fbpx
Connect with us

Nieuws

Herman Centraal: De Verwarde Mens

Foto: Herman Centraal

Herman Centraal is sinds 2016 dé talkshow van Arnhem, over de stad en haar diverse bewoners. De shows hebben een magazine-karakter, met onderwerpen die variëren van kunst, cultuur en politiek tot maatschappij, religie, sport, geschiedenis en onderwijs. Er wordt een licht geschenen op wat goed gaat en wat beter moet. Kritisch, eerlijk en constructief: dat is Herman Centraal. Op deze manier betrekken ze Arnhemmers bij hun stad en bij elkaar. Herman Centraal is weer 18 juni in Luxor Live.

Het aantal verwarde mensen op straat is in acht jaar tijd verdubbeld. Maar wie zitten er eigenlijk áchter krantenberichten als: ‘verwarde man zwaait met mes’ en ‘verwarde vrouw loopt op weg’? Wat is er met ze aan de hand? En waar in het systeem vallen ze tussen wal en schip? Verward gedrag is een belangrijk onderwerp; niet alleen omdat het toeneemt, vooral ook omdat het ons in bepaalde levensfases allemáál kan overkomen. Deze dinsdagavond praten we er in Herman Centraal een hele avond over.
Basti interviewt ervaringsdeskundigen, experts in de geestelijke gezondheidszorg en betrokken organisaties. En vooral hopen we een andere blik te werpen op het stigma ‘verwarde man’ en omstanders concrete handvatten te bieden.

Hoe is het leven na een psychose?

Jeroen, Nanouk en Henk hebben alle drie de dubieuze eer zichzelf ‘ervaringsdeskundige psychoses’ te kunnen noemen. Jeroen Zwaal dacht tijdens zijn psychose dat het beter was om de moeder van zijn dochter in de keuken op te sluiten. Uit liefde, dat wel. Nanouk Rutten liep op een dag wanhopig en verward op de snelweg en werd net op tijd door een agent de berm in geworpen. Henk van Empel reed met zijn dochtertje naast zich naar Amsterdam om zijn portie cocaïne te scoren. Ver van je bed-show? Tijdens hun gesprek met Basti leren we hoe een psychose geheel willekeurig zijn slachtoffers kiest.

No-Brainer: Zorg voor het brein

Ernstig fysiek letsel? Ga direct naar de Spoedeisende Hulp. De wachttijden zijn daar beperkt tot hooguit enkele uren. Geestelijke nood? Uh, we gaan het uitzoeken. U hoort van ons. Wanneer, vraagt u? Over 8 weken tot 6 maanden…
Basti spreekt met psychiater Jules Tielens, psycholoog Anita Hubner en ambulancemedewerker Peter van den Berg over de hiaten in de geestelijke gezondheidszorg, de wachtlijsten in de hulpverlening en over de donkere kanten van ons brein. Maar vooral ook zoeken we naar mogelijkheden, samenwerkingen, oplossingen en helpende initiatieven.

#endthestigma #mentalhealth #praaterover

Ook zullen andere mensen bij Basti aan tafel schuiven om te praten over mentale gezondheid, stigma’s en hulpverlening. Hulpverlening begint met de mensen om ons heen. Meer aandacht en openheid naar elkaar zal stigma’s opheffen, begrip vergroten en een voedingsbodem creëren voor duurzame en snelle hulp.

Herman Centraal is weer 18 juni (19:30) in Luxor Live

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

Poolparty in AKU fontein

Woensdag organiseert het Mexicaanse restaurant Popocatepetl een Popo’s Pool Party. Met 35 grade op komst wordt het een warme dag en speciaal om deze reden organiseren ze een feestje om af te koelen.

Foto; Popocatapetl

Woensdag tussen 12:00 en 21:00 organiseert Popocatepetl op het Gele Rijdersplein een poolparty in de AKU fontein. Zij zorgen voor een zwembad met fontein vol opblaasbare voorwerpen. Ook hebben ze ijs in verschillende smaken en cocktails in huis. Kortom, alle ingredienten om een geslaagde poolparty te houden.

Zwemspullen

Neem naast zwemkleding ook waterschoenen of slippers mee. Er wil nog wel eens glas liggen in de fontein.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Beiaardiers uit Polen, Engeland Amerika, Duitsland en Frankrijk spelen in de Eusebiustoren

Een zomerserie van zeven beiaardconcerten, uitgevoerd door beiaardiers uit landen die bij de Slag om Arnhem betrokken waren. Met beiaardiers uit Duitsland, Engeland, Polen, Amerika, Frankrijk en Nederland. Deze beiaardconcerten worden gehouden in verband met de 75ste herdenking rondom de slag om Arnhem.

Foto: Flickr

De concerten beginnen om 20:00 uur in de Eusebiustoren (zonder publiek) en zijn gratis te beluisteren in de buitenzaal op het dak van Focus Filmtheater (Audrey Hepburnplein 1, Arnhem). Deur open vanaf 19:30 uur. Vanaf 19:45 is er een korte toelichting op het programma. Na afloop van het concert is er een meet en greet met de musici.

PROGRAMMA
4 juli: Bob van der Linde (Nederland). Sebastiaan Haverkate en Sander Beens (trompet)
18 juli: Trevor Workman (Engeland)
1 augustus: Monika Kaźmierczak (Polen), met elektronische muziek
15 augustus: Roy Kroezen (Nederland/Amerika)
29 augustus: Toru Takao (Duitsland)
12 september: Stefano Colletti (Frankrijk)
19 september: Bob van der Linde (slotconcert)

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Na Pokemon trainers is het nu de beurt aan Harry Potter fans om stad onveilig te maken

In 2016 werd de stad onveilig gemaakt door Pokemon trainers. Ze liepen al gefocust op hun telefoon het spelletje Pokemon Go te spelen. Zaterdag is daar mogelijk een nieuwe verslaving bij gekomen, genaamd Harry Potter: Wizzards Unit.

Foto: Niantic

In het spelletje Harry Potter: Wizzards Unit moeten spelers zoveel mogelijk voorwerpen vinden in de echte wereld. Deze voorwerpen mogen volgens het spel de ‘niet tovenaar’ wereld ontdekken. Je moet deze voorwerpen doormiddel van een toverspreuk verdwijnen. Dit doe je door een bepaalde manier je vinger over het scherm te halen of door de toverspreuk hardop te zeggen. Ook moet je o.a. in het spel vechten tegen slechte tovenaren en heksen maar moet je ook toverdranken brouwen.

Pokemon Go

Pokemon Go werd op verschillende manieren als positief ervaren. Zo gingen meer mensen naar buiten en liepen ze vele kilometers om de kleine monsters te vangen. Ook zorgde Pokemon dat in vele wijken minder werd gestolen omdat inbrekers gek werden van de Pokemon vangers die ook in de nachtelijke uurtjes actief waren. Daarnaast zorgde Pokemon er ook voor dat er meer mensen nieuwe contacten gingen leggen, wat weer de eenzaamheid verminderden. Niet alleen zorgde Pokemon Go voor positieve ervaringen. Zo raakte natuurgebieden beschadigd en kwamen soms spelers op plekken waar ze niet mochten komen.

Of het nieuwe spelletje net zo succesvol gaat worden als Pokemon Go zal te toekomst uitblijken.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair