fbpx
Connect with us

Nieuws

Het Mozaïek wint 13e editie Madurodam Basisschool Debattoernooi!

Foto: debatinstituut

Basisschool Het Mozaïek heeft de 13de editie gewonnen van het landelijk Madurodam Basisschool Debattoernooi. Tijdens het debat gaan kinderen uit groep 7 en 8 met elkaar in debat over verschillende thema’s.

Meer dan dertig basisscholen deden afgelopen zaterdag mee aan het Madurodam Basisschool Debattoernooi waar leerlingen debatteerden over drie verschillende stellingen. De deelnemers uit groep 7 en 8 van de basisschool reisden vanuit het hele land af naar Den Haag om deel te nemen aan het toernooi. De Mozaïek deed met twee teams mee aan het toernooi. Ook het tweede team scoorde hoog en werd vijfde. Basisschool Het Mozaïek won het debattoernooi en mag zichzelf een jaar lang ‘landelijk Basisschool Debatkampioen’ noemen. 

Verschillende perspectieven

Het landelijke basisschool debattoernooi is de grootste debatcompetitie voor basisschoolscholieren en wordt sinds 2007 georganiseerd. Leerlingen worden er uitgedaagd om overtuigend te spreken en goed naar elkaar te luisteren. Stichting Nederlands Debat Instituut organiseert het toernooi om leerlingen te stimuleren nieuwsgierig te blijven naar de ideeën van anderen. ‘Je leert andere meningen kennen dan die van jezelf en dingen vanuit andere perspectieven te bekijken. Bij debatteren moet je je heel erg inleven in andere meningen en daar leer je veel van’ aldus de winnaars van het toernooi.

Prijswinnaars

De top drie van de dag bestond verder uit basisschool het 15e Montessori Maas en Waal (team 1) uit Amsterdam en Jenaplanschool De Sterredans uit Nijmegen. Basisschool de Sterredans won daarnaast ook de prijs voor de beste nieuwkomer. In totaal streden er 32 teams om de titel ‘Landelijk Basisschool Debatkampioen 2019’ tijdens het Madurodam Basisschool Debattoernooi. Tien van de deelnemende scholen deden voor het eerst mee.

Opzet dag

Tijdens de debatdag voerden de leerlingen drie debatten, waarin steeds een andere stelling centraal stond. De leerlingen werden beoordeeld op hun presentatie, argumentatie en teamwork. De dag werd afgesloten met een groot finalespel waarin de diverse scholen samen moesten werken om opdrachten uit te voeren.

Organisatie

Het landelijke Madurodam Basisschool Debattoernooi wordt sinds 2007 georganiseerd door Stichting Nederlands Debat Instituut. Deze stichting ontwikkelt al meer dan twintig jaar speelse debatactiviteiten voor scholen die ervoor zorgen dat leerlingen overtuigender durven spreken, zorgvuldiger leren luisteren en nieuwsgierig blijven naar de ideeën van anderen. Jaarlijks doen meer dan 500 scholen mee met de debatactiviteiten van de stichting. Het toernooi wordt mede mogelijk gemaakt dankzij steun van het Madurodam Kinderfonds. Het Madurodam Kinderfonds steunt projecten waarin kinderen leren empathisch te zijn, te luisteren en een dialoog te voeren, anderen te ontmoeten en je in elkaar te verdiepen.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

Burgers’ Zoo red 400 km2 natuurgebied

Al vanaf 1989 heeft Burgers’ Zoo een natuurbehoudsproject in Belize. Waar ze ooit samen met een Zwitsers vlinderpark een gebied van 88 km2 kochten. Weten ze nu samen met de Belizaanse regering het gebied van 400 km2 te beheren.

Sinds 1989 ondersteunt Burgers’ Zoo een natuurbehoudsproject in het noordoosten van Belize. Aanvankelijk werd, samen met een Zwitsers vlinderpark, een stuk van 88 km2 land als privé natuurgebied beheerd. Door succesvol beheer en samenwerking met de Belizaanse regering is dit gebied gegroeid tot een kleine 400 km2! Niet alleen het beschermde gebied is gegroeid, maar ook het nodige jaarbudget. Ecotoerisme en duurzaam bosbeheer moet op den duur een deel van de kosten kunnen dragen. 

Duizenden boompjes geplant

Het zuidelijke deel van het beschermde gebied, Freshwater Creek, heeft als status ‘Forest Reserve’. Met beleid en volgens een gekeurd managementplan mogen hier bosproducten gewonnen worden. Dit kan bijvoorbeeld om hout gaan, maar ook om bepaalde palmbladeren te oogsten, die nodig zijn om daken mee te bedekken. Bij het rangerstation van Freshwater Creek is enkele jaren geleden gestart met een boomkwekerij. In eerste instantie werden zaadjes van de bedreigde Amerikaanse mahonie verzameld. Onder de gecontroleerde omstandigheden in de kwekerij kwamen heel veel zaden op. Een jaar of vier geleden zijn de eerste zaailingen met een hoogte van 45 centimeter weer op open plekken in het bos uitgeplaatst. Vanaf dat moment zijn er jaarlijks meerdere duizenden boompjes geplant.

Steekproefbomen 

Net als bij herintroductieprojecten voor dieren ben je er natuurlijk nog niet met het herplanten van jonge boompjes. De groei en ontwikkeling wordt nauwkeurig bijgehouden. Van een Zwitserse bosbouwer leerden de rangers hoe ze de data moeten administreren. Omdat het ondoenlijk is om van meer dan tienduizend bomen de gegevens bij te houden, zijn nu op alle plekken waar bomen terug zijn gezet, een paar ‘steekproefbomen’ aangewezen. Maar ook buiten deze steekproefbomen worden veel bomen wel van tijd tot tijd bezocht en van klimmers en parasieten bevrijd. Ook worden rondom de kleine stammetjes groeiende grassen en kruiden verwijderd. Het bleek namelijk dat de jonge mahonies zich een stuk beter ontwikkelen als ze wat meer ruimte om de stam hebben. Na vier jaar zijn de kleine bomen al indrukwekkend hoog, pakweg drie meter. Over een paar jaar kan al begonnen worden met uitdunnen en kunnen de eerste meters duurzaam verbouwd hout worden verkocht. Pas over 20 jaar echter is de resterende mahonie zo groot dat hij echt een mooie opbrengst geeft. Dan zal de bomenoogst inderdaad een deel van de kosten voor de bescherming van het gebied bestrijken. 

Diversiteit

De komende periode wil men ook naar andere hardhoutsoorten kijken om daarmee in de kwekerij aan de slag te gaan, zoals de ceiba en de santamaria. Meer diversiteit dus! Daarvoor is het trouwens ook belangrijk om meer ‘mahonie-moederbomen’ te vinden en te gebruiken. Biodiversiteitsbehoud betekent immers niet puur een soort behouden, maar ook de genetische diversiteit binnen de soort! 

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Buskaartjes weer te koop met contant geld bij het loket

Bus op Willemsplein

Vele Arnhemmers miste de mogelijkheid om met contant geld kaartjes te kunnen kopen in de bus. Nu heeft de vervoerder juist gekozen om het geld uit de bus te halen ivm veiligheid van de chauffeur. Als oplossing wil vervoerder Breng toch de reizigers tegemoet komen.

Wil je met de bus, maar heb je geen OV-chipkaart en kun je niet met een bankpas betalen? Je kunt weer met contant geld terecht bij de Breng loketten in de stationshal Arnhem Centraal. Deze is te vinden bij de NS loket naast de huiskamer. Ook zijn de kaartjes te koop in de stationshal Nijmegen.

Voorverkoop

Bij een van de twee loketten kun je ritkaartje in voorverkoop kopen, dat laat je dan afstempelen bij de chauffeur. Maar ook is er de mogelijkheid om contant geld op je OV-chipkaart te zetten. Daarvoor betaal je wel een balietoeslag van € 0,50.

Het loket is geopend van maandag t/m zaterdag van 08.00-18.00, zondag gesloten.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Auto’s in brand gestoken in Elderveld

In de nacht van zaterdag op zondag zijn er op een parkeerplaats voor een flat in Elderveld negen auto’s in de brand gegaan. Vermoedelijk gaat het hier om brandstichting.

Foto: Rene Kraaijenbrink

Zaterdagnacht om 3.45 werdt er een brand ontdekt aan de Leimuidenplaats in de wijk Elderveld. De brandweer wist de brand snel onder controle te krijgen, maar alsnog zijn er negen auto’s verloren geraakt. Ook in de wijk De Laar West is er een camper in de brand gestoken. Deze brand werd 10 minuten eerder ontdekt in de Aalburgstraat.

Het is nog onbekend of de twee branden met elkaar te maken hebben gehad. De politie doet onderzoek naar beide branden. Mocht je iets hebben gezien of vermoeden? Neem dan contact op met de politie.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair