fbpx
Connect with us

Nieuws

Hoe werkt de blockchain? Een snelle uitleg

We weten allemaal dat blockchain een hot topic is op dit moment, maar het is belangrijk om het echt te begrijpen, zodat je het potentieel kunt herkennen. 

Bij traditionele financiële transacties is er een “vertrouwde” (gecentraliseerde) derde partij die verantwoordelijk is voor de controle van een transactie. 

Als u bijvoorbeeld geld naar iemand anders stuurt, zal dit door een bank worden geverifieerd en de bank zal hiervoor kosten in rekening brengen.

De blockchain is echter een open-source technologie die de noodzaak van een tussenpersoon bij het maken van transacties wegneemt. In plaats daarvan worden de gegevens van elke transactie opgeslagen in een “blok van blockchain” die blok is voorzien van een tijdstempel en aan elkaar zijn gekoppeld om een “keten” te vormen.

Alle gegevens die in de keten zijn opgeslagen kunnen niet worden gewijzigd of verwijderd, wat betekent dat ze voor altijd veilig en onveranderbaar zijn. 

Het is een grootboek van transacties dat, in plaats van op één specifieke (gecentraliseerde) locatie te worden opgeslagen, wordt opgeslagen en gecodeerd op duizenden computers over de hele wereld. Dit vertrouwde digitale grootboek is zichtbaar voor alle deelnemers en toont elk element van de transactie.

Hierdoor is het niet meer nodig om te vertrouwen op een tussenpersoon om make veilige transacties.

Het is niet nodig om een bank te vertrouwen. Zolang de transactie wordt vastgelegd, kan iedereen het zien en tot een consensus komen om het te verifiëren.

Dus, bijvoorbeeld, als u Bitcoin naar een vriend wilt sturen, dan is de transactie gewoon een stukje code. Nadat u hebt gecontroleerd of u genoeg Bitcoin in uw digitale portemonnee hebt, zou er staan dat u een X-bedrag aan uw vriend hebt gestuurd. Dit is een digitaal contract dat zichzelf versterkt, zonder dat er een controlerende instantie nodig is. (Vandaar de term “gedecentraliseerd.”)

Daar zijn vele voordelen aan verbonden, waaronder:

  • Het systeem is onveranderlijk. Geen enkele partij kan wijzigingen in de gegevens aanbrengen.
  • Het is onmogelijk om het systeem te corrumperen. Het netwerk is gebaseerd op consensus, wat het onmogelijk maakt om te knoeien.
  • Het systeem is veilig, omdat het geen centraal faalpunt heeft. Dit beschermt het tegen hack-aanvallen.
  • Er is ook geen risico op downtime. De app zal nooit plat gaan en kan niet worden uitgeschakeld.

Dit artikel legt het concept uit met de analogie van een dorp. In het traditionele systeem is één persoon in het dorp verantwoordelijk voor het bijhouden van alle transacties op een grootboek (wat deze persoon vatbaar maakt voor omkoping en de verleiding om vergoedingen te vragen voor zijn dienst). In een blockchain systeem houdt iedereen in het dorp zijn eigen grootboek bij en komt dan samen op het dorpsplein om te controleren door hun grootboeken tegen elkaar te controleren.

De wereld is natuurlijk geen klein dorp. Er waren computerprogramma’s nodig om dit dorpsplein systeem op een schaalbare manier te kunnen maken, zodat het gebruikt kon worden voor wijdverbreide toepassingen over de hele wereld.

2 Toepassingen van de Blockchain

De blockchain technologie heeft veel potentieel en is niet alleen van toepassing op de financiële wereld. Het kan worden gebruikt in elke multi-stap (hoge waarde) transactie waar het essentieel is om zichtbaarheid en traceerbaarheid te hebben. Daarom is het jammer dat er zoveel negatieve reclame is rond Bitcoin toepassingen waarbij mensen geld verliezen. Terwijl de blockchain technologie de weg naar de toekomst is. 

Toepassing 1: Elektronisch stemmen

De grootste belemmering om verkiezingsprocessen online te krijgen, is volgens de tegenstanders ervan, de veiligheid. Met behulp van de blockchain kan een kiezer controleren of zijn of haar stem met succes is overgebracht, terwijl hij of zij anoniem blijft voor de rest van de wereld. In 2014 werd de Liberale Alliantie, een politieke partij in Denemarken, de eerste organisatie die gebruik maakte van de blockchain om te stemmen. 

Toepassing 2: Digitale identiteit 

Blockchain technologie maakt het traceren en beheren van digitale identiteiten zowel veilig als efficiënt, wat resulteert in een naadloze aanmelding en minder fraude.

Of het nu gaat om bankieren, gezondheidszorg, nationale veiligheid, burgerschapsdocumentatie of online retailing, identiteitsauthenticatie en -autorisatie is een proces dat onlosmakelijk verbonden is met handel en cultuur wereldwijd.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Nieuws

Veteraan Bill Millington overleden

Op woensdag 27 mei is de 95-jarige Bill Millington overleden. De veteraan vocht tijdens de slag om Arnhem. Hij is de vierde Arnhem veteraan die in korte tijd deze maand overleed.

Op 95-jarige leeftijd is veteraan Bill Millington overleed op 27 mei. Bill sprong tijdens de tweede dropping op de Ginkels heide op maandag 18 september 1944. Bill was actief bij de 8th Parachut Battalion of the 6th Airborne Division. Tijdens zijn dropping werd Bill en zijn collega’s onder vuur genomen door de Duitsers die hen stonden op te wachten.

Foto van Bill Millington tijdens zijn dienst

Uiteindelijk is Bill gevangen door de Duitsers en geplaatst in Krijgsgevangenenkamp Mühlberg. Deze kamp ligt aan de Poolse grens in Duitsland en stond bekend om de slechte condities. Op 23 april 1945 is kamp Mühlberg door de Russen bevrijd.

Bill is onlangs jarig geweest op 20 mei en werd 95 jaar.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Commissaris van de Koning bezoekt Pleyade-locatie Malburgstaete

Op zaterdag 30 mei bracht John Berends, commissaris van de Koning in Gelderland, een bezoek aan Malburgstaete in Arnhem. Dit is een van de twaalf locaties van ouderenzorgorganisatie Pleyade. De commissaris bezocht de locatie vanwege de versoepeling van de bezoekregeling rondom het coronavirus.

Foto: Pleyade

Tijdens het bezoek sprak de commissaris (rechts op de foto) met bewoners, waaronder cliëntenraadsleden, en medewerkers van de locatie over de impact van de coronamaatregelen op het leven. Ook spraken zij uitgebreid over hoe het is om weer voorzichtig bezoek te mogen ontvangen. “We vinden het erg fijn dat we elke week iemand anders op bezoek kunnen krijgen.”, aldus de bewoners. Iets waarover de commissaris vol lof sprak: “Pleyade bekijkt, binnen de maatregelen, de mogelijkheden en niet de onmogelijkheden. De spreek-luisterverbinding, of zoals de bewoners hem noemen ‘de babbeltent’, vind ik daar ook een mooi voorbeeld van.” Ook was de commissaris getuige van hoe bewoonster mevrouw Otten weer voor het eerst sinds de verplichte locatiesluiting bezoek ontving. Haar zus kwam langs. Het was een bijzonder weerzien.

De gesprekken vonden volgens de richtlijnen plaats in de speciaal ingerichte ontmoetingsruimte waar bewoners ook hun familieleden ontvangen. “Ik ben dankbaar dat ik een ochtend in het gezelschap van deze hartelijke mensen mocht zijn. Ik heb gezien wat de maatregelen met mensen doen, maar ook gezien hoe je hier als ouderenzorgorganisatie op een goede manier mee om kunt gaan.”, aldus de commissaris.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Gemeentelijke handhaver gewond door geweld

Op donderdag 28 mei zijn twee handhavers van de gemeente belaagd door een man. Eén handhaver raakte lichtgewond en moest ter controle naar het ziekenhuis.

Foto: politie

Het gebeurde rond 21:40 uur ter hoogte van het Willemsplein. De man die de handhavers belaagde, is door de politie aangehouden. Het gaat om een 19-jarige man uit Velp. Op dat moment waren er een aantal omstanders in de buurt. De politie hoopt dat deze getuigen zich willen melden bij de politie. Dat kan via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem).

‘Gaat alle perken te buiten’

De burgemeester Ahmed Marcouch, zegt over het geweld: “Deze lafhartige daad gaat alle perken te buiten. Blijf van handhavers af. De impact van geweld is groot, dat merk je meteen als je ze spreekt. Goed dat de vermoedelijke dader is gepakt. Ik roep mensen die iets hebben gezien op om contact op te nemen met de politie.”

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair