fbpx
Connect with us

Nieuws

Gelderse arbeidsmarktregio’s krijgen groen licht van de provincie voor aanpak werk en stageproblematiek

De zes arbeidsmarktregio’s in de provincie Gelderland krijgen samen 4 miljoen euro steun om knelpunten op de arbeidsmarkt aan te pakken die door de coronacrisis zijn ontstaan. Er is sinds 1 september groen licht op de actieplannen van de verschillende regio’s. Dit is een belangrijk startschot om binnen de regio Midden-Gelderland de uitbreiding en doorontwikkeling te realiseren van diverse initiatieven, zoals werk naar werk, talentcenters, omscholingstrajecten en transitievouchers.

Foto: Pikist

“We zijn enorm verheugd met deze financiële bijdrage van de provincie. We hopen op deze manier te voorkomen dat veel inwoners uit onze regio zonder werk komen te zitten.” Ronald Haverkamp, voorzitter Regionaal Portefeuillehouders Overleg Midden Gelderland.

Werk naar werk

Door de grote instroom van mensen met recente werkervaring en de dreiging voor de mensen die nu nog aan het werk zijn maar mogelijk als gevolg van de crisis hun baan gaan verliezen, is een bredere focus nodig. Allereerst op de mensen die zich tot voor kort goed zelf wist te redden maar die nu ook om ondersteuning vraagt. Niet alleen om ervoor te zorgen dat deze groep zo snel mogelijk weer aan de slag komt en niet in een uitkeringssituatie belandt, maar ook om ervoor te zorgen dat juist de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt niet op nog
grotere afstand komen te staan. Dat vraagt om snelle betaalde omscholing en kennis- en talentontwikkeling. In de regio’s worden bijvoorbeeld korte omscholingstrajecten ingericht zoals het omscholen van chauffeurs naar
vorkheftruckchauffeurs, of binnen de zorg en energiesector waar op dit moment veel vraag is.

NL Werkt door

In de regio Midden-Gelderland is inmiddels gestart met het samenwerkingsverband WSP Midden-Gelderland Werkt Door. “Met WSP Midden-Gelderland Werkt Door verbinden we werkgevers met elkaar om de vraag naar en aanbod van werk beter af te stemmen en te kijken naar de mogelijkheden. Samen met alle gemeenten in de arbeidsmarktregio Midden-Gelderland, UWV, Scalabor, VNO-NCW Midden en Randstad is dit een aanpak bovenop het maatregelenpakket van het Rijk en een regionale vertaling van NL Werkt Door.” laat WSP Midden-Gelderland weten.

Stages en leerwerkbanen

De zes Gelderse arbeidsmarktregio’s zetten ook in op de aanpak van het tekort aan stages en leerwerkbanen. Deze plekken bij leerwerkbedrijven zijn zowel van groot belang voor studenten in het MBO, leerlingen bij het
VSO en Praktijkonderwijs (PRO), als voor werkzoekenden met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Er wordt daarom ingezet op het opzetten en versterken van (bestaande) praktijksimulaties, bedrijven ondersteunen bij begeleiding op de werkvloer, inzetten van stageplekkenmakelaars en aansluiten op projecten met een social-return-component.

COVID-19

Provincie Gelderland werkt er aan om de Gelderse economie en samenleving uit de crisis als gevolg van Covid-19 te helpen. Dat doet de provincie in deze fase van de crisis met een bedrag van 50 miljoen euro. Daarnaast werkt provincie Gelderland aan een herstelprogramma. Dat bestaat uit een pakket aan maatregelen om alle sectoren en organisaties die van groot belang zijn voor Gelderland te ondersteunen.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Nieuws

Burgemeester sluit per direct horeca in Geitenkamp

coke

Donderdag avond sloot burgemeester Ahmed Marcouch per direct een horecazaak in de wijk Geitenkamp nadat er harddrugs werd aangetroffen. Daarbij is een persoon aangehouden vanwege bezit van harddrugs. Op deze locatie is ook elektriciteitsdiefstal geconstateerd en er gaat een onderzoek plaatsvinden naar bijstandsfraude. Een andere horecazaak is door Liander afgesloten in verband met diefstal stroom en gas. Bij een derde zaak, aan de Sperwerstraat, is niets aangetroffen.

Foto: Pixabay

Burgemeester Ahmed Marcouch: ‘Buurtcafés die een dekmantel zijn voor wetteloosheid en criminaliteit, ontwrichten onze wijken. Criminelen moeten de buurt uit, niet de goedwillende mensen. Arnhemmers beschermen wij, zodat zij zich thuis, op straat en in de wijk veilig voelen, en voorkomen dat onze kinderen het beeld krijgen dat criminaliteit loont. Zo kunnen zij het beste uit zichzelf halen’.

Witwassen

Aanleiding voor de actie van het Arnhemse Interventieteam waren aanwijzingen van frauduleuze activiteiten als witwassen, zwartwerken bijstandsfraude, sigaretten- en drugshandel. Eerder waren er meerdere acties op bedrijventerrein Het Broek, in de wijk Malburgen en het stationsgebied. Naar aanleiding van de acties sloot de burgemeester een horecazaak in Malburgen vanwege drugs. Ook in het Arnhemse uitgaansgebied en de Steenstraat werden meerdere horecazaken gesloten vanwege criminele activiteiten zoals verkoop van lachgas, harddrugs en geweld.

Melden helpt

De vaste kern van het Arnhemse Interventieteam bestaat uit de Politie, Openbaar Ministerie, RIEC Oost-Nederland en gemeente Arnhem en is actief met invalacties als gisteren en zet die voort, als team toegewijd om criminelen af te schrikken, de eerlijke Arnhemmers te beschermen en zo doende de stad op eerlijke wijze vooruit te helpen. Per actie krijgt het interventieteam versterking van inspecties en andere overheidsorganisaties die het team bij elkaar de juiste bevoegdheden geven. Bij de actie van gisteravond waren de ODRA, Liander, sociale recherche, NVWA, Douane, UWV, politie en de gemeente aanwezig. Marcouch: ‘Wij treden op, mede dankzij meldingen van de Arnhemmers bij de politie (0900-8844) en anoniem bij Meld Misdaad Anoniem (0800-7000)’.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek geeft uniek kijkje in Arnhemse monumenten

Zondag 13 september doet bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek mee aan de Open Monumentendagen; ontdek park Sonsbeek en haar unieke historische gebouwen.

Foto: Natuurcentrum Arnhem

Wist je dat Arnhem is ontstaan aan de Jansbeek? En wist je dat de historische Witte Watermolen in park Sonsbeek nog steeds in gebruik is en meel produceert voor lokale bakkers? De molen, die op het terrein van Molenplaats Sonsbeek staat, is een van de oudste gebouwen van Arnhem en maalt al koren sinds de 15e eeuw. Daarmee is Molenplaats Sonsbeek feitelijk het oudste industrieterrein van Arnhem. Onze enthousiaste vrijwilligers vertellen je er graag meer over.

Bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek informeert, sinds 1983,  geïnteresseerden over park Sonsbeek en het overige groen in Arnhem. Het bezoekerscentrum wordt sinds januari dit jaar beheerd door Natuurcentrum Arnhem. Naast informatie over natuur- en cultuurhistorie en allerhande activiteiten in de omgeving kunnen bezoekers er ook genieten van heerlijke Midden-Oosterse gerechten bij restaurant A Beautiful Mess, dat zich onlangs in de Molenschuur gevestigd heeft.

(Gids)wandelingen

Speciaal voor Open Monumentendag heeft het bezoekerscentrum een IJstijdenwandeling uitgebracht, waarmee je zelf op ontdekking kunt gaan in het park. Hoe is het reliëf ontstaan?Ervaar met deze wandeling de unieke geologische ontstaansgeschiedenis van het park. Het is ook mogelijk om met een gids het park te ontdekken. Zo verzorgt de bekende Arnhemse Parkwachter Jeroen Glissenaar om 11 uur een rondleiding. Kijk voor alle tijden en reserveren op ww.natuurcentrumarnhem.nl.

De Belvédèretoren

Wil je genieten van een adembenemend uitzicht over Arnhem en verder? Beklim dan de Belvédèretoren in park Sonsbeek. In deze 19e-eeuwse uitkijktoren brengt een wenteltrap met 140 treden je 30 meter hoog. Op de top sta je op ongeveer 100 meter boven NAP, even hoog als de toren van de Eusebiuskerk in het centrum van Arnhem. Gerard Herbers, gids van Molenplaats Sonsbeek, noemt het uitzicht op de Belvédère het beste klaslokaal dat er is; “je ziet Arnhem aan je voeten, maar ook veel plaatsen er omheen, met spoorlijnen, snelwegen en rivieren. Je ziet de stuwwal, waarop de toren staat en de doorbraak die de Rijn in de horizon heeft gemaakt (Gelderse poort). Je kijkt op ‘de brug te ver’ en je kunt troepenbewegingen en de evacuatie in de Tweede Wereldoorlog aanwijzen. Je kijkt naar vogels boven in de bomen en ziet het verschil in begroeiing van zandgrond en klei. Absoluut een unieke ervaring”.

Om de toren te beklimmen kun je een plek reserveren via de website van Natuurcentrum Arnhem https://www.natuurcentrumarnhem.nl/

IJskelder gesloten

In verband met het corona-virus is de IJskelder in park Sonsbeek helaas niet te bezichtigen tijdens Open Monumentendag. 

Actuele informatie over het programma van 13 september is te vinden op  www.natuurcentrumarnhem.nl

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Slag om Arnhem: ‘Sta stil, vertel het verhaal aan uw kinderen, want vrijheid is ons leven’

Foto: gemeente Arnhem

Vrijdag 18 september herdenken we de Slag om Arnhem die 76 jaar geleden plaatsvond. Burgemeester Ahmed Marcouch: ‘Omdat we nog steeds uiterst waakzaam moeten zijn voor het coronavirus missen we dit jaar voor het eerst onze geliefde veteranen en kunnen wij niet met z’n allen schouder aan schouder staan in de Berenkuil en aan de voet van de brug. Maar natuurlijk herdenken we, want vrijheid is ons leven. Sta stil, doe het thuis, vertel het verhaal aan uw kinderen, praat erover op school, bezoek het museum en hang de maroon rode vlag uit als symbool voor onze gedeelde geschiedenis, voor vrijheid, en om onze dankbaarheid te laten zien.’

Op verschillende plekken in de stad zoals het Stadhuis, Huis der Provincie, en Musis wordt  Bridge to Liberation -screen experience- uitgezonden. Ook is er op deze locaties een voor- en naprogramma met onder andere Francis Broekhuijsen, Nazmyie Oral en een evacué. Inwoners en organisaties zijn hiervoor uitgenodigd, maar er zijn nog voldoende kaarten beschikbaar. Deze zijn kosteloos. We nodigen mensen uit om zich aan te melden. Vanwege corona is vooraf aanmelden noodzakelijk. We nodigen mensen uit hun interesse kenbaar te maken. Dit kan door een e-mail te sturen naar airbornegast@arnhem.nl. De herdenking in de Eusebius en de Berenkuil is voor genodigden. Op 18 september is het voor een ieder mogelijk om tussen 10.00 en 16.00 uur een bloem of krans te leggen bij het monument in de Berenkuil. Marcouch: ‘Ik ben blij dat het ons toch gelukt is om in de stad kleinschalige samenkomsten te organiseren zodat wij met in achtneming van de coronarichtlijnen elkaar kunnen ontmoeten om samen stil te staan bij vrijheid en het verhaal waarmee wij zijn vergroeid en ons zo tekent.’

TV Gelderland

De hele herdenkingsavond met de bijeenkomst in de Eusebius, de ceremonie in de Berenkuil en Bridge to Liberation -screen experience- wordt live uitgezonden door TV Gelderland en via livestream op bridgetoliberation.nl.

Gerdi Verbeet en Hans Goedkoop

Speciaal genodigden en sprekers tijdens de herdenkingsbijeenkomst in de Eusebius zijn Gerdi Verbeet, voorzitter van Nationaal Comité 4 en 5 mei, en Hans Goedkoop, bekend als presentator van o.a. televisieprogramma Andere Tijden maar ook deskundige en kind van ouders die de oorlog meemaakten. Bij die dienst in de Eusebius en de kranslegging in de Berenkuil zijn ook de ambassadeurs vanuit Australië, Canada, Frankrijk, Groot-Brittannië, Polen, de Verenigde Staten en Duitsland aanwezig. 

Tentoonstelling Arnhem Boys

Naast de herdenkingsdag op 18 september is er tot half oktober op vier plekken in Arnhem (voor de Eusebiuskerk, Jacob Groenewoud Platsoen, Ooststraat/ John Frostbrug, Plantsoen tussen Jansbinnen- en Jansbuitensingel) de outdoor tentoonstelling ‘Arnhem Boys’ te zien. Arnhem Boys bestaat uit 28 portretten van veteranen die vochten tijdens Slag om Arnhem, met een terugblik van de geportretteerde veteranen op september 1944. De portretten zijn gemaakt door de Britse fotograaf Richard Jopson. De tentoonstelling was in 2019 ook te zien in park Hartenstein achter het Airborne Museum. Nu is de tentoonstelling verbonden aan de rondwandelingen van de Airborne Stories app. Deze app is gratis te downloaden en biedt een groot aantal audioverhalen die het Arnhem van 1944 tot leven brengen. Ook in de gemeenten Ede, Renkum en Overbetuwe is een outdoor tentoonstelling te zien waarbij diverse verhalen van de Slag om Arnhem worden verteld. De tentoonstellingen worden onderling verbonden met een route en vertellen samen het Airborne verhaal.

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair