fbpx
Connect with us

Nieuws

Geen onderzoek spermadonaties zaaddonor Rijnstate

Er komt geen onderzoek naar de spermadonaties van een zaaddonor die via ziekenhuis Rijnstate in Arnhem zijn zaad doneerde. Samen met een vrouw die twee kinderen heeft gekregen met zijn zaad diende hij een verzoek in om te laten onderzoeken hoeveel kinderen er precies door zijn donaties zijn verwekt. De rechtbank heeft vandaag dat verzoek afgewezen.

In het onderzoek zouden de dossiers van alle vrouwen die bij Rijnstate een donatie hebben ondergaan nagelopen moeten worden om te controleren wie er zaad hebben ontvangen van de betreffende donor. Het gaat hierbij om 5.000 dossiers. De donor en de ontvangster dienden hun verzoek in omdat volgens hen onduidelijk was hoeveel kinderen er precies zijn verwekt.

Te veel spermadonaties

Volgens de informatie van Rijnstate zijn er 37 kinderen verwekt, een stuk meer dan het wettelijke maximum van 25. Mogelijk ligt dat aantal echter nog hoger. De lijsten van Rijnstate vertonen namelijk inconsistenties die erop zouden duiden dat het zelfs om 47 kinderen gaat. Ook zijn er aanwijzingen dat het zaad mogelijk in Duitsland terecht is gekomen, en dat het tegen de expliciete wens van de donor ook voor anonieme donaties is gebruikt.

Gevolg is dat de donor mogelijk in veel meer gezinnen een rol moet spelen dan gepland, mochten de kinderen dit verlangen. Ook is er een verhoogd risico op inteelt doordat zoveel kinderen in dezelfde regio met hetzelfde zaad zijn verwekt. “Mijn kinderen moeten straks bij iedere relatie die ze aangaan eerst een DNA-onderzoek doen”, benadrukte de vrouw die samen met de donor om het onderzoek verzocht.

Geen onderzoek

Hoewel de rechtbank begrip heeft voor de wens van donor en ontvangster te weten hoeveel donaties er waren, wees zij de aanvraag af. Onderzoek van de dossiers van de vrouwen die via Rijnstate spermadonaties hebben ontvangen zou hun belangen schaden. Gezien de privacywetgeving moet bij alle 5.000 dossiers aan de betreffende vrouwen namelijk akkoord worden gevraagd voor het inzien van hun dossiers. Daardoor worden zij ongevraagd betrokken bij het onderzoek.

Bovendien kost het doornemen van alle dossiers enorm veel tijd en dus ook geld. Daarnaast was de rechtbank van mening dat de verzoekers vooral een persoonlijk, emotioneel belang hadden bij het onderzoek. Dat is onvoldoende basis voor een civiele procedure.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

Meer bezoekers dan verwacht bij Airborne at the Bridge bezoekerscentrum

Het aantal mensen dat Airborne at the Bridge bezocht sinds de opening eind maart 2017 overstijgt alle verwachtingen. Directeur-bestuurder Sarah Heijse: “we gingen uit van 25.000 bezoekers per jaar, maar dat werden er veel meer. In nog geen tweeëneenhalf jaar tijd ontvingen we de 100.000e bezoeker.”

Fotograaf: Arjan Vrieze

Een breed internationaal publiek weet Airborne at the Bridge te vinden. 
Van alle bezoekers in 2019 kwam 40% uit Nederland. Van de resterende 60% werd Airborne at the Bridge het meest bezocht door Britten, Duitsers, Amerikanen en Belgen. Hans de Vroome, wethouder gemeente Arnhem: “Het bewijst dat de oorlogsgeschiedenis van Arnhem nog altijd leeft: lokaal, nationaal en internationaal.” 

In 2019 werd Airborne at the Bridge genomineerd voor de prestigieuze European Museum of the Year Award 2019. De presentatie van Airborne at the Bridge en het vrijwilligersbeleid waren doorslaggevend voor de jury. Zeven dagen in de week staan tientallen vrijwilligers klaar om alle bezoekers te ontvangen in Airborne at the Bridge in Arnhem en het Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek. Meer dan 100 vrijwilligers zijn zeer betrokken bij de organisatie. “De nominatie is dan ook een mooi eerbetoon aan hen”, aldus Heijse. 

100.000e bezoeker

Bij de opening van Airborne at the Bridge ging het museum nog uit van 25.000 bezoekers per jaar, maar dat bleken er al snel veel meer te zijn. In nog geen tweeëneenhalf jaar tijd werd het bezoekerscentrum door 100.000 mensen uit binnen en buitenland bezocht. Theo van den Ham, coördinator van Airborne at the Bridge, overhandigde deze week een grote bos bloemen aan de 100.000e bezoeker. Het echtpaar Hoogveld-Voermans uit Utrecht nam de bloemen in ontvangst.

Echtpaar Hoogveld-Voermans met Theo van den Ham, coördinator Airborne at the Bridge

Tijdelijke exposities

Speciaal in het kader van 75 jaar Slag om Arnhem is vanaf 16 september de nieuwe expositie Arnhem 1944, The Human Tragedy of the Bridge Too Far te zien. De expositie is gebaseerd op het gelijknamige boek van Dilip Sarkar. Voor dit boek, dat onlangs is verschenen, onderzocht Sarkar de ‘verborgen verhalen’ van mensen die sneuvelden tijdens de Slag om Arnhem. Sarkar is erin geslaagd een groot aantal levende familieleden op te sporen om samen met hen te reflecteren op de Slag om Arnhem en de dood van hun familielid. Deze tentoonstelling is het resultaat van dit jarenlange project. Momenteel is de expositie Gevlucht te zien in Airborne at the Bridge. In deze fototentoonstelling komen twee verhalen samen en wordt een parallel getrokken tussen de situatie tijdens de Tweede Wereldoorlog en de huidige vluchtelingencrisis. Waarheen, is de vraag die de vluchtelingen van september 1944 en de vluchtelingen van nu met elkaar verbindt. 

Over Airborne at the Bridge

Airborne at the Bridge vertelt aan de hand van de persoonlijke verhalen van de Britse luitenant John Grayburn, de Duitse Hauptsturmführer Viktor Eberhard Gräbner en de Nederlandse kapitein Jacob Groenewoud over de hevige gevechten die in september 1944 bij de Rijnbrug in Arnhem plaatsvonden. Airborne at the Bridge is gevestigd aan de Rijnkade 150 in Arnhem en dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Het is gratis toegankelijk.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Arnhems Oorlogsmuseum streeft naar volledig beeld WO II

Het Arnhems Oorlogsmuseum organiseert met regelmaat diverse activiteiten om de oorlog een beter beeld te geven. De Tweede Wereldoorlog is meer dan alleen de slag om Arnhem. Ook de jaren ervoor hebben een grote impact gemaakt op de Arnhemse samenleving.

De 75-jarige herdenking van de Slag om Arnhem komt in zicht. De eerste evenementen zijn geweest, de eerste vlaggen wapperen al. Het Arnhems Oorlogsmuseum aan de Kemperbergerweg heeft dit jaar in de aanloop naar de festiviteiten ook al diverse keren uitgepakt:
• viering 25-jarige huisvesting op de huidige locatie
• de tentoonstelling Goed/Fout
• Reenactment-weekend
• Battle Tanks Nederland op 16 juni en 22 juli.

Op 22 september is het museum nogmaals het decor voor een demonstratie van Battle Tanks Nederland. Goed/Fout is een doorlopende tentoonstelling.
‘De belangstelling voor Market Garden is dit jaar toch wel extra groot’, aldus eigenaar Eef Peters van het Arnhems Oorlogsmuseum. ‘We zien dat terug in de bezoekersaantallen, maar merken ook dat er nog steeds veel niet-vertelde verhalen zijn. Vanuit Arnhem, vanuit de hele Airborne-regio eigenlijk, vaak nog vergezeld van materialen uit de Tweede Wereldoorlog. Mijn streven vanaf de start van het museum is altijd geweest een zo compleet mogelijk beeld te schetsen van de oorlog, Goed/Fout is daar bijvoorbeeld het bewijs van. De mensen kunnen daarom bij ons altijd nog terecht met spullen en materialen uit de Tweede Wereldoorlog. Alles wat we binnen kunnen krijgen, maakt het verhaal uit die tijd meer
compleet en krijgt voor altijd een plek in ons museum.’

Het Arnhems Oorlogsmuseum is van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot en met 17.00 geopend. Het adres is Kemperbergweg 780 in Arnhem.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Vitesse rouwt om clubicoon Dejan Čurović

Het overlijden van Dejan Čurović is hard aangekomen binnen de club en bij supporters. DJ Superstar overleed dit weekend na een kort ziekbed op 51-jarige leeftijd. De komende week staat Vitesse uitgebreid stil bij het overlijden van het clubicoon. Dejan Čurović is dinsdag om 13:45 begraven.

Van dinsdag tot en met vrijdag is er tussen 10.00 – 17.00 gelegenheid om het condoleanceregister te ondertekenen. Dit kan in het Home of History in GelreDome, waar een gedenkplek is ingericht. Het Home of History is via de hoofdingang van GelreDome te bereiken. Woensdagavond tussen 19.00 – 21.00 uur ligt het condoleanceregister in Supportershome Monnikenhuize. Ook kan op woensdagavond in het Supportershome een ‘condoleance spandoek’ worden ondertekend. Dit spandoek wordt voorafgaand aan de wedstrijd op de Theo Bos-tribune (Zuid) opgehangen. Het condoleanceregister ligt tevens vrijdagavond tussen 18.00 – 19.30 uur en na de wedstrijd in Supportershome Monnikenhuize.

Aangepaste wedstrijdomlijsting

De wedstrijd vs PEC Zwolle staat vrijdagavond uiteraard in het teken van DJ Superstar. De spelers dragen rouwbanden en voorafgaand aan de wedstrijd wordt een minuut stilte in acht genomen. Ook wordt de rest van de activiteiten aangepast. Zo vliegt Hertog met zwarte linten, wordt een speciale video als eerbetoon aan Čurović getoond en zijn supporters bezig om DJ Superstar te eren. Familie, vrienden en oud-ploeggenoten worden persoonlijk uitgenodigd om bij de wedstrijd aanwezig te zijn, om samen met de supporters eer te betuigen aan DJ Superstar.

Documentaire

Als eerbetoon aan DJ Superstar wordt de documentaire over de oud-spits beschikbaar gesteld op het YouTube-account van Vitesse TV. Vorig jaar ging de documentaire in première. Southfields zocht, in opdracht van Vitesse, de oud-spits op in Belgrado. Het leverde een bijzondere documentaire op, waarin Čurović openhartig vertelde over zijn leven en over zijn liefde voor Vitesse en Arnhem.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair