fbpx
Connect with us

Nieuws

Maatje meer? Laat zien wat je hebt!

Was Twiggy ooit het maatgevende model in de jaren zestig. Laten we zeggen maatje 34. Anno 2019 mag het gewoon: maat 42. Het plussize model is sinds een aantal jaren welkom in de mode en op de catwalk. 

Presentatrice Miljuschka Witzenhausen raast door Instagram-land met foto’s in badpak. Ze zegt trots te zijn op haar lijf met maat 42-44. Met een kanttekening: ik geef het je als zestienjarige met een maatje meer te doen. De catwalk wordt immers altijd nog vooral be-vrouw-d door maatje 36 of minder.

Toch is er de afgelopen jaren al veel veranderd. Een paar jaar geleden zette H&M een stap in de richting met een badpakken-campagne met een model met maat 42. En er was de reclame van Dove met modellen die volslank genoemd worden. 

Daar werd toen al veel over gezegd. Inmiddels worden steeds vaker plussize modellen ingehuurd voor campagnes en fotoreportages. Het lijkt al een tijdje de trend te zijn en zelfs merken als Voque huren ‘dames met rondingen’ in. Volgens velen een eerlijke en goede ontwikkeling. 

Buikjes worden niet meer weg-gefotoshopt

Opvallend is misschien wel dat maat 38 al door lijkt te gaan voor plussize. Een model als Myla Dalbesio, met dus maat 38, valt in deze categorie. Calvin Klein boekte haar voor een campagne. 

Het magazine Sports Illustrated ging een stap verder. In plaats van strakke sportieve afgetrainde modellen koos het magazine in een badpakken-nummer voor modellen met een maatje meer. Ashley Graham en Robyn Lawley. Beiden maat 42. 

Modellen met een maatje meer lijken echter nog altijd bijzonder en een uitzondering, terwijl het een veel reëeler beeld geeft van de vrouw. Een ding is wel bereikt: het is uit de taboesfeer. Maatje 42 mag gezien worden. Buikjes worden niet meer weg-gefotoshopt. 

Blijft het nog wel opvallend dat het bij de maatje meer modellen voornamelijk om badpakkenmode en lingerie gaat en ze zelden in een modieuze outfit met een trendy handtas te zien zijn. Als er dan sprake is van een maatje meer, wordt het ook duidelijk geprofileerd. En vooral zichtbaar gemaakt. 

Er zijn niet louter superslanke en sportieve jonge mensen

Wanneer gaan we de modellen zien in fashion campagnes met prachtige haute couture? Dus echte plussize mannequins in een unieke jurk of een broekpak. Dat het gaat om de jurk van Givenchy en het pak van Prada, de tas van Micmacbags of eentje van Burkely, en niet langer om dat lijf dat nou eenmaal wat voller is. Dat lijkt nog ver weg. De enige die we op social media treffen is de Amerikaanse actrice Rebel Wilson in een zwarte haute couture jurk van Givenchy. Het is een begin. 

Al met al blijken in ieder geval vorig jaar een flink aantal vollere modellen modeshows gelopen te hebben van grote merken. Vooral ontwerpers uit New York kozen bewust voor deze vollere dames. Ook de Nederlandse Jill Kortleve was aan de beurt als curvy model. 

Op haar eigen social media geeft ze daar een duidelijk signaal over af. Volgens haar klopt het gewoon niet dat er alleen maar superslanke en sportieve jonge mensen zijn. 

Jill weigert zichzelf uit te hongeren voor een goede foto en wil absoluut niet constant strijden met haar gewicht. Haar motto: goed naar je eigen lijf luisteren, gezond eten en gewoon doen. Niet mee in dat ideaalbeeld dat ver af staat van de realiteit. 

Jill valt, zoals dat heet, in het middensegment. Ze staat met haar rondingen ver af van de bonenstaken, maar is ook geen plussize model. 

Blijft het de vraag hoe lang het zal duren voordat er niet meer gesproken wordt over Twiggy’s, rondingen en plussize modellen, en er gewoon ‘modellen’ zijn in alle soorten en maten. Of is dat een utopie? 

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

Arnhem neemt maatregelen om gevolgen klimaatverandering te beperken

Tien procent minder asfalt, het aanleggen van schaduwroutes en koelteplekken, meer bomen planten en een nieuwe stadsbrede subsidieregeling. Een greep uit de Klimaatadaptiestrategie 2020-2030 die het college van burgemeester en wethouders heeft aangeboden aan de Arnhemse gemeenteraad. Een plan dat met verschillende partners in de stad tot stand is gekomen en dat antwoord geeft op de vraag hoe Arnhem zich wil wapenen tegen de toenemende hitte, droogte en hevige regenbuien.

Foto: wikipedia

Wethouder Cathelijne Bouwkamp: “Arnhem loopt voorop als het gaat op het gebied van klimaatadaptie. Het bezoek van Koning Willem-Alexander vorig jaar aan enkele aansprekende projecten in onze stad was daar een goed voorbeeld van. Die voorsprong willen we graag vasthouden. Dat is belangrijk want om Arnhem klimaatbestendig te krijgen, moeten we samen in de versnelling. Daarom ligt er nu een voorstel waarin we nog meer dan in het verleden samen met onze Arnhemmers en partijen als woningcorporaties, waterschappen, onderwijsinstellingen en het Platform Arnhem Klimaatbestendig extra stappen willen maken. De kracht van de nieuwe strategie zit in de samenwerking. Dat is ook precies de reden dat we een intentieverklaring gaan ondertekenen met onze partners. Door onze krachten te bundelen zorgen we dat Arnhem in de toekomst zo goed mogelijk is voorbereid tegen steeds extremer weer.”

Verminderen wateroverlast

Om wateroverlast door extreme regenbuiten te beperken worden verschillende maatregelen voorgesteld. Zo is het de ambitie om de hoeveelheid asfalt en stenen in de stad met 10% terug te brengen. Door het vervangen van asfalt door groen, kan regenwater direct in de grond worden opgenomen in plaats van in het riool te stromen. Dat draagt bij aan het doel om 90% van al het regenwater dat in de openbare ruimte valt niet in het riool te laten stromen. Voor nieuwbouwwoningen of renovaties geldt sowieso dat regenwater niet in het riool mag stromen. 

Tegengaan hitte 

Om extreme temperaturen het hoofd te bieden worden netwerken van schaduwroutes en koelteplekken gemaakt. Dat gaan we doen in de binnenstad, maar ook bij andere ontmoetingsplekken zoals bij winkelcentra. Voor de binnenstad wordt voortgeborduurd op het succesvolle project waarbij de afgelopen jaren op meer dan 300 plekken groen is toegevoegd. Vooral het toevoegen van bomen en schaduw heeft daarbij prioriteit. Het onlangs vastgestelde Bomenplan sluit daar naadloos op aan.

Hele gebieden aanpakken

In het plan worden naast individuele maatregelen ook complete gebieden aangewezen die klimaatbestendiger gemaakt gaan worden. Zo zijn er concrete plannen voor de Van Muijlwijkstraat in Arnhem-Noord en het Croydonplein in Arnhem-Zuid. Beide gebieden kenmerken zich nu vooral door de aanwezigheid van veel steen. Door het toevoegen van groen en het slim inrichten van de openbare ruimte zijn ook deze gebieden straks toegerust op de veranderende weersomstandigheden in ons land.

Nieuwe stadsbrede subsidieregeling

Met de strategie wordt ook een nieuwe subsidieregeling in het leven geroepen. Inwoners of ondernemers die een idee hebben om de stad beter bestand te maken tegen hitte, extreme wateroverlast of droogte kunnen de komende drie jaar een beroep doen op de subsidieregeling ‘Initiatieven Klimaatadaptatie’. Voor de komende drie jaar is daarvoor 450.000 euro beschikbaar.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Twee leeuwen geboren op zomeravond

Voor de ogen van bezoekers heeft een leeuwin maandagavond 27 juli rond 17.30 uur twee op het oog gezonde welpen ter wereld gebracht. Moeder en jongen verblijven de komende tijd in een verblijf achter de schermen, waar ze al snel na de geboorte de rust en beschutting van een schuilhut hebben opgezocht. 

Foto: Burgers’ Zoo

De leeuwin die maandagavond twee welpen op de wereld heeft gezet, is een ervaren moeder. In het Deense dierenpark van Givskud heeft ze in 2010 één en in 2011 drie jongen gekregen. In 2015 is ze naar Arnhem afgereisd om in de Gelderse hoofdstad hopelijk ook voor nageslacht te zorgen. In een schuilgrot vlak voor de ruit bracht ze maandagavond haar jongen ter wereld.

Voorlopig nog niet zichtbaar

Al snel na de geboorte besloot de leeuwin haar welpen te verplaatsen naar een rustigere plek achter de schermen, daarbij geassisteerd door de dierverzorgers die een speciale plek voor de leeuwin met haar jongen hebben gereserveerd. Grenzend aan het uitgestrekte buitenverblijf bevinden zich diverse separatie-rennen met schuilhutten, waar de welpen in het warme stro liggen. Moeder en jongen bepalen zelf wanneer ze de tijd rijp achten om de schuilhut en de separatie-ren weer te verlaten. Ook in de natuur zondert een drachtig vrouwtje zich tijdelijk af om te werpen en haar jongen de eerste tijd te verzorgen.

Zorgen om de leeuwen in het wild

De leeuwenfok in dierenparken verloopt voorspoedig. De twee welpen zijn welkom in Arnhem om in de toekomst de huidige leeuwengroep verder uit te breiden. In het wild gaat het echter niet goed met de leeuwenpopulatie. Illegale jacht en de handel in lichaamsdelen voor met name de Aziatische markt laten de aantallen drastisch dalen. Ook komen de roofdieren steeds vaker in conflict met de oprukkende menselijke bevolking, met name als ze als bedreiging voor het vee worden gezien. De iconische ‘koning der dieren’ wordt hierdoor helaas steeds minder een vertrouwd gezicht op de Afrikaanse savannes. 

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Burgers’ Zoo presenteert nieuwe zomerserie

Burgers’ Zoo presenteert een nieuwe zomerserie met hoofdrollen voor het populaire kinderduo Zoë & Silos. Twaalf afleveringen lang nemen de musical- en televisiesterren het tegen elkaar op in de educatieve ‘Zomerchallenge’. Elke aflevering staat kennis van de dierenwereld centraal en komen Zoë & Silos telkens voor nieuwe, prikkelende uitdagingen te staan. Iedere vrijdag komt een nieuwe aflevering online op het eigen YouTube-kanaal youtube.com/zoesilos

Samen met Mira Meijer heeft videoproducent Ruben Huis in ’t Veld de nieuwe serie ‘Zomerchallenge’ gescript, geregisseerd en gefilmd. “De twaalf afleveringen zijn met heel veel enthousiasme en plezier gemaakt, waarbij educatie altijd centraal heeft gestaan”, aldus Huis in ’t Veld. “Educatiemedewerkster Marianne Blom speelt een belangrijke rol in de serie, waarbij zij optreedt als spelleidster en Zoë & Silos bovendien extra tekst en uitleg geeft over de dierenwereld. Zo levert elke aflevering niet alleen een spannende competitie tussen Zoë & Silos op, maar leert de kijker spelenderwijs stiekem een hoop over dieren en natuur.”

Musicals, televisieserie en eigen YouTube-kanaal

Zoë is een enthousiast meisje dat alles over dieren weet en later graag dierverzorger wil worden. Silos loopt als dierverzorger stage in Burgers’ Zoo, terwijl zijn vader parkranger in Belize is. Burgers’ Zoo en Van Hoorne Entertainment hebben diverse verhaallijnen rond het populaire kinderduo uitgewerkt in vier verschillende musicals (Deep Ocean Monsters, de Desert Musical, de Mangrove Musical en de Bush Musical), een tiendelige televisieserie én vijftien videoclips (liedjes). Zoë & Silos hebben een eigen YouTube-kanaal youtube.com/zoesilos waar deze zomer ook alle twaalf nieuwe afleveringen op te zien zijn. 

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair