fbpx
Connect with us

Nieuws

Gelderland wil snelle bus Arnhem – Wageningen

Bus op Willemsplein

De provincie wil een luxe, comfortabele bus inzetten tussen Station Arnhem Centraal en Wageningen. Ze gaan onderzoeken of dit in 2020 al klaar kan zijn. Drie gemeentes, waaronder Arnhem, steunt dit plan. Nieuwe verbinding zou de Rijnlijn gaan heten.

Eerst komt er een onderzoek naar de haalbaarheid van het project. dat gaat ongeveer 75.000 euro kosten. Volgens schattingen gaat het hele project 15 miljoen euro kosten: 10 miljoen voor de bus en 5 miljoen voor de bijbehorende infrastructuur.

Nog geen verbinding

De provincie betaalt het onderzoek. Wie de buslijn zelf betaalt, is nog onbekend. De buslijn is in het leven geroepen omdat er volgens de initiatiefnemers nog geen directe verbinding is tussen Arnhem CS en de Wageningen Universiteit.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

Bezoekers binnenstad worden gecontroleerd via mobiel

Er zijn partijen die graag willen weten hoe bezoekers zich gedragen in de binnenstad. Naast camera’s wordt er een andere tool inzet om te zien hoe Arnhemmers en de bezoekers van de binnenstad zich gedragen. Zo telt Strijbosch Thunnissen Makelaars via Locatus het aantal bezoekers en wisten ze tot vorig jaar aan toe ook hoe mensen lopen door de binnenstad. De AVG heeft hiervoor een stokje gestoken en heeft gezorgd dat het nu alleen om aantallen gaat.

Foto: Wikimedia

Bezoekers die de binnenstad binnen kwamen en een mobiel op zak hadden hebben tot 2018 het probleem gehad dat ze werden gevolgd. Want wie een mobiel in bezit heeft wordt in de gaten gehouden via zo genoemde WIFI-tracking. Op het moment dat een persoon met een mobiel langs een van de 6 sensor loopt wordt hij opgepikt. Daar kan actueel bijgehouden worden hoe druk het is in de binnenstad en op bepaalde plekken. Tot vorig jaar was het een stapje heftiger op gebied van privacy. Toen konden de sensor registreren hoe iemand liep en in welke winkels hij of zij toen kwamen. Op deze manier kon de makelaar en daarbij ook de gemeente zien welke stromingen er in de binnenstad waren. Door de komst van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) moest Locatus het anders gaan doen. Directeur Gerard Zandbergen van Locatus: ‘Nu kunnen we niet meer zien of iemand die eerst bij sensor 1 liep dezelfde persoon is die daarna bij sensor 2 loopt. We kunnen dus geen individuele telefoons meer volgen’.

WIFI-tracking

WIFI-tracking en Bluetooth-tracking wordt in veel gemeentes en op stations toegepast. Het werkt zo dat een sensor contact zoekt met jouw telefoon. Vervolgens bleef de sensor in contact en kon het zien hoe jij van a naar b loopt. Dus stel een bezoeker stapt uit de bus bij Willemsplein, loopt naar de Primark, gaat naar de Hema, drinkt wat op de Korenmarkt en gaat daarna weer via Velperpoort naar huis. Als die bezoeker zijn telefoon aan heeft staan, kan de sensor het hele traject volgen en hoe lang iemand in een winkel verbleef. De software achter de sensor zorgde dat je geen naam krijgt, maar wel een willekeurige nummer. Dit moest ervoor zorgen dat je nog enigszins privacy had.

Niet alleen de gemeente had zicht op de looptroutes. Ook toenmalig Stichting Binnenstadsmanagement Arnhem (SBA) kreeg informatie via een gratis wifi netwerk (Wireless Arnhem). Zij betaalde het systeem van Wireless Arnhem en kon daarmee het gedrag van Arnhemse bezoekers in de gaten houden. Of er buiten loopgedrag ook andere informatie in de gaten werd gehouden is onbekend. Want met gratis netwerken kan ook het internetgedrag in de gaten gehouden worden. Of dat toen gebeurde is niet bekend. Immers bestaan zowel SBA als Wireless Arnhem niet meer.

bezoekers informeren

De bezoekers van de binnenstad zijn tot op heden nooit actief geïnformeerd. “Bezoekers zijn destijds niet actief geïnformeerd dat er aan wifi- en/of bluetooth-tracking werd gedaan. Dit was ook in de tijd voor de AVG-wet van de Autoriteit Persoonsgegevens.” laat de perswoordvoerder van de gemeente weten. De vraag is of de gemeente ook niet nu de verantwoordelijkheid moet nemen om bezoekers vooraf te informeren dat ze geregistreerd worden. Op dat moment kan een bezoeker namelijk zelf een keuze maken om zijn of haar telefoon op bijvoorbeeld vliegstand te zetten of zelfs uit. of bij Locatus melden dat ze niet meer geregistreerd willen worden.
De informatie die Strijbosch Thunnissen Makelaars krijgt van Locatus wordt gebruikt voor o.a. commericeel doeleinden. Zo kan de makelaar inzien hoe druk het is op bepaalde plekken in de binnenstad, wat weer belangrijk is voor het verkopen van panden in de binnenstad.

Tik op de vingers

De Autoriteit Persoonsgegevens houdt tegenwoordig toezicht op het handelen van Locatus. Zij hebben in 2018 al Locatus en andere organisaties die WIFI telling toepassen aangesproken. “Het digitaal volgen van mensen op openbare plekken is een inbreuk op de privacy die slechts bij uitzondering gebruikt mag worden. Er zijn vrijwel geen redenen die het volgen van winkelend publiek of reizigers rechtmatig maakt. Bovendien zijn er minder ingrijpende methoden om hetzelfde doel te bereiken, zonder schending van de privacy.” vertelt Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens. Als de gemeente wil weten hoeveel mensen er actief zijn, kan er ook met infrarood geteld worden.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Apeldoornseweg tot 14 augustus dicht

Beide rijstroken van de Apeldoornseweg blijven nog tot 14 augustus 12.00 dicht. Dat is 6 dagen langer dan gepland. Door tegenvallers en de extreme temperaturen heeft het werk vertraging opgelopen. Momenteel wordt met 80 mensen keihard gewerkt om de Apeldoornseweg weer beschikbaar te krijgen voor het verkeer voordat de Pleijroute wordt afgesloten.

Foto: Gemeente Arnhem

Vanwege de veiligheid van die wegwerkers kan er nog geen rijstrook open. De huidige omleidingsroutes blijven daarmee van kracht. Bewoners zijn geïnformeerd door de aannemer. Met de aannemer is afgesproken dat het park vanaf donderdag, als de Sonsbeek Theater Avenue van start gaat, volledig en goed bereikbaar is voor fietsers en voetgangers. Ter hoogte van de hoofdingang wordt een goede doorgang beschikbaar gemaakt. Er wordt een verkeersregelaar ingezet en indien nodig kunnen extra routeborden worden geplaatst. Mensen die met de auto komen, kunnen het Sonsbeekpark via de Zypendaalseweg bereiken. De bus volgt de normale dienstregeling.

Het herinrichtings- en rioleringsproject Apeldoornseweg is een groot project dat binnen enkele maanden klaar moest zijn. Het gaat om anderhalve kilometer weg, waarbij nieuwe riolering, waterleiding, volledige herinrichting van fiets- en voetpaden en aanleg van bushaltes moest worden gerealiseerd.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Trossen los bij Deepsense

Deepsense gaat het water weer op met deepsense cruise. Niet een, maar twee dagen. De trossen gaan los op zaterdag 10 augustus Nijmegen en zondag 11 augustus in Arnhem. Geniet op de boot van de lekkerste deephouse, tech house en techno. Met de haren in de wind en
heerlijke muziek aan vaart de deepsense cruise de zon tegemoet.

Na diverse indoor edities in Arnhem en Nijmegen en een succesvolle boottocht tijdens de Nijmeegse Vierdaagse afgelopen jaar, is het tijd voor een cruise die zowel Nijmegen als Arnhem aandoet. Op 10 augustus vaart de deepsense cruise vanaf de Waalkade voor een zes uur durende tocht over de Waal. Lokaal talent Steve Marthin trapt af waarna ANOTR het roer overneemt met een set van vierenhalf uur.

Op zondag 11 augustus is het de beurt aan Luuk van Dijk, die ook op de vorige deepsense cruise een fantastische set draaide. Dit keer is hij niet alleen, maar samen verzorgt hij samen met Joey Daniel een vierenhalfuur durende back-to-back-sessie. Tim Herfst warmt de bezoekers op deze dag op.

Meer informatie is te vinden op de site van Deepsense

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair