fbpx
Connect with us

Nieuws

Linssen: “Supporters kunnen echt het verschil maken”

Foto: Vitesse

Vitesse speelt dinsdagavond de returnwedstrijd van finale in de play-offs tegen FC Utrecht. Het eerste fluitsignaal klinkt om 20.45 uur in GelreDome. Vitesse TV blikt samen met hoofdtrainer Leonid Slutskiy en aanvoerder Bryan Linssen vooruit op het duel.

De ontmoeting van afgelopen vrijdag tegen FC Utrecht eindigde in een gelijkspel. Al vroeg in de wedstrijd zette Sander van de Streek de thuisploeg op voorsprong. Gelukkig zorgde Tim Matavz na 31 minuten spelen voor de 1-1. De spits liep de bal uit een hoekschop binnen. “Het was een lastige uitwedstrijd. We zijn er nog niet en moeten alles geven met zijn allen”, aldus Slutskiy. 

Goede uitgangspositie

Dankzij het uitdoelpunt staat Vitesse met een licht voordeel, ten opzichte van de Utrechtenaren, aan de aftrap. “Het is een goede uitgangspositie, echter is het nog niet gespeeld. We moeten wederom volle bak gaan”, zegt Linssen. Volgens Slutskiy maken beide ploegen evenveel kans om de play-offs te winnen: “Hopelijk kunnen we goed afsluiten in de laatste thuiswedstrijd van dit seizoen. De kansen om de finale te winnen schat ik in op fifty-fifty.”

Laatste keer

Voor de Vitessenaren staat aanstaande dinsdag de laatste wedstrijd van dit seizoen op het programma. In GelreDome moet Vitesse nog één keer knallen voor eigen publiek. “We moeten alles uit de kast halen en voor de laatste keer alles geven. Iedereen moet zich op kunnen laden voor een belangrijk duel als dit. De supporters kunnen ons over het dode punt helpen”, vertelt Slutskiy. Linssen hoopt dat het stadion goed gevuld is tegen de Domstedelingen: “Ik hoop dat er veel supporters naar de wedstrijd komen. Als het publiek ons 90 minuten blijft steunen, want ik weet uit ervaring dat dat het verschil kan maken, dan zijn we in staat om een goed resultaat neer te zetten.”

Zelfde wedstrijdbeeld

Slutskiy verwacht een wedstrijdbeeld dat niet veel verschilt van de confrontatie van afgelopen vrijdag in Stadion Galgenwaard. “Ze staan erg compact en geven weinig kansen weg. FC Utrecht laat ons aan de bal en probeert in de omschakeling gevaarlijk te worden, daar ligt hun kracht. Ik verwacht een vergelijkbaar duel”, is Slutskiy van mening. “De resultaten in het verleden tegen FC Utrecht zijn in ons voordeel. Het zou fijn zijn als we deze reeks weten voort te zetten”, zegt Linssen.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

Burgers’ Zoo red 400 km2 natuurgebied

Al vanaf 1989 heeft Burgers’ Zoo een natuurbehoudsproject in Belize. Waar ze ooit samen met een Zwitsers vlinderpark een gebied van 88 km2 kochten. Weten ze nu samen met de Belizaanse regering het gebied van 400 km2 te beheren.

Sinds 1989 ondersteunt Burgers’ Zoo een natuurbehoudsproject in het noordoosten van Belize. Aanvankelijk werd, samen met een Zwitsers vlinderpark, een stuk van 88 km2 land als privé natuurgebied beheerd. Door succesvol beheer en samenwerking met de Belizaanse regering is dit gebied gegroeid tot een kleine 400 km2! Niet alleen het beschermde gebied is gegroeid, maar ook het nodige jaarbudget. Ecotoerisme en duurzaam bosbeheer moet op den duur een deel van de kosten kunnen dragen. 

Duizenden boompjes geplant

Het zuidelijke deel van het beschermde gebied, Freshwater Creek, heeft als status ‘Forest Reserve’. Met beleid en volgens een gekeurd managementplan mogen hier bosproducten gewonnen worden. Dit kan bijvoorbeeld om hout gaan, maar ook om bepaalde palmbladeren te oogsten, die nodig zijn om daken mee te bedekken. Bij het rangerstation van Freshwater Creek is enkele jaren geleden gestart met een boomkwekerij. In eerste instantie werden zaadjes van de bedreigde Amerikaanse mahonie verzameld. Onder de gecontroleerde omstandigheden in de kwekerij kwamen heel veel zaden op. Een jaar of vier geleden zijn de eerste zaailingen met een hoogte van 45 centimeter weer op open plekken in het bos uitgeplaatst. Vanaf dat moment zijn er jaarlijks meerdere duizenden boompjes geplant.

Steekproefbomen 

Net als bij herintroductieprojecten voor dieren ben je er natuurlijk nog niet met het herplanten van jonge boompjes. De groei en ontwikkeling wordt nauwkeurig bijgehouden. Van een Zwitserse bosbouwer leerden de rangers hoe ze de data moeten administreren. Omdat het ondoenlijk is om van meer dan tienduizend bomen de gegevens bij te houden, zijn nu op alle plekken waar bomen terug zijn gezet, een paar ‘steekproefbomen’ aangewezen. Maar ook buiten deze steekproefbomen worden veel bomen wel van tijd tot tijd bezocht en van klimmers en parasieten bevrijd. Ook worden rondom de kleine stammetjes groeiende grassen en kruiden verwijderd. Het bleek namelijk dat de jonge mahonies zich een stuk beter ontwikkelen als ze wat meer ruimte om de stam hebben. Na vier jaar zijn de kleine bomen al indrukwekkend hoog, pakweg drie meter. Over een paar jaar kan al begonnen worden met uitdunnen en kunnen de eerste meters duurzaam verbouwd hout worden verkocht. Pas over 20 jaar echter is de resterende mahonie zo groot dat hij echt een mooie opbrengst geeft. Dan zal de bomenoogst inderdaad een deel van de kosten voor de bescherming van het gebied bestrijken. 

Diversiteit

De komende periode wil men ook naar andere hardhoutsoorten kijken om daarmee in de kwekerij aan de slag te gaan, zoals de ceiba en de santamaria. Meer diversiteit dus! Daarvoor is het trouwens ook belangrijk om meer ‘mahonie-moederbomen’ te vinden en te gebruiken. Biodiversiteitsbehoud betekent immers niet puur een soort behouden, maar ook de genetische diversiteit binnen de soort! 

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Buskaartjes weer te koop met contant geld bij het loket

Bus op Willemsplein

Vele Arnhemmers miste de mogelijkheid om met contant geld kaartjes te kunnen kopen in de bus. Nu heeft de vervoerder juist gekozen om het geld uit de bus te halen ivm veiligheid van de chauffeur. Als oplossing wil vervoerder Breng toch de reizigers tegemoet komen.

Wil je met de bus, maar heb je geen OV-chipkaart en kun je niet met een bankpas betalen? Je kunt weer met contant geld terecht bij de Breng loketten in de stationshal Arnhem Centraal. Deze is te vinden bij de NS loket naast de huiskamer. Ook zijn de kaartjes te koop in de stationshal Nijmegen.

Voorverkoop

Bij een van de twee loketten kun je ritkaartje in voorverkoop kopen, dat laat je dan afstempelen bij de chauffeur. Maar ook is er de mogelijkheid om contant geld op je OV-chipkaart te zetten. Daarvoor betaal je wel een balietoeslag van € 0,50.

Het loket is geopend van maandag t/m zaterdag van 08.00-18.00, zondag gesloten.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Auto’s in brand gestoken in Elderveld

In de nacht van zaterdag op zondag zijn er op een parkeerplaats voor een flat in Elderveld negen auto’s in de brand gegaan. Vermoedelijk gaat het hier om brandstichting.

Foto: Rene Kraaijenbrink

Zaterdagnacht om 3.45 werdt er een brand ontdekt aan de Leimuidenplaats in de wijk Elderveld. De brandweer wist de brand snel onder controle te krijgen, maar alsnog zijn er negen auto’s verloren geraakt. Ook in de wijk De Laar West is er een camper in de brand gestoken. Deze brand werd 10 minuten eerder ontdekt in de Aalburgstraat.

Het is nog onbekend of de twee branden met elkaar te maken hebben gehad. De politie doet onderzoek naar beide branden. Mocht je iets hebben gezien of vermoeden? Neem dan contact op met de politie.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair