fbpx
Connect with us

Nieuws

Ja/ja sticker

In steeds meer gemeentes begint het te borrelen om de ‘Ja/ja sticker’ in te voeren. Zo heeft de gemeente Amsterdam het systeem ingevoerd en zal Utrecht en Nijmegen volgend jaar invoeren. Ook in Arnhem kijkt met veel belangstelling naar Amsterdam. Zo doet de gemeente Arnhem al vanaf 2017 onderzoek naar het effect. Dit komt omdat de Partij voor de Dieren in 2017 aandacht vroeg voor het beleid rondom de ja/ja sticker.

Foto: wikimedia

Amsterdam, Utrecht en Nijmegen doen het hoofdzakelijk om twee redenen. Als eerste vinden vele inwoners van deze gemeente het vervuilend om stapels ongewenste folders en kranten binnen te krijgen. In Amsterdam kregen bewoners gemiddeld 34 kilo aan papiere folders en 144 kilo aan huis-aan-huis kranten jaarlijks door hun brievenbus. Als tweede reden bleek uit onderzoek dat maar 57% van de inwoners de folders leest en maar 60% de gratis huis-aan-huis krant stelselmatig las. De rest gooide het direct de oud papierbak in. Ook gooide vele inwoners uit deze gemeente het oud papier niet in de papierbak maar bij de restafval. Dit zorgde ervoor dat gemeente kon reduceren op hun restafval.

Ja/ja sticker

De ja/ja sticker beleid is het omgekeerde van nu. Als mensen nu geen folders en/of huis-aan-huis kranten wil ontvangen, moeten ze zelf naar de bibliotheek of gemeente gaan om daar een sticker op te halen. Op dat moment krijgen inwoners geen folders en/of huis-aan-huis kranten. Met de ja/ja sticker beleid moeten inwoners zelf naar de gemeente gaan om een sticker op te halen waarbij ze aangeven graag een folder of huis-aan-huis krant te willen ontvangen. Mensen die geen sticker op hun brievenbus hebben krijgen dan ook geen folders of krant. 

Hoe zit het in Arnhem?

In Arnhem wordt verwacht dat er zo’n 34 kilo aan folders en 36 tot 72 kilo aan huis-aan-huis kranten door de brievenbus komt. Dit komt omdat in Arnhem zuid meer huis-aan-huis kranten worden verspreid dan in noord. In Arnhem zijn er 57.396 (drie kwart van de aantal huishoudens. De overige huishoudens hebben een nee/nee sticker op hun deur.) die reclame en/of kranten ontvangen. Deze gezamenlijk ontvangen 5.050.848 kilo aan papier op. Omgerekend zijn dit meer dan 16.830 bomen die per jaar alleen voor Arnhem gekapt worden. Hiervan gaat ruim 40% direct de (oud papier)container in zonder dat het gelezen wordt. Dit blijkt uit diverse onderzoeken. Maar slechts 57% van de Nederlanders leest folders. Hiervan leest slechts 20% alle folders en de rest af en toe. Van de gratis huis-aan-huis kranten gaat ruim 40% direct naar de afvalcontainer. 

Nadelige effecten

Door het invoeren van de ja/ja sticker in Amsterdam blijkt maar 23% nog folders en de krant te willen ontvangen. Dit heeft gevolgen gehad op de uitgave van de kranten. Zij hebben gekozen om online betere kwaliteit te leveren, waardoor meer mensen online de krant gingen lezen in plaats van offline. Tegenwoordig zie je een lichte stijging van de nee/ja sticker om specifiek weer de huis-aan-huis kranten te ontvangen doordat de kwaliteit omhoog gaat van het nieuws. Of dit ook voor Arnhem telt, is onbekend.

Door vakantie was wethouder van Dellen niet bereikbaar voor een reactie. Wel laat de gemeente weten nog steeds onderzoek te willen doen naar effecten bij andere gemeente voordat ze een definitieve uitspraak willen doen. De gemeente Arnhem doet al vanaf 2017 onderzoek naar het effect van de ja/ja sticker.

Steun jij het werk van ‘Ik hou van Arnhem’?

Reacties

Reacties

Nieuws

25-jarige Stichting Vredenburcht geeft overkapping cadeau

Zaterdag 24 augustus vierde de stichting die het wijkcentrum Vredenburcht beheert haar 25-jarig bestaan. Deze stichting verzorgt het beheer en de verhuur van de zaalruimten in het wijkcentrum aan de Slochterenweg in Vredenburg.

Foto: Stichting Vredenburcht

Het werk wordt geheel door vrijwilligers uitgevoerd. Het is uniek dat deze stichting al zo lang op vrijwilligers draait en financieel gezond is. Er is geen winstoogmerk en als er toch iets overblijft dan wordt dit gebruikt om verbeteringen aan het wijkcentrum te financieren.

Overkapping als cadeau

Het bestuur besloot dat ter gelegenheid van dit jubileum iets blijvends aan de wijkbewoners aangeboden zou worden. Gekozen is voor een overkapping van het terras bij de ingang van het gebouw. Daaronder staan bankjes waar wijkbewoners even gezellig bij elkaar kunnen zitten. Het is ook een plek waar de gebruikers van het bewegingsveldje kunnen schuilen bij regen. De stichting hoopt dat het wijkcentrum hiermee nog aantrekkelijker wordt voor de wijk. Door een bijdrage van het Wijkteam Leefomgeving kon de overkapping nog wat groter worden dan oorspronkelijk gedacht.

Waardering voor de vrijwilligers

De openingshandeling werd verricht door wethouder Martien Louwers door een tegel met tekst te onthullen. In haar toespraak uitte ze haar waardering voor de vrijwilligers die al zo lang een wijkcentrum draaiende houden. En dat ondanks de af en toe opspelende bureaucratische perikelen bij de gemeente. De gemeente Arnhem is blij met buurtbewoners die vrijwillig veel tijd steken in het runnen van een wijkcentrum. De wethouder had als cadeautje een airborne-herdenkingsvlag meegebracht. Daarna was er een gezellig samenzijn voor de genodigden.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Arnhemse organisator op jaarlijkse Dance Parade

Zaterdag 14 september zal de Arnhemse organisator Danz Event meerijden met de jaarlijkse Dance Parade in Nieuwkerk aan de IJssel met twee vrachtauto’s.

Al ruim 14 jaar is het een gezellige dance sfeer in Nieuwkerk aan de IJssel. Alleen dit jaar krijgt het Zuid-Hollandse evenement een Arnhemse tint. Want namelijk 2 van de 8 vrachtauto’s die er zullen rijden, zullen door een Arnhemse organisator worden gevuld.

In een tocht met 10 vrachtauto’s rijden diverse organistoren van Nieuwkerk aan de IJssel naar Moerkappel. Ook de Arnhemse organisator DANZ Events zal voor het eerst meerijden met deze tocht. De organisator laat daar hun feesten ‘Gaan met die banaan‘ en ‘Kamikaze
De tocht start vanaf Nieuwkerk aan de IJssel en zal via Zevenhuizen naar Moerkappele gaan. In de vrachtauto’s laten de diverse organisatoren zien wat voor kwaliteit en muziekstroom ze draaien. De Arnhemse organisator staat vooral bekend om de hardcore.

Dance Parade Arnhem?

Op de vraag of er niet een soortgelijke evenement ook in Arnhem moet komen, zegt de organisator zeker geïnteresseerd te zijn voor het idee. “In Arnhem zijn zeker kansen voor zo’n evenement. In steden zoals Berlijn heb je soortgelijke evenementen. Wij zien dat het erg aanslaat en vooral een nieuwe vorm is van vieren. Ik zal het eens bekijken.” aldus de organisatie achter Kamikaze en Gaan met die banaan.

Tickets zijn te online koop via de site voor maar €2,59. De opbrengst van de kaartverkoop gaat naar de Cliniclown’s.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Vitesse speelt 1-1 gelijk tegen Heracles Almelo

Vitesse heeft de vierde competitiewedstrijd van dit seizoen met 1-1 gelijkgespeeld vs Heracles Almelo. In Erve Asito opende Bryan Linssen de score voor Vitesse, maar tien minuten voor tijd trok Cyriel Dessers de stand gelijk voor de thuisploeg.

Foto: Vitesse 

Vitesse verscheen met één wijziging aan de start in Almelo. Matus Bero bleek nog niet voldoende hersteld van een hoofdblessure, waardoor Navarone Foor aan de aftrap verscheen. Voor Remko Pasveer, Oussama Tannane en Bryan Linssen betekende de wedstrijd in Almelo een terugkeer op bekend terrein.

image

Heracles Almelo zorgde via Cyriel Dessers voor het eerste gevaar van de wedstrijd. Daarna was het vooral Vitesse dat aandrong. In de vierde minuut dacht het uitvak zelfs in juichen uit te kunnen barsten, maar het doelpunt werd afgekeurd door scheidsrechter Jeroen Manschot. Jay-Roy Grot (schot voorlangs) en Linssen (kopbal in de handen van doelman Janis Blaswich) waren ook dreigend.

image

De mooiste aanval van de eerste helft werd ternauwernood gestopt door de Blaswich. Max Clark speelde Linssen in, die vervolgens met een steekpass Foor bediende. De middenvelder legde keurig af op Matavz, maar de spits zag zijn schot gestopt worden. Verder redde Vitesse-doelman Pasveer bekwaam op een schot van Lennart Czyborra.

image

Na de rust opende de thuisploeg sterk. Mauro Junior leek zelfs de openingstreffer te maken. Heracles Almelo-rechtsback Navajo Bakboord gunde Junior een niet te missen kans, maar de Almelose-spelmaker miste voor open doel toch. Vitesse antwoorde direct met een schot van Tannane en een kopbal van Linssen, maar beide pogingen leverden geen doelpunt op.

image

In de 66ste minuut kwam de 0-1 dan toch op het scorebord. Een voorzet van Clark werd op waarde geschat door Linssen. De aanvoerder timede perfect en knalde met zijn rechter de openingstreffer tegen de touwen.

image

Vijf minuten na de 0-1 had Grot het duel definitief in het slot kunnen gooien, maar zijn schot werd geblokt door doelman Blaswich. De thuisploeg ging voor een slotoffensief en dat werd beloond. Dessers schoot na 80 minuten raak. Beide ploegen probeerden daarna nog voor de overwinning te gaan, maar gescoord werd er niet meer.

image

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair