fbpx
Connect with us

Nieuws

Media geblunder Marcouch kost Arnhem €5.584,- en een boze raad

Marcouch
Foto: Ahmed Marcouch (FB)

Opnieuw brengt burgermeester Marcouch een hoop problemen door het handelen in de media. Want door een artikel in de Gelderlander van maandag 17 juni is de fractie DENK VA boos op de burgemeester. Het is gebruikelijk dat de burgemeester eerst reactie geeft op schriftelijke vragen voordat ze de media te woord staan. Een half geleden heeft de burgemeester een ongefundeerde uitspraak gedaan in de Gelderlander van vorig jaar. Daar noemde hij imam Youssef Arkhouch een prediker die een gevaarlijke stroming in de Islam zou prediken zonder bewijs hiervoor te hebben geleverd. Dit koste de gemeente meer dan €5.584,-

Op 29 mei kreeg de gemeente een eerste tik op de vingers. Want de rechtbank was van mening dat het handelen van burgermeester Ahmed Marcouch onterecht was. Hij had van de rechter nooit o.a. in de raadzaal mogen zeggen: “Deze orthodoxe stroming is problematisch en gevaarlijk omdat ze de superioriteit van salafisten uitdraagt, omdat ze streeft naar de heilstaat van het kalifaat en omdat ze iedereen verkettert die de leer niet onderschrijft. Ze is zeer intolerant tegenover andersdenkenden, of die nu wel of niet moslim zijn. En ze ziet geweld als middel om het heilige doel te realiseren”. De rechter is van mening dat Marcouch, namens de gemeente, imam Youssef Arkhouch nooit had mogen koppelen zonder bewijsvoering aan deze stoming.

Rekening van €5.584,-

Om die reden eiste de rechter dat de gemeente een rectificatie plaatst in de Gelderlander en moet de gemeente Arnhem daarnaast het bedrag van €5.584,- betalen aan de Imam. Deze kosten bestaat uit €4.000,- schadevergoeding en €1.584,- voor gerechtskosten. Deze kosten liggen hoger omdat ook de salaris van de Arnhemse advocaat betaald moeten worden en de mogelijke rectificatie in de Gelderlander. Hoe hoog de werkelijke kosten zullen zijn, is nog onbekend.

Niet zelf betalen

De fractie DENK Verenigd Arnhem wilde niet dat de belastingbetaler maar Marcouch zelf de schadeclaim gaat betalen. Ze diende daarom op 30 mei schriftelijke vragen in. Echter is het college van burgemeester en wethouders anders van mening. Zij geven maandag 17 juni aan dat niet Marcouch maar de gemeente Arnhem de rekening gaat betalen. Immers stond niet Marcouch maar de gemeente Arnhem voor de rechter.

Raadsleden boos!

Deze uitspraak in de Gelderlander schoot in het verkeerde keelgat. Want al de afgelopen weken laten bozen raadsleden weten dat ze niet tevreden zijn over de handelswijzen van het college door eerst de media te informeren en vervolgens de raad. Ook deze actie leverde boosheid op bij de gemeenteraad. “Het is wel bizar dat eerst de media een reactie krijgt en dat wij dit moeten vernemen via de pers!” laat DENK VA fractievoorzitter Yldirim Usta weten. “Wordt dit nu in de toekomst de nieuwe mores van de gemeente? Wij hebben schriftelijke vragen gesteld over de kwestie en de antwoorden staan al in de krant alvorens wij officieel antwoord hebben gekregen. Onze fractie verdient dit geschoffeer niet! De gemeenteraad wordt op deze manier niet serieus genomen. Zo doen wij dit niet in Arnhem!”
Het is volgens de woordvoerder van de gemeente Arnhem geen bewuste actie. “Ik had ze (de vragen) wel gezien maar niet in details alle vragen onthouden.” aldus de woordvoerder. Volgens de woordvoerder is er geen spraken van een beleidswijziging.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

Ondernemer Pegasus zoekt steun via crowdfunding

De huidige ondernemer van the Pegasus Pub hoopt op steun voor het openhouden van zijn zaak. The Pegasus Pub is een populaire plek onder de Airborne herdenkers.

Foto: The Pegasus Pub

Ondernemer Nige Hinkin ontdekte in oktober 2019 dat café The Pegasus Pub in Arnhem de deuren moest sluiten vanwege gezondheidsproblemen van de vorige eigenaren. “Na enige overweging besloot ik mijn baan in Engeland op te zeggen en naar Arnhem te verhuizen om deze geweldige plek opnieuw te openen!” aldus Hinkin. “Alles verliep volgens plan, maar toen sloeg Covid19 toe. Van daaruit ging het slechter. Niet de bar kunnen openen leidde tot een financiële crisis.” aldus de nieuwe eigenaar.

Deze belangrijke ‘Airborne’ cafe heeft door de corona een financiële plak gekregen. Eigenaar Nige hoopt met de crowdfunding zo’n 10.000 euro te halen. Op dit moment heeft de eigenaar al meer dan 1600 euro opgehaald.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

‘Gebruik geen lijmband voor bestrijding Eikenprocessierups’

Diverse natuurorganisaties waarschuwen voor het gebruiken van een lijmband. Deze lijmband is populair voor mensen die last hebben van kruipende insecten zoals mieren en Eikenprocessierupsen. Maar er zit ook een bijvangst aan.

Organisaties zoals Natuurmonumenten waarschuwen voor de bijvangst van de lijmband. Het is bekend geworden dat naast mieren en Eikenprocessierupsen ook andere dieren vangt zoals andere insecten, vogels en vleermuizen. 

Mezenkastjes

Organisaties roepen dan ook op om met andere oplossingen te komen zoals het ophangen van mezenkastjes. Deze kastjes zorgen ervoor dat er meer natuurlijke vijanden komen voor de eikenprocessierupsen.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Grillroom Korenkwartier afgebrand

Vrijdag 22 mei heeft er een brand plaats gevonden in een grillroom in de Hoogstraat bij het Korenkwartier. Hierdoor is grillroom Mardin Oçakbasi voorlopig uit de running.

Foto: IHVA

Toen een van de eigenaren vrijdag ochtend rond 4:45 van de toilet kwam in de kelder ontdekte hij dat zijn zaak in de brand stond. De eigenaar ontdekte toen hij boven kwam dat zijn zaak compleet gevuld was met rook.

De schade is zo groot, dat de grillroom voorlopig dicht zal blijven. De brandweer vermoed dat de brand heeft plaatsgevonden in de afzuigkap. De brandweer heeft het vuur kunnen blussen.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair