fbpx • Gerrie Elfrink (SP) maakt concentratiekamp vergelijking over raadsleden

  Woensdag avond noemde de SP-fractievoorzitter Gerrie Elfrink de woordvoerders van de coalitie fracties ‘onderknuppels’. Deze term werd gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog voor gevangenen die werkzaam waren onder de Kapo om andere gevangenen te bewaken. Hij deed deze uitspraak tijdens de behandeling van luchtagenda in de gemeenteraadsvergadering.

  Foto: IHVA

  Volgens SP-raadslid Gerrie Elfrink waren de fractievoorzitters van de coalitieonderhandeling laf en lieten ze hun ‘onderknuppels’ het woord doen. De term ‘Onderknuppel’ werd gebruikt voor de assistenten van de kapo die weer in dienst stonden van de SS-ers in de concentratiekampen. Dit waren vaak gevangenen die andere gevangenen bewaakten. Ze kregen een knuppel van de SS om hun medegevangenen te mishandelen op het moment dat ze niet hun werk deden of luisterden naar de SS.

  Beladen term

  Opmerkelijk dat juist de SP-raadslid Gerrie Elfrink deze beladen term gebruikt. Hij was boos omdat een andere collega-raadslid hem confronteerde met termen uit de Tweede Wereldoorlog en Koude Oorlog. Daarop diende toendertijds de SP fractievoorzitter Gerrie Elfrink een motie van wantrouwen in op zijn collega.

  Geen woorden terug

  Of de SP-fractievoorzitter, de gemeenteraad of de burgemeester bekend is met de beladen term ‘Onderknuppel’ is niet bekend. Dit werd niet teruggekoppeld tijdens de gemeenteraadsvergadering. Wel probeerden burgemeester Marcouch en andere raadsleden zijn woorden terug te laten nemen, hier gaf de fractievoorzitter van de SP geen gehoor aan.

  Meer nieuws?


  Reacties

  Reacties
 • Back to top