fbpx
Connect with us

Nieuws

OM wil onvoorwaardelijke straffen voor nep-agenten

Twee vermeende plegers van babbeltrucs in onder meer Arnhem hebben donderdag vijf en vier jaar plus acht maanden tegen zich horen eisen. Dat laat het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem weten. Het tweetal van inmiddels 52 en 43 jaar zonder vaste woon- of verblijfsplaats hebben ouderen in onder meer Arnhem opgelicht door zich uit te geven voor politie-agenten.

In de visie van het OM heeft het tweetal zich schuldig gemaakt aan een groot aantal babbeltrucs in een periode van een aantal maanden in 2015. Daarbij hebben zij van valse politie-legitimatie gebruik gemaakt. Behalve in Arnhem was het duo actief in Brabant. De rechtbank veroordeelde de verdachten in eerste aanleg tot dezelfde straffen als die in hoger beroep zijn geëist. De verdachten stelden dit hoger beroep in.

Kwetsbaar

De advocaat-generaal van het OM neemt het tweetal vooral kwalijk dat ze kwetsbare slachtoffers hebben uitgekozen. “Het betrof in alle gevallen oudere mensen, in de laatste fase van hun leven. Verdachten maakten misbruik van de gezagsgetrouwheid van die generatie en hun kwetsbaarheid vanwege hun hoge leeftijd.”

De verdachten hadden een vaste werkwijze. Zij belden bij de woningen aan en legitimeerden zich als politieambtenaar door het tonen van vervalste politiepassen. Ze maakten de slachtoffers vervolgens wijs dat hun woning op een inbrekerslijst zou staan. Dit zou blijken uit een onderzoek naar reeds aangehouden woninginbrekers en criminelen in de gevangenis die de adresgegevens van de slachtoffers in hun bezit hadden.

Tienduizenden euro’s

Vervolgens vroegen ze naar geld, sieraden of een kluis, zodat zij deze in het kader van dit ‘onderzoek’ konden fotograferen. De slachtoffers gaven nietsvermoedend deze goederen af. De verdachten hebben op deze wijze grote hoeveelheden goud, sieraden, horloges en geldbedragen voor een totaalbedrag van tienduizenden euro’s buitgemaakt.

Alleen onvoorwaardelijke celstraffen van aanzienlijke duur doen recht aan de ernst van de feiten en de grote gevolgen die dat voor de slachtoffers heeft gehad. “De slachtoffers hadden allen een lang leven achter de rug en wilden graag iets nalaten en hadden jaren gespaard. Dat alles hebben deze mannen hen ontnomen”, vindt de advocaat-generaal.

Schok

Bij vrijwel alle slachtoffers is volgens het OM de schok enorm geweest. “Het verdriet om het verlies van de tastbare herinneringen aan hun dierbaren is groot. Maar zij zijn ook beroofd van hun vrijheid, van hun gevoel van veiligheid en hebben daarna van hun huizen vaak burchten gemaakt. En niet in de laatste plaats ervaren zij een gevoel van schaamte, dat zij in de val van de daders zijn getrapt.”

Schaamte, die zij volgens het OM niet zouden moeten hebben. “Die ontbreekt volledig bij deze oplichters. Keer op keer zijn deze verdachten zonder scrupules te werk gegaan, gewetenloos en zich niet bekommerend om de diepe sporen die zij met hun uitgekookte acties achter hebben gelaten.”

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

Burgers’ Zoo red 400 km2 natuurgebied

Al vanaf 1989 heeft Burgers’ Zoo een natuurbehoudsproject in Belize. Waar ze ooit samen met een Zwitsers vlinderpark een gebied van 88 km2 kochten. Weten ze nu samen met de Belizaanse regering het gebied van 400 km2 te beheren.

Sinds 1989 ondersteunt Burgers’ Zoo een natuurbehoudsproject in het noordoosten van Belize. Aanvankelijk werd, samen met een Zwitsers vlinderpark, een stuk van 88 km2 land als privé natuurgebied beheerd. Door succesvol beheer en samenwerking met de Belizaanse regering is dit gebied gegroeid tot een kleine 400 km2! Niet alleen het beschermde gebied is gegroeid, maar ook het nodige jaarbudget. Ecotoerisme en duurzaam bosbeheer moet op den duur een deel van de kosten kunnen dragen. 

Duizenden boompjes geplant

Het zuidelijke deel van het beschermde gebied, Freshwater Creek, heeft als status ‘Forest Reserve’. Met beleid en volgens een gekeurd managementplan mogen hier bosproducten gewonnen worden. Dit kan bijvoorbeeld om hout gaan, maar ook om bepaalde palmbladeren te oogsten, die nodig zijn om daken mee te bedekken. Bij het rangerstation van Freshwater Creek is enkele jaren geleden gestart met een boomkwekerij. In eerste instantie werden zaadjes van de bedreigde Amerikaanse mahonie verzameld. Onder de gecontroleerde omstandigheden in de kwekerij kwamen heel veel zaden op. Een jaar of vier geleden zijn de eerste zaailingen met een hoogte van 45 centimeter weer op open plekken in het bos uitgeplaatst. Vanaf dat moment zijn er jaarlijks meerdere duizenden boompjes geplant.

Steekproefbomen 

Net als bij herintroductieprojecten voor dieren ben je er natuurlijk nog niet met het herplanten van jonge boompjes. De groei en ontwikkeling wordt nauwkeurig bijgehouden. Van een Zwitserse bosbouwer leerden de rangers hoe ze de data moeten administreren. Omdat het ondoenlijk is om van meer dan tienduizend bomen de gegevens bij te houden, zijn nu op alle plekken waar bomen terug zijn gezet, een paar ‘steekproefbomen’ aangewezen. Maar ook buiten deze steekproefbomen worden veel bomen wel van tijd tot tijd bezocht en van klimmers en parasieten bevrijd. Ook worden rondom de kleine stammetjes groeiende grassen en kruiden verwijderd. Het bleek namelijk dat de jonge mahonies zich een stuk beter ontwikkelen als ze wat meer ruimte om de stam hebben. Na vier jaar zijn de kleine bomen al indrukwekkend hoog, pakweg drie meter. Over een paar jaar kan al begonnen worden met uitdunnen en kunnen de eerste meters duurzaam verbouwd hout worden verkocht. Pas over 20 jaar echter is de resterende mahonie zo groot dat hij echt een mooie opbrengst geeft. Dan zal de bomenoogst inderdaad een deel van de kosten voor de bescherming van het gebied bestrijken. 

Diversiteit

De komende periode wil men ook naar andere hardhoutsoorten kijken om daarmee in de kwekerij aan de slag te gaan, zoals de ceiba en de santamaria. Meer diversiteit dus! Daarvoor is het trouwens ook belangrijk om meer ‘mahonie-moederbomen’ te vinden en te gebruiken. Biodiversiteitsbehoud betekent immers niet puur een soort behouden, maar ook de genetische diversiteit binnen de soort! 

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Buskaartjes weer te koop met contant geld bij het loket

Bus op Willemsplein

Vele Arnhemmers miste de mogelijkheid om met contant geld kaartjes te kunnen kopen in de bus. Nu heeft de vervoerder juist gekozen om het geld uit de bus te halen ivm veiligheid van de chauffeur. Als oplossing wil vervoerder Breng toch de reizigers tegemoet komen.

Wil je met de bus, maar heb je geen OV-chipkaart en kun je niet met een bankpas betalen? Je kunt weer met contant geld terecht bij de Breng loketten in de stationshal Arnhem Centraal. Deze is te vinden bij de NS loket naast de huiskamer. Ook zijn de kaartjes te koop in de stationshal Nijmegen.

Voorverkoop

Bij een van de twee loketten kun je ritkaartje in voorverkoop kopen, dat laat je dan afstempelen bij de chauffeur. Maar ook is er de mogelijkheid om contant geld op je OV-chipkaart te zetten. Daarvoor betaal je wel een balietoeslag van € 0,50.

Het loket is geopend van maandag t/m zaterdag van 08.00-18.00, zondag gesloten.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Auto’s in brand gestoken in Elderveld

In de nacht van zaterdag op zondag zijn er op een parkeerplaats voor een flat in Elderveld negen auto’s in de brand gegaan. Vermoedelijk gaat het hier om brandstichting.

Foto: Rene Kraaijenbrink

Zaterdagnacht om 3.45 werdt er een brand ontdekt aan de Leimuidenplaats in de wijk Elderveld. De brandweer wist de brand snel onder controle te krijgen, maar alsnog zijn er negen auto’s verloren geraakt. Ook in de wijk De Laar West is er een camper in de brand gestoken. Deze brand werd 10 minuten eerder ontdekt in de Aalburgstraat.

Het is nog onbekend of de twee branden met elkaar te maken hebben gehad. De politie doet onderzoek naar beide branden. Mocht je iets hebben gezien of vermoeden? Neem dan contact op met de politie.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair