fbpx
Connect with us

Nieuws

Harddrugs verkoop in jongerencentrum Willemeen

Het afgelopen jaar zijn er op diverse momenten harddrugs verkocht in Jongerencentrum Willemeen. Dit blijkt uit onderzoek wat de redactie heeft gedaan. Zo zijn er GHB, Ketamine, Cocaïne en diverse type XTC pillen te koop geweest in de zaak zelf. De redactie is vorig jaar getipt over verkoop van harddrugs in jongerencentrum Willemeen. De redactie heeft gedurende het afgelopen jaar zes verschillende feesten bezocht in Willemeen en op vier van de zes momenten gezien dat er harddrugs is verkocht tijdens zogenaamde oldschool, hardcore en technofeesten. Bij vijf van de zes activiteiten zijn er vermoedens dat er harddrugs is gebruikt door bezoekers in Willemeen.

Foto: IHVA – Gekochte harddrugs bij Willemeen (GHB, Ketamine, Cocaïne en XTC)

De redactie heeft zes avonden een bezoek gebracht aan Willemeen. Dit zijn externe feesten geweest die in Willemeen zijn gehouden. Bij rondvraag aan gasten naar mogelijke verkopers van harddrugs kregen we bij drie van de vier keer makkelijk een persoon aangewezen. Bij een keer moest de redactie meer moeite doen om achter de persoon te komen. Zo stonden de verkopers in de afgesloten (buiten) rookruimte van het jongerencentrum, stonden ze bij de trap tussen de twee zalen en bij het podium op de eerste etage. De verkoop gebeurde vaak op de locatie zelf, op een moment na; toen vond de verkoop plaatst op het toilet. De overige drie keer vonden plaats in het bijzijn van andere mensen.  

Rijnstad, welke verantwoordelijk is voor het jongerencentrum zegt te zijn geschokken. “Rijnstad en Willemeen erkennen het gebruik van harddrugs in de Arnhemse uitgaansscene waar Willemeen ook onderdeel van is. De verkoop van harddrugs in Willemeen is bij ons niet bekend. De melding van verkoop van harddrugs die Ik hou van Arnhem aan ons adres heeft gedaan, nemen wij zeer serieus.” aldus tijdelijk directeur Paul Roessen van Rijnstad. “Rijnstad en Willemeen controleren tijdens evenementen en activiteiten of bezoekers zich aan de huisregels houden. Bij de constatering van de verkoop van harddrugs wordt er direct actie ondernomen. Wij hebben zelf niet de constatering gedaan van de verkoop van harddrugs en betreuren ten zeerste dat dit heeft plaatsgevonden. Dat gezegd hebbende: Wij nemen elke melding, dus ook deze, zeer serieus en zullen vervolgstappen ondernemen.” 

Beveiliging

Ondanks dat Rijnstad aangeeft in een schriftelijke reactie dat de organisatie waakt over de veiligheid, zien wij in de contracten die gemaakt zijn tussen organisatoren van feesten in Willemeen en het jongerencentrum andere afspraken. In de contracten staat vermeld dat de organisatie zelf verantwoordelijk is voor de veiligheid binnen de zaak. Zo moeten organisatoren zelf hun beveiliging en barpersoneel regelen (als ze de zaal “inclusief baromzet” huren. Wel is het via Rijnstad mogelijk om niet officiele beveiligers te huren. Willemeen zorgt dat er een persoon (vrijwilliger) die op de vergunning staat aanwezig is zodat je open kan. Maar door de veiligheid uit handen te geven kan een organisator van evenementen een wat toegankelijker beleid hebben voor verkopers van drugs. Zo zijn er organisatoren die een economisch belang kunnen hebben bij verkoop van drugs of vinden dat te strenge controle niet ten goede komt aan de sfeer van hun evenement. Hierdoor kunnen organisatoren hun beveiligers vragen niet (grondig) te controleren op drugs. Daarnaast is het werken met verschillende bedrijven/ personen aan de deur ook niet bevordelijk voor de veiligheid. Immers een vaste ploeg weet bijvoorbeeld wie er vorige week voor problemen zorgde in of rond de zaak. “Juist bij de partijen die de ruimte van Willemeen huren en daarbij hun eigen beveiliging regelen zullen we onderzoeken of we ervoor kunnen zorgen dat de vereiste en gewenste veilige sfeer gewaarborgd kan worden. We gaan de afspraken die daarover in de contracten staan opnieuw tegen het licht houden en met ze bespreken. Als niet heel duidelijk blijkt dat ze aan de voorwaarde voor veiligheid, zoals die ook in de huisregels is verwoord, kunnen voldoen en daarop actief sturen bij de uitvoering van activiteiten, dan zullen we daar consequenties aan verbinden. Dat zou kunnen leiden tot verschraling van het aanbod, iets dat we juist willen voorkomen. Om die reden zullen we de bezoekers en vrijwilligers betrekken bij de besluiten die daarover worden genomen.” laat de directeur van Rijnstad weten.

Geen controles

Er zijn binnen Willemeen geen controles geweest op het gebruiken of verkopen van hard- of softdrugs door politie of buitengewoon opsporingsambtenaar. “Constateringen zijn zorgelijk en ontoelaatbaar. Harddrugs zijn niet toegestaan, laat staan dealen. Zeker niet in een jongerencentrum als Willemeen. Daar geldt een zero tolerance beleid zoals dat ook op hun website staat. Wij hebben inmiddels contact gezocht met Rijnstad. Zij hebben ons laten weten erg geschrokken te zijn en dat ze direct een bijeenkomst met vrijwilligers hebben ingelast om deze signalen te bespreken en aan te pakken. Op korte termijn gaan wij met Rijnstad om tafel om nadere afspraken te maken om dit in de toekomst te voorkomen.” laat de woordvoerder van burgemeester Marcouch weten. De gemeente doet een oproep aan partijen  “Mocht iemand iets weten over gebruik of verkoop van drugs in onze jongerencentra, neem dan contact op met de politie via 0900-8844. Dan kan ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.” aldus de woordvoerder. Graag wil Rijnstad nog kwijt dat ze graag de redactie uitnodigen om over de situatie te praten.

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Archief

2020 start met vallende sterren

In de eerste week van januari kun je boven Arnhem een sterrenregen zien. De vallende sterren zijn van de Boötiden de aarde passeren.

De vallende sterren van de Boötiden zijn een jaarlijks verschijnsel in het begin van januari. In de lucht komen dan een blauwachtig licht wat afkomstig is van de De meteoren. De meesten vallende sterren kun je op 4 januari zien. Als je deze wil zien, kun je het beste ’s ochtends om 6.45 uur naar het oosten kijken. Op het hoogtepunt zijn er ongeveer 65 meteoren per uur zichtbaar. Voor en na 4 januari is het aantal meteoren erg klein en heb je dus minder kans om ze te zien.

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Arnhem krijgt half miljoen voor energiebesparing bij huizenbezitters

De gemeente Arnhem krijgt bijna een half miljoen euro subsidie van het Rijk om huiseigenaren te adviseren hoe ze hun woning kunnen verduurzamen. Hiermee kan Arnhem honderden woningeigenaren met een energiecoach helpen op zoek te gaan naar mogelijkheden om energie te besparen. De subsidie is bedoeld om de CO2-uitstoot te verlagen, de energiekosten voor huiseigenaren te verlagen en het wooncomfort te vergoten.

Foto: Gemeente Arnhem

Met deze subsidie kunnen inwoners advies op maat krijgen van energiecoaches. Zij kunnen bij een bezoek aan huis meteen in beeld brengen welke energiebesparingsmaatregelen een inwoner kan treffen. Denk daarbij aan isolatie van daken, vloeren, gevels en ramen. Ook kijken zij naar de duurzaamheid van diverse apparatuur in huis en of de inwoners ook energie kan besparen door zijn gedrag te veranderen. Zoals de verwarming wat lager zetten, korter douchen of de gordijnen eerder dicht ’s avonds. Kleine bespaarmogelijkheden zoals tochtstrips, ledlampen, een douchetimer of radiatorfolie wordt gratis aangeboden.

Wijk van de Toekomst

Arnhem richt zich met deze regeling op huiseigenaren met een smalle beurs, inwoners die net een woning hebben gekocht, VvE’s en huiseigenaren in de Wijken van de Toekomst. Arnhem telt vier ‘Wijken van de Toekomst’, waar nu al wijkbewoners in hun eigen straat actief zijn om hun buren te adviseren over het verduurzamen van hun woning. In de wijken van de toekomst werken de wijkbewoners samen met de Provincie en de gemeente aan plannen voor een duurzame wijk. In Arnhem zijn dit Spijkerkwartier, Arnhem West, Hoogkamp en Alteveer Cranevelt.

Samenwerking

Voor de verschillende activiteiten werkt de gemeente samen met het Energieloket Midden Gelderland, de Energiebank Arnhem, Adviesbrigade Arnhem en diverse wijkinitiatieven. De actie wordt gecoördineerd vanuit Arnhem AAN. Het Rijk heeft in totaal 8 miljoen euro beschikbaar voor deze ‘Regeling Reductie Energiegebruik’. Arnhem krijgt daarvoor 477.000 euro. De gemeente legt zelf ook 133.000 euro bij.

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Burger King opent haar deuren aan de Jansstraat

Burger King in het centrum heropende zondag 29 december om 11:00 uur op de nieuwe locatie aan Jansstraat 43 in Arnhem. Het restaurant is voorzien van order kiosken en een crown cafe.

Foto: Twycer

Het restaurant aan de Weverstraat is met de komst van dit nieuwe restaurant gesloten per 25 december 2019. Het ruime restaurant heeft een warme uitstraling, met zo’n 90 zitplaatsen is er meer dan genoeg ruimte voor alle Whoppers en Twister Fries liefhebbers. Het restaurant in Arnhem is voorzien van order kiosken, zodat de gasten zelf hun bestelling kunnen invoeren en nog sneller in hun trek in een Whopper kunnen stillen.

Terras

Bij mooi weer zit je goed op het terras met zo’n 60 zitplaatsen. Bijzonder is de aanwezigheid van een Crown cafe waar koffie, cappuccino en ijskoffie wordt geserveerd. Het restaurant in Arnhem is onderdeel van de 68 Burger King restaurants in Nederland sinds de oprichting in 1954. Het is de op één na grootste fastfood-hamburgerketen ter wereld.

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair