fbpx
Connect with us

Nieuws

GroenLinks vraagt aandacht voor burgerleed en verzet rond Slag om Arnhem

We staan aan de vooravond van de herdenkingen van de Slag om Arnhem, nu 75 jaar geleden. Begrijpelijk is daarbij veel aandacht voor de militaire kant van de slag. GroenLinks vroeg de afgelopen jaren al diverse keren aandacht voor de evacuatie en het burgerleed rond en na de Slag om Arnhem. Dinsdag 6 augustus werd bekend dat het Platform Binnenstad Arnhem (PBA) het initiatief heeft genomen de goudsbloem terug te laten komen in de stad.

Foto: Wikimedia

Waar de klaproos vooral symbool staat voor slachtoffers onder de militairen, is de goudsbloem meer symbool voor burgerslachtoffers. GroenLinks-fractievoorzitter Mark Coenders: “Mooi dat het PBA het initiatief genomen heeft burgerleed breed onder de aandacht te brengen. Wij willen graag van het college weten of ze dit initiatief ondersteunen en hoe ze verder het burgerleed, de evacuatie maar ook het verzet aandacht gaan geven in de herdenkingen van de Slag om Arnhem. De slag en de
evacuatie hebben namelijk een ontzettend grote impact gehad op heel veel Arnhemmers.”

Evacuatieherdenking

Vorig jaar gaf het college in antwoord op mondelinge vragen aan dat zij ook de impact van de Slag om Arnhem op mensen in de stad recht wil doen. Dit door zo goed als mogelijk de aandacht te genereren die de rol van burgers verdiend. Ook voor de evacuatie. Er is eerder toegezegd de nodige aandacht te geven aan bijvoorbeeld de evacuatieherdenking op 24 september. Daarnaast is het initiatief genomen om de klaproos veel terug te laten komen in de stad, als symbool voor de slachtoffers van gewapende conflicten.

Meer aandacht voor burgers

In het Masterplan van de Airborneregio staat verder genoemd: “Operatie Market Garden was de eerste poging van de geallieerde legers tijdens de Tweede Wereldoorlog om Nederland te bevrijden. Bij de operatie waren een veelheid nationaliteiten en mensen betrokken: Duitse soldaten, Poolse en Britse parachutisten, Nederlandse verzetsmensen en burgers waaronder
kinderen en vrouwen.” Mark Coenders: “Op dit moment komt het verzet nauwelijks terug in de herdenkingen en activiteiten. Wij willen van het college weten op welke manier ook het verzet een gepaste plek krijgt binnen de activiteiten rond de herdenking van de Slag om Arnhem.”

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

Meldkamer Arnhem en Nijmegen gaan samen

De meldkamer van Gelderland-Midden en Gelderland-Zuid gaan samenwerken. Dit omdat er problemen waren rondom bezetting van de meldkamers.

Foto: Dawid Skalec – Wikimedia

Vanaf dinsdag 19 november werken de meldkamers van de politie, brandweer en ambulance uit Gelderland-Midden en Gelderland-Zuid samen in de gezamenlijke Meldkamer Arnhem-Nijmegen. De meldkamer zal in Arnhem gevestigd worden. Alle 112-meldingen komen vanaf vandaag in Arnhem binnen en worden zoals altijd deskundig afgehandeld. 

Krapte in personeel

Beide meldkamers kampten met een personele krapte, waardoor het steeds lastiger werd om 24/7 de telefoontjes van mensen in nood te beantwoorden. Ook moesten beide regio’s investeren in de techniek om de meldkamer draaiende te houden. Door deze samenvoeging naar een gezamenlijke meldkamer worden roosterproblemen opgelost en hoeft de investering in techniek slechts één keer te worden gedaan. 

Meldkamer naar Apeldoorn

De samenvoeging van de meldkamers in Nijmegen en Arnhem is een natuurlijke ‘tussenstap’ in de samenvoeging naar de nieuwe Meldkamer Oost-Nederland in Apeldoorn die op de planning staat voor medio 2022. 

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Mediakunst Festival Arnhem in Focus

Museum Arnhem en Focus Filmtheater presenteren op zondag 24 november van 11.00 tot 22.00 uur het Mediakunst Festival Arnhem. Een dag vol mediakunstwerken uit Nederland van de afgelopen decennia, waarbij kunstenaars hun eigen werk toelichten.

Foto: Focus

Het dagprogramma van het Mediakunst Festival Arnhem is opgedeeld in vier blokken, met elk een overkoepelend thema. Bezoekers kunnen een passe-partout voor de hele dag kopen, maar er zijn ook tickets per blok beschikbaar. Alle blokken worden ingeleid door de kunstenaars die hun eigen werk toelichten. Blok 1 (11.00 – 13.00 uur) met Jeroen Eisinga gaat over performancekunst en video. Blok 2 (14.00 – 16.00 uur) met Lydia Schouten behandelt feminisme en seksualiteit. In blok 3 (16.30 uur – 18.30
uur) met Julika Rudelius staan fictie, mens en maatschappij centraal, en de dag wordt afgesloten door blok 4 (20.00 – 22.00 uur) met Barbara Visser over politieke betrokkenheid.

Boekpresentatie

Tijdens het festival is er van 19.30 – 20.00 uur een presentatie van het boek ‘A Critical History of Media Art in the Netherlands: Platforms, Policies, Technologies’. In het boek staan kunstenaars die hun opleiding
volgden aan ArtEZ en kunstenaars die vertegenwoordigd zijn in de collectie van Museum Arnhem. Marga van Mechelen overhandigt het boek aan Saskia Bak, directeur van Museum Arnhem. Conservator
hedendaagse kunst van Museum Arnhem, Mirjam Westen, licht het belang van het boek toe. De presentatie is vrij toegankelijk.

Meer informatie en kaarten zijn te verkrijgen via focusarnhem.nl of aan de kassa van Focus Filmtheater.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Leger des Heils collecteert in Arnhem

Vrijwilligers van het Leger des Heils gaan van 25 tot en met 30 november langs de deuren met de collectebus. De opbrengst van de jaarlijkse deur-tot-deurcollecte is bestemd voor lokale activiteiten waarmee het Leger des Heils sociale uitsluiting en eenzaamheid bestrijdt.

Steeds meer mensen zijn op zichzelf teruggeworpen en niet iedereen redt het alleen. “Voor deze mensen wil het Leger des Heils een vangnet bieden. Dat gebeurt bijvoorbeeld door middel van maaltijdprojecten, schuldhulpverlening, spelletjesmiddagen, kledingwinkels en de soepbus.” laat het Leger des Heils ons weten.

Voor deze buurtgerichte activiteiten ontvangt het Leger des Heils geen subsidie. Deze activiteiten worden dus volledig betaald uit donaties. Het Leger des Heils organiseert daarom een landelijke collecteweek, dit jaar van 25 tot en met 30 november. De gift vanuit de Arnhemmers zijn daarbij hard nodig, want samenleven doe je dus niet alleen.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair