fbpx
Connect with us

Nieuws

Gratis energiecoach voor Arnhemse minima

geld

Arnhem start dit najaar een proef waarbij Arnhemmers met een laag inkomen gratis bespaaradvies kunnen krijgen. Zo kunnen ze de energierekening omlaag brengen, een gezonder klimaat in hun woning krijgen en zo meer wooncomfort ervaren. Donderdag 26 start
de proef, met het uitreiken van een nieuw werktenue en een koffer met bespaarmaatregelen aan een van de energiecoaches. Aan de proef doen 50 huishoudens in drie wijken mee: Geitenkamp, Arnhemse Broek en Kronenburg-Vredenburg.

Veel huishoudens in Nederland hebben moeite met het betalen van rekeningen. Met energiebesparende maatregelen, krijg je de energierekening omlaag, kun je andere rekeningen ook weer betalen en draag je bij aan een lagere CO2-uitstoot. Maar als je een smalle beurs hebt, dan heb je soms zelfs daar geen geld voor.

Hoe werkt het

De energiecoach komt gratis en vrijblijvend langs en loopt samen met de bewoner(s) door de woning op zoek naar bespaarkansen. Naast tips en advies maakt de coach een selectie van mogelijke maatregelen die toe te passen zijn in de woning. Dat kan gaan om het plaatsen van tochtstrips, het
installeren van waterbesparende kranen, of het energiezuinig afstemmen van de verwarmingsketel. Ook biedt de energiecoach opties om het energieverbruik te monitoren, zodat bewoners meteen
kunnen zien wat het effect is.

Minder kosten, meer comfort

Wethouder Armoedebeleid Ronald Paping: “Energie besparen moet voor iedereen mogelijk zijn, ook als je maandelijks weinig te besteden hebt. Het mooie is, dat het vaak simpele maatregelen zijn die de energierekening soms wel met een paar honderd euro per jaar omlaag brengen. Dat is niet niks. Tegelijk levert het bewoners meer wooncomfort op.” De proef gaat van start in Geitenkamp, Arnhemse Broek en Kronenburg-Vredenburg en wordt zoveel mogelijk aangesloten bij bestaande initiatieven in de wijk. De proef loopt tot en met december 2019. Als de proef succesvol is, overweegt Arnhem de energiecoaches in heel Arnhem in te gaan zetten.

Ervaringen uit het buitenland

De proef in de drie wijken is Arnhem geïnspireerd door de ervaringen die in Brest (Frankrijk) en Plymouth (Engeland) zijn opgedaan met het aanbieden van gratis energieadvies. Arnhem is met onder meer deze twee steden partner in het Europese subsidieproject Climate Active Neighbourhoods waaruit ook de financiering van de proef grotendeels plaatsvindt.

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

Staatssecretaris van Ark op werkbezoek in Arnhem

Op maandag 20 januari bracht staatssecretaris Tamara van Ark (sociale zaken en werkgelegenheid) een werkbezoek aan de arbeidsmarktregio Midden Gelderland. Zij was te gast bij Intratuin Arnhem. Deze Intratuin is eigendom van arbeidsontwikkelbedrijf Scalabor en draait vrijwel volledig dankzij de inzet van medewerkers en stagiairs met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Foto: Gemeente Arnhem

De staatssecretaris kwam op eigen verzoek naar de regio om zich te voeden met voorbeelden uit de praktijk en om te zien wat landelijk beleid in de praktijk betekent. Tijdens een rondleiding door Intratuin werd van Ark geïnformeerd over diverse actuele onderwerpen en projecten uit de arbeidsmarktregio. Na afloop toonde van Ark zich onder indruk: “Ik zie dat het in deze regio heel goed lukt om samen te werken, dat blijkt ook uit de cijfers. De regio loopt voor in de uitvoering van de banenafspraak. Alle betrokken partijen hebben heel scherp voor ogen wie de mensen zijn waar ze het voor doen. En die aandacht is waar het om gaat.”

Branchegerichte ontwikkeltrajecten

Werkgevers uit de zorgsector en de schoonmaak presenteerden de branchetrajecten die zij samen met Rijn IJssel en Scalabor gestart zijn. Deze trajecten bieden een opleiding en een baangarantie bij gebleken geschiktheid. Uniek aan deze aanpak is dat de sector gezamenlijk 110 banen garandeert voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Combinatiefunctionarissen als brug tussen school en werk

De Onderwijsspecialisten presenteerden de combinatiefunctionarissen. Deze begeleiden jongeren naar een toekomstige werkplek. De combinatiefunctionaris zorgt er samen met het werkgeversservicepunt, de gemeente en de werkgever voor dat de overgang van onderwijs naar een duurzame werkplek soepel verloopt. 

Wet arbeid in balans helpt niet iedereen

Tevens vroeg de regio aandacht voor de mogelijke negatieve effecten van de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans op werkzoekenden met afstand tot de arbeidsmarkt. Door de nieuwe wet staat detacheren nder druk. In de praktijk blijkt dat werkgevers daar bij deze doelgroep minder snel toe over gaan omdat zij nog risico’s zien.

Samen voor een Baan

Ook kreeg van Ark informatie over het regionale werkgeversservicepunt en over de gestructureerde wijze waarop de regio zichzelf blijft verbeteren bij de bemiddeling van werkzoekenden. Als afsluiting was er de lancering van de nieuwe regio-brede campagne “Samen voor een Baan”. Deze is bedoeld om nog meer ontmoetingen te creëren tussen werkgevers en werkzoekenden.

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Jongeren verbinden door middel van dans

Dans verbindt en versterkt jongeren. Vanuit die gedachte startte De Rotary samen met Introdans een dansproject voor leerlingen van de Internationale Schakelklas van VMBO ’t Venster in Arnhem. In januari start de vierde editie, waarbij dit jaar ook de stichting Playing for Success meewerkt. 

Foto: Introdans

Jongeren die pas net in Nederland zijn en in de Internationale Schakelklas (ISK) van VMBO ’t Venster zitten, gaan samen met hun Nederlandse school- en leeftijdsgenoten aan de slag bij Introdans. Er wordt gestart met een kick-off bijeenkomst op ISK/’t Venster. Daarna zijn er zes workshops in de studio van Introdans waarbij de kinderen de wereld van de dans van zeer dichtbij ervaren.  Het doel is dat de kinderen voelen dat hun passie voor dans iets gemeenschappelijks is terwijl ze qua achtergrond zo verschillen. Ze delen plezier en creativiteit in de dans. Ze kunnen meer zelfvertrouwen ontwikkelen. Ze kunnen zien wat de waarde is van ieders bijdrage aan een eindresultaat. 

Gek gezicht

Tijdens de workshops is er een kijkje achter de schermen van o.a. het Stadstheater, het thuistheater van Introdans. Ze bezoeken na de workshops de voorstelling GEK GEZICHT. Vooraf aan de voorstelling maken ze achter de schermen de opwarming van de dansers mee. Leerlingen die enthousiast worden voor dansen mogen doorgaan bij dansschool De Vloer.

Rotary

Dit project is een initiatief van Rotary Club Rozendaal-Veluwezoom. Zij doet de coördinatie van het Introdans-project en van het ‘doordansen’ nadien. Zij neemt ook de kosten van de workshops voor haar rekening. Dit jaar is voor het eerst Stichting Playing for Success Arnhem erbij betrokken. Verbinden van deelnemers past volledig binnen haar concept. Playing for Success begeleidt de deelnemers tijdens de workshops, samen met medewerkers en docenten van de school. Stichting Jeugdfonds Cultuur maakt de danslessen bij De Vloer mogelijk. Modern balletgezelschap Introdans heeft al tientallen jaren ervaring met tal van dansprojecten die de kracht van dans tonen. Een geweldige samenwerking tussen verschillende partijen, die allemaal het doel ‘verbinden’ hoog in het vaandel hebben.

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Europese top vijf dankzij geboorte neushoorn

Donderdagavond 16 januari 2020 om 17:40 uur is een breedlipneushoorn geboren in Koninklijke Burgers’ Zoo. Het mannetje maakt op het oog een gezonde indruk. Het is alweer het elfde neushoorntje dat sinds 1998 in het Arnhemse dierenpark het levenslicht ziet. Burgers’ Zoo staat in de Europese top vijf van neushoornfokkers. Europa kent in totaal 90 dierenparken met breedlipneushoorns.

Met de geboorte van het breedlipneushoornmannetje zijn er in totaal acht van deze onevenhoevige zoogdieren in Burgers’ Safari: één volwassen man van 27,5 jaar, drie volwassen vrouwen van respectievelijk 32, 19 en 16 jaar en vier jonge dieren van 2,5 jaar, 1 jaar en 10 maanden, vier maanden en nu dus de pasgeboren aanwinst. Het 19-jarige vrouwtje is de moeder van het jongste groepslid. 

Europese top vijf van neushoornfokkers

Uit onderzoek van Burgers’ Zoo blijkt dat het Arnhemse dierenpark zich met deze geboorte tot de top vijf neushoornfokkers van Europa mag rekenen. Serengeti-Park Hodenhagen (Duitsland), Knowsley Safari Park (Engeland), ZSL Whipsnade Zoo (Engeland) en Safaripark Beekse Bergen complementeren het kwintet. Europa telt in totaal 90 dierenparken die breedlipneushoorns houden. 

Oorzaken die de fok bemoeilijken

Lang niet alle volwassen mannetjes blijken vruchtbaar te zijn en daarnaast komt bij neushoornvrouwtjes ook regelmatig cystevorming in de baarmoederhoorns voor. Hierdoor kan het sperma de eicel niet meer bereiken, of kan de eicel niet loskomen uit de eierstok. Het is ook mogelijk dat de eicel door de cyste niet door de eileider kan passeren, of dat de bevruchte eicel zich niet kan nestelen in de baarmoederwand. Een ander probleem vormt het feit dat jonge vrouwen hormonaal onderdrukt kunnen worden door hun moeder. In die situatie worden de jonge vrouwtjes pas vruchtbaar na een transport naar een ander dierenpark waardoor de onderdrukking wordt opgeheven. 

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair