fbpx
Connect with us

Nieuws

Harddrugs verkoop in jongerencentrum Willemeen

Het afgelopen jaar zijn er op diverse momenten harddrugs verkocht in Jongerencentrum Willemeen. Dit blijkt uit onderzoek wat de redactie heeft gedaan. Zo zijn er GHB, Ketamine, Cocaïne en diverse type XTC pillen te koop geweest in de zaak zelf. De redactie is vorig jaar getipt over verkoop van harddrugs in jongerencentrum Willemeen. De redactie heeft gedurende het afgelopen jaar zes verschillende feesten bezocht in Willemeen en op vier van de zes momenten gezien dat er harddrugs is verkocht tijdens zogenaamde oldschool, hardcore en technofeesten. Bij vijf van de zes activiteiten zijn er vermoedens dat er harddrugs is gebruikt door bezoekers in Willemeen.

Foto: IHVA – Gekochte harddrugs bij Willemeen (GHB, Ketamine, Cocaïne en XTC)

De redactie heeft zes avonden een bezoek gebracht aan Willemeen. Dit zijn externe feesten geweest die in Willemeen zijn gehouden. Bij rondvraag aan gasten naar mogelijke verkopers van harddrugs kregen we bij drie van de vier keer makkelijk een persoon aangewezen. Bij een keer moest de redactie meer moeite doen om achter de persoon te komen. Zo stonden de verkopers in de afgesloten (buiten) rookruimte van het jongerencentrum, stonden ze bij de trap tussen de twee zalen en bij het podium op de eerste etage. De verkoop gebeurde vaak op de locatie zelf, op een moment na; toen vond de verkoop plaatst op het toilet. De overige drie keer vonden plaats in het bijzijn van andere mensen.  

Rijnstad, welke verantwoordelijk is voor het jongerencentrum zegt te zijn geschokken. “Rijnstad en Willemeen erkennen het gebruik van harddrugs in de Arnhemse uitgaansscene waar Willemeen ook onderdeel van is. De verkoop van harddrugs in Willemeen is bij ons niet bekend. De melding van verkoop van harddrugs die Ik hou van Arnhem aan ons adres heeft gedaan, nemen wij zeer serieus.” aldus tijdelijk directeur Paul Roessen van Rijnstad. “Rijnstad en Willemeen controleren tijdens evenementen en activiteiten of bezoekers zich aan de huisregels houden. Bij de constatering van de verkoop van harddrugs wordt er direct actie ondernomen. Wij hebben zelf niet de constatering gedaan van de verkoop van harddrugs en betreuren ten zeerste dat dit heeft plaatsgevonden. Dat gezegd hebbende: Wij nemen elke melding, dus ook deze, zeer serieus en zullen vervolgstappen ondernemen.” 

Beveiliging

Ondanks dat Rijnstad aangeeft in een schriftelijke reactie dat de organisatie waakt over de veiligheid, zien wij in de contracten die gemaakt zijn tussen organisatoren van feesten in Willemeen en het jongerencentrum andere afspraken. In de contracten staat vermeld dat de organisatie zelf verantwoordelijk is voor de veiligheid binnen de zaak. Zo moeten organisatoren zelf hun beveiliging en barpersoneel regelen (als ze de zaal “inclusief baromzet” huren. Wel is het via Rijnstad mogelijk om niet officiele beveiligers te huren. Willemeen zorgt dat er een persoon (vrijwilliger) die op de vergunning staat aanwezig is zodat je open kan. Maar door de veiligheid uit handen te geven kan een organisator van evenementen een wat toegankelijker beleid hebben voor verkopers van drugs. Zo zijn er organisatoren die een economisch belang kunnen hebben bij verkoop van drugs of vinden dat te strenge controle niet ten goede komt aan de sfeer van hun evenement. Hierdoor kunnen organisatoren hun beveiligers vragen niet (grondig) te controleren op drugs. Daarnaast is het werken met verschillende bedrijven/ personen aan de deur ook niet bevordelijk voor de veiligheid. Immers een vaste ploeg weet bijvoorbeeld wie er vorige week voor problemen zorgde in of rond de zaak. “Juist bij de partijen die de ruimte van Willemeen huren en daarbij hun eigen beveiliging regelen zullen we onderzoeken of we ervoor kunnen zorgen dat de vereiste en gewenste veilige sfeer gewaarborgd kan worden. We gaan de afspraken die daarover in de contracten staan opnieuw tegen het licht houden en met ze bespreken. Als niet heel duidelijk blijkt dat ze aan de voorwaarde voor veiligheid, zoals die ook in de huisregels is verwoord, kunnen voldoen en daarop actief sturen bij de uitvoering van activiteiten, dan zullen we daar consequenties aan verbinden. Dat zou kunnen leiden tot verschraling van het aanbod, iets dat we juist willen voorkomen. Om die reden zullen we de bezoekers en vrijwilligers betrekken bij de besluiten die daarover worden genomen.” laat de directeur van Rijnstad weten.

Geen controles

Er zijn binnen Willemeen geen controles geweest op het gebruiken of verkopen van hard- of softdrugs door politie of buitengewoon opsporingsambtenaar. “Constateringen zijn zorgelijk en ontoelaatbaar. Harddrugs zijn niet toegestaan, laat staan dealen. Zeker niet in een jongerencentrum als Willemeen. Daar geldt een zero tolerance beleid zoals dat ook op hun website staat. Wij hebben inmiddels contact gezocht met Rijnstad. Zij hebben ons laten weten erg geschrokken te zijn en dat ze direct een bijeenkomst met vrijwilligers hebben ingelast om deze signalen te bespreken en aan te pakken. Op korte termijn gaan wij met Rijnstad om tafel om nadere afspraken te maken om dit in de toekomst te voorkomen.” laat de woordvoerder van burgemeester Marcouch weten. De gemeente doet een oproep aan partijen  “Mocht iemand iets weten over gebruik of verkoop van drugs in onze jongerencentra, neem dan contact op met de politie via 0900-8844. Dan kan ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.” aldus de woordvoerder. Graag wil Rijnstad nog kwijt dat ze graag de redactie uitnodigen om over de situatie te praten.

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

VVD-Wethouder Van der Zee ‘Hier kan ook een moskee of GGZ-instelling komen’

Donderdag 20 februari was in een SP-filmpje te zien hoe VVD-Wethouder Roeland van der Zee boze reacties kreeg op zijn uitspraak “Als Moviera van de aankoop afziet, dan staat het penseel in de verkoop met een maatschappelijke bestemming. Dan kan er een moskee of GGZ-instelling op komen.”

Foto: Screenshot filmpje SP Arnhem – Facebook

Een pijnlijke situatie ontstond er donderdag avond in de wijk Elderveld. Daar wil het stadsbestuur een bos kappen om een nieuwbouw opvang te bouwen van de vrouwenopvang Moviera. Buurtbewoners zien liever dat de nog leegstaande panden of bouwkavels gebruikt worden. VVD-Wethouder Roeland van der Zee probeerde tijdens een informatieavond de verkoop te verdedigen en maakte een flinke uitglijder door tegen de bewoners te zeggen dat als ze eventueel ook een moskee of een GGZ-instelling kunnen verwachten als ze de verkoop niet steunen. Dit zorgde voor een hoop boze reacties bij de aanwezige wijkbewoners.

Boze reacties

Onder het filmpje staan negatieve reacties zoals: ‘Het was een diep trieste avond! De wethouder vond, ” nee daar geef ik geen antwoord op” een prima reactie op vragen. Al maanden liggen er vragen, vandaag zou eindelijk antwoord komen. Niets van waar.” en “Oh…U dreigt met een GGZ instelling? Beetje last van discriminatie en valse beeldvorming? Schandalig!!!” Op de laatste reactie reageerde de SP met “Ja en dan te bedenken dat hij ook nog de wethouder zorg is…”.
Ook Fractievoorzitter Talip Aydemir van DENK Verenigd Arnhem is verbaasd over Wethouder Roeland van der Zee! “Bizar dat een Wethouder zo schandalige uitspraak doet over moskee gebouw en indirect dreigt met de komst van een moskee. Ik hoop echt dat dit een misverstand is en dat hij het anders bedoelde. Is dit een uitspraak van het college? Of een fout van de wethouder. Geen historisch besef helaas”

Moviera

Stichting Moviera wil komend jaar in Arnhem-Zuid beginnen met de bouw van een crisisopvang van maximaal honderd vrouwelijke slachtoffers van huiselijk geweld. Het gaat om een gebouw met twee verdiepingen aan de Wassenaarweg. Hier moet ook het hoofdkantoor in terecht komen.

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Familievoorstelling GEK GEZICHT van Introdans vol technologie en humor

Op zaterdag 7 maart gaat de fantasierijke familievoorstelling GEK GEZICHT in première in Stadstheater Arnhem. Met deze voorstelling richt Introdans de schijnwerpers op choreografen Alexander Ekman en David Middendorp. GEK GEZICHT is tot en met 30 mei te zien in de Nederlandse theaters.

Foto: Introdans – Hans Withroos

De choreografen Ekman en Middendorp hebben een heel eigen stijl en bijzondere werkwijze. Beiden staan bekend om de heerlijke, aanstekelijke humor in hun producties. En beiden zijn internationaal buitengewoon succesvol. De Zweed Alexander Ekman wordt vooral geroemd om zijn timing en de theatrale gekkigheid in zijn choreografieën. In GEK GEZICHT danst Introdans zijn Swingle Sisters en WHIM, Fractured Fairytale. Het werk van David Middendorp trekt de aandacht vanwege de wijze waarop deze jonge Nederlander dans en animatie combineert. Voor GEK
GEZICHT creëert Middendorp een nieuw duet: Wereldleiders. Daarnaast is zijn Blue Journey te zien en het voor Introdans nieuwe Face Machine.

Nieuw werk van David Middendorp: Wereldleiders

Speciaal voor de voorstelling GEK GEZICHT creëerde choreograaf David Middendorp een nieuw duet: Wereldleiders. Het verbeeldt een debat tussen twee extreem machtige mensen. Middendorp liet zich inspireren door handbewegingen van politici en vertaalde die naar dans. Ook in dit nieuwe ballet maakt hij gebruik van vernieuwende technologie. De dansers bewegen als marionetten in een game-achtige setting, waarbij de reële en virtuele werkelijkheid elkaar beïnvloeden. Om dit mogelijk te maken, zijn 17 camera’s in het decor verstopt en staan de coulissen vol met computers. Dit ballet is een coproductie van Introdans en Another Kind of Blue.

Middendorp startte zijn professionele danscarrière bij Introdans en danste vervolgens bij verschillende gezelschappen. Hierna besloot hij om zich volledig op zijn eigen werk te concentreren. Zijn doorbraak bij het grote publiek kwam na de televisietalentenjacht America’s Got Talent. Inmiddels is Middendorp zijn eigen stichting begonnen van waaruit hij zijn choreografieën produceert: Another Kind of Blue. Zijn werk onderzoekt de grenzen van de combinatie van dans en techniek. “Als ik een voorstelling maak die altijd perfect werkt, heb ik niet genoeg risico genomen” Inmiddels heeft hij drie werken voor Introdans gecreëerd en er staan er al meerdere van hem op het repertoire.

Data

GEK GEZICHT Première zal op 7 maart 2020 plaatsvinden in het Stadstheater Arnhem. Overige speelperiode zal t/m 30 mei 2020
in Nederlandse theaters te zien zijn. Meer info op introdans.nl

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Provincie Gelderland selecteert Museum Arnhem en Museum Het Valkhof voor landelijke subsidie

Mondriaan

Museum Arnhem en Museum het Valkhof zijn door de Provincie Gelderland voorgedragen om, voor een periode van vier jaar, jaarlijks een aanvullende subsidie van € 250.000,- te ontvangen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Samen dienden de musea een plan in voor een vierjarig programma van aanvullende activiteiten gericht op het museumpubliek van de toekomst. Elke provincie mag één project voordragen aan het ministerie. Het is de eerste keer dat deze musea hiervoor in aanmerking komen. 

Zowel Museum Arnhem als Museum Het Valkhof zit middenin in een proces van vernieuwing. Museum Arnhem wordt komende tijd verbouwd om beter aan te sluiten bij de wensen van deze tijd en presenteert zijn collectie straks op een meer eigentijdse manier en voor een groter publiek. Het Valkhof heeft plannen om gebouw en programma beter te laten aansluiten bij een bredere doelgroep. De musea delen de ambitie om een nieuw publiek aan zich binden: zowel jong als diverser. Saskia Bak, directeur van Museum Arnhem: “Iedereen moet zich straks welkom kunnen voelen in onze musea. Door samen te werken hebben we extra slagkracht om innovatief te werk te gaan en zetten we bovendien onze regio stevig op de culturele kaart van Nederland.” 

Publiek van de toekomst

In de toekomst willen de musea de nieuwe publieksgroepen al in een vroeg stadium bij tentoonstellingen en activiteiten betrekken. Het doel hiervan is dat nieuwe doelgroepen, zoals jongeren, zich meer betrokken voelen bij de musea en dat de programma’s beter aansluiten bij hun perspectieven en verwachtingen. Hedwig Saam, directeur van Museum Het Valkhof: “In plaats van een ‘artist in residence’ kun je een ‘public in residence’ bij ons verwachten”. Het plan van de musea wordt, met de voordracht van de provincie, eind februari ingediend bij het ministerie. De musea krijgen eind 2020 te horen of ze ook daadwerkelijk in aanmerking komen voor de subsidie.  

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair