fbpx
Connect with us

Politiek

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Marcouch

Marcouch
Foto: Lex Draijer (CC)

Burgemeester Ahmed Marcouch hield woensdag 9 januari een toespraak. Deze was live te zien op Facebook van Ik hou van Arnhem. Maar ook is hij hier te lezen.

Alle goeds voor 2019!

Hier in de Eusebius zijn wij begonnen met een liefdevolle ode van Introdans aan Arnhem. Introdans, bedankt voor dit mooie cadeau; onze liefde is wederzijds! Ik zag u hier al veel met elkaar praten, de Eusebius gonsde ervan. Het goede gesprek voeren, is een voornemen voor 2019 dat ons Arnhemse samenleving ver kan brengen. Want beste mensen, het gesprek wordt soms wel verguisd als vrijblijvend theedrinken, maar het goede gesprek zit wel degelijk vol wederzijdse verwachtingen, nieuwe inzichten en beloften. Kijk naar onze ondernemers in de regio Arnhem-Nijmegen. Zij kregen in 2018 de prijs voor de beste economische regio van Nederland. Ik citeer de jury: ‘In geen andere regio in Nederland versterken economische kracht, stedelijke dynamiek en een groene leefomgeving elkaar op zo’n duidelijke manier als in de regio Arnhem – Nijmegen (…), met als motorblok de samenwerking tussen de provincie, de gemeenten, organisaties, bedrijven en kennisinstituten’.

Dankzij de samenwerking viel in 2018 ook het Industriepark Kleefse Waard in de prijzen. En nu is het de kunst dit mooie ondernemerssucces in brede kringen te délen. Met leerlingen die stages nodig hebben, met sollicitanten die als gekwalificeerde Ahmeds en Fatima’s toch nog moeilijk binnen komen. Met aandacht voor werkende armen en voor de kwetsbare mensen die niet werken kunnen, die vaak worden vergeten en voor wie de Gele Hesjes onze aandacht vragen.

Heel mooi dat op het AkzoNobel terrein door RijnIJssel een campus wordt gevestigd  voor het middelbaar beroepsonderwijs. Ons werkbedrijf Scalabor timmert met succes aan de weg. En gelukkig ken ik ondernemers die mij vertellen hoe zij hun medewerkers stimuleren goed Nederlands te leren, met taaltrainingen als onderdeel van hun loopbaanontwikkeling.    

Ik kijk ernaar uit nog veel meer van deze verhalen  van u te horen. Want ik ben graag trots op de prijswinnaars. Zoals ik dat ben op álle Arnhemmers die klaar staan om mensen te helpen. Wist u dat hier wachtlijsten bestaan voor vrijwilligers die hun stadgenoten willen leren lezen en schrijven? Dat gaat goedkomen met ‘Arnhem Samen’.Hier past ook mijn compliment aan de gemeenteraad, die de bewoners hóort en uitnodigt mée te denken.  

Geen wonder dat ik mij zo thuis voel hier in Arnhem. U nodigt mij uit, u neemt mij mee. Ik mag door uw ogen naar Arnhem kijken.  Door die van de moslima’s bijvoorbeeld, die recent een hartverwarmende kerstlunch organiseerden voor een hevig ontroerd AZC. En ook in onrustige tijden, ter plaatse na de explosie van een illegaal lab in Schuytgraaf, de arrestatie van radicalen uit Presikhaaf of het eerbetoon aan Bekiro in Malburgen.

Beste mensen,

zo hadden wij in 2018 al met al helaas flink wat onveiligheid te verduren. Nieuw is in 2019 dat wij de organisatie van de veiligheid pér wijk gaan verbeteren, samen met de wijkteams, de handhavers en de wijkagenten, hier vanavond in grote getalen aanwezig. En vooral ook in gesprek samen met u.

In onze democratie geldt: de veiligheid beschermt de vrijheid. Alle Arnhemmers met aangrijpende oorlogsverhalen in hun families weten dit, hun herdenking gaat over ónveiligheid en over ónvrijheid. Het is een goed teken dat de belangstelling alsmaar blijft groeien; júist nu de militaire helden ons aan het ontvállen zijn, staan de nieuwe generaties paraat.

De herdenking van de Slag om Arnhem -75 jaar geleden in 2019 – is van nationaal belang, omdat de Arnhemmers vreselijk geleden hebben onder de evacuatie en vreselijk hard gewerkt hebben om alles te herbouwen. En bovendien omdat boven de rivieren ook half Nederland leed, in de hartverscheurende hongerwinter.

De wederopbouw is in Arnhem erg succesvol geweest. In 2019 mogen wij vaker gaan genieten van de kracht van schoonheid; wij zijn daar aan tóe. En ook onze gebóuwen. Net als onze ondernemers, staan ook gebouwen in het vizier van experts. De Sint Jansbeek is intussen ontdekt door de jury van de Gelderse Prijs voor ruimtelijke kwaliteit, de filmzalen van het nieuw gebouwde Focus lopen vol en Musis krijgt zowel de jonge nachtelijke bezoekers langs als gerenommeerde Europese architecten.

Arnhem heeft ze nodig, deze plekken waar jong en oud, fashionista en feestvarken, Arnhem Zuid en Arnhem-Noord elkaar tegenkomen, hun eigen bubbels uit, verenigd in gezamenlijke bewondering voor dans of muziek, Geen wonder dat ook veel Randstedelingen zich tot Arnhem voelen aangetrokken.

Dus doen wij er goed aan in 2019 met nieuwe ogen naar onze gastvrijheid te kijken. Bouwen wij tijdig de juiste woningen? Is het onderwijs voorbereid? Dat is ons wel toevertrouwd!

Maar dán. Er staat er een obstakel tussen ons en onze toekomst, hoe hard wij ook werken: de bereikbaarheid van Arnhem strompelt achteraan. Het prachtige CS Arnhem staat klaar, maar de ICE niet. En net buiten Arnhem slibben de snelwegen dicht. Succesregio 2018 of niet, zo raken wij hier geïsoleerd: onze ondernemers van hun relaties, onze culturele parels van hun bezoekers en onze inwoners van hun vrienden. En zo komt tot slot mijn verhaal uit bij waar het begon: het gesprek. Wij gaan in Den Haag praten als Brugman voor een bereikbaar en toegankelijk Arnhem, zodat mensen als u en ik elkaar welkom kunnen heten.

Beste mensen, voor nu genoeg gesproken!

Meer nieuws?

G


Reacties

Reacties

Nieuws

Staatssecretaris van Ark op werkbezoek in Arnhem

Op maandag 20 januari bracht staatssecretaris Tamara van Ark (sociale zaken en werkgelegenheid) een werkbezoek aan de arbeidsmarktregio Midden Gelderland. Zij was te gast bij Intratuin Arnhem. Deze Intratuin is eigendom van arbeidsontwikkelbedrijf Scalabor en draait vrijwel volledig dankzij de inzet van medewerkers en stagiairs met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Foto: Gemeente Arnhem

De staatssecretaris kwam op eigen verzoek naar de regio om zich te voeden met voorbeelden uit de praktijk en om te zien wat landelijk beleid in de praktijk betekent. Tijdens een rondleiding door Intratuin werd van Ark geïnformeerd over diverse actuele onderwerpen en projecten uit de arbeidsmarktregio. Na afloop toonde van Ark zich onder indruk: “Ik zie dat het in deze regio heel goed lukt om samen te werken, dat blijkt ook uit de cijfers. De regio loopt voor in de uitvoering van de banenafspraak. Alle betrokken partijen hebben heel scherp voor ogen wie de mensen zijn waar ze het voor doen. En die aandacht is waar het om gaat.”

Branchegerichte ontwikkeltrajecten

Werkgevers uit de zorgsector en de schoonmaak presenteerden de branchetrajecten die zij samen met Rijn IJssel en Scalabor gestart zijn. Deze trajecten bieden een opleiding en een baangarantie bij gebleken geschiktheid. Uniek aan deze aanpak is dat de sector gezamenlijk 110 banen garandeert voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Combinatiefunctionarissen als brug tussen school en werk

De Onderwijsspecialisten presenteerden de combinatiefunctionarissen. Deze begeleiden jongeren naar een toekomstige werkplek. De combinatiefunctionaris zorgt er samen met het werkgeversservicepunt, de gemeente en de werkgever voor dat de overgang van onderwijs naar een duurzame werkplek soepel verloopt. 

Wet arbeid in balans helpt niet iedereen

Tevens vroeg de regio aandacht voor de mogelijke negatieve effecten van de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans op werkzoekenden met afstand tot de arbeidsmarkt. Door de nieuwe wet staat detacheren nder druk. In de praktijk blijkt dat werkgevers daar bij deze doelgroep minder snel toe over gaan omdat zij nog risico’s zien.

Samen voor een Baan

Ook kreeg van Ark informatie over het regionale werkgeversservicepunt en over de gestructureerde wijze waarop de regio zichzelf blijft verbeteren bij de bemiddeling van werkzoekenden. Als afsluiting was er de lancering van de nieuwe regio-brede campagne “Samen voor een Baan”. Deze is bedoeld om nog meer ontmoetingen te creëren tussen werkgevers en werkzoekenden.

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Half miljoen extra beschikbaar voor energiemaatregelen aan huis

Het college van burgemeester en wethouders heeft 500.000 euro beschikbaar gesteld voor Arnhemmers om energiemaatregelen te nemen aan hun woning. Denk daarbij aan isolatiemaatregelen voor in de woning en de aanleg van zonnepanelen. Dat geld is beschikbaar via de zogenaamde duurzaamheidslening waar Arnhemmers gebruik van kunnen maken. Het huidige budget van 3 miljoen euro voor deze zogenaamde duurzaamheidsleningen is nagenoeg op.

Foto: Gemeente Arnhem

Wethouder Energie & Klimaat Cathelijne Bouwkamp: “Met dit extra geld laten we zien dat we Arnhemmers graag helpen om hun woning te verduurzamen. Dat gaat vaak om forse investeringen en dan kan een duurzaamheidslening uitkomst bieden.”

5.000 zonnepanelen

Het eerder beschikbare budget van 3 miljoen euro is zo goed als op. De afgelopen 1,5 jaar hebben zo’n 350 huishoudens duurzame maatregelen getroffen. Denk daarbij aan het isoleren van hun woning of het plaatsen van zonnepanelen. Van het beschikbare geld zijn in ieder geval 5.000 zonnepanelen geplaatst en zijn bij ongeveer 40 huishoudens andere energiemaatregelen getroffen.

Toekomstbestendig wonen lening

De verwachting is dat met het beschikbaar gestelde geld nog 4 maanden duurzaamheidsleningen verstrekt kunnen worden. Deze periode dient als overbrugging voor een nieuwe regeling die in voorbereiding is: de toekomstbesteding wonen lening. Met deze lening kunnen meer inwoner geld lenen voor energiemaatregelen en maatregelen om het huis levensloopgeschikt te maken.

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Burgers bouwen zelf een site om afvaldumping te melden

Vanaf donderdag 7 november is er de website afvalmeldingarnhem.nl. Arnhemmers kunnen via deze website afvaldumpingen eenvoudig doorgeven aan de gemeente Arnhem. De website werd op eigen initiatief samengesteld door de Arnhemmer Patrick Arink. Belangrijkste argument om de website op te zetten is de gebrekkige afvalmeldings-pagina’s die de gemeente Arnhem op haar eigen site heeft. 

Foto: Patrick Arink

“Mensen die een melding willen doen van afval in de openbare ruimte, moeten op de site van de gemeente maar liefst vier pagina’s doorworstelen. Daarbij komt dat de pagina’s van de gemeente mobielonvriendelijk zijn. Vanwege de gebruiksonvriendelijke meldingspagina’s van de gemeente Arnhem, zijn er in Arnhem slechts weinig meldingen van illegaal geplaatst afval. ” laat Patrick Arink weten. Patrick Arink: “De wethouder schermt met deze lage cijfers om de negatieve gevolgen van Diftar te bagatelliseren. De realiteit leert dat er veel illegaal gedumpt afval op straat ligt. Ook dat is een reden om deze website op te zetten. De site werkt heel eenvoudig en hij is mobielvriendelijk. In dertig seconden ben je klaar met je melding.” 

Rattenplaag

Nu overal in Arnhem de afvalcontainers voor restafval op slot zitten, worden de negatieve gevolgen van die maatregel al snel duidelijk. Uit de hele stad worden op social media foto’s gedeeld van afval naast de containers en op andere plekken. “Ik woon zelf in het Spijkerkwartier. Het probleem lijkt hier erger dan in veel andere wijken”, aldus Patrick Arink. “In het Spijkerkwartier wonen veel studenten. Lang niet al die studenten zijn in hete bezit van een afvalpas. Dat leidt tot veel afvaldumpingen.”
Het vele afval op straat in het Spijkerkwartier verergert een ander probleem waar de wijk last van heeft. Patrick Arink: “Het Spijkerkwartier wordt al jaren geteisterd door een rattenplaag. Dat probleem wordt door alle afvaldumpingen alleen maar groter. Omdat afval naast de container leidt tot meer afval en het doen van een melding zo lastig was, besloot ik zelf een site te bouwen. De gemeente heeft nog niet gereageerd, maar ik neem aan dat ze er heel blij mee zijn.”

Afvalmeldingen die via afvalmeldingarhem.nl worden doorgegeven, worden verstuurd aan Afval@Arnhem.nl

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair