fbpx
Connect with us

Nieuws

Koninklijke Onderscheiding voor Van Sante: ‘Mantelzorgers maken Arnhem tot de speciale stad waarin wij alledaags samenleven’

Koninklijke Onderscheiding voor Van Sante: ‘Mantelzorgers maken
Arnhem tot de speciale stad waarin wij alledaags samenleven’
Mantelzorger Maarten van Sante (1948) kreeg donderdag een Koninklijke Onderscheiding.

Foto: Gemeente Arnhem

Burgemeester Ahmed Marcouch mocht Van Sante mededelen dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd hem te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding is uitgereikt in het Stadhuis van Arnhem.
Van Sante ontving de onderscheiding omdat hij geruime tijd werkzaamheden heeft verricht die voor de samenleving bijzondere waarde hebben. Zijn hele leven staat in het teken van anderen helpen. Ruim 20 jaar is hij mantelzorger. Van Sante is de drijvende kracht achter De Nederlandse Vereniging Spiritualisten Harmonia. In 1997 trad hij toe tot het bestuur van de Arnhemse afdeling en twee jaar later werd Van Sante benoemd tot voorzitter. Diezelfde rol kreeg hij in 2010 bij het hoofdbestuur. In die functie heeft hij ook bijgedragen aan een groot archiveringsproject van Stichting Het Johan Burgman Fonds. Daarmee heeft uniek materiaal
veilig gesteld dat anders verloren zou zijn gegaan.

Burgemeester Ahmed Marcouch: ‘Mantelzorgers maken Arnhem tot de speciale stad waarin wij alledaags samenleven. Zij en de Arnhemmers voor wie zij zorgen, leren elkaar heel goed kennen, en wisselen met elkaar veel stadse genegenheid en alledaagse levenswijsheid uit. Dankzij de mantelzorgers kunnen wij ons dagelijks leven delen als kringen en als generaties, thuis en buiten. Want dit is van ousher van alle rangen en standen, van al onze leeftijden en is de dagelijks praktijk in al onze gemeenschappen. Zonder mantelzorg zou Arnhem een andere stad zijn. De heer Van Sante is zo’n Arnhemmer. Hij was redder in nood voor veel
mensen en ook voor de vereniging die hem zo lief is. Namens onze koning en namens de Arnhemmers heel veel dank.’

In verband met het coronavirus is de Koninklijke Onderscheiding opgespeld door de partner van de gedecoreerde, in plaats van door de burgemeester, als eerste uitreiking van een Koninklijke Onderscheiding in een klein gezelschap sinds de uitbraak van Corona.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Nieuws

Zoektocht naar jonge leiders in natuurbescherming gestart

De zoektocht naar drie nieuwe winnaars van de internationaal gerenommeerde natuurbeschermingsprijs, de Future For Nature Award, is vandaag gestart. Kandidaten vanuit de hele wereld kunnen meedingen. Future For Nature is op zoek naar jonge, getalenteerde natuurbeschermers (tot 35 jaar) die zich inzetten voor het behoud van wilde plant- en diersoorten en die hét verschil maken voor de toekomst van de natuur. Drie van hen zullen in het voorjaar van 2021 het podium van Koninklijke Burgers’ Zoo beklimmen om hun Award én 50.000 euro per persoon in ontvangst te nemen. 

Foto: Burgers’ Zoo – Future For Nature Award

Meer dan ooit is duidelijk hoe afhankelijk we zijn van de natuur om ons heen. Wilde plant- en diersoorten zijn de bouwstenen van die natuur en bij iedere soort die verdwijnt verzwakt het systeem. Daarom ondersteunt de Stichting Future For Nature ook, of misschien wel juist, in deze moeilijke tijden jonge natuurbeschermers die wereldwijd bedreigde planten en dieren beschermen. De stichting is op zoek naar jonge mensen (tot 35 jaar) die door hun onvermoeibare inzet, creativiteit en leiderschap het verschil maken voor de toekomst van de natuur.

Inschrijven is mogelijk tot 15 september 2020 op futurefornature.org. In 2019 meldden zich zo’n 125 kandidaten uit 61 landen verspreid over de hele wereld: van Denemarken tot Zuid-Afrika, van Bonaire tot de Filippijnen. Gerenommeerde natuurbeschermers selecteren de winnaars. 

Nederlandse winnaars van de Future For Nature Award

Inmiddels telt de Future For Nature familie 39 winnaars in 28 landen uit alle hoeken van de wereld. Op futurefornature.org/winners zijn de unieke verhalen van ieder van hen terug te vinden. Onder hen enkele Nederlanders: 
·       Michiel Hötte (2008), voor zijn prachtige werk voor de bescherming van de ernstig bedreigde Amoerpanter en de Siberische tijger.
·       Maggie Muurmans (2009), voor haar enorme inzet voor de zeeschildpadden in Azië. Inmiddels zet zij zich even gepassioneerd in voor de oceanen vanuit Australië. 
·       Els van Lavieren (2010), voor de bescherming van Berberapen in Marokko. Inmiddels heeft Els een nieuwe missie: het bestrijden van illegale handel in wilde dieren én de bescherming van het zeeleven in Suriname.
·       Wietse van der Werf (2016), o.a. voor zijn unieke aanpak van illegale visserij op de Middellandse zee. Wietses huidige project is de Sea Ranger Service, waarin hij samen met jongeren de Noordzee beschermt.
·       Tjalle Boorsma (2020), voor de bescherming van de Blauwkeel Ara in Bolivia.

(Inter)nationale beroemdheden steunen het werk van Future For Nature

De Future For Nature Awards worden in 2021 voor de veertiende opeenvolgende keer uitgereikt in Koninklijke Burgers’ Zoo. De internationaal erkende natuurbeschermingsprijs werd in het verleden onder meer uitgereikt door iconen als Sir David Attenborough, Dr. Jane Goodall DBE, Dr. Frans de Waal en Doutzen Kroes. Tijdens de tiende editie was Zijne Koninklijke Hoogheid Koning Willem-Alexander eregast.

Meer Arnhem nieuws


Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Locatie Drielsedijk in beeld voor huisvesting kunstenaars KW37

De locatie Drielsedijk aan de achterzijde van de Kynologenclub in Elderveld is in beeld voor de huisvesting van kunstenaarscollectief KW37. Het college van burgemeester en wethouders wil in overleg met omwonenden bekijken of deze plek geschikt is om de kunstenaars, die op dit moment in Presikhaaf zitten, te kunnen huisvesten.

Foto: Gemeente Arnhem

Verantwoordelijk wethouder Cathelijne Bouwkamp erover: “Het idee om op deze plek kunstenaars te huisvesten is het resultaat van een zoektocht naar een geschikte definitieve plek. Het college realiseert zich dat de eventuele komst van de kunstenaars op deze groene plek gevoelig ligt in de wijk. Bewoners van Elderveld hebben immers nogal wat voor de kiezen gehad als het gaat om het groen in hun wijk. Denk maar aan de discussie bij de Leidenweg en de Wassenaarweg, waar groen moest wijken voor respectievelijk de komst van woningen en een opvanghuis voor vrouwen. Uitgangspunt voor mij en het college is dat mogelijke komst van de kunstenaars moet zorgen voor meerwaarde op deze plek. En dat het in goed overleg gaat met de buurt. We staan kortom aan het begin van een proces waarin we hopelijk met elkaar tot een passende oplossing komen.”

Twee kansrijke locaties

Naast de locatie aan de Drielsedijk is ook nog een andere locatie in Arnhem in beeld geweest die kansrijk werd geacht. Het gaat om een plek in de wijk Elsweide achter de Intratuin. Deze locatie is moeilijk haalbaar, omdat de bereikbaarheid en ontsluiting van het terrein lastig is te realiseren in combinatie met de snelfietsroute die daar gepland is. Ook de bereikbaarheid bij eventuele calamiteiten laat te wensen over.

Een stuk historie 

De zoektocht naar een nieuwe locatie voor de kunstenaars komt voort uit een opdracht van de Arnhemse gemeenteraad. Toen de kunstenaars in 2018 dakloos dreigde te worden, omdat hun tijdelijke locatie in Schuytgraaf ten einde was, besloot de gemeenteraad dat er een alternatieve plek moest komen. Dat alternatief, werd opnieuw tijdelijk, gevonden op het Merwedeterrein in Presikhaaf. De zoektocht naar een definitieve locatie heeft uiteindelijk geleid naar de locatie aan de Drielsedijk.

Meer Arnhem nieuws


Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Introdans sluit dansseizoen af met online END OF SEASON

Introdans sluit het dansseizoen eind juni af met een kleurrijke, zomerse voorstelling vanuit huistheater Stadstheater Arnhem. Door de coronamaatregelen kiest het moderne balletgezelschap uit Arnhem dit jaar voor een online editie. END OF SEASON is te zien op donderdag 25, vrijdag 26 en zaterdag 27 juni 2020 om 20.15 uur via introdans.nl.

Foto: Introdans Hans Gerritsen

Tijdens deze END OF SEASON danst Introdans het, door de pers omschreven ‘coronaballet’, Swingle Sisters van Alexander Ekmanhet powerstuk The Hunt van Robert Battle, het magische Blue Journey van David Middendorp en het fascinerende Chairman Dances van Lucinda Childs. Deze succesballetten uit eerdere voorstellingen dit seizoen worden afgewisseld met gesprekken met o.a. dansers en directie en gevarieerde beelden en filmpjes. Presentator Mart Grol neemt u tijdens deze online voorstelling mee door het afgelopen seizoen dat abrupt tot een einde kwam. Artistiek directeur Roel Voorintholt: “Wat missen we het contact met ons publiek, de volle zalen in het theater en het applaus. Daarom willen we graag dit bijzondere seizoen met al onze bezoekers samen afsluiten om de schoonheid van dans te vieren met deze zomerse vrolijke seizoensafsluiter”.

Terugblik seizoen 2019/20

Het dansseizoen begon met de herdenking van De Slag om Arnhem en de succesvolle voorstellingen THE BATTLE en EVACUÉ en GRUPO SPORTIVO. Net na de premières van ICOON en GEK GEZICHT sloten de theaters. De afgelopen maanden hebben de dansers vanuit huis gerepeteerd. Onder de noemer ‘Thuisbioscoop’ biedt Introdans in deze periode met grote regelmaat dansfilms online aan. De docenten van Introdans bereiken het publiek in de huiskamer, er zijn online lessen waaraan iedereen mee kan doen. Via social media en de website introdans.nl worden vele activiteiten ontwikkeld om het publiek te blijven inspireren met dans. 

Introdans hoopt in seizoen 2020/21 weer in de theaters te kunnen dansen. 

De END OF SEASON voorstelling is voor iedereen te volgen via introdans.nl op donderdag 25, vrijdag 26 en zaterdag 27 juni om 20.15 uur. Een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. 

Meer Arnhem nieuws


Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair