fbpx
Connect with us

Archief

Hotspot in park Sonsbeek: Stadsvilla Sonsbeek

Het is al bijna weer vier jaar geleden dat de Stadsvilla is overgenomen. Bij sommigen nog bekend als de “Witte Villa”. De visie van de ondernemers was het toegankelijker maken van de voor vele Arnhemmers toch wel iconische plek. Afgelopen jaren hebben wij van Ik Hou Van Arnhem veel voorbij zien komen; bruisende clubnachten, culinaire foodfestivals, hippe bruiloften en de eerste editie van het Flow Freedom Bevrijdingsfestival. Ook op de televisie was de Stadsvilla goed in beeld: onder andere met de komst van Koning Willem Alexander tijdens de beeldententoonstelling Sonsbeek Internationaal.
Voor ons hèt moment om een vorkje te gaan prikken in het Grand Café van de Stadsvilla en de proef op de som te nemen. In het park wordt gezellig gebarbecued terwijl wij de drempel overstappen van de statige villa. Een vriendelijke ober komt ons tegemoet lopen en verwelkomd ons.
We vragen hem naar de opvallende stoel in de hal; hij verteld ons enthousiast over de inrichting van de Stadsvilla. De entree is een etalage van bekende Arnhemse designers zoals Lenneke Wispelwey, De Vorm en  Masha Bakker Matijevic. De link tussen de stad wordt duidelijk. Vervolgens neemt de ober ons mee naar de tafel in de serre waar we uitleg krijgen over de kaart. We kiezen voor de maandelijks wisselende kaart. Als voorgerecht neem we de biologische steak tartaar en een gegratineerde geitenkaas. Beiden een goede keus blijkt; en we worden nieuwsgierig naar het hoofdgerecht. We kiezen de Roodbaars en de Sonsbeek prime steak, beide ook biologisch en ook deze gerechten vallen zeer goed in de smaak. En dan het dessert; hoewel we voldoende hadden gegeten waren we toch wel heel benieuwd naar het „Snickers” dessert. Voor ons wederom een hoogtepuntje. Alle componenten op bord bij elkaar zorgen voor het perfecte dessert om deze avond mee af te sluiten.
Is er een minpuntje te noemen? Deze hebben wij niet gevonden behalve dat de gerechten maandelijks wisselen wat dus betekent dat er straks weer andere gerechten op de kaart staan en we waarschijnlijk dit heerlijke Snickers dessert niet meer kunnen proeven.  Van de ober, wat later de eigenaar bleek te zijn, kregen we nog een kleine scoop mee: Amsterdam weet de Stadsvilla inmiddels ook te vinden. Op 23 september komt de Vondeldisco naar de Stadsvilla. Een  ‘silent-disco’ op het terras van de villa!
Wij vragen ons af: „waarom zijn wij hier nog niet geweest?”. Ondanks dat het in het centrum ligt zijn we er toch nog vaak langs gelopen. Na ons diner in de Stadsvilla kunnen wij zeggen dat we voor de Stadsvilla graag de Hartjesberg in Park Sonsbeek oplopen. Of je nu een fijnproever bent, van design houdt of gewoon wilt genieten van het mooie uitzicht op het terras met een goede cappuccino of een speciaal biertje: Stadsvilla Sonsbeek is wat ons betreft met vlag en wimpel geslaagd!Meer nieuws?

 

Reacties

Reacties

Archief

Reenactment weekend bij Arnhems Oorlogsmuseum

Het Arnhems Oorlogsmuseum organiseert in samenwerking met E.T.O.R. 40-45 van vrijdag 21 juni tot en met zondag 23 juni een reenactment weekend. Het evenement vindt plaats in het kader van de 25-jarige huisvesting van het museum op de huidige plek en 75 jaar Market Garden. E.T.OR. staat voor European Theater of Operations Reenactment 40-45 Met reenactment wordt een zo reëel mogelijk beeld gecreëerd van de activiteiten die legeronderdelen doormaken in oorlogstijd.

De doelstelling van E.T.O.R. is de geschiedenis en herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden, zowel vanuit de kant van de geallieerden als van Duitse zijde. De organisatie bestaat uit een aantal werkgroepen die verschillende geallieerde uitbeeldingen hebben: US Airborne, Belgische SAS en een Canadese infanterie.

E.T.O.R. 40-45 is aangesloten bij het LPLG, Landelijk Platform Levende Geschiedenis. De activiteiten beginnen zijn van 21 juni tot en met 23 juni om 09.00 uur, het museum sluit dagelijks om 17.00 uur. Het Arnhems Oorlogsmuseum is gevestigd aan de Kemperbergerweg 780.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Indringende opera over het lot van Joodse bootvluchtelingen

Foto: Wikipedia

In het kader van 75 jaar Vrijheid is van 10 t/m 15 september de Nederlandstalige opera St Louis Blues te zien in Musis Arnhem. De opera is gebaseerd op ware gebeurtenissen in 1939, toen ruim 900 Joodse bootvluchtelingen uiteindelijk de dood vonden. Op indringende wijze stelt de opera de omgang met bootvluchtelingen aan de kaak.

In 1939 voer het passagiersschip de St. Louis af van de haven van Hamburg naar Havana met 937 Joodse passagiers aan boord. De vluchtelingen hopen zich in veiligheid te brengen door in Cuba een inreisvisum voor de VS te bemachtigen. Wat begint als een tocht vol euforie eindigt in deceptie: Cuba, de VS, Canada en Zuid-Amerika sluiten hun grenzen voor vluchtelingen. Na twee weken ronddobberen keert het schip noodgedwongen terug naar Europa, waar voor de meesten hetzelfde lot wacht als voor miljoenen Joden ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

Her-over-denking

De opera St. Louis Blues werd in 1995 voor het eerst geproduceerd door Theaterproductiehuis InDependance en orkest de ereprijs met steun van Schouwburg Arnhem. In de regie van Paul Binnerts werden 21 voorstellingen gespeeld in de grote theaters van Nederland. De voorstellingen coïncideerden met de 50-jarige herdenking van de bevrijding van Nederland.

Verleden en heden

Zowel tijdens de 50-jarige als tijdens de aankomende 75-jarige Herdenking heeft de opera nauwelijks aan actualiteit ingeboet. Ook vandaag de dag is het lot van bootvluchtelingen ongewis. De opera maakt de overeenkomsten tussen het gruwelijke lot van de passagiers van de St. Louis in 1939 en bootvluchtelingen anno nu pijnlijk zichtbaar en zet daarmee aan tot her-over-denking.

De 8 voorstellingen vinden plaats in Musis Arnhem van 10 t/m 15 september 2019

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Archief

Boels Ladies Tour eindigt in Arnhem

Foto: Boels Rental Ladies Tour

Het slotweekeinde van de Boels Ladies Tour wordt dit jaar verreden in de provincie Gelderland. Op zaterdag 7 september rijdt het peloton van Arnhem naar Nijmegen, de dag nadien zijn start- en finishplaats omgedraaid.

Voor beide etappes zijn twee geheel verschillende parcoursen uitgetekend. Op zaterdag 7 september start de elite van het vrouwenpeloton om 10.45 uur aan de Walburgstraat bij het stadhuis van Arnhem. De rensters krijgen 135,6 kilometer voor de wielen en finishen net na tweeën aan de Waalkade in Nijmegen. Het parcours voert langs de oostkant van Gelderland en doet plaatsen aan als Otterlo, Ede, Veenendaal, Rhenen, Kesteren, Lienden, Tiel, Wamel, Appeltern, Overasselt en Groesbeek. Een dag later is een parcours bedacht van 153,6 kilometer. De start is om 10.00 uur op de Grote Markt in Nijmegen, de aankomst is voorzien net voor de klok van twee op de Zijpendaalseweg in Arnhem bij Park Sonsbeek. Dit keer wordt de westzijde van de provincie aangedaan met doorkomsten door Lent, Gendt, Huissen, Westervoort, Angerlo, Hummelo, Zelhem, Veldhoek, Vorden, Baak, Doesburg, Ellecom en De Steeg. Er worden vervolgens in Arnhem nog drie plaatselijke ronden van telkens negen kilometer verreden.  

Kapstok

Geheel in de visie van Jan Markink gedeputeerde sport van de provincie Gelderland vinden er veel side events plaats rond de aankomsten van de Boels Ladies Tour, de enige Nederlandse etappekoers in de Women’s WorldTour van de internationale wielerbond UCI.  Zo dient dit sportevenement als kapstok om ook maatschappelijk een positieve bijdrage te leveren. De Boels Ladies Tour geeft daar met projecten voor vrouwen, jongeren, nieuwe Nederlanders en een promodorp bij de finish voor de inwoners van Gelderland en voor het bedrijfsleven een brede invulling aan. 

Promodorp bij Sonsbeek

Wethouder Jan van Dellen van Arnhem is blij en trots dat de finale van de Boels Ladies Tour in Arnhem plaatsvindt. “ Door de drie plaatselijke rondes is het een evenement dat het meer dan waard is om te bezoeken. Immers de beste wielrensters van de wereld komen maar liefst vier keer voorbij. Aan de rand van Park Sonsbeek bouwen we bovendien een promodorp waar de teambussen staan en waar allerhande vertier voor jong en oud is te beleven. Kortom reden genoeg om te komen genieten van topsport in sportstad Arnhem.” 

Nieuwe Waalkade

Wethouder Bert Velthuis van Nijmegen zegt uit te kijken naar de komst van de  enige meerdaagse UCI Women’s World Tour-wedstrijd in de Benelux. “Extra mooi is dat de finish op de geheel vernieuwde Waalkade is. Inwoners kunnen zo vanaf de vele terrassen genieten van de wielrensters en via de media kan iedereen zien hoe mooi de volledig verbouwde Waalkade is geworden. Voor Nijmegen is het van grote waarde dat de Boels Ladies Tour meer is dan alleen een sport evenement. Zo is het project om nieuwe Nederlanders in te zetten als verkeersregelaar een goede manier om deze mensen nog beter te laten integreren en een mooi voorbeeld hoe een sportevenement ook een maatschappelijke bijdrage kan leveren.”  

Het etappeschema van de UCI Women’s World Tour Boels Ladies Tour is nu compleet en ziet er als volg uit;
Dinsdag 3 september; Sittard-Geleen – Proloog
Woensdag 4 september; Stramproy-Weert
Donderdag 5 september; Gennep-Gennep
Vrijdag 6 september; Nijverdal-Nijverdal
Zaterdag 7 september; Arnhem-Nijmegen
Zondag 8 september; Nijmegen-Arnhem

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair