fbpx
Connect with us

Nieuws

Hoe werkt de blockchain? Een snelle uitleg

We weten allemaal dat blockchain een hot topic is op dit moment, maar het is belangrijk om het echt te begrijpen, zodat je het potentieel kunt herkennen. 

Bij traditionele financiële transacties is er een “vertrouwde” (gecentraliseerde) derde partij die verantwoordelijk is voor de controle van een transactie. 

Als u bijvoorbeeld geld naar iemand anders stuurt, zal dit door een bank worden geverifieerd en de bank zal hiervoor kosten in rekening brengen.

De blockchain is echter een open-source technologie die de noodzaak van een tussenpersoon bij het maken van transacties wegneemt. In plaats daarvan worden de gegevens van elke transactie opgeslagen in een “blok van blockchain” die blok is voorzien van een tijdstempel en aan elkaar zijn gekoppeld om een “keten” te vormen.

Alle gegevens die in de keten zijn opgeslagen kunnen niet worden gewijzigd of verwijderd, wat betekent dat ze voor altijd veilig en onveranderbaar zijn. 

Het is een grootboek van transacties dat, in plaats van op één specifieke (gecentraliseerde) locatie te worden opgeslagen, wordt opgeslagen en gecodeerd op duizenden computers over de hele wereld. Dit vertrouwde digitale grootboek is zichtbaar voor alle deelnemers en toont elk element van de transactie.

Hierdoor is het niet meer nodig om te vertrouwen op een tussenpersoon om make veilige transacties.

Het is niet nodig om een bank te vertrouwen. Zolang de transactie wordt vastgelegd, kan iedereen het zien en tot een consensus komen om het te verifiëren.

Dus, bijvoorbeeld, als u Bitcoin naar een vriend wilt sturen, dan is de transactie gewoon een stukje code. Nadat u hebt gecontroleerd of u genoeg Bitcoin in uw digitale portemonnee hebt, zou er staan dat u een X-bedrag aan uw vriend hebt gestuurd. Dit is een digitaal contract dat zichzelf versterkt, zonder dat er een controlerende instantie nodig is. (Vandaar de term “gedecentraliseerd.”)

Daar zijn vele voordelen aan verbonden, waaronder:

  • Het systeem is onveranderlijk. Geen enkele partij kan wijzigingen in de gegevens aanbrengen.
  • Het is onmogelijk om het systeem te corrumperen. Het netwerk is gebaseerd op consensus, wat het onmogelijk maakt om te knoeien.
  • Het systeem is veilig, omdat het geen centraal faalpunt heeft. Dit beschermt het tegen hack-aanvallen.
  • Er is ook geen risico op downtime. De app zal nooit plat gaan en kan niet worden uitgeschakeld.

Dit artikel legt het concept uit met de analogie van een dorp. In het traditionele systeem is één persoon in het dorp verantwoordelijk voor het bijhouden van alle transacties op een grootboek (wat deze persoon vatbaar maakt voor omkoping en de verleiding om vergoedingen te vragen voor zijn dienst). In een blockchain systeem houdt iedereen in het dorp zijn eigen grootboek bij en komt dan samen op het dorpsplein om te controleren door hun grootboeken tegen elkaar te controleren.

De wereld is natuurlijk geen klein dorp. Er waren computerprogramma’s nodig om dit dorpsplein systeem op een schaalbare manier te kunnen maken, zodat het gebruikt kon worden voor wijdverbreide toepassingen over de hele wereld.

2 Toepassingen van de Blockchain

De blockchain technologie heeft veel potentieel en is niet alleen van toepassing op de financiële wereld. Het kan worden gebruikt in elke multi-stap (hoge waarde) transactie waar het essentieel is om zichtbaarheid en traceerbaarheid te hebben. Daarom is het jammer dat er zoveel negatieve reclame is rond Bitcoin toepassingen waarbij mensen geld verliezen. Terwijl de blockchain technologie de weg naar de toekomst is. 

Toepassing 1: Elektronisch stemmen

De grootste belemmering om verkiezingsprocessen online te krijgen, is volgens de tegenstanders ervan, de veiligheid. Met behulp van de blockchain kan een kiezer controleren of zijn of haar stem met succes is overgebracht, terwijl hij of zij anoniem blijft voor de rest van de wereld. In 2014 werd de Liberale Alliantie, een politieke partij in Denemarken, de eerste organisatie die gebruik maakte van de blockchain om te stemmen. 

Toepassing 2: Digitale identiteit 

Blockchain technologie maakt het traceren en beheren van digitale identiteiten zowel veilig als efficiënt, wat resulteert in een naadloze aanmelding en minder fraude.

Of het nu gaat om bankieren, gezondheidszorg, nationale veiligheid, burgerschapsdocumentatie of online retailing, identiteitsauthenticatie en -autorisatie is een proces dat onlosmakelijk verbonden is met handel en cultuur wereldwijd.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Nieuws

VVD-Wethouder Van der Zee ‘Hier kan ook een moskee of GGZ-instelling komen’

Donderdag 20 februari was in een SP-filmpje te zien hoe VVD-Wethouder Roeland van der Zee boze reacties kreeg op zijn uitspraak “Als Moviera van de aankoop afziet, dan staat het penseel in de verkoop met een maatschappelijke bestemming. Dan kan er een moskee of GGZ-instelling op komen.”

Foto: Screenshot filmpje SP Arnhem – Facebook

Een pijnlijke situatie ontstond er donderdag avond in de wijk Elderveld. Daar wil het stadsbestuur een bos kappen om een nieuwbouw opvang te bouwen van de vrouwenopvang Moviera. Buurtbewoners zien liever dat de nog leegstaande panden of bouwkavels gebruikt worden. VVD-Wethouder Roeland van der Zee probeerde tijdens een informatieavond de verkoop te verdedigen en maakte een flinke uitglijder door tegen de bewoners te zeggen dat als ze eventueel ook een moskee of een GGZ-instelling kunnen verwachten als ze de verkoop niet steunen. Dit zorgde voor een hoop boze reacties bij de aanwezige wijkbewoners.

Boze reacties

Onder het filmpje staan negatieve reacties zoals: ‘Het was een diep trieste avond! De wethouder vond, ” nee daar geef ik geen antwoord op” een prima reactie op vragen. Al maanden liggen er vragen, vandaag zou eindelijk antwoord komen. Niets van waar.” en “Oh…U dreigt met een GGZ instelling? Beetje last van discriminatie en valse beeldvorming? Schandalig!!!” Op de laatste reactie reageerde de SP met “Ja en dan te bedenken dat hij ook nog de wethouder zorg is…”.
Ook Fractievoorzitter Talip Aydemir van DENK Verenigd Arnhem is verbaasd over Wethouder Roeland van der Zee! “Bizar dat een Wethouder zo schandalige uitspraak doet over moskee gebouw en indirect dreigt met de komst van een moskee. Ik hoop echt dat dit een misverstand is en dat hij het anders bedoelde. Is dit een uitspraak van het college? Of een fout van de wethouder. Geen historisch besef helaas”

Moviera

Stichting Moviera wil komend jaar in Arnhem-Zuid beginnen met de bouw van een crisisopvang van maximaal honderd vrouwelijke slachtoffers van huiselijk geweld. Het gaat om een gebouw met twee verdiepingen aan de Wassenaarweg. Hier moet ook het hoofdkantoor in terecht komen.

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Familievoorstelling GEK GEZICHT van Introdans vol technologie en humor

Op zaterdag 7 maart gaat de fantasierijke familievoorstelling GEK GEZICHT in première in Stadstheater Arnhem. Met deze voorstelling richt Introdans de schijnwerpers op choreografen Alexander Ekman en David Middendorp. GEK GEZICHT is tot en met 30 mei te zien in de Nederlandse theaters.

Foto: Introdans – Hans Withroos

De choreografen Ekman en Middendorp hebben een heel eigen stijl en bijzondere werkwijze. Beiden staan bekend om de heerlijke, aanstekelijke humor in hun producties. En beiden zijn internationaal buitengewoon succesvol. De Zweed Alexander Ekman wordt vooral geroemd om zijn timing en de theatrale gekkigheid in zijn choreografieën. In GEK GEZICHT danst Introdans zijn Swingle Sisters en WHIM, Fractured Fairytale. Het werk van David Middendorp trekt de aandacht vanwege de wijze waarop deze jonge Nederlander dans en animatie combineert. Voor GEK
GEZICHT creëert Middendorp een nieuw duet: Wereldleiders. Daarnaast is zijn Blue Journey te zien en het voor Introdans nieuwe Face Machine.

Nieuw werk van David Middendorp: Wereldleiders

Speciaal voor de voorstelling GEK GEZICHT creëerde choreograaf David Middendorp een nieuw duet: Wereldleiders. Het verbeeldt een debat tussen twee extreem machtige mensen. Middendorp liet zich inspireren door handbewegingen van politici en vertaalde die naar dans. Ook in dit nieuwe ballet maakt hij gebruik van vernieuwende technologie. De dansers bewegen als marionetten in een game-achtige setting, waarbij de reële en virtuele werkelijkheid elkaar beïnvloeden. Om dit mogelijk te maken, zijn 17 camera’s in het decor verstopt en staan de coulissen vol met computers. Dit ballet is een coproductie van Introdans en Another Kind of Blue.

Middendorp startte zijn professionele danscarrière bij Introdans en danste vervolgens bij verschillende gezelschappen. Hierna besloot hij om zich volledig op zijn eigen werk te concentreren. Zijn doorbraak bij het grote publiek kwam na de televisietalentenjacht America’s Got Talent. Inmiddels is Middendorp zijn eigen stichting begonnen van waaruit hij zijn choreografieën produceert: Another Kind of Blue. Zijn werk onderzoekt de grenzen van de combinatie van dans en techniek. “Als ik een voorstelling maak die altijd perfect werkt, heb ik niet genoeg risico genomen” Inmiddels heeft hij drie werken voor Introdans gecreëerd en er staan er al meerdere van hem op het repertoire.

Data

GEK GEZICHT Première zal op 7 maart 2020 plaatsvinden in het Stadstheater Arnhem. Overige speelperiode zal t/m 30 mei 2020
in Nederlandse theaters te zien zijn. Meer info op introdans.nl

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Provincie Gelderland selecteert Museum Arnhem en Museum Het Valkhof voor landelijke subsidie

Mondriaan

Museum Arnhem en Museum het Valkhof zijn door de Provincie Gelderland voorgedragen om, voor een periode van vier jaar, jaarlijks een aanvullende subsidie van € 250.000,- te ontvangen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Samen dienden de musea een plan in voor een vierjarig programma van aanvullende activiteiten gericht op het museumpubliek van de toekomst. Elke provincie mag één project voordragen aan het ministerie. Het is de eerste keer dat deze musea hiervoor in aanmerking komen. 

Zowel Museum Arnhem als Museum Het Valkhof zit middenin in een proces van vernieuwing. Museum Arnhem wordt komende tijd verbouwd om beter aan te sluiten bij de wensen van deze tijd en presenteert zijn collectie straks op een meer eigentijdse manier en voor een groter publiek. Het Valkhof heeft plannen om gebouw en programma beter te laten aansluiten bij een bredere doelgroep. De musea delen de ambitie om een nieuw publiek aan zich binden: zowel jong als diverser. Saskia Bak, directeur van Museum Arnhem: “Iedereen moet zich straks welkom kunnen voelen in onze musea. Door samen te werken hebben we extra slagkracht om innovatief te werk te gaan en zetten we bovendien onze regio stevig op de culturele kaart van Nederland.” 

Publiek van de toekomst

In de toekomst willen de musea de nieuwe publieksgroepen al in een vroeg stadium bij tentoonstellingen en activiteiten betrekken. Het doel hiervan is dat nieuwe doelgroepen, zoals jongeren, zich meer betrokken voelen bij de musea en dat de programma’s beter aansluiten bij hun perspectieven en verwachtingen. Hedwig Saam, directeur van Museum Het Valkhof: “In plaats van een ‘artist in residence’ kun je een ‘public in residence’ bij ons verwachten”. Het plan van de musea wordt, met de voordracht van de provincie, eind februari ingediend bij het ministerie. De musea krijgen eind 2020 te horen of ze ook daadwerkelijk in aanmerking komen voor de subsidie.  

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair