fbpx
Connect with us

Nieuws

Het poetslipvisje en sociale controle

Wat we zouden doen als niemand keek, weten we alleen zelf. Het is maar goed dat er sociale controle bestaat, schrijft bioloog en columnist Constanze Mager. Op congressen en evenementen vertelt zij over inspiratie door de natuur, waar zakelijk nog wat van kunnen leren. Zo ook als bij het poetslipvisje.

Foto: Burgers Zoo

Een langgerekt lijf van een paar centimeter lang; wit, wat blauw en een dikke zwarte streep van kop tot staart, plus een zwempatroon waarbij vooral de borstvinnen het werk doen: daaraan herken je de poetslipvis. Nog gemakkelijker echter weet je dat het om deze vissoort gaat, als je het visje ijverig rond andere soorten vissen heen ziet zwemmen, de hele tijd met zijn bekje het lijf van de ander aanrakend. De vis doet zijn naam eer aan: hij ‘poetst’ andere vissen. Daarbij verwijdert hij overtollig slijm, dode schubben en huidparasieten. Die vormen zijn maaltje en de gepoetste vis krijgt een gratis schoonheidsbehandeling. Een mooie symbiose, een staaltje samenwerking tot wederzijds voordeel.

Het poetslipvisje neemt echter niet altijd genoegen met de best schamele beloning. Af en toe neemt hij een hap uit het vlees of uit de kwetsbare kieuwen van zijn klant. Zo’n pijnlijke uitschieter wordt ‘m uiteraard niet in dank afgenomen en de klant gaat er vlug vandoor; einde schoonheidsbehandeling! Maar heel erg is dat niet voor de poetslipvis, vooral als hij tegen het einde van de sessie bijt. Dan viel van deze klant toch niet meer veel te halen.

Stiekem

Fair en eerlijk is het natuurlijk niet om een vis te bijten die zich ter goeder trouw door jou laat poetsen! Het is tegen de afspraken van een goede symbiose in; mensen zouden dit snel als ‘asociaal gedrag’ betitelen. Iets wat je niet doet als anderen je in het oog hebben. En inderdaad: ook een poetslipvis bijt alleen maar stiekem, als niemand kijkt.

Als we zeker zouden weten, dat niemand ons ziet, geen camera ons filmt, we geen negatief commentaar krijgen en onze daden onopgemerkt zouden blijven… denk je ook niet dat we wat ander gedrag zouden vertonen? Misschien zouden we gewoon de auto minder vaak wassen, omdat zo’n stoflaagje onszelf eigenlijk minder boeit, maar ja, wat vinden de collega’s dan? Even online shoppen onder werktijd, een vakantie boeken, het huishouden doen als je thuis werkt: het ‘hoort’ niet, maar als niemand het ziet of er wat van zegt, is het wel zo makkelijk. Als er geen enkele kans zou zijn om betrapt te worden op vergrijpen als printen op werk, je auto fout parkeren of zelfs fraude, dan denk ik dat het aantal ‘misdragingen’ wel een stuk hoger zou liggen dan nu! Sociale controle is belangrijk om het naleven van sociale regels te borgen.

Om alleen op goodwill en moreel te bouwen, is niet zo succesvol. Zeker niet bij de poetslipvissen. Bij een goed werkend poetslipvisje staat soms een heuse wachtrij klanten. Ze wachten op hun beurt, maar letten ondertussen ook op de kleine poetser. Speelt die vals en bijt hij een klant, dan zijn ze weg. En dan betaalt de poetslipvis voor zijn misstap en de smakelijke hap vlees toch weer een hoge prijs, want in plaats van snel achter elkaar vier of vijf klanten van schubben en parasieten te ontdoen, heb je één hap genomen en daarna moet je weer wachten op een vertrouwensvolle klant. Zolang de wachtrij kijkt, gedraagt het poetslipvisje zich dan ook keurig. Als klant moet je er alleen op letten, dat je niet de laatste in de wachtrij bent. Dan ben je namelijk dikwijls de gebeten hond, of in dit geval: de gebeten vis!

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Nieuws

CPO Cohousing Arnhem mag appartementen in Coehoorn realiseren

De bouw van een appartementengebouw volgens de principes van collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) in Coehoorn is voorlopig gegund aan CPO Cohousing Arnhem. Dat maakte de gemeente op 29 juni bekend. Er waren zes collectieven van zeker tien huishoudens geïnteresseerd. ‘De realisatie van Coehoorn Creatieve Wijk is hiermee weer een stap dichterbij’, aldus wethouder Roeland van der Zee.

Foto: CPO Cohousing Arnhem

Om in aanmerking te komen voor de voorlopige gunning moesten de geïnteresseerde partijen aantonen dat het plan aansluit op de visie ‘Coehoorn Creatieve Wijk’. Ook is de stedenbouwkundige kwaliteit van de plannen beoordeeld net als de organisatie van de bewoners zelf. Op basis van een score per onderdeel is CPO Cohousing Arnhem als beste naar voren gekomen. Zij sluiten met hun plan goed aan op het Coehoornpark. Ook zijn zij als collectief goed georganiseerd. Zodra de gunning definitief is, kan CPO Cohousing Arnhem verder met het ontwerp en realisatie.

Gezamenlijk

CPO gaat heel anders dan een bouwbedrijf die woningen kant-en-klaar oplevert’, licht Van der Zee toe. ‘Bij CPO gaat alles gezamenlijk. Een groep mensen organiseert zich in een stichting of vereniging en de gemeente levert de grond aan dit collectief. Bij de ontwikkeling van de woningen treedt het collectief gezamenlijk op als opdrachtgever voor de architect, de bouwbegeleider en bouwer. Mooi dat dat hier ook kan.’

Wonen en creatieve bedrijvigheid

De CPO-kavel ligt aan het toekomstige park in Coehoorn en is ongeveer 850 m² groot. Het toekomstige appartementencomplex heeft minimaal vijf en maximaal zeven bouwlagen. De begane grond van het gebouw biedt ruimte aan een mix van wonen en creatieve bedrijvigheid. Dit sluit aan bij het DNA van Coehoorn Creatieve Wijk. Naar verwachting kan het totale complex 20-40 wooneenheden omvatten, uiteraard afhankelijk van de eigen invulling.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Frankrijk krijgt Arnhemse tijgers

Twee in Arnhem geboren Sumatraanse tijgers verhuizen maandag 29 juni 2020 van Koninklijke Burgers’ Zoo naar Zoo de Maubeuge (Frankrijk). Het transport van de twee 5,5-jarige vrouwtjes vindt plaats in het kader van het Europese fokprogramma voor deze bedreigde ondersoort van de tijger. De tweeling kwam op 1 september 2014 in het Arnhemse dierenpark ter wereld.

Foto: Burgers’ Zoo

In 2008 opende Burgers’ Zoo ter gelegenheid van het 95-jarige jubileum Burgers’ Rimba, met als onderdeel daarvan een gloednieuw tijgerverblijf. Nadat eerst drie jonge vrouwtjes het nieuwe verblijf enkele jaren bewoonden, kreeg het Arnhemse dierenpark toestemming om te gaan fokken van het Europese fokprogramma. In juni 2011 kwam uit het Duitse Krefeld een vrouwtje dat succesvol werd gekoppeld aan een mannetje uit het Engelse Paignton.

Even pas op de plaats

Het Duits-Engelse tijgerpaar bleek zo’n goede match, dat ze tot tweemaal toe een tweeling succesvol hebben grootgebracht. Binnen een Europees fokprogramma ziet de coördinator erop toe dat het genetische materiaal van de dierentuinpopulatie liefst zo gevarieerd mogelijk blijft met het oog op de toekomst. Daarom kreeg Burgers’ Zoo het logische advies om met dit koppel even pas op de plaats te maken en niet meer verder te fokken. 

Donkere wolken boven Sumatra

Hoewel het goed gaat met het Europese fokprogramma voor de Sumatraanse tijger in dierenparken, pakken donkere wolken zich samen voor wat betreft de tijgerpopulatie in het wild op Sumatra. De tijger wordt steeds verder teruggedrongen doordat natuurlijk leefgebied verdwijnt, dieren worden bejaagd voor de illegale handel en gebieden waar de tijger nog voorkomt, steeds verder versnipperd raken. Experts schatten dat er nog slechts twee- tot driehonderd Sumatraanse tijgers in het wild leven momenteel.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Watermonsters gezocht!

Kinderen van 4 t/m 12 jaar kunnen tijdens de zomervakantie (4 juli t/m 30 augustus) deelnemen aan de activiteit “Watermonsters gezocht!”. Gewapend met schepnet en emmer gaan kinderen waterbeestjes vangen in de Jansbeek achter het watermuseum. Met een loeppotje en waterbeestjeszoekkaart ontdekken ze welke watermonsters ze hebben gevangen.

Foto: Watermuseum

Ook kunnen kinderen dagelijks weer zelf shampoo maken, maar alleen deze vakantie nog. Daarna komt er super leuke andere activiteiten voor in de plaats. Kom je op de elektrische fiets? Deze kun je tijdens je bezoek opladen op waterkracht! Dankzij bijdragen van onder meer Prins Bernard Cultuurfonds, ANWB fonds en Arnhem AAN wordt het stromende water van de Jansbeek sinds kort gebruikt om energie op te wekken.

Inschrijven voor de activiteit “Watermonsters gezocht!” kan bij het uitgiftepunt voor de ingang van het museum tegen betaling van € 1,50 als je in het bezit bent van een entreekaartje voor dezelfde dag of € 3 wanneer je het museum niet bezoekt. Een flesje voor het shampoo maken koop je ter plekke aan de balie van het museum  voor € 1,50. Helaas is het niet mogelijk vooraf te reserveren voor de activiteiten.Vergeet niet een tijdsslot te reserveren op www.watermuseum.nl! Indien je reeds een entreebewijs hebt of in het bezit bent van een museumkaart klik je op reserveringsticket of reserveringticket icm museumkaart. 

Nederlands Watermuseum

Het Nederlands Watermuseum is een uniek doe-museum over alle aspecten van zoetwater in het dagelijks leven. Een bezoek is voor jong en oud een leuke en leerzame ervaring. Het Nederlands Watermuseum is open van dinsdag t/m zondag van 12.00 uur tot 17.00 uur en is te vinden aan de Zijpendaalseweg 26-28 te Arnhem. Tijdens schoolvakanties is het museum 7 dagen per week open van 10.00 uur tot 17.00 uur en elke vakantie is er een andere activiteit voor de kinderen. Meer informatie over het museum en een uitgebreide routebeschrijving is te vinden op www.watermuseum.nl.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair