fbpx
Connect with us

Nieuws

Nationale bijentelling

Dit weekend kan iedereen de kleine maar zeker ook belangrijke insecten gaan tellen. Het gaat namelijk niet goed met de bij. Ook hier worden op diverse plekken geteld. 

Foto: Pixabay

Of je houdt ervan of je haat ze… Bijen. Maar het gaat niet goed met het kleine insect, terwijl ze een hele belangrijke functie hebben in de wereld. Namelijk het bestuiven van bloemen. Door o.a. de eentonige akkerbouw, het gebruik van bestrijdingsmiddelen zijn er al behoorlijk wat bijensoorten uitgestorven. Om de laatste bijen te beschermen worden er diverse acties gehouden. Een ervan is het tellen van de bijen. Dit weekend worden bijen geteld tijdens het Nationale Bijentelling

Waarom bijen tellen?

Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we de bij kunnen helpen.
Daarom vragen diverse organisaties die hier mee bezig zijn om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek. In Nederland komen bijna 360 bijensoorten voor. Ruim de helft daarvan is bedreigd.
Bijen zijn belangrijk voor bestuiving. “80% van onze eetbare gewassen en bijna 90% van onze wilde planten worden bestoven door bijen en andere insecten”, aldus Koos Biesmeijer, bijenexpert bij Naturalis. “Onderzoekers gebruiken de resultaten van de Nationale Bijentelling om te zien waar de verschillende bijensoorten voorkomen in Nederland en of die aantallen toe- of afnemen.” Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur bij Naturalis, in actie voor de wilde bij.

Onderzoek

Vorig jaar deden ruim 5.000 mensen mee aan de Nationale Bijentelling. In totaal telden zij – ondanks de kou dat weekend – bijna 54.000 bijen. “Het zou geweldig zijn voor het onderzoek als er ook dit jaar weer van veel mensen tellingen binnen komen”, aldus Biesmeijer. Hij geeft aan dat zo’n 5 jaar achter elkaar moet worden geteld, om trends in bijenpopulaties van tuinen helder te krijgen en invloeden zoals weer uit te kunnen sluiten. 

Tel mee

Meedoen is eenvoudig, ook voor wie weinig of geen kennis van bijen heeft.
Er is een telformulier en bijengidsje waarmee iedereen de zestien verschillende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen kan herkennen

Help de bij

Ook kun je de bij een handje helpen. Vooral nu je verplicht thuis zit zijn er leuke dingen te doen. Maak een Bijenhotel of Zaadbommetjes.

Nationale Bijentelling

De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van Naturalis, Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie en LandschappenNL. Het doel is om zoveel mogelijk over bijen te weten komen, zodat we de bij beter kunnen helpen. De Nationale Bijentelling wordt georganiseerd in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Nieuws

Op 10 juni is het Buitenspeeldag, laten we vieren dat we kunnen spelen!

Tijdens deze unieke periode is het zeer belangrijk voor kinderen om gezond te blijven en buiten te kunnen blijven spelen. Nickelodeon en Jantje Beton hebben daarom besloten om op woensdag 10 juni voor de 13e keer de Nationale Buitenspeeldag te organiseren. Vorig jaar hielpen meer dan 1.000 lokale initiatieven mee om meer dan 100.000 kinderen volop te laten buitenspelen. Deze 13e editie belooft door de huidige situatie een historische dag te worden.

Foto: PXHere

Dit jaar gaan er, volgens de richtlijnen van het RIVM en de overheid, geen grote speelevenementen plaatsvinden. Nickelodeon en Jantje Beton geven de komende tijd via www.buitenspeeldag.nl echter éxtra veel tips op welke manier kinderen alsnog veilig buiten kunnen spelen (denk aan een racebaan krijten op de stoep, touwtjespringen, balspelletjes, en veel meer!). Daarnaast kunnen kinderen en lokale organisaties op de site ook de toffe poster van dit jaar weer downloaden waarmee de hele buurt kan zien dat het weer tijd is voor de Buitenspeeldag.

Buitenspeeldag

Beide organisaties bieden zo op hun eigen manier een helpende hand bij het creëren van spellen, speelplekken en het organiseren van speelactiviteiten. De komende weken zullen Nickelodeon en Jantje Beton campagne voeren om zoveel mogelijk kinderen te laten spelen en ook dit jaar gaat de Nickelodeon zender zoals gebruikelijk op de Buitenspeeldag op zwart. 

Johan Cruyff en Krajicek

Tijdens deze bijzondere editie spelen Nickelodeon en Jantje Beton samen met de Johan Cruyff Foundation en de Krajicek Foundation. Beide organisaties zetten zich al jaren in voor het belang van regelmatig buiten spelen en sporten en ondersteunen de boodschap dan ook van harte.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Burgers ‘Zoo gaat 19 mei weer open

Vanaf dinsdag 19 mei kan Burgers’ Zoo weer open. Om ervoor te zorgen dat iedereen een aangenaam en veilig bezoek kan brengen, is het van belang het aantal bezoekers per dag te maximeren. Tevens dient Burgers’ Zoo te voorkomen dat iedereen op hetzelfde tijdstip aan de toegangspoort verschijnt, daarom gebruiken ze een online reserveringssysteem en kiezen bezoekers een tijdstip voor binnenkomst. 

Foto: Burgers’ Zoo

“De komende periode starten we met een laag aantal en zullen we dagelijks in de gaten houden of de bezoekerscapaciteit omhoog kan. Hier bij proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met iedereen. Ons park is immers voor iedereen: voor abonnementhouders en dagbezoekers. Het overgrote merendeel van de huidige boekingen staat inmiddels op naam van abonnementhouders.” aldus Burger’s Zoo. “Daardoor kan het zo zijn dat op een bepaalde dag de beschikbare toegangsmomenten voor hen zijn vergeven en die voor de dagbezoekers nog niet. Dit is natuurlijk vervelend voor degene die niet kunnen boeken, maar we willen de dagbezoeker ook de nodige ruimte bieden voor een dagje Burgers’ Zoo. Teneinde beide groepen bezoekers zoveel mogelijk te kunnen laten genieten van ons dierenpark, hebben we de capaciteit voor de mensen met een abonnement in de middag zojuist verruimd.”

Meer informatie over de maatregelen rondom corona bij Burgers Zoo is te vinden op de site

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Crowdfunding voor rolstoelbusje voor de 2,5-jarige Jason

De 2,5-jarige Jason heeft de genetische afwijking DHX30. Hierdoor moet Jason in een rolstoel vervoerd worden. Het wordt voor de ouders van Jason steeds moeilijker om hem te vervoeren, omdat Jason steeds zwaarder wordt hebben zijn ouders een rolstoelbus nodig. Van de €25.000,- is er al €24.775,- opgehaald bij de crowdfunding.

“Bij deze zou ik graag aandacht willen vragen voor ons 2,5 jarige zoontje Jason. Jason is een jongen met een zeldzame genetische afwijking. Hij is 1 van de 31 kinderen die wereldwijd gediagnosticeerd zijn met DHX30. Het gevolg hiervan is dat zijn motoriek niet goed is, waardoor hij niet kan staan, lopen, kruipen, praten en zelfstandig kan zitten.” aldus Kim de Winkel, moeder van Jason.

Crowdfunding

De bus is hard nodig, daarom starten de ouders van Jason de crowdfunding. “Wij zijn een crowdfundingsactie gestart om een rolstoelbus te realiseren. Deze bus is erg hard nodig omdat het voor ons fysiek gezien ontzettend zwaar is om Jason in een gewone auto te tillen. En dat terwijl hij alleen nog maar groter en zwaarden zal worden. Via deze weg hopen wij als ouders voor Jason een rolstoelbus aan te kunnen schaffen zodat hij beter en gemakkelijker vervoerd kan worden.” aldus Kim de Winkel. “Inmiddels hebben wij meer dan €24.000,- opgehaald, een enorm bedrag waar wij heel erg blij mee zijn! Het streefbedrag komt langzaam inzicht. Alle beetjes helpen!”

Donaties kunnen worden gedaan via deze link. Mocht je meer willen horen over Jason, dan kan dit via de site die speciaal voor hem is gemaakt.

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair