fbpx
Connect with us

Nieuws

Maatje meer? Laat zien wat je hebt!

Was Twiggy ooit het maatgevende model in de jaren zestig. Laten we zeggen maatje 34. Anno 2019 mag het gewoon: maat 42. Het plussize model is sinds een aantal jaren welkom in de mode en op de catwalk. 

Presentatrice Miljuschka Witzenhausen raast door Instagram-land met foto’s in badpak. Ze zegt trots te zijn op haar lijf met maat 42-44. Met een kanttekening: ik geef het je als zestienjarige met een maatje meer te doen. De catwalk wordt immers altijd nog vooral be-vrouw-d door maatje 36 of minder.

Toch is er de afgelopen jaren al veel veranderd. Een paar jaar geleden zette H&M een stap in de richting met een badpakken-campagne met een model met maat 42. En er was de reclame van Dove met modellen die volslank genoemd worden. 

Daar werd toen al veel over gezegd. Inmiddels worden steeds vaker plussize modellen ingehuurd voor campagnes en fotoreportages. Het lijkt al een tijdje de trend te zijn en zelfs merken als Voque huren ‘dames met rondingen’ in. Volgens velen een eerlijke en goede ontwikkeling. 

Buikjes worden niet meer weg-gefotoshopt

Opvallend is misschien wel dat maat 38 al door lijkt te gaan voor plussize. Een model als Myla Dalbesio, met dus maat 38, valt in deze categorie. Calvin Klein boekte haar voor een campagne. 

Het magazine Sports Illustrated ging een stap verder. In plaats van strakke sportieve afgetrainde modellen koos het magazine in een badpakken-nummer voor modellen met een maatje meer. Ashley Graham en Robyn Lawley. Beiden maat 42. 

Modellen met een maatje meer lijken echter nog altijd bijzonder en een uitzondering, terwijl het een veel reëeler beeld geeft van de vrouw. Een ding is wel bereikt: het is uit de taboesfeer. Maatje 42 mag gezien worden. Buikjes worden niet meer weg-gefotoshopt. 

Blijft het nog wel opvallend dat het bij de maatje meer modellen voornamelijk om badpakkenmode en lingerie gaat en ze zelden in een modieuze outfit met een trendy handtas te zien zijn. Als er dan sprake is van een maatje meer, wordt het ook duidelijk geprofileerd. En vooral zichtbaar gemaakt. 

Er zijn niet louter superslanke en sportieve jonge mensen

Wanneer gaan we de modellen zien in fashion campagnes met prachtige haute couture? Dus echte plussize mannequins in een unieke jurk of een broekpak. Dat het gaat om de jurk van Givenchy en het pak van Prada, de tas van Micmacbags of eentje van Burkely, en niet langer om dat lijf dat nou eenmaal wat voller is. Dat lijkt nog ver weg. De enige die we op social media treffen is de Amerikaanse actrice Rebel Wilson in een zwarte haute couture jurk van Givenchy. Het is een begin. 

Al met al blijken in ieder geval vorig jaar een flink aantal vollere modellen modeshows gelopen te hebben van grote merken. Vooral ontwerpers uit New York kozen bewust voor deze vollere dames. Ook de Nederlandse Jill Kortleve was aan de beurt als curvy model. 

Op haar eigen social media geeft ze daar een duidelijk signaal over af. Volgens haar klopt het gewoon niet dat er alleen maar superslanke en sportieve jonge mensen zijn. 

Jill weigert zichzelf uit te hongeren voor een goede foto en wil absoluut niet constant strijden met haar gewicht. Haar motto: goed naar je eigen lijf luisteren, gezond eten en gewoon doen. Niet mee in dat ideaalbeeld dat ver af staat van de realiteit. 

Jill valt, zoals dat heet, in het middensegment. Ze staat met haar rondingen ver af van de bonenstaken, maar is ook geen plussize model. 

Blijft het de vraag hoe lang het zal duren voordat er niet meer gesproken wordt over Twiggy’s, rondingen en plussize modellen, en er gewoon ‘modellen’ zijn in alle soorten en maten. Of is dat een utopie? 

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

Meldkamer Arnhem en Nijmegen gaan samen

De meldkamer van Gelderland-Midden en Gelderland-Zuid gaan samenwerken. Dit omdat er problemen waren rondom bezetting van de meldkamers.

Foto: Dawid Skalec – Wikimedia

Vanaf dinsdag 19 november werken de meldkamers van de politie, brandweer en ambulance uit Gelderland-Midden en Gelderland-Zuid samen in de gezamenlijke Meldkamer Arnhem-Nijmegen. De meldkamer zal in Arnhem gevestigd worden. Alle 112-meldingen komen vanaf vandaag in Arnhem binnen en worden zoals altijd deskundig afgehandeld. 

Krapte in personeel

Beide meldkamers kampten met een personele krapte, waardoor het steeds lastiger werd om 24/7 de telefoontjes van mensen in nood te beantwoorden. Ook moesten beide regio’s investeren in de techniek om de meldkamer draaiende te houden. Door deze samenvoeging naar een gezamenlijke meldkamer worden roosterproblemen opgelost en hoeft de investering in techniek slechts één keer te worden gedaan. 

Meldkamer naar Apeldoorn

De samenvoeging van de meldkamers in Nijmegen en Arnhem is een natuurlijke ‘tussenstap’ in de samenvoeging naar de nieuwe Meldkamer Oost-Nederland in Apeldoorn die op de planning staat voor medio 2022. 

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Mediakunst Festival Arnhem in Focus

Museum Arnhem en Focus Filmtheater presenteren op zondag 24 november van 11.00 tot 22.00 uur het Mediakunst Festival Arnhem. Een dag vol mediakunstwerken uit Nederland van de afgelopen decennia, waarbij kunstenaars hun eigen werk toelichten.

Foto: Focus

Het dagprogramma van het Mediakunst Festival Arnhem is opgedeeld in vier blokken, met elk een overkoepelend thema. Bezoekers kunnen een passe-partout voor de hele dag kopen, maar er zijn ook tickets per blok beschikbaar. Alle blokken worden ingeleid door de kunstenaars die hun eigen werk toelichten. Blok 1 (11.00 – 13.00 uur) met Jeroen Eisinga gaat over performancekunst en video. Blok 2 (14.00 – 16.00 uur) met Lydia Schouten behandelt feminisme en seksualiteit. In blok 3 (16.30 uur – 18.30
uur) met Julika Rudelius staan fictie, mens en maatschappij centraal, en de dag wordt afgesloten door blok 4 (20.00 – 22.00 uur) met Barbara Visser over politieke betrokkenheid.

Boekpresentatie

Tijdens het festival is er van 19.30 – 20.00 uur een presentatie van het boek ‘A Critical History of Media Art in the Netherlands: Platforms, Policies, Technologies’. In het boek staan kunstenaars die hun opleiding
volgden aan ArtEZ en kunstenaars die vertegenwoordigd zijn in de collectie van Museum Arnhem. Marga van Mechelen overhandigt het boek aan Saskia Bak, directeur van Museum Arnhem. Conservator
hedendaagse kunst van Museum Arnhem, Mirjam Westen, licht het belang van het boek toe. De presentatie is vrij toegankelijk.

Meer informatie en kaarten zijn te verkrijgen via focusarnhem.nl of aan de kassa van Focus Filmtheater.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Leger des Heils collecteert in Arnhem

Vrijwilligers van het Leger des Heils gaan van 25 tot en met 30 november langs de deuren met de collectebus. De opbrengst van de jaarlijkse deur-tot-deurcollecte is bestemd voor lokale activiteiten waarmee het Leger des Heils sociale uitsluiting en eenzaamheid bestrijdt.

Steeds meer mensen zijn op zichzelf teruggeworpen en niet iedereen redt het alleen. “Voor deze mensen wil het Leger des Heils een vangnet bieden. Dat gebeurt bijvoorbeeld door middel van maaltijdprojecten, schuldhulpverlening, spelletjesmiddagen, kledingwinkels en de soepbus.” laat het Leger des Heils ons weten.

Voor deze buurtgerichte activiteiten ontvangt het Leger des Heils geen subsidie. Deze activiteiten worden dus volledig betaald uit donaties. Het Leger des Heils organiseert daarom een landelijke collecteweek, dit jaar van 25 tot en met 30 november. De gift vanuit de Arnhemmers zijn daarbij hard nodig, want samenleven doe je dus niet alleen.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair