fbpx
Connect with us

Nieuws

Introdans blijft je bewegen

De coronacrisis is overal in Nederland. Mensen blijven verplicht thuis, en hopen gezond te blijven. Voor dansgezelschap Introdans betekent dit geen repetities, geen optredens, geen volle zalen. Maar geen dans, dat bestaat niet. De dansers dansen, vanuit huis. En de docenten van Introdans bereiken het publiek in de huiskamer.  

Foto: Introdans

Net na de première van de nieuwe familievoorstelling GEK GEZICHT werden alle theatervoorstellingen in het land geannuleerd. Midden in een druk theaterseizoen valt het opeens stil in de dansstudio’s van modern balletgezelschap Introdans.  Dansers, technici, kantoorpersoneel, iedereen moet verplicht thuisblijven om besmetting te voorkomen. Normaalgesproken repeteren de dansers van Introdans elke dag in de studio’s in Arnhem. Een aantal keer per week reizen ze ’s middags naar een theater in Nederland om daar ’s avonds een voorstelling te dansen. Net als topsporters is een dagelijkse training essentieel voor hen, voor hun fysieke en emotionele welzijn. Daarnaast organiseert Introdans normaal gesproken een groot aantal projecten zoals kijkjes achter de schermen, doe-mee-lessen, schoolvoorstellingen, dansprojecten, bedrijfstrainingen, Special Forces (een project met het Speciaal onderwijs), Silver MOVES ( danslessen voor 55+ers) etc. Al deze projecten kunnen nu niet doorgaan. 

Toch dansen

Dus nu wordt er gedanst vanuit huis. In geïmproviseerde studio’s in keukens en woonkamers blijven de dansers fit. Iedere danser heeft voor zichzelf een eigen programma samengesteld: yoga, wandelen, boksen, krachttraining of een barre aan de eettafel. Via social media en onze website wordt het publiek op de hoogte gehouden. Zo dansen de dansers in de videoboodschap We dance at home voor het publiek Het Debat, een choreografie van Ton Wiggers: https://youtu.be/-6UFq6Fm99E.

Daarnaast is De Introdans Thuisbioscoop in het leven geroepen met daarin reeds bestaande documentaires, zoals ‘Eindelijk Erkenning’ (2012) over oprichter Ton Wiggers en ‘Een leven lang Introdans’(2015) over artistiek directeur Roel Voorintholt. In de planning staan ook diverse interviews uit de serie NPO Dans en korte docu’s over de Ontmoetingen met bijzondere doelgroepen.  We publiceren teasers uit het balletrepertoire. Introdans Interactie laat vanaf volgende week  ook het publiek bewegen door via social media online danslessen aan te bieden. Voor de Vrienden van Introdans starten we een ‘Doe een ballet cadeau-service’: ze krijgen een lijst met balletclips waaruit ze mogen kiezen. Wij versturen namens hen die link aan een relatie van hen met een mooie wens.

Hommage aan Lucinda Childs 

Introdans zou nu met het hommageprogramma aan Lucinda Childs ICOON en de familievoorstelling GEK GEZICHT op tournee zijn. Alle voorstellingen van Introdans zijn voorlopig geannuleerd. Samen met alle theaters wordt gekeken naar andere momenten waarop Introdans weer in de theaters zal dansen. Artistiek directeur van Introdans, Roel Voorintholt, ervaarde zelf een aantal jaar geleden hoe helend kunst is, nadat hij herstelde van een zware hersenbloeding. “Juist in sombere tijden kan het kijken naar dans mensen gelukkig maken. Laten we hopen dat er snel weer live gedanst kan worden”. Tot die tijd hoopt Introdans mensen toch te kunnen bewegen en te inspireren met de kracht van dans. 

Blijf ook op de hoogte op introdans.nl, op facebookinstagramyoutubetwitter of linked-in en volg Introdans ook in tijden van corona.  

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

Minister: ‘boa’s beter uitrusten, maar geen wapens’

Minister Grapperhaus gaat bekijken hoe buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) betere uitgerust kunnen gaan worden. Maar een wapenstok of pepperspray krijgen ze wat hem betreft niet.

Foto: Willem 90 – Wikipedia

Laatste tijd hebben boa’s het niet makkelijk. Er is een toename van geweld tegen de gemeentelijke handhavers. Zij hebben nu de taak om toe te zien of mensen zich o.a. houden aan de 1,5 meter afstand. Dit loopt regelmatig uit de hand. Zo werd er met Pinksteren een tweetal boa’s mishandeld in IJmuiden. De minister wil met boa- en politiebonden in gesprek over het eventuele gebruik van een noodknop of een bodycam. Daarnaast is de minister van mening dat de politie direct aanwezig moet kunnen zijn als een boa in de moeilijkheden komt. 

‘Wapenstok is geen gerantie’

Maar het inzetten van geweldsmiddelen als een wapenstok of pepperspray is een brug te ver. Deze middelen mag volgens de minister alleen gebruikt worden door politie. “Een feit dat je een wapenstok meekrijgt, is nog geen garantie dat je dat soort hufters tegen het lijf loopt.” laat Ahmed Marcouch weten aan RTL nieuws.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Ondernemer Pegasus zoekt steun via crowdfunding

De huidige ondernemer van the Pegasus Pub hoopt op steun voor het openhouden van zijn zaak. The Pegasus Pub is een populaire plek onder de Airborne herdenkers.

Foto: The Pegasus Pub

Ondernemer Nige Hinkin ontdekte in oktober 2019 dat café The Pegasus Pub in Arnhem de deuren moest sluiten vanwege gezondheidsproblemen van de vorige eigenaren. “Na enige overweging besloot ik mijn baan in Engeland op te zeggen en naar Arnhem te verhuizen om deze geweldige plek opnieuw te openen!” aldus Hinkin. “Alles verliep volgens plan, maar toen sloeg Covid19 toe. Van daaruit ging het slechter. Niet de bar kunnen openen leidde tot een financiële crisis.” aldus de nieuwe eigenaar.

Deze belangrijke ‘Airborne’ cafe heeft door de corona een financiële plak gekregen. Eigenaar Nige hoopt met de crowdfunding zo’n 10.000 euro te halen. Op dit moment heeft de eigenaar al meer dan 1600 euro opgehaald.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

‘Gebruik geen lijmband voor bestrijding Eikenprocessierups’

Diverse natuurorganisaties waarschuwen voor het gebruiken van een lijmband. Deze lijmband is populair voor mensen die last hebben van kruipende insecten zoals mieren en Eikenprocessierupsen. Maar er zit ook een bijvangst aan.

Organisaties zoals Natuurmonumenten waarschuwen voor de bijvangst van de lijmband. Het is bekend geworden dat naast mieren en Eikenprocessierupsen ook andere dieren vangt zoals andere insecten, vogels en vleermuizen. 

Mezenkastjes

Organisaties roepen dan ook op om met andere oplossingen te komen zoals het ophangen van mezenkastjes. Deze kastjes zorgen ervoor dat er meer natuurlijke vijanden komen voor de eikenprocessierupsen.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair