fbpx
Connect with us

Nieuws

Impuls voor buurthuizen in negen wijken

Malburgen Immerloo

Elf initiatieven in negen Arnhemse wijken krijgen van de gemeente financiële ondersteuning om bijvoorbeeld hun buurthuis of ontmoetingsruimte te verbeteren. De gemeente heeft daar jaarlijks €500.000 voor beschikbaar. ‘Buurtgenoten willen elkaar graag ontmoeten. Als mensen elkaar kennen, prettig met elkaar omgaan en elkaar helpen, ervaren ze meer verbinding. En mensen die in hun buurt meer verbinding ervaren zijn gelukkiger, vertelt wethouder Welzijn en Wijken Martien Louwers.

Foto: CC0

De buurthuizen en ontmoetingsplekken zijn geselecteerd aan de hand van enkele criteria. Zo hebben kwetsbare wijken met weinig ontmoetingsplaatsen voorrang. Het moet voor inwoners betaalbaar zijn om er gebruik van te maken. Ook geven we voorrang aan mensen die verder weinig andere mogelijkheden hebben. We dragen bij aan verbouwingskosten of aan aanvullende huurkosten en facilitair beheer. Zo wordt in Presikhaaf de inrichting van buurthuis de Oosthof aangepast aan de behoeften van de bezoekers. De uitstraling van de ‘huiskamer’ wordt hierdoor gemoderniseerd. Door de aanpassing wordt het wijkcentrum ook geschikt voor gebruik door groepen kinderen. Daarnaast wil het stichtingsbestuur De Bakermat het bestaande zalencentrum De Bakermat, gelegen onder de Diaconessenkerk), uitbreiden en voor meer bewoners toegankelijk maken.

Meer initiatieven

Begin 2020 is hebben de teams leefomgeving door heel de stad laten weten dat er aanvragen kunnen worden gedaan. Die zijn beoordeeld en besproken met een klankbordgroep waarin bewoners deelnemen die actief betrokken zijn in de wijken. De elf initiatieven zijn verspreid over de hele stad, zoals het Huis voor de Wijk in Malburgen, Kunst op de bult in de Geitenkamp, de Bakermat Noord-West in Hoogkamp en de Omnibus in Schuytgraaf. Het blijft overigens niet bij deze elf. Er zijn meer initiatieven die werken aan een voorstel, deze komen mogelijk later dit jaar in aanmerking voor een bijdrage. Er kunnen voor 1 november 2020 nieuwe aanvragen worden gedaan. ‘Dit is dus nog maar het begin’, zegt Louwers.

‘Samen met inwoners’

‘Het mooie hiervan vind ik ook dat we het écht samen met de inwoners doen. Zij leveren de ideeën’, aldus Louwers. ‘Vrijwilligers werken hard om van hun buurthuis een succes te maken. Het is mooi om te zien dat we om deze manier kunnen bijdragen aan wat zij doen. Via de teams leefomgeving sluiten we aan bij initiatieven die er waren in deze buurten en wijken. Zo worden dit echt ontmoetingsplekken door en voor de buurtgenoten.’

Corona

De plannen van de gemeente dateren al van voor de coronacrisis. Maar door deze crisis missen buurthuizen inkomsten en moeten ontmoetingsplekken op een creatieve manier worden ingericht om te kunnen voldoen aan de RIVM-richtlijnen. Het college heeft daarom besloten een deel van de beschikbare middelen te reserveren voor het opvangen van problemen. ‘We willen daarmee ervoor zorgen dat bestaande buurthuizen kunnen blijven voortbestaan’, aldus Louwers. ‘Tegelijkertijd willen we door met de bestaande nieuwe plannen en verbetervoorstellen, zodat Arnhem straks nog beter uit de crisis zal komen.’

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Nieuws

Rascha Nuijten directeur Future for Nature

Stichting Future For Nature presenteert vandaag de Nederlandse Rascha Nuijten (31 jaar) als directeur. Deze internationale natuurbehoudsstichting beloont elk jaar drie jonge, talentvolle natuurbeschermers met de Future For Nature Award én een geldbedrag van 50.000 euro per winnaar. Een internationale vakjury bestaande uit onafhankelijke natuurbeschermers selecteert de winnaars. 

Foto: Future for Nature

Stichting Future For Nature wil jonge, succesvolle natuurbeschermers verspreid over de hele wereld niet alleen belonen met internationale erkenning en waardering, maar ook een belangrijke financiële steun in de rug geven om hun hoopvolle werk voort te kunnen zetten. De stichting beloont daarnaast organisatorisch en bestuurlijk aanstormend talent. Ondanks haar nog relatief jonge leeftijd (31 jaar) heeft Rascha Nuijten al jarenlang waardevolle ervaring opgedaan in diverse functies bij Future For Nature. Haar toewijding, talent en doorzettingsvermogen worden nu beloond met haar aanstelling als directeur.

(Inter)nationale beroemdheden steunen het werk van Future For Nature

De Future For Nature Awards worden in 2021 voor de veertiende opeenvolgende keer uitgereikt in Koninklijke Burgers’ Zoo in Arnhem, één van de hoofsponsors sinds de oprichting van de stichting. De internationaal erkende natuurbeschermingsprijs werd in het verleden onder meer uitgereikt door iconen als Sir David Attenborough, dr. Jane Goodall, dr. Frans de Waal en Doutzen Kroes. Tijdens de tiende editie was Zijne Koninklijke Hoogheid Koning Willem-Alexander eregast. Meer informatie over het werk van de stichting en de 39 winnaars tot op heden is te vinden op www.futurefornature.org

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Politie: ‘steunkaartjes beroofde 10-jarige jongen kunnen via ons’

Vorige week is er een 10-jarige jongen beroofd van zijn 2 euro. De jongen is licht gewond geraakt. Vele Arnhemmers betreuren de situatie en willen de jongen een hart onder de riem steken. De politie wil hierin ondersteunen.

Foto: Politie

“Naar aanleiding van de beroving van de 10-jarige jongen een paar dagen geleden, krijgen wij van veel mensen het verzoek of zij via ons een opbeurend kaartje aan de jongen kunnen geven om hem een hart onder de riem te steken. Dit vinden wij een supermooi initiatief! Wij willen het verzamelen en volgende week aanbieden.

Mensen die een kaartje of wat anders willen achterlaten kunnen dit doen door op het bureau op de Beekstraat af te leveren of op te sturen naar Beekstraat 39, 6811 DW te Arnhem.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Ricciotti niet normaal!

Op zaterdag 22 augustus verzorgt het Ricciotti ensemble in openluchttheater De Pinkenberg een zomerconcert in niet-normale vorm. In het nieuwe normaal van de anderhalvemetersamenleving gaat dit unieke straatsymfonieorkest het experiment aan om op te treden in anderhalvemeteropstelling. Speciaal hiervoor organiseerde het Ricciotti een wedstrijd voor een nieuw muziekstuk voor orkest op anderhalve meter. Tijdens dit concert klinken de composities van de drie finalisten. Daarnaast kunt u genieten van muziek van Glinka, Bartók, René Froger, Mercer Ellington en Jurriaan Andriessen. Het concert is gratis maar reserveren is noodzakelijk. Bestel wel op tijd, want er zijn minder plaatsen dan gewoonlijk. Kaarten bestellen kan via de website van De Pinkenberg.

Foto: Ricciotti

Eind mei daagde het Ricciotti componisten uit een muziekstuk te schrijven voor musici op anderhalve meter. Ricciotti’s zakelijk leider Hannah Soepenberg vertelt hierover: “Het was geen standaard opdracht. Kandidaten moesten zelf nadenken over de opstelling van musici en dirigent. Ze moesten niet alleen de bladmuziek, maar ook een ruimtelijk plan indienen. Kennelijk triggerde deze uitdaging de inspiratie, want er waren maar liefst dertig inzendingen! Deze zijn beoordeeld op kwaliteit, inventiviteit, haalbaarheid én op ‘Ricciotti-teit’: is het stuk aansprekend, streetwise, een tikje brutaal en spreekt er toewijding uit? De drie beste muziekstukken voeren we uit tijdens dit concert.” 

Het zomerconcert in De Pinkenberg is het een na laatste concert van Ricciotti niet normaal!, de zomertournee van het Ricciotti ensemble. Het Ricciotti brengt symfonische muziek op plaatsen waar deze gewoonlijk niet klinkt, zoals zorginstellingen, asielzoekerscentra en opvanglocaties. Tijdens het concert gelden de coronamaatregelen van het openluchttheater. Deze zijn te vinden op de website van Openluchttheater De Pinkenberg.

Ricciotti niet normaal!  

Datum: zaterdag 22 augustus – 19.00 uur
Locatie: Openluchttheater De Pinkenberg, Rozendaal
Reserveren noodzakelijk via de website

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair