdens het bezoek sprak de commissaris (rechts op de foto) met bewoners, waaronder cliëntenraadsleden, en medewerkers van de locatie over de impact van de coronamaatregelen op het leven. Ook spraken zij uitgebreid over hoe het is om weer voorzichtig bezoek te mogen ontvangen. “We vinden het erg fijn dat we elke week iemand anders op bezoek kunnen krijgen.”, aldus de bewoners. Iets waarover de commissaris vol lof sprak: “Pleyade bekijkt, binnen de maatregelen, de mogelijkheden en niet de onmogelijkheden. De spreek-luisterverbinding, of zoals de bewoners hem noemen ‘de babbeltent’, vind ik daar ook een mooi voorbeeld van.” Ook was de commissaris getuige van hoe bewoonster mevrouw Otten weer voor het eerst sinds de verplichte locatiesluiting bezoek ontving. Haar zus kwam langs. Het was een bijzonder weerzien.

De gesprekken vonden volgens de richtlijnen plaats in de speciaal ingerichte ontmoetingsruimte waar bewoners ook hun familieleden ontvangen. “Ik ben dankbaar dat ik een ochtend in het gezelschap van deze hartelijke mensen mocht zijn. Ik heb gezien wat de maatregelen met mensen doen, maar ook gezien hoe je hier als ouderenzorgorganisatie op een goede manier mee om kunt gaan.”, aldus de commissaris.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Gemeentelijke handhaver gewond door geweld

Op donderdag 28 mei zijn twee handhavers van de gemeente belaagd door een man. Eén handhaver raakte lichtgewond en moest ter controle naar het ziekenhuis.

Foto: politie

Het gebeurde rond 21:40 uur ter hoogte van het Willemsplein. De man die de handhavers belaagde, is door de politie aangehouden. Het gaat om een 19-jarige man uit Velp. Op dat moment waren er een aantal omstanders in de buurt. De politie hoopt dat deze getuigen zich willen melden bij de politie. Dat kan via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem).

‘Gaat alle perken te buiten’

De burgemeester Ahmed Marcouch, zegt over het geweld: “Deze lafhartige daad gaat alle perken te buiten. Blijf van handhavers af. De impact van geweld is groot, dat merk je meteen als je ze spreekt. Goed dat de vermoedelijke dader is gepakt. Ik roep mensen die iets hebben gezien op om contact op te nemen met de politie.”

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair