fbpx
Connect with us

Nieuws

Geheimzinnig bord stuurt wandelaar de verkeerde kant op

Meinerswijk Stadsblokken

Woont u in Huissen en ziet u wel eens een verdwaalde wandelaar die zich vertwijfeld hardop afvraagt waar nou toch die Stadsblokken zijn? Een richtingaanwijzingsbord op de Malburgse Bandijk ter hoogte van de Stadswaardenlaan is de boosdoener. Die wijst de reiziger geheel ten onrechte vanaf die plek oostwaarts naar de Stadsblokken.

Dat overigens mooi vormgegeven bordje lijkt op eveneens fraaie informatiepanelen verderop in de uiterwaarden. Er is er bijvoorbeeld een te vinden bij de John Frostbrug in de buurt. Die vertelt de geschiedenis van de brug, met name in de Tweede Wereldoorlog. Niets mis mee.

Gemeente weet van niets

Wie heeft die borden daar neergezet? De gemeente weet van niets. Een woordvoerder reageert alleen maar ver neerzetten? Daar heeft hij ook niet direct een antwoord op.

Stadsblokken brug

Onder het bord: het logo van Stadsblokken-Meinerswijk.org.

Onderaan de borden is het logo van de actiegroep Kloppend Stadshart te herkennen. Zij waren tijdens het referendum over het gebied Stadsblokken-Meinerswijk de kern van het ‘Nee-kamp’. Hebben zij hun activiteiten verlegd naar het uitstippelen van wandelroutes? Zij zijn niet bereikbaar voor commentaar. Maar zíj moeten toch wel weten waar de Stadsblokken liggen?

Negeren

Hoe dan ook, wie dit bordje tegenkomt, moet het voorlopig maar negeren. De Stadsblokken liggen toch echt tussen de John Frostbrug en de Nelsoon Mandelabrug en niet ergens oostelijk van Malburgen. Weet u meer over deze geheimzinnige borden? Wij horen het graag.

Meer nieuws?

mom in balance

Reacties

Reacties

Nieuws

Bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek geeft uniek kijkje in Arnhemse monumenten

Zondag 13 september doet bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek mee aan de Open Monumentendagen; ontdek park Sonsbeek en haar unieke historische gebouwen.

Foto: Natuurcentrum Arnhem

Wist je dat Arnhem is ontstaan aan de Jansbeek? En wist je dat de historische Witte Watermolen in park Sonsbeek nog steeds in gebruik is en meel produceert voor lokale bakkers? De molen, die op het terrein van Molenplaats Sonsbeek staat, is een van de oudste gebouwen van Arnhem en maalt al koren sinds de 15e eeuw. Daarmee is Molenplaats Sonsbeek feitelijk het oudste industrieterrein van Arnhem. Onze enthousiaste vrijwilligers vertellen je er graag meer over.

Bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek informeert, sinds 1983,  geïnteresseerden over park Sonsbeek en het overige groen in Arnhem. Het bezoekerscentrum wordt sinds januari dit jaar beheerd door Natuurcentrum Arnhem. Naast informatie over natuur- en cultuurhistorie en allerhande activiteiten in de omgeving kunnen bezoekers er ook genieten van heerlijke Midden-Oosterse gerechten bij restaurant A Beautiful Mess, dat zich onlangs in de Molenschuur gevestigd heeft.

(Gids)wandelingen

Speciaal voor Open Monumentendag heeft het bezoekerscentrum een IJstijdenwandeling uitgebracht, waarmee je zelf op ontdekking kunt gaan in het park. Hoe is het reliëf ontstaan?Ervaar met deze wandeling de unieke geologische ontstaansgeschiedenis van het park. Het is ook mogelijk om met een gids het park te ontdekken. Zo verzorgt de bekende Arnhemse Parkwachter Jeroen Glissenaar om 11 uur een rondleiding. Kijk voor alle tijden en reserveren op ww.natuurcentrumarnhem.nl.

De Belvédèretoren

Wil je genieten van een adembenemend uitzicht over Arnhem en verder? Beklim dan de Belvédèretoren in park Sonsbeek. In deze 19e-eeuwse uitkijktoren brengt een wenteltrap met 140 treden je 30 meter hoog. Op de top sta je op ongeveer 100 meter boven NAP, even hoog als de toren van de Eusebiuskerk in het centrum van Arnhem. Gerard Herbers, gids van Molenplaats Sonsbeek, noemt het uitzicht op de Belvédère het beste klaslokaal dat er is; “je ziet Arnhem aan je voeten, maar ook veel plaatsen er omheen, met spoorlijnen, snelwegen en rivieren. Je ziet de stuwwal, waarop de toren staat en de doorbraak die de Rijn in de horizon heeft gemaakt (Gelderse poort). Je kijkt op ‘de brug te ver’ en je kunt troepenbewegingen en de evacuatie in de Tweede Wereldoorlog aanwijzen. Je kijkt naar vogels boven in de bomen en ziet het verschil in begroeiing van zandgrond en klei. Absoluut een unieke ervaring”.

Om de toren te beklimmen kun je een plek reserveren via de website van Natuurcentrum Arnhem https://www.natuurcentrumarnhem.nl/

IJskelder gesloten

In verband met het corona-virus is de IJskelder in park Sonsbeek helaas niet te bezichtigen tijdens Open Monumentendag. 

Actuele informatie over het programma van 13 september is te vinden op  www.natuurcentrumarnhem.nl

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Slag om Arnhem: ‘Sta stil, vertel het verhaal aan uw kinderen, want vrijheid is ons leven’

Foto: gemeente Arnhem

Vrijdag 18 september herdenken we de Slag om Arnhem die 76 jaar geleden plaatsvond. Burgemeester Ahmed Marcouch: ‘Omdat we nog steeds uiterst waakzaam moeten zijn voor het coronavirus missen we dit jaar voor het eerst onze geliefde veteranen en kunnen wij niet met z’n allen schouder aan schouder staan in de Berenkuil en aan de voet van de brug. Maar natuurlijk herdenken we, want vrijheid is ons leven. Sta stil, doe het thuis, vertel het verhaal aan uw kinderen, praat erover op school, bezoek het museum en hang de maroon rode vlag uit als symbool voor onze gedeelde geschiedenis, voor vrijheid, en om onze dankbaarheid te laten zien.’

Op verschillende plekken in de stad zoals het Stadhuis, Huis der Provincie, en Musis wordt  Bridge to Liberation -screen experience- uitgezonden. Ook is er op deze locaties een voor- en naprogramma met onder andere Francis Broekhuijsen, Nazmyie Oral en een evacué. Inwoners en organisaties zijn hiervoor uitgenodigd, maar er zijn nog voldoende kaarten beschikbaar. Deze zijn kosteloos. We nodigen mensen uit om zich aan te melden. Vanwege corona is vooraf aanmelden noodzakelijk. We nodigen mensen uit hun interesse kenbaar te maken. Dit kan door een e-mail te sturen naar airbornegast@arnhem.nl. De herdenking in de Eusebius en de Berenkuil is voor genodigden. Op 18 september is het voor een ieder mogelijk om tussen 10.00 en 16.00 uur een bloem of krans te leggen bij het monument in de Berenkuil. Marcouch: ‘Ik ben blij dat het ons toch gelukt is om in de stad kleinschalige samenkomsten te organiseren zodat wij met in achtneming van de coronarichtlijnen elkaar kunnen ontmoeten om samen stil te staan bij vrijheid en het verhaal waarmee wij zijn vergroeid en ons zo tekent.’

TV Gelderland

De hele herdenkingsavond met de bijeenkomst in de Eusebius, de ceremonie in de Berenkuil en Bridge to Liberation -screen experience- wordt live uitgezonden door TV Gelderland en via livestream op bridgetoliberation.nl.

Gerdi Verbeet en Hans Goedkoop

Speciaal genodigden en sprekers tijdens de herdenkingsbijeenkomst in de Eusebius zijn Gerdi Verbeet, voorzitter van Nationaal Comité 4 en 5 mei, en Hans Goedkoop, bekend als presentator van o.a. televisieprogramma Andere Tijden maar ook deskundige en kind van ouders die de oorlog meemaakten. Bij die dienst in de Eusebius en de kranslegging in de Berenkuil zijn ook de ambassadeurs vanuit Australië, Canada, Frankrijk, Groot-Brittannië, Polen, de Verenigde Staten en Duitsland aanwezig. 

Tentoonstelling Arnhem Boys

Naast de herdenkingsdag op 18 september is er tot half oktober op vier plekken in Arnhem (voor de Eusebiuskerk, Jacob Groenewoud Platsoen, Ooststraat/ John Frostbrug, Plantsoen tussen Jansbinnen- en Jansbuitensingel) de outdoor tentoonstelling ‘Arnhem Boys’ te zien. Arnhem Boys bestaat uit 28 portretten van veteranen die vochten tijdens Slag om Arnhem, met een terugblik van de geportretteerde veteranen op september 1944. De portretten zijn gemaakt door de Britse fotograaf Richard Jopson. De tentoonstelling was in 2019 ook te zien in park Hartenstein achter het Airborne Museum. Nu is de tentoonstelling verbonden aan de rondwandelingen van de Airborne Stories app. Deze app is gratis te downloaden en biedt een groot aantal audioverhalen die het Arnhem van 1944 tot leven brengen. Ook in de gemeenten Ede, Renkum en Overbetuwe is een outdoor tentoonstelling te zien waarbij diverse verhalen van de Slag om Arnhem worden verteld. De tentoonstellingen worden onderling verbonden met een route en vertellen samen het Airborne verhaal.

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

7,3 miljoen voor noodlijdende speeltuinen en jeugdorganisaties

Het ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) komt met extra middelen van 7,3 miljoen euro om noodlijdende Nederlandse jeugd- en jongerenorganisaties te ondersteunen. Dat hebben minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en staatssecretaris Vijlbrief van Financiën vandaag laten weten.

Foto: Flickr

Het besluit tot extra budget volgt op een aangenomen Kamermotie van juli jl.. Daarin riep de Tweede Kamer de regering op om samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) tot een oplossing te komen voor organisaties voor het Nederlandse jeugd- en jongerenwerk die in de financiële problemen zijn gekomen als gevolg van de coronamaatregelen. Sinds de start van de lockdown lopen jeugd- en jongerenorganisaties namelijk veel inkomsten mis. Kinderfeestjes, dagbesteding, zomerkampen, zijn bijna allemaal afgelast. Bezoekersaantallen, clubhuisverhuur en horecaopbrengsten zijn gekelderd. Fedde Boersma, directeur Scouting Nederland: “Gelukkig hebben vrijwilligers van veel jeugdorganisaties vanaf het begin van de lockdown digitaal allerlei activiteiten aangeboden aan hun leden en andere kinderen en jongeren en gezorgd dat kinderen elkaar digitaal konden ontmoeten. “.

Heeft lang geduurd

“We hebben veel moeten doen om dit extra budget te realiseren, maar dat was de moeite meer dan waard.”, vertelt Dave Ensberg-Kleijkers, bestuurder van NUSO, branchevereniging voor speeltuinen. “5% van de speeltuinen staat op het punt om failliet te gaan en dat moeten we in het belang van huidige en toekomstige generaties kinderen voorkomen. Daarom hebben we samen met andere jeugd- en jongerenorganisaties een petitie opgezet en het resultaat daarvan overhandigd aan zowel de Tweede Kamer als aan de VNG. Dit extra budget is daarvan het directe resultaat. ”

Dit zijn de voorwaarden

“Daarom is het geweldig dat het ministerie nu toch geld voor de jeugd- en jongerenorganisaties heeft vrijgemaakt! Via onze petitie hadden we ingezet op minimaal 6,5 miljoen, 7,3 miljoen is dan ook een prachtig resultaat”. Het bedrag van 7,3 miljoen gaat over de periode vanaf het begin van de coronamaatregelen tot 1 juni 2020. NUSO/Jantje Beton en Scouting Nederland zullen de komende tijd met de VNG in gesprek blijven om te bekijken wat de geleden schade na 1 juni is geweest. De uitgifte van het bedrag zal via de VNG en de gemeenten gaan. 

Belangrijk dat jeugd en jongerenwerk blijft bestaan omdat:

“De afgelopen maanden werd duidelijk hoe belangrijk samen spelen en ontmoeten voor kinderen en jongeren is. Het virus zelf trof hen minder maar juist de coronamaatregelen hadden grote impact. Jeugdorganisaties leveren lokaal een belangrijke bijdrage in het bieden van uitdagende activiteiten waarbij kinderen en jongeren spelenderwijs heel veel leren en hun talenten ontwikkelen”, aldus Fedde Boersma.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair