fbpx
Connect with us

Nieuws

Media geblunder Marcouch kost Arnhem €5.584,- en een boze raad

Marcouch
Foto: Ahmed Marcouch (FB)

Opnieuw brengt burgermeester Marcouch een hoop problemen door het handelen in de media. Want door een artikel in de Gelderlander van maandag 17 juni is de fractie DENK VA boos op de burgemeester. Het is gebruikelijk dat de burgemeester eerst reactie geeft op schriftelijke vragen voordat ze de media te woord staan. Een half geleden heeft de burgemeester een ongefundeerde uitspraak gedaan in de Gelderlander van vorig jaar. Daar noemde hij imam Youssef Arkhouch een prediker die een gevaarlijke stroming in de Islam zou prediken zonder bewijs hiervoor te hebben geleverd. Dit koste de gemeente meer dan €5.584,-

Op 29 mei kreeg de gemeente een eerste tik op de vingers. Want de rechtbank was van mening dat het handelen van burgermeester Ahmed Marcouch onterecht was. Hij had van de rechter nooit o.a. in de raadzaal mogen zeggen: “Deze orthodoxe stroming is problematisch en gevaarlijk omdat ze de superioriteit van salafisten uitdraagt, omdat ze streeft naar de heilstaat van het kalifaat en omdat ze iedereen verkettert die de leer niet onderschrijft. Ze is zeer intolerant tegenover andersdenkenden, of die nu wel of niet moslim zijn. En ze ziet geweld als middel om het heilige doel te realiseren”. De rechter is van mening dat Marcouch, namens de gemeente, imam Youssef Arkhouch nooit had mogen koppelen zonder bewijsvoering aan deze stoming.

Rekening van €5.584,-

Om die reden eiste de rechter dat de gemeente een rectificatie plaatst in de Gelderlander en moet de gemeente Arnhem daarnaast het bedrag van €5.584,- betalen aan de Imam. Deze kosten bestaat uit €4.000,- schadevergoeding en €1.584,- voor gerechtskosten. Deze kosten liggen hoger omdat ook de salaris van de Arnhemse advocaat betaald moeten worden en de mogelijke rectificatie in de Gelderlander. Hoe hoog de werkelijke kosten zullen zijn, is nog onbekend.

Niet zelf betalen

De fractie DENK Verenigd Arnhem wilde niet dat de belastingbetaler maar Marcouch zelf de schadeclaim gaat betalen. Ze diende daarom op 30 mei schriftelijke vragen in. Echter is het college van burgemeester en wethouders anders van mening. Zij geven maandag 17 juni aan dat niet Marcouch maar de gemeente Arnhem de rekening gaat betalen. Immers stond niet Marcouch maar de gemeente Arnhem voor de rechter.

Raadsleden boos!

Deze uitspraak in de Gelderlander schoot in het verkeerde keelgat. Want al de afgelopen weken laten bozen raadsleden weten dat ze niet tevreden zijn over de handelswijzen van het college door eerst de media te informeren en vervolgens de raad. Ook deze actie leverde boosheid op bij de gemeenteraad. “Het is wel bizar dat eerst de media een reactie krijgt en dat wij dit moeten vernemen via de pers!” laat DENK VA fractievoorzitter Yldirim Usta weten. “Wordt dit nu in de toekomst de nieuwe mores van de gemeente? Wij hebben schriftelijke vragen gesteld over de kwestie en de antwoorden staan al in de krant alvorens wij officieel antwoord hebben gekregen. Onze fractie verdient dit geschoffeer niet! De gemeenteraad wordt op deze manier niet serieus genomen. Zo doen wij dit niet in Arnhem!”
Het is volgens de woordvoerder van de gemeente Arnhem geen bewuste actie. “Ik had ze (de vragen) wel gezien maar niet in details alle vragen onthouden.” aldus de woordvoerder. Volgens de woordvoerder is er geen spraken van een beleidswijziging.

Meer nieuws?


Reacties

Reacties

Nieuws

American Football finale op sportpark ’t Cranevelt

Foto: Tulip Bowl

Het Finaleweekend American Football is verplaats naar Sportpark ’t Cranevelt. Hij zou oorspronkelijk worden georganiseerd op het Nationaal Rugby Centrum Amsterdam, maar er zijn problemen met het veld waardoor de wedstrijden verplaatst worden. 

De strijd om de nationale titels worden nu gespeeld op het veld van de Arnhem Falcons in samenwerking met Sportbedrijf Arnhem en de Falcons. Op zaterdag 6 juli zullen de wedstrijden van de Cadets (onder 15 jaar) en de Eerste Divisie daar plaats vinden. Op zondag 7 juli is de finale tussen de Juniors (onder 19 jaar), die strijden om de Dyan Kralt Bowl, en wordt het weekend afgesloten met de Tulip Bowl.

Meer nieuws?


Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Nieuwe Lifestyle markt in Arnhem

Foto: CHYMO & MORE Photography – Swan Market

23 juni is er voor het eerst de Swan Market in Arnhem. Deze landelijke concept is een lifestyle markt met leuke bezigheden voor jong en oud.

Zondag 23 juni is op de Markt van 11:00 – 17:00 de Swan Market. De markt is een platform voor startende, creatieve ondernemers die hun producten aan het grotere publiek willen tonen. Dit uit zich in een lifestyle markt waar een erg divers creatief aanbod te vinden is.
Handgemaakte sieraden, accessoires, fashion, vintage, kids items, betaalbare kunst en toffe interieur items worden aangeboden door de creatieve deelnemers van Swan Market. Naast al het shop-plezier word je verwend met heerlijke eten en drinken, aangeboden door authentieke food trucks en live muziek van opkomende tot gerenommeerde artiesten. Verder is er ook genoeg leuks te doen voor de kleine Swanners!

Kortom genoeg te doen!

Meer nieuws?


Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Attero BV nieuwe afvalverwerker voor de regio

foto: Flickr

De Milieusamenwerking Regio Arnhem heeft de verwerking van fijn en grof huishoudelijk afval Europees aanbesteed. Op basis van de beste prijs-kwaliteitverhouding is definitief gegund aan Attero BV uit Wijster. De afvalverwerker start op 1 januari 2020.

Attero BV scoort vooral goed op milieuaspecten. Het bedrijf vervoert het afval vanaf het overslagstation in Duiven naar de verwerkingsinstallatie in Wijster. Zij maken hiervoor gebruik van duurzame vervoermiddelen op biobrandstof. De verwerking bestaat uit twee stappen: uit het restafval
worden nog aanwezige herbruikbare fracties zoals plastic, metalen en organisch materiaal, zoals etensresten, uitgesorteerd. Daarna wordt het resterend materiaal met energieterugwinning hoogwaardig verbrand. Het scheiden aan de bron, zoals nu in elke gemeente gebeurt, blijft ook in de
toekomst van groot belang. Deze verwerkingswijze geeft aanvullend daarop een extra impuls aan hergebruik en verlaagt de hoeveelheid te verbranden materiaal. De kosten van afvalverwerking, met name afvalverbranding, worden fors hoger en stijgen zo’n 40% per ton in 2020.

Aanbesteding

Op 31 december 2019 loopt het huidige verwerkingscontract van fijn en grof huishoudelijk restafval af. De MRA-gemeenten (Arnhem, Lingewaard, Montferland, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Westervoort en Zevenaar) hebben gezamenlijk een aanbestedingsstrategie vastgesteld en de aanbesteding gepubliceerd op 5 maart 2019. Op basis van de aanbesteding zijn in totaal zijn twee inschrijvingen ontvangen. De inschrijvingen zijn beoordeeld op beste prijs-kwaliteitsverhouding. Naast
de tariefprijs voor verwerking is het criterium duurzaamheid vertaald naar CO2-kosten die gepaard gaan met de verwerkingstechnieken en transportmiddelen. Op basis van deze beoordeling zijn beide
percelen gegund aan Attero BV. De contractperiode loopt van 1 januari 2020 tot 1 januari 2025 met de mogelijkheid om twee keer met twee jaar te verlengen.

Meer nieuws?


Reacties

Reacties

Continue ReadingPopulair