fbpx

Historische Arnhemse aprilgrappen: Japans Openluchtmuseum en de filmdiva die niet kwam

Het is zondag 1 april. Traditioneel is dit de dag waarop iedereen grappen met elkaar uithaalt. In Arnhem zijn er in de loop van de tijd verschillende bedacht. Wij doken de geschiedenis in en vonden er twee.

1987: Japans dorp in Openluchtmuseum

Op de foto uit 1987 in NRC handelsblad is het te zien op de bewegwijzering: ‘Japans dorp’.

In 1987 stonden alle media er bol van: het Nederlands Openluchtmuseum opende een Japans dorp. Waarom? Toenmalig minister van Cultuur Elco Brinkman (CDA) vond vanwege een bezuinigingsronde dat het Arnhemse museum maar dicht moest. Veel te duur!

De directie is toen maar over de grenzen gaan kijken, zeiden ze. “Japan bleek wel bereid te zijn geld in het museum te steken en kreeg in ruil daarvoor een Japans dorp aangeboden”, zei een woordvoerder op 1 april 1987 in NRC Handelsblad. Er stonden zelfs bordjes die naar het niet-bestaande museum verwezen! Wat Brinkman uiteindelijk heeft besloten kan ik zo snel niet terugvinden. Feit is dat het Openluchtmuseum nog altijd bestaat.

1932: Wereldberoemde filmdiva komt naar Arnhem

Ooit gehoord van de Oostenrijkse actrice Liane Haid? In de jaren 30 was ze wereldberoemd. Toen bioscoop Luxor dan ook met veel tromgeroffel aankondigde dat de diva op 1 april 1932 op station Arnhem zou aankomen, stond het plein ervoor zwart van het volk. “Verscheidenen waren bewapend met bloemen om ze de actrice te kunnen offreren”, schreven de kranten.

Er stond zelfs een koets klaar, met een keurig gekleed ontvangstcomité en een cameraman met draaiende camera. Dat was voor die tijd een attractie op zich! Gretig lieten Arnhemse jongens en meisjes zich filmen. In de uitgelopen 1000-koppige menigte deelde een jonge werknemer  van Luxor foto’s van Haid en vrijkaartjes uit. Dit ‘jongmensch’ werd zo belaagd door belangstellenden, dat de politie hem moest ontzetten.

Maar waar bleef de filmdiva nu? Op gegeven moment reed het rijtuig met de keurige heren op topsnelheid weg, zonder Haid. Luxor-personeel deelde toen flyers uit met daarop de mededeling dat de Oostenrijkse te bijgelovig was om op vrijdag 1 april te reizen. Wie haar toch wilde zien kon terecht in Luxor, want daar draaide een film met haar in de hoofdrol! De camera bleek te zijn gebouwd van oude sigarenkistjes.

Meer nieuws?


 

 

 

 

Reacties

Reacties

Back to top