fbpx
Connect with us

Nieuws

Harddrugs verkoop in jongerencentrum Willemeen

Het afgelopen jaar zijn er op diverse momenten harddrugs verkocht in Jongerencentrum Willemeen. Dit blijkt uit onderzoek wat de redactie heeft gedaan. Zo zijn er GHB, Ketamine, Cocaïne en diverse type XTC pillen te koop geweest in de zaak zelf. De redactie is vorig jaar getipt over verkoop van harddrugs in jongerencentrum Willemeen. De redactie heeft gedurende het afgelopen jaar zes verschillende feesten bezocht in Willemeen en op vier van de zes momenten gezien dat er harddrugs is verkocht tijdens zogenaamde oldschool, hardcore en technofeesten. Bij vijf van de zes activiteiten zijn er vermoedens dat er harddrugs is gebruikt door bezoekers in Willemeen.

Foto: IHVA – Gekochte harddrugs bij Willemeen (GHB, Ketamine, Cocaïne en XTC)

De redactie heeft zes avonden een bezoek gebracht aan Willemeen. Dit zijn externe feesten geweest die in Willemeen zijn gehouden. Bij rondvraag aan gasten naar mogelijke verkopers van harddrugs kregen we bij drie van de vier keer makkelijk een persoon aangewezen. Bij een keer moest de redactie meer moeite doen om achter de persoon te komen. Zo stonden de verkopers in de afgesloten (buiten) rookruimte van het jongerencentrum, stonden ze bij de trap tussen de twee zalen en bij het podium op de eerste etage. De verkoop gebeurde vaak op de locatie zelf, op een moment na; toen vond de verkoop plaatst op het toilet. De overige drie keer vonden plaats in het bijzijn van andere mensen.  

Rijnstad, welke verantwoordelijk is voor het jongerencentrum zegt te zijn geschokken. “Rijnstad en Willemeen erkennen het gebruik van harddrugs in de Arnhemse uitgaansscene waar Willemeen ook onderdeel van is. De verkoop van harddrugs in Willemeen is bij ons niet bekend. De melding van verkoop van harddrugs die Ik hou van Arnhem aan ons adres heeft gedaan, nemen wij zeer serieus.” aldus tijdelijk directeur Paul Roessen van Rijnstad. “Rijnstad en Willemeen controleren tijdens evenementen en activiteiten of bezoekers zich aan de huisregels houden. Bij de constatering van de verkoop van harddrugs wordt er direct actie ondernomen. Wij hebben zelf niet de constatering gedaan van de verkoop van harddrugs en betreuren ten zeerste dat dit heeft plaatsgevonden. Dat gezegd hebbende: Wij nemen elke melding, dus ook deze, zeer serieus en zullen vervolgstappen ondernemen.” 

Beveiliging

Ondanks dat Rijnstad aangeeft in een schriftelijke reactie dat de organisatie waakt over de veiligheid, zien wij in de contracten die gemaakt zijn tussen organisatoren van feesten in Willemeen en het jongerencentrum andere afspraken. In de contracten staat vermeld dat de organisatie zelf verantwoordelijk is voor de veiligheid binnen de zaak. Zo moeten organisatoren zelf hun beveiliging en barpersoneel regelen (als ze de zaal “inclusief baromzet” huren. Wel is het via Rijnstad mogelijk om niet officiele beveiligers te huren. Willemeen zorgt dat er een persoon (vrijwilliger) die op de vergunning staat aanwezig is zodat je open kan. Maar door de veiligheid uit handen te geven kan een organisator van evenementen een wat toegankelijker beleid hebben voor verkopers van drugs. Zo zijn er organisatoren die een economisch belang kunnen hebben bij verkoop van drugs of vinden dat te strenge controle niet ten goede komt aan de sfeer van hun evenement. Hierdoor kunnen organisatoren hun beveiligers vragen niet (grondig) te controleren op drugs. Daarnaast is het werken met verschillende bedrijven/ personen aan de deur ook niet bevordelijk voor de veiligheid. Immers een vaste ploeg weet bijvoorbeeld wie er vorige week voor problemen zorgde in of rond de zaak. “Juist bij de partijen die de ruimte van Willemeen huren en daarbij hun eigen beveiliging regelen zullen we onderzoeken of we ervoor kunnen zorgen dat de vereiste en gewenste veilige sfeer gewaarborgd kan worden. We gaan de afspraken die daarover in de contracten staan opnieuw tegen het licht houden en met ze bespreken. Als niet heel duidelijk blijkt dat ze aan de voorwaarde voor veiligheid, zoals die ook in de huisregels is verwoord, kunnen voldoen en daarop actief sturen bij de uitvoering van activiteiten, dan zullen we daar consequenties aan verbinden. Dat zou kunnen leiden tot verschraling van het aanbod, iets dat we juist willen voorkomen. Om die reden zullen we de bezoekers en vrijwilligers betrekken bij de besluiten die daarover worden genomen.” laat de directeur van Rijnstad weten.

Geen controles

Er zijn binnen Willemeen geen controles geweest op het gebruiken of verkopen van hard- of softdrugs door politie of buitengewoon opsporingsambtenaar. “Constateringen zijn zorgelijk en ontoelaatbaar. Harddrugs zijn niet toegestaan, laat staan dealen. Zeker niet in een jongerencentrum als Willemeen. Daar geldt een zero tolerance beleid zoals dat ook op hun website staat. Wij hebben inmiddels contact gezocht met Rijnstad. Zij hebben ons laten weten erg geschrokken te zijn en dat ze direct een bijeenkomst met vrijwilligers hebben ingelast om deze signalen te bespreken en aan te pakken. Op korte termijn gaan wij met Rijnstad om tafel om nadere afspraken te maken om dit in de toekomst te voorkomen.” laat de woordvoerder van burgemeester Marcouch weten. De gemeente doet een oproep aan partijen  “Mocht iemand iets weten over gebruik of verkoop van drugs in onze jongerencentra, neem dan contact op met de politie via 0900-8844. Dan kan ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.” aldus de woordvoerder. Graag wil Rijnstad nog kwijt dat ze graag de redactie uitnodigen om over de situatie te praten.

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

‘Geheime intocht Sinterklaas Arnhem’ lekt uit door fout bij RTV Arnhem

Het bestuur van Sinterklaas intocht Arnhem is in rep en roer omdat de intocht al gisteren om 14:00 online stond op de sociale media van RTV Arnhem. Dit omdat de premiere eigelijk om 14:00 de volgende dag plaats zou vinden.

Foto: Stichting Sinterklaas intocht Arnhem

De organisatie van Sinterklaas intocht Arnhem baalt als een stekker dat de intocht nu al massaal wordt bekeken en gedeeld van de sociale media van RTV Arnhem. Helaas is het de organisatie van de nieuwe stichting nog niet gelukt om iemand te pakken te krijgen van RTV Arnhem, zodat ze het filmpje van zowel Facebook als Youtube kunnen verwijderen.

RTV Arnhem is in het weekend slecht te bereiken vanwege het beleid wat ze hebben om geen redactieleden te laten werken in het weekend. Ook was voor onze redactie RTV Arnhem niet bereikbaar van commentaar.

meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Marcouch dreigt Sinterklaas met boete €10.000,- bij intocht

Als Stichting Comité Die Blide Incomst van Sinterniclaesz een evenement organiseert tussen nu en 6 december, krijgt de stichting een dwangsom van €10.000,-. Met deze waarschuwing wil de burgemeester voorkomen dat de organisatie een evenement organiseert waar bezoekers naar toe trekken.” en “Indien u bovenstaande last niet naleeft, dan verbeurt u onmiddellijk een dwangsom van 10.000 euro ineens

Dat de liefde tussen Burgemeester Marcouch en de organisatie achter de intocht ver te zoeken is bleek al uit een conflictsituatie wat de organisatie eerder naar buiten bracht. Maar dat de liefde nu echt onder nul is gekomen blijkt uit de brief die de organisatie heeft ontvangen. Daarin dreigt burgemeester Marcouch met een boete van €10.000,- als de organisatie toch een activiteit gaat organiseren. “Ik leg u de last op inhoudende en verbod om binnen de regio VGGM in de periode tot en met 6 december 2020 een evenement te organiseren of te laten organiseren, bestaande uit activiteiten die op enigerlei wijze met het Sinterklaasfeest zijn verbonden, en die erop gericht zijn, of ertoe kunnen leiden, dat publiek op deze activiteiten afkomt” en “Indien u bovenstaande last niet naleeft, dan verbeurt u onmiddellijk een dwangsom van 10.000 euro ineens”

Na 75 jaar eind aan de intocht?

Al ruim 75 jaar verzorgt de stichting Die Blide Incomst van Sinterniclaesz met veel plezier de intocht van Sinterklaas in Arnhem. Maar door de motie tegen een Zwarte Piet van een aantal partijen, heeft burgemeester Marcouch besloten om afscheid te nemen van deze organisatie. Zo heeft de burgemeester gekozen om een afsplitsende partij die met pieten gaat werken die geen grime op hun gezicht heeft.

De stichting Die Blide Incomst van Sinterniclaesz gaat samen met de vrijwilligers beraden over de toekomst en hoopt in 2021 weer een mooi feest te kunnen organiseren. 

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Wonen en Leisure in Olympuskwartier

Een complex met 200 woonappartementen en mogelijkheden voor sport en bewegen in het Olympuskwartier in Arnhem Zuid: gisteren ondertekenden Hans de Vroome, wethouder gemeente Arnhem en Mark van Doorn, algemeen directeur Janssen de Jong Projectontwikkeling, daartoe een intentieovereenkomst. Doel is om hier een zeer levendig gebied te maken, ingevuld met verschillende functies. Ontmoeten, sociale verbinding tussen bewoners en omgeving en bewegen in een groene setting vormen het DNA van het plan.

Foto: Gemeente  

Het komende halfjaar stelt de projectontwikkelaar in overleg met de gemeente, de Olympus-partners, omwonenden en andere belanghebbenden een stedenbouwkundig plan op. De gemeente werkt gelijktijdig aan een wijziging van het bestemmingsplan. Streven is om in 2022 met de bouw te starten, waarna het complex in 2024 kan worden opgeleverd.

Combinatie van functies 

Rob Gerritsjans, Regiomanager Janssen de Jong Projectontwikkeling Oost, legt uit: “We zijn verheugd dat we deze kavel van de gemeente kunnen kopen. Het woonprogramma zal bestaan uit 200 appartementen variërend in grootte van 50 tot 100 m2, zowel koop als (sociale) huur. De parkeervoorziening is in het appartementencomplex ondergebracht, waardoor de groene omzoming behouden blijft en het geheel erg mooi wordt ingepast in het openbare gebied. Het gebouw zal tevens beschikken over 3.500 m2 commerciële ruimte. Hier zal onder meer een leisurevoorziening gevestigd worden.”

Wethouder Hans de Vroome is erg te spreken over het voorstel voor invulling van de kavel: “Juist de combinatie van functies leidt hier tot een fantastisch plan. Het komt tegemoet aan de behoefte aan woonruimte, het versterkt de levendigheid in het gebied en er is ook voldoende ruimte voor sport en bewegen. Dat is wat we graag wilden op deze plek.”

Divers team 

Het team voor de ontwikkeling van het plangebied bestaat, naast Janssen de Jong Projectontwikkeling, uit Faro Architecten (architectuur & stedenbouw), Buro Lubbers (landschapsarchitectuur & stedenbouw), ASR (beoogd belegger middenhuurwoningen), twee leisure partijen en BMV Makelaars (adviseur woningmarkt, doelgroepen en prijsniveau). Daarnaast is er een aantal strategische partners die in een volgende fase betrokken worden.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair