fbpx
Connect with us

Nieuws

Introdans blijft je bewegen

De coronacrisis is overal in Nederland. Mensen blijven verplicht thuis, en hopen gezond te blijven. Voor dansgezelschap Introdans betekent dit geen repetities, geen optredens, geen volle zalen. Maar geen dans, dat bestaat niet. De dansers dansen, vanuit huis. En de docenten van Introdans bereiken het publiek in de huiskamer.  

Foto: Introdans

Net na de première van de nieuwe familievoorstelling GEK GEZICHT werden alle theatervoorstellingen in het land geannuleerd. Midden in een druk theaterseizoen valt het opeens stil in de dansstudio’s van modern balletgezelschap Introdans.  Dansers, technici, kantoorpersoneel, iedereen moet verplicht thuisblijven om besmetting te voorkomen. Normaalgesproken repeteren de dansers van Introdans elke dag in de studio’s in Arnhem. Een aantal keer per week reizen ze ’s middags naar een theater in Nederland om daar ’s avonds een voorstelling te dansen. Net als topsporters is een dagelijkse training essentieel voor hen, voor hun fysieke en emotionele welzijn. Daarnaast organiseert Introdans normaal gesproken een groot aantal projecten zoals kijkjes achter de schermen, doe-mee-lessen, schoolvoorstellingen, dansprojecten, bedrijfstrainingen, Special Forces (een project met het Speciaal onderwijs), Silver MOVES ( danslessen voor 55+ers) etc. Al deze projecten kunnen nu niet doorgaan. 

Toch dansen

Dus nu wordt er gedanst vanuit huis. In geïmproviseerde studio’s in keukens en woonkamers blijven de dansers fit. Iedere danser heeft voor zichzelf een eigen programma samengesteld: yoga, wandelen, boksen, krachttraining of een barre aan de eettafel. Via social media en onze website wordt het publiek op de hoogte gehouden. Zo dansen de dansers in de videoboodschap We dance at home voor het publiek Het Debat, een choreografie van Ton Wiggers: https://youtu.be/-6UFq6Fm99E.

Daarnaast is De Introdans Thuisbioscoop in het leven geroepen met daarin reeds bestaande documentaires, zoals ‘Eindelijk Erkenning’ (2012) over oprichter Ton Wiggers en ‘Een leven lang Introdans’(2015) over artistiek directeur Roel Voorintholt. In de planning staan ook diverse interviews uit de serie NPO Dans en korte docu’s over de Ontmoetingen met bijzondere doelgroepen.  We publiceren teasers uit het balletrepertoire. Introdans Interactie laat vanaf volgende week  ook het publiek bewegen door via social media online danslessen aan te bieden. Voor de Vrienden van Introdans starten we een ‘Doe een ballet cadeau-service’: ze krijgen een lijst met balletclips waaruit ze mogen kiezen. Wij versturen namens hen die link aan een relatie van hen met een mooie wens.

Hommage aan Lucinda Childs 

Introdans zou nu met het hommageprogramma aan Lucinda Childs ICOON en de familievoorstelling GEK GEZICHT op tournee zijn. Alle voorstellingen van Introdans zijn voorlopig geannuleerd. Samen met alle theaters wordt gekeken naar andere momenten waarop Introdans weer in de theaters zal dansen. Artistiek directeur van Introdans, Roel Voorintholt, ervaarde zelf een aantal jaar geleden hoe helend kunst is, nadat hij herstelde van een zware hersenbloeding. “Juist in sombere tijden kan het kijken naar dans mensen gelukkig maken. Laten we hopen dat er snel weer live gedanst kan worden”. Tot die tijd hoopt Introdans mensen toch te kunnen bewegen en te inspireren met de kracht van dans. 

Blijf ook op de hoogte op introdans.nl, op facebookinstagramyoutubetwitter of linked-in en volg Introdans ook in tijden van corona.  

Meer Arnhem nieuws?


Reacties

Reacties

Nieuws

Autocoureur Rik Koen laat zich meteen gelden in Ford Fiesta Sprint Cup: eerste in de klasse en P2 algemeen!

Als rookie was hij vorig jaar al indrukwekkend succesvol in de Ford Fiesta Sprint Cup, afgelopen weekeinde liet de Arnhemmer Rik Koen zien dat hij dit seizoen één van de absolute smaakmakers is. De zestienjarige Arnhemmer won zondag op het circuit van Zandvoort de Junior-klasse en werd tweede overall. Daar was hij logischerwijs uitermate tevreden mee. Zeker omdat hij één van de jongste coureurs is in het zeer competitieve deelnemersveld.

Foto: RaceXpress.nl 

“Het is echt een topweekend geweest”, zei Rik zondag met een lach. “Dit is lekker beginnen hoor.” In de eerste race was hij tweede bij de Junioren geworden en vierde overall. Tijdens de tweede race
had hij in zijn klasse gewonnen en werd hij tweede overall. Bovendien had hij zich tijdens de kwalificatie naar de poleposition bij de Junioren getraind, goed voor een extra punt voor het kampioenschap.

De eerste race, die tegelijkertijd met de Belgische Fiesta Cup wordt gehouden, moest hij op de zevende plek starten. De eerste meters gingen vervolgens niet helemaal zoals hij had gehoopt. “Een
Belg kwam me voorbij. Dat was jammer natuurlijk. Maar even later won ik mijn positie terug.” Helaas raakte hij even later alsnog een paar plaatsen kwijt. “In de Hugenholtzbocht ben je de snelste als je de bovenste rij hebt, maar ik moest binnendoor en ik kon geen kant op. Daardoor verloor ik
twee plekken. Ik zat vast in een groepje. Toen ik er eindelijk uit was, reed ik tijden waarbij niemand in de buurt kon komen, op één rijder na. Toen reed ik naar twee andere jongens toe en heb ik die ingehaald. Ik ben drie seconden bij ze weggereden.”

Dat was nodig ook, want Rik had drie strafseconden gekregen omdat hij bij de start met zijn voorwielen net buiten zijn vak stond. “Dat had ik niet in de gaten. En dan ben ik toch nog tweede in mijn klasse en vierde overall geworden. Dus dat was goed.” Dat hij uitkomt in een zeer competitieve klasse, bleek wel tijdens de tweede race. “Ik was met twee
rijders in gevecht. Eén van hen ging eraf bij de Audi S-bocht. Hij tikte even het muurtje aan en toen was ik er voorbij. Daarna reed ik samen met de ander weg. Zo hebben we de race uitgereden en won ik de race in mijn klasse en werd ik tweede overall.”

Zijn nieuwe kledingsponsor zal er met genoegen naar hebben gekeken. Het Helmondse kledingbedrijf Bracket steunt de snelle coureur sinds kort. Sterker nog, Rik krijgt er zelfs een eigen kledinglijn. “Ze
zochten meer publiciteit en ze gunden mij dit”, legde hij uit. “Ik had hen zelf benaderd.” Binnenkort verschijnt dus racekleding van Rik Koen op de markt. “Maar ook nette polo’s, mondkapjes en petjes met mijn logo. Dat is wel gaaf. Ik kan ook aangeven wat ik mooi vind of wat niet.”

De komende races hoopt de talentvolle Arnhemmer zich uiteraard opnieuw te kunnen laten gelden. Dat het kampioenschap door de coronacrisis veel later van start is gegaan dan gepland, was voor Rik geen probleem. Bij hem geen gebrek aan wedstrijdritme, namelijk. “Ik heb al zes wedstrijden
gereden: de achtuursrace van Zandvoort gereden en vijf races in de PTC Racing Cup. Die rijd ik met Cor Euser. We hebben alle vijf de races tot nu toe gewonnen.”

Hij was het afgelopen weekeinde dan ook met veel zelfvertrouwen naar Zandvoort gekomen. “Ik had ook wel goede verwachtingen. De auto ligt veel beter op de weg dan vorig jaar. Maar het kan altijd beter. Ik ben in ieder geval alvast eerste in mijn klasse. En overall winnen moet ook kunnen!”

Meer Arnhem nieuws


Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Vanaf 1 september: flitsparkeren in de binnenstad

Vanaf 1 september start een proef waarbij bezoekers van de binnenstad kunnen ‘flitsparkeren’ op speciale ‘Shop&Go’-parkeerplaatsen. Op zo’n parkeerplaats mag je maximaal een half uur parkeren voor een korte boodschap. De proef duurt ruim een jaar en wordt vervolgens geëvalueerd. De gemeente heeft dit idee samen met Platform Binnenstad Arnhem (PBA) gezamenlijk uitgewerkt. In totaal komen er op 6 locaties 21 Shop&Go-plaatsen rondom de binnenstad.

‘Met deze plaatsen bieden we een nieuwe service aan bezoekers die met de auto naar de stad komen voor een korte boodschap. Omdat ze iets af willen geven of op willen halen. Of snel iets in één winkel willen kopen’, legt wethouder mobiliteit Roeland van der Zee uit. ‘Op deze speciale Shop&Go-plaatsen mogen ze dan maximaal een half uur staan. Daarna is de parkeerplaats weer vrij voor de volgende flitsbezoeker. Zo maken we de binnenstad weer iets gastvrijer.’

Betalen met parkeer-app

De 21 Shop&Go-plaatsen zijn straks te vinden bij het Roermondsplein, de Langstraat, de Rodenburgstraat, de Markt, de Beekstraat en de Jansbinnensingel. Ze zijn goed herkenbaar aan een speciaal Shop&Go-logo. Het parkeertarief is hetzelfde als voor de andere parkeerplaatsen in de binnenstad en kan alleen met een parkeer-app worden afgerekend. Elke willekeurige parkeer-app is mogelijk. Er wordt per minuut afgerekend. Maximaal kost het €1,45 per half uur. ‘De ondernemers in de binnenstad krijgen flyers die ze aan hun klanten kunnen geven. Daarmee kunnen ze hen attenderen op de mogelijkheid om hun bestelling snel op halen. Dat maakt het voor klanten eenvoudiger en vriendelijker dan dat ze een parkeerplek moeten zoeken voor een korte boodschap. Zo maken we samen een gastvrije binnenstad’, aldus regisseur Platform Binnenstad Arnhem Marian van Hooij.

Na één jaar evalueren

Bij de uitwerking van het flitsparkeren zijn ook het Arnhems Platform voor Chronisch zieken en Gehandicapten (APCG), de Fietsersbond, bewonersplatform Arnhem6811, Arnhems Hart en ondernemers vlakbij de Shop&Go-locaties geïnformeerd. Na één jaar wordt de pilot geëvalueerd en wordt er besloten of Shop&Go in de Arnhemse binnenstad wordt voortgezet.

Meer Gorinchem nieuws


Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Binnenkort opent circus(school) in Klarendal

Op zondag 6 september opent Fabriek Fysiek haar deuren in Klarendal. Fabriek Fysiek is een circusschool die wekelijkse lessen aanbiedt maar ook workshops en voorstellingen. Voor jong en oud, beginnend of gevorderd, jongleur of acrobaat, ze brengen circus met kwaliteit voor iedereen!

“We zijn gehuisvest in de Common Ground Gym waarbij we samenwerken met verschillende organisaties om urban sporten een gezicht te geven in Arnhem.” laat Lotte Rosier, artistiek directeur, weten. Fabriek Fysiek neemt circusgedeelte onder haar hoede. “Wij onderscheiden ons door het maken van modern circus. Door circus te combineren met andere kunst- en sportdisciplines krijg je een moderne kunstvorm die verrassend en veelzijdig is.”

lessen

Op zondag 6 september om 13:00 uur openen wij onze circusschool op Neerlandstuinstraat 16. Je bent van harte welkom om de opening bij te wonen en de zaal te testen! Vanaf 7 september starten onze wekelijkse lessen voor leerlingen van 3 tot 90 jaar.

Meer Arnhem nieuws


Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair