fbpx

Herman Centraal; Arnhem onder water en mag een weduwe seks hebben?

Burgerjournalist Huibert Veth bezocht ‘Herman Centraal’

Ten gevolge van de klimaatverandering hebben we steeds meer last van piekbuien waarbij in korte tijd meer neerslag valt. De riolering stroomt over en de afvoerputjes van de stad, de wijken Molenbeke, Spijkerkwartier en Klarendal, stromen onder. Geschatte kostenpost tot 2050 is 71 miljard, niet niks! Sanne Blok van ‘Arnhem Klimaatbestendig’ vertelt wat we er zelf aan kunnen doen. Haar belangrijkste advies: ‘Tegel eruit, groen erin’ waarbij ‘elke tegel telt’, hierdoor kan de regen beter wegzakken. Ook is het de bedoeling dat wij onze daken als Hobbithuisjes gaan bedekken met cassettes groene beplanting (het lijkt mij wel schattig) en onze regenpijp afkoppelen van de riolering om het water op te vangen en later te hergebruiken. Als bewoner van het Arnhemse afvoerputje zou ik het erg waarderen als we hier allemaal morgen mee beginnen!

Voor Joden verboden

In een kort intermezzo onthult Margreet van Gastel, voorzitter van het ‘Arnhems historisch genootschap’ een bord met de tekst ‘voor Joden verboden’ dat tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de ingang van het Sonsbeekpark hing. Een klusjesman heeft het achter een verwarming gevonden, waar het ruim 72 jaar moet hebben gezeten, en bij haar gebracht. Het doet je afvragen welk verhaal er achter deze weerzinwekkende en tegelijk historische ontdekking schuilgaat. Wie heeft het daar geplaatst, en waarom, met welke gedachte?

De 23-jarige Bob van der Linde heeft de hoogste baan van Arnhem. Als stadsbeiaardier bespeelt hij elke zaterdagochtend op 63,5 meter hoogte het klokkenspel van de Eusebiuskerk. Op een beiaardier is veel te spelen, ‘of hij dan wel eens van de componist Kleine Viezerik gehoord had’, dit bleek toch een stap te ver te gaan. De stadsbeiaardier van Den Haag heeft er een traditie van gemaakt om op Prinsjesdag het nummer ‘Money, money, money’ van Abba te spelen, dat kan dan weer wel!

Sandra van Kolfschoten praat over haar boek Rouwlust. Wanneer mag een weduwe weer verlangen naar een mannenlichaam en mag hieraan toegegeven worden? Het wordt afgesloten met een mooi stukje theater waarin een vrouw staand in een colbert van haar overleden man vertelt over zijn dood. Of ze zijn dode lichaam wilde wassen? De manier waarop ze seks heeft in alle standen met verschillende partners om het snijdende gemis van haar man te ontvluchten. Het raakt en confronteert, zo wil je je partner niet achterlaten. Misschien toch ook maar weer wat vaker naar de sportschool en een pilsje laten staan.

Vol gezonde en duurzame voornemens verlaat ik de zaal. Gastheer Basti Baroncini heeft weer een mooie prestatie geleverd, al leek hij met name voor de pauze iets nerveuzer dan normaal. Misschien was het wel vanwege de aankondiging dat Herman Centraal vanaf volgend seizoen in de enige Arnhemse poptempel Luxor Live te bewonderen zal zijn. Herman is weer uit zijn jasje gegroeid, het is hem gegund!

Reacties

Reacties

Back to top