fbpx
Connect with us

Nieuws

Het poetslipvisje en sociale controle

Wat we zouden doen als niemand keek, weten we alleen zelf. Het is maar goed dat er sociale controle bestaat, schrijft bioloog en columnist Constanze Mager. Op congressen en evenementen vertelt zij over inspiratie door de natuur, waar zakelijk nog wat van kunnen leren. Zo ook als bij het poetslipvisje.

Foto: Burgers Zoo

Een langgerekt lijf van een paar centimeter lang; wit, wat blauw en een dikke zwarte streep van kop tot staart, plus een zwempatroon waarbij vooral de borstvinnen het werk doen: daaraan herken je de poetslipvis. Nog gemakkelijker echter weet je dat het om deze vissoort gaat, als je het visje ijverig rond andere soorten vissen heen ziet zwemmen, de hele tijd met zijn bekje het lijf van de ander aanrakend. De vis doet zijn naam eer aan: hij ‘poetst’ andere vissen. Daarbij verwijdert hij overtollig slijm, dode schubben en huidparasieten. Die vormen zijn maaltje en de gepoetste vis krijgt een gratis schoonheidsbehandeling. Een mooie symbiose, een staaltje samenwerking tot wederzijds voordeel.

Het poetslipvisje neemt echter niet altijd genoegen met de best schamele beloning. Af en toe neemt hij een hap uit het vlees of uit de kwetsbare kieuwen van zijn klant. Zo’n pijnlijke uitschieter wordt ‘m uiteraard niet in dank afgenomen en de klant gaat er vlug vandoor; einde schoonheidsbehandeling! Maar heel erg is dat niet voor de poetslipvis, vooral als hij tegen het einde van de sessie bijt. Dan viel van deze klant toch niet meer veel te halen.

Stiekem

Fair en eerlijk is het natuurlijk niet om een vis te bijten die zich ter goeder trouw door jou laat poetsen! Het is tegen de afspraken van een goede symbiose in; mensen zouden dit snel als ‘asociaal gedrag’ betitelen. Iets wat je niet doet als anderen je in het oog hebben. En inderdaad: ook een poetslipvis bijt alleen maar stiekem, als niemand kijkt.

Als we zeker zouden weten, dat niemand ons ziet, geen camera ons filmt, we geen negatief commentaar krijgen en onze daden onopgemerkt zouden blijven… denk je ook niet dat we wat ander gedrag zouden vertonen? Misschien zouden we gewoon de auto minder vaak wassen, omdat zo’n stoflaagje onszelf eigenlijk minder boeit, maar ja, wat vinden de collega’s dan? Even online shoppen onder werktijd, een vakantie boeken, het huishouden doen als je thuis werkt: het ‘hoort’ niet, maar als niemand het ziet of er wat van zegt, is het wel zo makkelijk. Als er geen enkele kans zou zijn om betrapt te worden op vergrijpen als printen op werk, je auto fout parkeren of zelfs fraude, dan denk ik dat het aantal ‘misdragingen’ wel een stuk hoger zou liggen dan nu! Sociale controle is belangrijk om het naleven van sociale regels te borgen.

Om alleen op goodwill en moreel te bouwen, is niet zo succesvol. Zeker niet bij de poetslipvissen. Bij een goed werkend poetslipvisje staat soms een heuse wachtrij klanten. Ze wachten op hun beurt, maar letten ondertussen ook op de kleine poetser. Speelt die vals en bijt hij een klant, dan zijn ze weg. En dan betaalt de poetslipvis voor zijn misstap en de smakelijke hap vlees toch weer een hoge prijs, want in plaats van snel achter elkaar vier of vijf klanten van schubben en parasieten te ontdoen, heb je één hap genomen en daarna moet je weer wachten op een vertrouwensvolle klant. Zolang de wachtrij kijkt, gedraagt het poetslipvisje zich dan ook keurig. Als klant moet je er alleen op letten, dat je niet de laatste in de wachtrij bent. Dan ben je namelijk dikwijls de gebeten hond, of in dit geval: de gebeten vis!

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Nieuws

Kinderen kunnen op tour met de boer

Samen met de boer de stal in! Kinderen kunnen 7 maart op Tour met de Boer! Tijdens deze leuke en leerzame activiteit gaan kinderen samen met de boer de boerderij rond. Ze maken contact met de dieren, helpt mee met de verzorging en komt van alles te weten over het leven op de boerderij. Dus trek je overal en je laarzen aan en doe mee!

Foto: Pixnio – Bicanski

Natuurcentrum Arnhem organiseert deze leuke activiteit voor kinderen. Ze leren dat groente en vlees niet alleen uit de supermarkt vandaan komen maar van de boer. Meedoen? Meld je kind dan voor 5 maart 2020 even aan via onderstaand activiteitenformulier.

Het kost €5,- en €2,50 voor kinderen met Gelrepas. De kosten voor deelname kunnen worden afgerekend op de dag zelf bij de winkel of in boerderijcafé de Hooijmaat. (Marius van Beeklaan 5)

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Hoogte80 Festival investeert in inclusie, diversiteit, participatie en talentontwikkeling

Sinds 2009 verbreedt Hoogte80 Festival de horizon met een meerdaags podiumkunstenfestival. Het festival heeft een interdisciplinaire programmering met theater, muziek, dans, circus, literatuur en straattheater. Hoogte80 Festival verbindt dit inhoudelijke programma met een unieke buitenlocatie, een adembenemend uitzicht en een feestelijke sfeer van ontmoeting. De twaalfde editie vindt plaats van 21 t/m 24 mei 2020. 

Foto: Jip de Jonge

Dit jaar gaat Hoogte80 Festival de diepte in met een drietal laboratoria: talentontwikkeling, inclusie & diversiteit en participatie. Het festival wil daarmee de impact van kunst & cultuur onderzoeken, makers, stakeholders en bezoekers inspireren en de in de sector aanwezige kennis delen en vergroten. De laboratoria vinden dagelijks plaats tijdens de eerste uren van het festival en bestaan uit debatten, workshops, interviews, presentaties, masterclasses en speeddates voor, door en met makers, professionals en stakeholders. “Talentontwikkeling, participatie, inclusie en diversiteit zijn belangrijke pijlers van de verdiepingslaboratoria op Hoogte80 Festival. Hoe blijven we onszelf ontwikkelen? Wat mist er in de culturele sector, waar liggen kansen? Hoe zorgen we ervoor dat we niet alleen praten óver maar juist mét de mensen die dit aangaat? In mei breken we tijdens de eerste uren van het festival de muren af tussen toeschouwer en maker, professional en student, kaders en kaderlozen.” aldus Caro de Feijter, Iris Romeijnders en Sarah Goorhuis van Verdiepingslaboratoria

Hoogte80 Cafe op 12 maart

 Ontmoeting en participatie zijn centrale waarden van Hoogte80 Festival. Om die reden worden er naast het festival ook een aantal bijeenkomsten georganiseerd: Hoogte80 Cafés. Deze openbare bijeenkomsten geven vrijwilligers van het festival en andere geïnteresseerden de kans elkaar te ontmoeten en ideeën uit te wisselen met de organisatie. Het festival gebruikt deze cafés dan ook om programma’s te toetsen en de wijk, stad en regio bij de totstandkoming van het festival te betrekken.

Ieder Hoogte80 Café heeft een ander thema, de eerste staat in het teken van vrijwilligers. Er zal worden verteld over de toekomstplannen van het festival en de beschikbare vrijwilligersvacatures, en er is de mogelijkheid om in gesprek te gaan met de coördinatoren. Het eerste café vindt plaats op donderdagavond 12 maart in Showroom, Architectuurcentrum CASA (Langstraat 20, Arnhem). 

Meer Arnhem nieuws?


Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Vitesse verliest nipt van PSV

Vitesse is er niet in geslaagd om PSV te verslaan. In GelreDome gingen de Eindhovenaren er met een 1-2 zege vandoor. Tim Matavž zette Vitesse na 50 minuten op voorsprong, maar binnen een kwartier draaide PSV de achterstand om via Sam Lammers (strafschop) en Cody Gakpo. 

Foto’s: Vitesse

Bij Vitesse kreeg Joshua Brenet zijn eerste basisplaats en dat ging ten koste van Max Clark. Met de oud-PSV’er aan de start kregen de Arnhemmers de eerste mogelijkheden in een verder aftastende openingsfase. Een schot van Sondre Tronstad ging naast en Matavž en Bryan Linssen konden net niet bij een voorzet komen van Nouha Dicko.

image

Na ruim een halfuur moesten beide ploegen noodgedwongen wisselen. Aan Vitesse-zijde kon Linssen niet verder. Hij werd vervangen door Thomas Buitink. Bij PSV ging de geblesseerde Jorrit Hendrix eraf voor Érick Gutiérrez. In het resterende kwartier van het eerste bedrijf bleven de kansen schaars, al kwam Matavž nog dichtbij met een diagonaal schot en kopte Armando Obispo maar net naast. PSV zorgde nauwelijks voor gevaar bij het doel van Remko Pasveer.

image

Vitesse kwam ijzersterk uit de kleedkamers, want vijf minuten na de onderbreking zette Matavž de 1-0 op het scorebord. Buitink ontfutselde de bal van Daniel Schwaab en daardoor stond Matavž plots oog in oog met Lars Unnerstall. De Sloveen bleef kalm en schoot beheerst raak. Daarmee kreeg het duel de treffer die het nodig had.

image

Hoewel PSV nog niet tot grote kansen was gekomen, kreeg het na 59 minuten wel de gelegenheid om langszij te komen. Denzel Dumfries werd in het zestienmetergebied neergelegd door Obispo en scheidsrechter Danny Makkelie legde de bal op de stip. Sam Lammers schoot de strafschop binnen: 1-1. PSV kreeg vleugels na de gelijkmaker en niet veel later werd het zelfs 1-2. Gakpo kwam vanaf de linkerkant naar binnen en schoot via de binnenkant van de paal raak.

image

Daardoor moest Vitesse voor het eerst in de achtervolging. Via Oussama Tannane kregen de Arnhemmers een goede mogelijkheid, maar zijn vrije trap van zo’n twintig meter ging naast het doel van Unnerstall. In de slotfase perste Vitesse er nog een offensief uit en een volley van Matavž ging maar net over. De gelijkmaker viel helaas niet meer, waardoor de Arnhemmers de zege aan PSV moesten laten.

image

Volgende week zaterdag 29 februari (19.45 uur) speelt Vitesse een uitduel vs PEC Zwolle. De eerstvolgende thuiswedstrijd van Vitesse is op zaterdag 7 maart. Dan is FC Twente om 19.45 uur de tegenstander in GelreDome.

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair