fbpx
Connect with us

Nieuws

Jeugddebat in Malburgen

Foto: Zefanja Hoogers

Op woensdagmiddag 27 februari gaan ca. 40 jongeren van 10 tot en met 14 jaar uit de wijk Malburgen in Arnhem met elkaar in debat over drie thema’s die jongeren belangrijk vinden voor hun wijk.

In de aula van het Olympus college zal ongeveer 40 jongeren met elkaar in debat gaan over diverse thema’s die de jongeren belangrijk vinden. Ook presenteren zij ook de buurtplannen die ze de afgelopen maanden hebben bedacht om het leven in Malburgen en Immerloo buiten schooltijd beter te maken. Het publiek en een deskundige jury bepalen welke vier plannen als eerste ondersteuning verdienen zodat jongeren ze ook daadwerkelijk kunnen realiseren. Het Jeugdwijkdebat wordt gehost door geëngageerd artiest en jongerenwerker Stryder. Burgemeester Ahmed Marcouch opent de middag.  

Invloed op eigen leefomgeving

De jeugdwijkraad is een initiatief van WijkLab Malburgen. De trekkers van het traject zijn vier jongeren uit de wijk van 15 tot 18 jaar die vinden dat jongeren meer invloed moeten krijgen op hun eigen leefomgeving: Hicham Kaddar, Morwarid Popalzay, Chisom Okeke en Redouane Ajaid. De afgelopen zes weken hebben zij – met ondersteuning van WijkLab Arnhem – op vier plekken in de wijk een buurtcampus georganiseerd voor jongeren van 10 t/m 14 jaar. Zij hebben geoefend met debatteren, buurtplannen bedacht en filmpjes gemaakt over het hoe en waarom van deze acties. De plannen lopen uiteen van een jongerenmagazine voor de wijk tot een vakantiekamp en de heropening van een jongerencentrum met zelfbeheer. Onderliggende thema’s zijn het ontbreken van uitdagende activiteiten voor de opgroeiende jeugd, vooral in het weekeind, behoefte aan meer ouderbetrokkenheid in de vrijetijd en beter contact tussen verschillende scholen en verschillende groepen jongeren. 

Debattoernooi

De thema’s zijn door de jongeren getoetst middels polls en interviews op sociale media en verwerkt tot drie stellingen. Vanuit iedere buurtcampus gaan twee teams de strijd met elkaar aan met argumenten voor en tegen. De jury bestaat uit debaters van het Stedelijk Gymnasium. Het team met de beste debat skills krijgt de Jeugdwijkdebat wisselbeker 2019. Alle deelnemers ontvangen een certificaat van de Burgemeester. Het debat en de presentatie van buurtplannen is publiek toegankelijk: de jongeren willen graag gehoord worden. Naast ouders zijn naar verwachting ook vertegenwoordigers aanwezig vanuit onderwijs, maatschappelijke organisaties, bedrijfsleven, gemeente en politiek. De inloop voor Het Grote Jeugwijkdebat Malburgen is om 15.30u in de aula van het Olympus College, Olympus 11. Het programma start om 16.00u en eindigt om 19.00u. Iedereen welkom!

Organisatie 

De jeugdwijkraad, buurtcampus en het debat is een initiatief van WijkLab Arnhem maar wordt ook gedragen door andere wijkpartners, zoals het onderwijs, kinder- en jongerenwerk, team Leefomgeving en de wijkplatforms van Malburgen. Bij gebleken succes is het initiatief zeker voor herhaling vatbaar, niet alleen in Malburgen maar ook in andere wijken. Kijk voor meer informatie op jeugdwijkraad.nu, Instagram en Facebook.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

Poolparty in AKU fontein

Woensdag organiseert het Mexicaanse restaurant Popocatepetl een Popo’s Pool Party. Met 35 grade op komst wordt het een warme dag en speciaal om deze reden organiseren ze een feestje om af te koelen.

Foto; Popocatapetl

Woensdag tussen 12:00 en 21:00 organiseert Popocatepetl op het Gele Rijdersplein een poolparty in de AKU fontein. Zij zorgen voor een zwembad met fontein vol opblaasbare voorwerpen. Ook hebben ze ijs in verschillende smaken en cocktails in huis. Kortom, alle ingredienten om een geslaagde poolparty te houden.

Zwemspullen

Neem naast zwemkleding ook waterschoenen of slippers mee. Er wil nog wel eens glas liggen in de fontein.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Beiaardiers uit Polen, Engeland Amerika, Duitsland en Frankrijk spelen in de Eusebiustoren

Een zomerserie van zeven beiaardconcerten, uitgevoerd door beiaardiers uit landen die bij de Slag om Arnhem betrokken waren. Met beiaardiers uit Duitsland, Engeland, Polen, Amerika, Frankrijk en Nederland. Deze beiaardconcerten worden gehouden in verband met de 75ste herdenking rondom de slag om Arnhem.

Foto: Flickr

De concerten beginnen om 20:00 uur in de Eusebiustoren (zonder publiek) en zijn gratis te beluisteren in de buitenzaal op het dak van Focus Filmtheater (Audrey Hepburnplein 1, Arnhem). Deur open vanaf 19:30 uur. Vanaf 19:45 is er een korte toelichting op het programma. Na afloop van het concert is er een meet en greet met de musici.

PROGRAMMA
4 juli: Bob van der Linde (Nederland). Sebastiaan Haverkate en Sander Beens (trompet)
18 juli: Trevor Workman (Engeland)
1 augustus: Monika Kaźmierczak (Polen), met elektronische muziek
15 augustus: Roy Kroezen (Nederland/Amerika)
29 augustus: Toru Takao (Duitsland)
12 september: Stefano Colletti (Frankrijk)
19 september: Bob van der Linde (slotconcert)

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Na Pokemon trainers is het nu de beurt aan Harry Potter fans om stad onveilig te maken

In 2016 werd de stad onveilig gemaakt door Pokemon trainers. Ze liepen al gefocust op hun telefoon het spelletje Pokemon Go te spelen. Zaterdag is daar mogelijk een nieuwe verslaving bij gekomen, genaamd Harry Potter: Wizzards Unit.

Foto: Niantic

In het spelletje Harry Potter: Wizzards Unit moeten spelers zoveel mogelijk voorwerpen vinden in de echte wereld. Deze voorwerpen mogen volgens het spel de ‘niet tovenaar’ wereld ontdekken. Je moet deze voorwerpen doormiddel van een toverspreuk verdwijnen. Dit doe je door een bepaalde manier je vinger over het scherm te halen of door de toverspreuk hardop te zeggen. Ook moet je o.a. in het spel vechten tegen slechte tovenaren en heksen maar moet je ook toverdranken brouwen.

Pokemon Go

Pokemon Go werd op verschillende manieren als positief ervaren. Zo gingen meer mensen naar buiten en liepen ze vele kilometers om de kleine monsters te vangen. Ook zorgde Pokemon dat in vele wijken minder werd gestolen omdat inbrekers gek werden van de Pokemon vangers die ook in de nachtelijke uurtjes actief waren. Daarnaast zorgde Pokemon er ook voor dat er meer mensen nieuwe contacten gingen leggen, wat weer de eenzaamheid verminderden. Niet alleen zorgde Pokemon Go voor positieve ervaringen. Zo raakte natuurgebieden beschadigd en kwamen soms spelers op plekken waar ze niet mochten komen.

Of het nieuwe spelletje net zo succesvol gaat worden als Pokemon Go zal te toekomst uitblijken.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair