fbpx
Connect with us

Nieuws

OM wil onvoorwaardelijke straffen voor nep-agenten

Twee vermeende plegers van babbeltrucs in onder meer Arnhem hebben donderdag vijf en vier jaar plus acht maanden tegen zich horen eisen. Dat laat het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem weten. Het tweetal van inmiddels 52 en 43 jaar zonder vaste woon- of verblijfsplaats hebben ouderen in onder meer Arnhem opgelicht door zich uit te geven voor politie-agenten.

In de visie van het OM heeft het tweetal zich schuldig gemaakt aan een groot aantal babbeltrucs in een periode van een aantal maanden in 2015. Daarbij hebben zij van valse politie-legitimatie gebruik gemaakt. Behalve in Arnhem was het duo actief in Brabant. De rechtbank veroordeelde de verdachten in eerste aanleg tot dezelfde straffen als die in hoger beroep zijn geëist. De verdachten stelden dit hoger beroep in.

Kwetsbaar

De advocaat-generaal van het OM neemt het tweetal vooral kwalijk dat ze kwetsbare slachtoffers hebben uitgekozen. “Het betrof in alle gevallen oudere mensen, in de laatste fase van hun leven. Verdachten maakten misbruik van de gezagsgetrouwheid van die generatie en hun kwetsbaarheid vanwege hun hoge leeftijd.”

De verdachten hadden een vaste werkwijze. Zij belden bij de woningen aan en legitimeerden zich als politieambtenaar door het tonen van vervalste politiepassen. Ze maakten de slachtoffers vervolgens wijs dat hun woning op een inbrekerslijst zou staan. Dit zou blijken uit een onderzoek naar reeds aangehouden woninginbrekers en criminelen in de gevangenis die de adresgegevens van de slachtoffers in hun bezit hadden.

Tienduizenden euro’s

Vervolgens vroegen ze naar geld, sieraden of een kluis, zodat zij deze in het kader van dit ‘onderzoek’ konden fotograferen. De slachtoffers gaven nietsvermoedend deze goederen af. De verdachten hebben op deze wijze grote hoeveelheden goud, sieraden, horloges en geldbedragen voor een totaalbedrag van tienduizenden euro’s buitgemaakt.

Alleen onvoorwaardelijke celstraffen van aanzienlijke duur doen recht aan de ernst van de feiten en de grote gevolgen die dat voor de slachtoffers heeft gehad. “De slachtoffers hadden allen een lang leven achter de rug en wilden graag iets nalaten en hadden jaren gespaard. Dat alles hebben deze mannen hen ontnomen”, vindt de advocaat-generaal.

Schok

Bij vrijwel alle slachtoffers is volgens het OM de schok enorm geweest. “Het verdriet om het verlies van de tastbare herinneringen aan hun dierbaren is groot. Maar zij zijn ook beroofd van hun vrijheid, van hun gevoel van veiligheid en hebben daarna van hun huizen vaak burchten gemaakt. En niet in de laatste plaats ervaren zij een gevoel van schaamte, dat zij in de val van de daders zijn getrapt.”

Schaamte, die zij volgens het OM niet zouden moeten hebben. “Die ontbreekt volledig bij deze oplichters. Keer op keer zijn deze verdachten zonder scrupules te werk gegaan, gewetenloos en zich niet bekommerend om de diepe sporen die zij met hun uitgekookte acties achter hebben gelaten.”

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

Kinderen kunnen op tour met de boer

Samen met de boer de stal in! Kinderen kunnen 7 maart op Tour met de Boer! Tijdens deze leuke en leerzame activiteit gaan kinderen samen met de boer de boerderij rond. Ze maken contact met de dieren, helpt mee met de verzorging en komt van alles te weten over het leven op de boerderij. Dus trek je overal en je laarzen aan en doe mee!

Foto: Pixnio – Bicanski

Natuurcentrum Arnhem organiseert deze leuke activiteit voor kinderen. Ze leren dat groente en vlees niet alleen uit de supermarkt vandaan komen maar van de boer. Meedoen? Meld je kind dan voor 5 maart 2020 even aan via onderstaand activiteitenformulier.

Het kost €5,- en €2,50 voor kinderen met Gelrepas. De kosten voor deelname kunnen worden afgerekend op de dag zelf bij de winkel of in boerderijcafé de Hooijmaat. (Marius van Beeklaan 5)

Meer Arnhem nieuws

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Hoogte80 Festival investeert in inclusie, diversiteit, participatie en talentontwikkeling

Sinds 2009 verbreedt Hoogte80 Festival de horizon met een meerdaags podiumkunstenfestival. Het festival heeft een interdisciplinaire programmering met theater, muziek, dans, circus, literatuur en straattheater. Hoogte80 Festival verbindt dit inhoudelijke programma met een unieke buitenlocatie, een adembenemend uitzicht en een feestelijke sfeer van ontmoeting. De twaalfde editie vindt plaats van 21 t/m 24 mei 2020. 

Foto: Jip de Jonge

Dit jaar gaat Hoogte80 Festival de diepte in met een drietal laboratoria: talentontwikkeling, inclusie & diversiteit en participatie. Het festival wil daarmee de impact van kunst & cultuur onderzoeken, makers, stakeholders en bezoekers inspireren en de in de sector aanwezige kennis delen en vergroten. De laboratoria vinden dagelijks plaats tijdens de eerste uren van het festival en bestaan uit debatten, workshops, interviews, presentaties, masterclasses en speeddates voor, door en met makers, professionals en stakeholders. “Talentontwikkeling, participatie, inclusie en diversiteit zijn belangrijke pijlers van de verdiepingslaboratoria op Hoogte80 Festival. Hoe blijven we onszelf ontwikkelen? Wat mist er in de culturele sector, waar liggen kansen? Hoe zorgen we ervoor dat we niet alleen praten óver maar juist mét de mensen die dit aangaat? In mei breken we tijdens de eerste uren van het festival de muren af tussen toeschouwer en maker, professional en student, kaders en kaderlozen.” aldus Caro de Feijter, Iris Romeijnders en Sarah Goorhuis van Verdiepingslaboratoria

Hoogte80 Cafe op 12 maart

 Ontmoeting en participatie zijn centrale waarden van Hoogte80 Festival. Om die reden worden er naast het festival ook een aantal bijeenkomsten georganiseerd: Hoogte80 Cafés. Deze openbare bijeenkomsten geven vrijwilligers van het festival en andere geïnteresseerden de kans elkaar te ontmoeten en ideeën uit te wisselen met de organisatie. Het festival gebruikt deze cafés dan ook om programma’s te toetsen en de wijk, stad en regio bij de totstandkoming van het festival te betrekken.

Ieder Hoogte80 Café heeft een ander thema, de eerste staat in het teken van vrijwilligers. Er zal worden verteld over de toekomstplannen van het festival en de beschikbare vrijwilligersvacatures, en er is de mogelijkheid om in gesprek te gaan met de coördinatoren. Het eerste café vindt plaats op donderdagavond 12 maart in Showroom, Architectuurcentrum CASA (Langstraat 20, Arnhem). 

Meer Arnhem nieuws?


Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Vitesse verliest nipt van PSV

Vitesse is er niet in geslaagd om PSV te verslaan. In GelreDome gingen de Eindhovenaren er met een 1-2 zege vandoor. Tim Matavž zette Vitesse na 50 minuten op voorsprong, maar binnen een kwartier draaide PSV de achterstand om via Sam Lammers (strafschop) en Cody Gakpo. 

Foto’s: Vitesse

Bij Vitesse kreeg Joshua Brenet zijn eerste basisplaats en dat ging ten koste van Max Clark. Met de oud-PSV’er aan de start kregen de Arnhemmers de eerste mogelijkheden in een verder aftastende openingsfase. Een schot van Sondre Tronstad ging naast en Matavž en Bryan Linssen konden net niet bij een voorzet komen van Nouha Dicko.

image

Na ruim een halfuur moesten beide ploegen noodgedwongen wisselen. Aan Vitesse-zijde kon Linssen niet verder. Hij werd vervangen door Thomas Buitink. Bij PSV ging de geblesseerde Jorrit Hendrix eraf voor Érick Gutiérrez. In het resterende kwartier van het eerste bedrijf bleven de kansen schaars, al kwam Matavž nog dichtbij met een diagonaal schot en kopte Armando Obispo maar net naast. PSV zorgde nauwelijks voor gevaar bij het doel van Remko Pasveer.

image

Vitesse kwam ijzersterk uit de kleedkamers, want vijf minuten na de onderbreking zette Matavž de 1-0 op het scorebord. Buitink ontfutselde de bal van Daniel Schwaab en daardoor stond Matavž plots oog in oog met Lars Unnerstall. De Sloveen bleef kalm en schoot beheerst raak. Daarmee kreeg het duel de treffer die het nodig had.

image

Hoewel PSV nog niet tot grote kansen was gekomen, kreeg het na 59 minuten wel de gelegenheid om langszij te komen. Denzel Dumfries werd in het zestienmetergebied neergelegd door Obispo en scheidsrechter Danny Makkelie legde de bal op de stip. Sam Lammers schoot de strafschop binnen: 1-1. PSV kreeg vleugels na de gelijkmaker en niet veel later werd het zelfs 1-2. Gakpo kwam vanaf de linkerkant naar binnen en schoot via de binnenkant van de paal raak.

image

Daardoor moest Vitesse voor het eerst in de achtervolging. Via Oussama Tannane kregen de Arnhemmers een goede mogelijkheid, maar zijn vrije trap van zo’n twintig meter ging naast het doel van Unnerstall. In de slotfase perste Vitesse er nog een offensief uit en een volley van Matavž ging maar net over. De gelijkmaker viel helaas niet meer, waardoor de Arnhemmers de zege aan PSV moesten laten.

image

Volgende week zaterdag 29 februari (19.45 uur) speelt Vitesse een uitduel vs PEC Zwolle. De eerstvolgende thuiswedstrijd van Vitesse is op zaterdag 7 maart. Dan is FC Twente om 19.45 uur de tegenstander in GelreDome.

Meer Arnhem nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Facebook

Populair