fbpx
Connect with us

Nieuws

Groei Gelderse economie boven Nederlands gemiddelde

De Gelderse economie blijft groeien. In het eerste kwartaal van 2017 is die met 3,4 procent gegroeid. De landelijke economie groeit met 2,5 procent. Tegelijkertijd wordt de arbeidsmarkt krapper. Bedrijven in de techniek, zorg en ICT hebben steeds meer moeite vacatures in te vullen.

Dat blijkt uit de Econometer van het Bureau Economische Verkenningen van Provincie Gelderland. Hiermee nadert de economische groei in Gelderland het niveau van voor de crisis. Het aantal vacatures steeg in 2016 naar 90.000. Na een lange aanloop van voorzichtig herstel doet de economie in Gelderland het weer goed.

Industrie

De industrie heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het economisch herstel. Export is de kurk waar de Gelderse economie op drijft. Eenderde van de industriebedrijven zag de afgelopen maanden zijn omzet groeien. Van de banengroei in 2016 komt een derde voor rekening van de industrie.

Ondernemers in Gelderland zien de toekomst dan ook met vertrouwen tegemoet. Van alle bedrijven in Nederland zijn zij het meest positief over hun groeimogelijkheden in de toekomst. De aanhoudende economische groei begint ook zichtbaar te worden op de arbeidsmarkt. In het eerste kwartaal van 2017 is de werkloosheid gedaald naar 5,1% van de beroepsbevolking.

Tekort aan vakmensen

Het aantal vacatures is gestegen tot het niveau van voor de economische crisis. Tegelijkertijd groeit de spanning op de arbeidsmarkt. Er is een groeiend tekort aan vakmensen. Zo zijn er gemiddeld 4 vacatures voor iedere werkzoekende software-en applicatieontwikkelaar en meer dan 6 vacatures voor iedere gespecialiseerde verpleegkundige op mbo-niveau.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

Veteraan Bill Millington overleden

Op woensdag 27 mei is de 95-jarige Bill Millington overleden. De veteraan vocht tijdens de slag om Arnhem. Hij is de vierde Arnhem veteraan die in korte tijd deze maand overleed.

Op 95-jarige leeftijd is veteraan Bill Millington overleed op 27 mei. Bill sprong tijdens de tweede dropping op de Ginkels heide op maandag 18 september 1944. Bill was actief bij de 8th Parachut Battalion of the 6th Airborne Division. Tijdens zijn dropping werd Bill en zijn collega’s onder vuur genomen door de Duitsers die hen stonden op te wachten.

Foto van Bill Millington tijdens zijn dienst

Uiteindelijk is Bill gevangen door de Duitsers en geplaatst in Krijgsgevangenenkamp Mühlberg. Deze kamp ligt aan de Poolse grens in Duitsland en stond bekend om de slechte condities. Op 23 april 1945 is kamp Mühlberg door de Russen bevrijd.

Bill is onlangs jarig geweest op 20 mei en werd 95 jaar.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Commissaris van de Koning bezoekt Pleyade-locatie Malburgstaete

Op zaterdag 30 mei bracht John Berends, commissaris van de Koning in Gelderland, een bezoek aan Malburgstaete in Arnhem. Dit is een van de twaalf locaties van ouderenzorgorganisatie Pleyade. De commissaris bezocht de locatie vanwege de versoepeling van de bezoekregeling rondom het coronavirus.

Foto: Pleyade

Tijdens het bezoek sprak de commissaris (rechts op de foto) met bewoners, waaronder cliëntenraadsleden, en medewerkers van de locatie over de impact van de coronamaatregelen op het leven. Ook spraken zij uitgebreid over hoe het is om weer voorzichtig bezoek te mogen ontvangen. “We vinden het erg fijn dat we elke week iemand anders op bezoek kunnen krijgen.”, aldus de bewoners. Iets waarover de commissaris vol lof sprak: “Pleyade bekijkt, binnen de maatregelen, de mogelijkheden en niet de onmogelijkheden. De spreek-luisterverbinding, of zoals de bewoners hem noemen ‘de babbeltent’, vind ik daar ook een mooi voorbeeld van.” Ook was de commissaris getuige van hoe bewoonster mevrouw Otten weer voor het eerst sinds de verplichte locatiesluiting bezoek ontving. Haar zus kwam langs. Het was een bijzonder weerzien.

De gesprekken vonden volgens de richtlijnen plaats in de speciaal ingerichte ontmoetingsruimte waar bewoners ook hun familieleden ontvangen. “Ik ben dankbaar dat ik een ochtend in het gezelschap van deze hartelijke mensen mocht zijn. Ik heb gezien wat de maatregelen met mensen doen, maar ook gezien hoe je hier als ouderenzorgorganisatie op een goede manier mee om kunt gaan.”, aldus de commissaris.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Gemeentelijke handhaver gewond door geweld

Op donderdag 28 mei zijn twee handhavers van de gemeente belaagd door een man. Eén handhaver raakte lichtgewond en moest ter controle naar het ziekenhuis.

Foto: politie

Het gebeurde rond 21:40 uur ter hoogte van het Willemsplein. De man die de handhavers belaagde, is door de politie aangehouden. Het gaat om een 19-jarige man uit Velp. Op dat moment waren er een aantal omstanders in de buurt. De politie hoopt dat deze getuigen zich willen melden bij de politie. Dat kan via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem).

‘Gaat alle perken te buiten’

De burgemeester Ahmed Marcouch, zegt over het geweld: “Deze lafhartige daad gaat alle perken te buiten. Blijf van handhavers af. De impact van geweld is groot, dat merk je meteen als je ze spreekt. Goed dat de vermoedelijke dader is gepakt. Ik roep mensen die iets hebben gezien op om contact op te nemen met de politie.”

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair